masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:184/248)

Twarożek z botwinką i rzodkiewką 124

lodówki i pokroić pieczywo, jeśli będziemy jeść ten twarożek z chlebem.   Składniki:   pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) 100 g fety pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g pół pęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku pęczek rzodkiewek startych na tarce pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta soli łyżka(...)apteki (pół metrowa) lub muślin i sitko lub durszlak   Przepis na twarożek z botwinką i rzodkiewką Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sitko lub durszlak wykładamy gazą. Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na noc, żeby nadmiar wody odsączył się do garnka znajdującego się pod sitkiem i żeby twarożek nabrał kształtu. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku

Ugotowane pozamiatane
Tiramisu - Thermomix TM 5 197

proszek) 250 g serka mascarpone 14 biszkoptów (krążki) kakao naturalne - do posypania 1/2 szklanki kawy folia spożywcza kieliszki Sposób przygotowania: Do naczynia na ostrza założyć motylek, włożyć jajka i żółtko, wsypać rozgniecione tabletki stewii, ucierać 6 min/obr. 4 , po tym czasie zdjąć motylek mieszać 2 min/obr. 3 i przez otwór dodawać po łyżce serek. Biszkopty namoczyć w przestudzonej kawie(...)się nie rozwaliły, wyłożyć dno i na górę przelać masę, położyć druga warstwę biszkoptów namoczonych i ostatnią warstwę masy. Wkładamy do lodówki na 5 h lub na noc, przed podaniem posypać kakao, orzechami włoskimi i kuleczkami zbożowymi Delecta DEKORADA

ClauditteMissCooking
Arbuz z malinowym mascarpone 177

serka mascarpone200 g śmietanki kremówki4 łyżki syropu malinowego opcjonalnie posypka czekoladowaLato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka ciepłych dni, polecam bardzo szybki do zrobienia, a rewelacyjny w smaku, chłodzący deser z arbuza.Arbuza obrać i pokroić w kostkę (około 2 x 2 cm). Ułożyć go w pucharkach lub szklaneczkach.Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować(...)żeby dobrze go rozprowadzić w jednolitą, gładką masę. Śmietankę dodać do sera, wlać sok i delikatnie wymieszać całość, aż do połączenia składników. Następnie nałożyć krem do szklaneczek, pokrywając arbuza. Udekorować posypką. Schłodzić w lodówce, przez minimum 1 godzinę.Inspiracja: smakuje.blox.pl

Świat Domowej Kuchni
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 159

sobie mocno kakaowy, przyjemnie kruchy spód, delikatną masę serową o wyraźnym smaku chałwy i kwaskowaty, owocowy wierzch. Wygląda bajecznie, a smakuje wybornie. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą i pasują do siebie idealnie.Poczyniłam w przepisie drobne zmiany, podyktowane zawartością szafek i lodówki. Nie miałam więcej chałwy, za to miałam mascarpone. Dodałam też trochę śmietany, żeby nadzienia wyszło nieco(...)papier z obciążeniem.Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C.Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić.W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Jeżyny umyć i osuszyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 164

masła / margaryny 1 szklanka letniej wody 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 4 jajka składniki na krem: 4 łyżki wiórków kokosowych 400 ml śmietanki kremówki 300 g serka mascarpone 4 łyżki przesianego cukru pudru aromat kokosowy (opcjonalnie) Sposób przygotowania ciasta parzonego: Masło / margarynę, cukier oraz wodę umieszczam w garnku, doprowadzam do wrzenia.  Kiedy mieszanina wrze, zmniejszam ogień(...)ucieram intensywnie do połączenia składników, do powstania gładkiej kuli ciasta, która z każdym ruchem drewnianej łyżki odchodzi od ścianek garnka. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia. Kiedy masa jest chłodna, przekładam ją do miski. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem porządnie miksując.  Tak przygotowane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdy lub otwartej

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki cytrynowe z serkiem mascarpone 106

razem wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Serek mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i pozostałą częścią cukru waniliowego oraz dwoma jajkami. 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Formujemy wałek, z którego odcinamy(...)nich formujemy płaski placek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku robimy wgłębienie na nadzienie przy użyciu dna niedużej szklaneczki obtoczonej w mące. Wypełniamy masą serową. Dekorujemy borówkami i tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp.160 (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 153

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania  mrożonego szpinaku Poltino sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki  syropu z kwiatów czarnego bzu Dodatkowo: 2 łyżki  syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki wody garść truskawek garść poziomek Wykonanie: Zamrożony(...)małym ogniu. Musimy się pozbyć z niego jak najwięcej wilgoci. Odstawimy go do wystudzenia, wtedy dodajemy sok z cytryny i blendujemy. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej i szpinak miksując na wolnych obrotach. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną

Kulinarne przygody Gatity
Rolada podwójnie truskawkowa 192

każdym dokładnie miksując masę. Dodać olej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Połowę mąki dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką i dodać resztę mąki. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na dno formy o wym. 35x42cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować i rozłożyć umyte, osuszone i przekrojone na pół truskawki, przekrojoną stroną ku górze. Oprószyć kaszą manną. Piec(...)upieczeniu roladę wyjąć truskawkami ku górze na mokrą, oprószoną cukrem ściereczkę. Zrolować wraz ze ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem:   250g serka mascarpone,  400 ml śmietanki 30%,  3 łyżki cukru pudru,  50g białej czekolady,  200g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko

Z miłości do słodkości
Cappuccino jabłkowe 171

proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml); 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami(...)jabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na krem: 0,5 l śmietany 30%; 750 g serka mascarpone; 2 łyżki cukru kryształu; 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną

In my kitchen
Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym 162

użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 duże jajka 220g jasnego brązowego cukru 30g kakao bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30% 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (z orzeszków arachidowych, masło w temperaturze pokojowej) 50ml ciemnego piwa RISzard I Warsztat Piwowarski 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie(...)mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy wymieszać. 4. Do jajecznej masy dodać połowę mąki z kakao i dodać połowę piwnej masy, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i dodać pozostałą piwną masę, wymieszać krótko do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm lub 25x35cm (będzie trochę niższe) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wstawić

Mała Cukierenka
Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem 102

cienkie paski i posolone 200 wędzonego łososia mała czerwona cebula pokrojona w piórka por pokrojony w cienkie plasterki 120 g wędzonego twarogu (pół opakowania) opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego 3 całe jajka 2 ząbki czosnku po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku Przygotowanie: Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie tak by były jeszcze(...)zapiekania układamy cienkie paski cukinii. Na to łososia podzielonego na mniejsze kawałki, cebulę i pora. Dookoła krawędzi naczynia układamy ramkę z odsączonego brokuła. Z jajek, przypraw, twarogu i serka ucieramy gładką masę i wlewamy ją na górę naczynia. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach (góra, dół). Opcja: jeśli nie lubisz warzyw al dente i wolisz, żeby były bardziej rozgotowane, można

Ugotowane pozamiatane
kinder country bez pieczenia (moja wersja) 155

zniknęło jako pierwsze! W tym tygodniu ciasto kinder country jest tematem akcji "Ciasto na niedzielę" . Zajrzyjcie koniecznie na inne blogi :) składniki: krem biały: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 szkl mleka w proszku krem ciemny: 200 ml śmietany kremówki 150 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka) ponadto: ok 200 g herbatników maślanych 3 szkl prażonej(...)Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od przygotowania śmietany do wykonania ciemnego kremu: Śmietanę podgrzać do wrzenia, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, odstawić na ok 1 minutę, rozmieszać do powstania gładkiej masy, schłodzić. Herbatniki połamać na kawałki, częścią wyłożyć dno tortownicy (moja 26 cm) . Kremówkę przeznaczoną na jasny krem ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone i mlekiem w proszku (tylko do połączenia

6niebo
MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 140

mascarpone, 150 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, ½ op.galaretki cytrynowej WYKONANIE 1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia.  2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.  3.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy.  4. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek(...)truskawkowy oraz żelatynę.  5. Odłożone truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy serowej. 6. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. RADA: Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą

słodki bratek
tiramisu z truskawkami 181

Truskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była(...)zbyt wysoka i by jajka się nie ścieły). Do utartych jaj dodajemy ubitą słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy

Miód i pieprz
Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami 172

zimne, ubijam śmietanę , 200 ml na każdą galaretkę. Do ubitej śmietany,  wlewam delikatnie zimną galaretkę, czynności powtarzam z pozostałymi. Trzeba to robić sprawnie i w miarę szybko, ponieważ masy szybciutko tężeją. Wylewam porcjami na biszkopty i lody , na przemiennie,  mają wyjść  nieregularne warstwy.  Całość odstawiamy do lodówki.  Przygotowujemy galaretki na górę, użyłam jabłkowo miętowych, świetnie(...)wody , całkiem zimne i leciutko tężejące wylałam na wierzch ciasta, które znowu „wylądowało” w lodówce. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone.   Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce  serka, cały czas miksując.   *przepis zawiera lokowanie produktu

Takie tam pichcenie