masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:186/248)

Truskawkowa pianka z kokosem 174

Wsypujemy wiórki oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Pianka truskawkowa: ok 500 g. truskawek 250 g. serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 4 łyżeczki. żelatyny   3-4 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki mleka opakowanie herbatników (u mnie kakaowe) Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia(...)dokładnie blendujemy (można rozgnieść widelcem w przypadku braku blendera, ale wtedy pozostaną nam kawałeczki truskawek w piance). Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, a następnie zblendowane truskawki. Proponuję spróbować na tym etapie masy i jeśli dla kogoś okaże się zbyt kwaśna to dosłodzić. 2-3 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie tą mieszankę przelewamy do reszty masy

Cynamonowe szczęście
NALEŚNIKI KAKAOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MALINAMI 141

Dzisiejszy obiad, to ten z cyklu "na szybko". Jeden dzień wolnego w pracy, a rzeczy do zrobienia cała masa. Dodatkowo całe popołudnie, zarezerwowane na grzebanie w ziemi. Zioła czekają na swoje miejsce w skrzynkach, bratki na różową doniczkę, no i pelargonii też już nie mogłam się oprzeć. Uwielbiam wiosnę i swój balkonowy ogródek :) Może wspomnę o nim w kolejnym poście(...)uciekam na balkon... SKŁADNIKI: ciasto 1 jajko 1 szkl mleka  3/4 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub połączyć mieszając trzepaczką. Smażyć cienkie naleśniki. Mascarpone wymieszać

Kuchnia w opałach
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 165

mety wciąż walają się po lodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna(...)cukier. Gdy cukier się skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej, po każdej porcji dokładnie miksując. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem (boki tortownicy zostają odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy przez około

W poszukiwaniu inspiracji
Rurki z kremem z bitej śmietany i dżemem porzeczkowym. 143

lodówki na około godzine a w tym czasie przygotować krem i dżem porzeczkowy. Krem; 250 ml kremówki 36% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier i serek i ubijać do połączenia składników. Nie za długo bo może się zdarzyć że śmietana nam się zważy. Kiedy będzie gotowa włożyć do lodówki. Dżem(...)szklanki cukru Porzeczki oderwać od szypułek i opłukać. Następnie wrzucić na patelnie lub do garnka o grubym dnie. Lekko rozgnieść je widelcem, zasypać cukrem i smażyc do momentu aż masa będzie gęsta. Słodkość dżemu zależy od naszych upodoban, więc sami decydujcie ile cukru dodacie. Dodatkowo; kilka łyżek cukru 2 jajka Rurki metalowe nasmarować dokładnie margaryną. Z lodówki wyjąc ciasto, rozwałkować

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladki z nadzieniem o smaku jagodowym 189

lubimy, czyli czekoladki:) Wyszły obłędne! Pyszna czekolada i kremowe, jagodowe nadzienie...  Składniki:100g mlecznej czekolady,50g białej czekolady,4 łyżki jagód (najlepiej pozostałości po robieniu nalewki),łyżka serka mascarpone,3 łyżki śmietanki 30%.  Przygotowanie Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami), posmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić(...)robienia nalewki, były więc mocno nasączone alkoholem. Jeśli używacie zwykłych jagód dodajcie 2 łyżki nalewki z jagód.  Owoce zmiksować, dodać do czekolady wraz z serkiem. Zmiksować na gładką masę. Nakładać po trosze masy do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na do lodówki na kolejne 15minut. Następnie wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady.  Wstawić na 2 godziny do lodówki

Z miłości do słodkości
Czarne dukaty-tort 206

bialka od żółtek ubić na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodawać łyżka po ,łyżce cukier,nadal ubijając. Następnie dalej ubijając dodawać, po kolei po jednym żółtku.. Teraz do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec(...)składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone Środek ciasteczek   do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu

w mojej kuchni
LETNI TORCIK CYTRYNOWO - KAKAOWY 176

spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń i 2 łyżeczki ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. Przełożenie Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Na biszkopty(...)kawie i przykrywamy 3/4 kremu kakaowego. Wyrównać. Następnie do rękawa cukierniczego przekładamy pozostały krem kakaowy i wykonujemy ramkę, którą dzielimy na kilka mniejszych kwadratów. Deser wkładamy do lodówki, aby masy lekko stężały. Gdy masa lekko stwardnieje w utworzone kwadraty wylać tężejącą galaretkę cytrynową. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Rada: zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej

Ciastka - domowe słodkości
SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY 130

serka mascarpone, cukier puder. Dekoracja: 2 kostki gorzkiej czekolady, perełki złote. Przygotowanie: Kawę zalewam wrzątkiem (70-80 ml), mieszam, odkładam pod przykryciem na 5 minut. Następnie przelewam przez sitko do miski i studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego jak słodkie lubicie). Nadal miksując na najmniejszych obrotach, dodaję po łyżce mascarpone. Czekoladę siekam nożem. Biszkopty(...)nasączam w przygotowanym naparze kawowym. Układam warstwy deseru w dwóch niskich szklankach lub pucharkach: 4 szt. biszkoptów, masa śmietanowa, pozostałe biszkopty i pozostała masa. Całość posypuję czekoladą oraz dekoruję złotymi perełkami. Chłodzę w lodówce. Najlepiej zostawić deser na noc, aby biszkopty dobrze zmiękły. :) * Można również przygotować napar z kawy zbożowej w torebkach, wtedy nie trzeba będzie przelewać go przez sitko

JejKuchnia
Borówkowo poziomkowa pokusa 134

zachwycona a i miło na serduchu , że mogę im nadal dogadzać :) Składniki na biszkopt: jaja 6 szt cukier 2 łyżki mąka pszenna 6 łyżek Dodatkowo: śmietana 30% 600 g serek mascarpone 400 g cukier 2 łyżki borówki 300 g poziomki 300 g bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę Biszkopt: Jaja ubijamy(...)prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy. Masa: Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami  i borówkami z poziomkami.Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę, bezy, owoce i do lodówki

Różowa kuchnia
Cynamonowe babeczki Rudolfy 138

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 2/3 szklanki mleka łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią Na krem: 250ml śmietanki kremówki 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na dekorację: czerwone żelki lub wiśnie kandyzowane białe draże parcelki roztopiona kostka czekolady Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem(...)każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy. Następnie na przemian dodajemy w 3 partiach suche składniki i mleko. Formę do muffin wykładamy papilotkami, do każdej foremki nakładamy masę do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. Masa: kremówkę, mascarpone, cukier i ekstrakt miksujemy razem do powstania gęstego kremu. Kremem

Smak mojej kuchni
Deser truskawkowy z ricottą 151

lekko słonawy w smaku dla mnie idealnie się komponuje z truskawkami. Deser z nim można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ma niską zawartość tłuszczu w przeciwieństwie do swojego "kolegi" serka mascarpone. Warstwy można układać wg swoich upodobań. Składniki: 250 g sera ricotta ok. 1 łyżka cukru pudru 100 ml schłodzonej śmietanki 30 % kruche herbatniki, pełnoziarniste ciastka lub inne ulubione(...)innych ulubionych owoców Sposób przygotowania Ciastka pokrusz najlepiej blenderem. Truskawki pokrój w plastry lub kostki. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj ricottę i wymieszaj. Na dno pucharków nałóż ciastka, odrobinę masy, następnie warstwę owoców. Na samą górę połóż warstwę masy, truskawki i pokruszone ciasteczka. Deser schładzaj w lodówce

Kubki smaku
Deser "Owocowe Tiramisu" 392

duże desery)300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%250 g serka mascarpone3-4 łyżki cukru pudruok. 80 g biszkoptówniewielka ilość mlekaok. 400 g dowolnych  owoców, najlepiej mieszanki np. borówek, poziomek, truskawek, malin itp.Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania:Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian(...)układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników.(większe owoce tniemy na kawałki)Górę dekorujemy "kleksem" masy i posypujemy pozostałymi owocami.Moje posty

