szklanki wrzącej wody. Wystudzić, wsypać zamrożone maliny, wymieszać i tężejącą galaretkę równo wylać na wypieczone kruche ciasto. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki(...)pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i ponownie schłodzić. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiPrzepis autorski (mój). Uwielbiam serek mascarpone oraz ricottę i jak mam w lodówce - serki te jem po prostu łyżką. Tym razem odrobinę ricotty zachowałam do omletu, który zawsze robię, gdy mam tylko okazję. Jest przepyszny, taki delikatny - wprost rozpływający się w ustach. Idealnie komponuje się ze słodkawym zielonym groszkiem i ostrością szczypiorku. Zresztą sami spróbujcie! Inny, bardziej tradycyjny omlet znajdziecie(...)średnicy 24 cm) 3 jajka 60g serka ricotta sól, pieprz Dodatkowo: 3 łyżki zielone go groszku (świeżego lub mrożonego) 3 łyżki posiekanego szczypiorku Ponadto: 1 łyżka masła do smażenia Jajka ubić do puszystości, a następnie dokładnie zmiksować z serkiem ricotta. Całość doprawić do smaku. Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Gdy omlet odrobinę
Di gotujełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 szklanka soku w puszki z brzoskwiniami oliwa lub olej kokosowy do smażenia Na krem: 250 g sera mascarpone 180 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 3-4 połówki brzoskwiń z puszki ewentualnie kilka kostek czekolady PRZYGOTOWANIE: Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody i zaparzamy, lekko studzimy. Mąkę mieszamy(...)olej i smażymy naleśniki z obu stron. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek oraz cukier puder i miksujemy razem. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do kremu. Całość mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki. Ja smaruje naleśniki dopiero gdy lekko przestygną, aby masa się nie rozpływała. Naleśniki zwijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiteż będzie pyszna. Składniki: 50 g masła roztopionego w kąpieli wodnej (opcjonalnie) 3 żółtka (opcjonalnie) pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji 100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej(...)Stale mieszamy aż składniki się połączą i masa serowa będzie gładka. Sitko lub durszlak wykładamy gazą. Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, żeby nadmiar wody się odsączył do garnka znajdującego się pod sitkiem i żeby pascha nabrała kształtu. Bardzo lubię wzór, który gaza odciska na powierzchni serka. Następnego dnia przekładamy odsączoną paschę na talerz
Ugotowane pozamiatanebiałek jaj 280 g cukru 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego szczypta soli Krem 250-300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Dekoracja 500 g świeżych truskawek listki świeżej mięty Sos 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 6 łyżek suropu(...)naczyniu . Następnie, cały czas ubijając, dodajemy p artiami, po jednej łyżce cukier. Dopiero gdy jedna porcja cukru rozpuści się w białkowej pianie, możemy dodać następną. Po dodaniu całego cukru masa bezowa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec ( nadal ubijając ) dodajemy ocet i skrobię. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na papierze, na środku blachy rysujemy okrąg
Zawsze głodna!szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód ciasta. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć na całkiem stężałą galaretkę. Beza z migdałami: 4 białka, w temperaturze pokojowej szczypta(...)góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę rozsmarować na papierze na wielkość blachy, posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy w 140 stopniach przez 60 minut. Wystudzić. Zimną bezę przełożyć na masę śmietanową. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimniejsze cząstki.Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa(...)kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.Przygotowanie:Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino oraz pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą
Food Squarebieżąco wiedzieć co słychać na blogu- polub nas na Facebooku :) Składniki Ciasto - 200 g mąki - 100 g masła - 60 g cukru pudru - 1 jajko Krem - 250 g serka mascarpone - 4 duże łyżki masła orzechowego - cukier puder wg uznania (każdy lubi inny poziom słodkości - ja dodałam tylko jedną łyżkę) Do podania: - dwie łyżki Nutelli rozpuszczone w kilku łyżkach mleka - uprażone(...)powierzchni widelcem, wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 º C, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serek i masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę. Na wystudzony spód od tarty wykładamy krem, posypujemy uprażonymi orzeszkami, polewamy strużkami roztopionej w mleku nutelli i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia
Cook&Loveśrednicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin 250 g serka mascarpone 350 g śmietany 30% 110 g cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 galaretki malinowe 200 ml gorącej wody dodatkowo: 1 galaretka malinowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy(...)pestkami przecieramy przez sitko, odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy tężejącą galaretkę z musem malinowy. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy ją do rozmiksowanego mascarpone. Dodajemy stopniowo mus połączony z galaretką mi miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę. Całość wylewamy na wystudzony biszkopt umieszczony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy rozpuszczoną
Domowy Smak Jedzeniakażdej minuty spędzonej w kuchni. Zapraszam wszystkich łasuchów. Składniki: biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru bezy: 6 dużych białek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu winnego solony karmel adwokat(...)zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet i delikatnie wmieszaj mąkę. Bezy wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego na papier do pieczenia Jana
Wielki apetytmoje ciasto a la' Tiramisu -biszkopt upieczony w formie prostokątnej z tego przepisu z tego przepisu! -6 dużych jaj 120 g cukru + 2 łyżeczki dodatkowo 500 g mascarpone gorzkie kakao do posypania Skworcu mocne espresso do pączowania biszkoptów u mnie Rafaello Skworcu likier typu rum, marsala all'uovo albo likier kawowy Najpierw pieczemy biszkopt genueński według tego przepisu(...)blachy w której piekliśmy biszkopta. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy na kogel mogel i dodajemy serek mascarpone.Ubijamy. Następnie należy ubić białka na sztywno z cukrem. Połączyć pianę z ubitymi żółtkami z serkiem, delikatnie aby nie przebić masy. Ja do mojej dodałam łyżeczkę kakao. Zaparzyć mocne espresso i wlać alkohol. Napączować biszkopt spryskując go po wierzchu kawą
Z Kuchni Do Kuchnichłodnej wody2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ok. 4 łyżkach wodyok. 500 ml śmietany kremówki 30% DOBRZE SCHŁODZONA2 łyżki cukru pudru (można więcej/mniej, według upodobań)250 g serka MascarponePrzygotowanie masy do przełożenia i obłożenia tortu:Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz pół szklanki cukru. Podgrzewamy i lekko mieszamy do czasu rozpuszczenia się(...)obrotach dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę wkładamy na chwilę do lodówki.W tym czasie umieszczamy w kolejnej misce przestudzoną masę jagodową i lekko ją blendujemy. Tak, aby kilka jagód pozostało w całości w przygotowywanej masie. Następnie dodajemy ser Mascarpone i mieszamy całość szpatułką do połączenia składników.Wyjmujemy z lodówki śmietanę kremówkę i dodajemy ją do masy. Mieszamy szpatułką.Całość
Eat Shrimpsoleju 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g świeżego szpinaku 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + woda z cytryną lub wytrawne białe wino na poncz, dowolne owoce do dekoracji (u mnie borówki, maliny, granat), dżem malinowy(...)sodę. Przesiewamy do miski. Do ubitych jajek dodajemy olej, zmiksowany szpinak, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy delikatnie szpatułką. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Przed wyciągnięciem warto upewnić się, że ciasto na pewno jest upieczone za pomocą
Ciastkozercycappuccino bez pieczenia – Wykonanie: Śmietanę kremówkę (330ml) ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix’y, cukier puder i 5 łyżek cappuccino, wymieszać łyżką. Następnie dodać serek mascarpone i miksować na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Na dno blaszki (wym. 20cm x 20cm) położyć herbatniki. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie drugą połowę kremu(...)godzin (najlepiej całą noc, by herbatniki odpowiednio zmiękły). Smacznego! Polecam również wypróbować inne ciasta bez pieczenia : Kostka królowej bez pieczenia Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem The post Ciasto cappuccino bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa* 500 g mascarpone* 500 g serka śmietankowego* 250 ml śmietany kremówki* 120 g cukru pudru* 3 łyżki żelatynydodatkowo* 1 puszka brzoskwiń w syropie* 1 paczka małych okrągłych biszkoptów* 1 łyżka żelatynySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem(...)stopni około 20 min.Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.masaNamoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder i zmiksować na puszystą masę.Dodać do masy 6 łyżek syropu brzoskwiniowego i zmiksować.Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie połączyć z resztą masy.Biszkopt otoczyć obręczą, dookoła
Mix smaku