Słodka Strona
Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi 264

  Dziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu.Dziś czekolada to

kolorowotorcikowo
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 183

puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną nutą amaretto, żeby trochę całość podkręcić. No i szkło... I tu zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem(...)winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z owocami leśnymi 216

szczyptą soli, w połowie ubijania dodać partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna dodać żółtka. Przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia wsypać do masy w trzech partiach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem dopieczenia, brzegów niczym nie smarować. Ciasto wlać do blachy , wyrównać i wstawić do nagrzanego(...)wystudzenia. Jeżeli zdarzy się, że na biszkopcie zrobi się górka w trakcie pieczenia, to nie przejmować się-sama opadnie podczas stygnięcia. Krem: 600 ml śmietanki 36 % 500 g serka mascarpone  4-5 łyżek cukru pudru ziarenka z łaski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią owoce-jeżyny, jagody, maliny Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ziarenka

Anielskie wypieki
Pączuszki serowe z bananowym nadzieniem (bez drożdży, ekspresowe) 1895

olej trafiają z łyżki (okrągłej) i w formie kleksa (zaskoczyło mnie to, a jednocześnie zachwyciło!). Ciasto robi się w czasie rozgrzewania tłuszczu-dla niezapowiedzianych gości idealne! Składniki: Pączuszki: 250g serka mascarpone 3 jajka 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) 3 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kieliszek wódki(...)Nadzienie: 1,5 banana 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, jajka i oba cukry. Całość miksujemy na gładką masę, wtedy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu nie chłonęły dużo tłuszczu). Ponownie miksujemy do dokładnego

Kolorowy Przepisownik
Leśny mech 410

pieczenia Krem: 300 ml śmietany 30 % 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru oraz owoce granatu ;) Przygotowanie: Zakupiony szpinak rozmrażamy, odciskamy i delikatnie blendujemy. Całe jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy olej oraz dodajemy naszą masę szpinakową cały czas ucierając mikserem. Do zielonej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy łyżką(...)Ciasto wlewamy do mocno natłuszczonej formy (okrągłej lub kwadratowej tortownicy). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Krem: śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż zgęstnieje. Dodajemy cukier i serek. Całość ucieramy, aż masa będzie gładka. Upieczone ciasto rozkrawamy na wysokości około 2/3. Na dolny blat wykładamy krem śmietanowy. Pokruszoną resztę ciasta wykładamy na krem i posypujemy owocami granatu.  Zanim

Lawendowe Niebo
Pieczony budyń z ricotty i migdałów (Budino di ricotta e mandorle) 161

tego świeże owoce, dekoracja z serka mascarpone i mamy cudowny deser na letnie podwieczorki. Sm acznego :) SKŁADNIKI (na 4 budynie) 200 gr ricotty 35 gr migdałów bez sk ó rki 40 gr cukru 2 jaja 1 łyżeczka cukru waniliowego Dekoracja 200 gr mascarpone 50 gr cukru pudru płatki migdałów  świeże(...)misce miksujemy ricottę z cukrem waniliowym. Dodajemy zmielone migdały. Na koniec stopniowo dodajemy po 1 żółtku, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy z ricotty. Całość delikatnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem. Masę przelewamy do foremek. Budynie pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu budynie

La grande e la piccola cuoca
Białka? I co dalej? 168

gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie!  Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki cukru(...)żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem 250 g serka mascarpone 6 łyżek nutelli 2 łyżki likieru cytrusowego - ja użyłam likieru migdałowego i odrobiny wódki - pasowało doskonale  Do dzieła!!! Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze

sierotka maRysia w kuchni
Tort Chałwowe-Karmelove 126

więc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a  - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony(...)jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii  Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła  1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka

Kuba Gotuje
Tort Chałwowe-Karmelove 111

więc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a  - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony(...)jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii  Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła  1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki miodu 10 herbatników 1 łyżka masła 50 ml whisky 2 łyżki kakao oraz 1,5 szklanki cukru i kilka

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania