masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:92/167)

Malinowo- bezowa Chmurka 299

galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy  3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wody, studzimy, kiedy galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy i zalewamy wystudzone, zimne iasto kruche. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto z mleka skondensowanego z musem brzoskwiniowym 196

cytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą z trzech galaretek rozpuścić w 250ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mleko skondensowane zmiksować i podzielić na trzy części. Do każdej części dodać galaretki ostygnięte i zmiksować. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Do tortownicy nakładać na przemian zmiksowane masy: po dwie łyżki gęstszych

W kuchni u Moniki
Sernik z truskawkami 151

łyżki żelatyny galaretka truskawkowa 50 g cukru  Tortownice wyłożyć biszkoptami, truskawki oczyścić i opłukać. Galaretke rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. ser zmiksować z cukrem, dodać ochłodzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody). ubijamy śmietanę z śmietan -fixem i łączymy z serem juz za pomocą drewnianej łyżki. wykładamy pół masy sernikowej na biszkopty, układamy czesc tryskawek

Camilla w kuchni
Koktajl z czerwonych owoców 198

ryżowe i blendujemy na gładką masę :) Gotowy koktajl przelewany do szklanki i pijemy :) Możecie dodatkowo schłodzić napój dodając kostki lodu. Smacznego! Zachęcam Was do wypróbowania innych podobnych przepisów: Koktajl ze szpinaku z owocami Słoneczny koktajl z owoców tropikalnych Koktajl mango, brzoskwinia, banan na bazie jogurtu i wody kokosowej Super zdrowy, pyszny i "odchudzający" koktajl truskawkowy

Taste Of My Day
Tort truskawkowy z serkiem mascarpone 408

razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.  Biszkopt przekrajamy na 2 części. Krem truskawkowy: 750 g truskawek świeżych

kulinarnyswiatdomi
Kakaowa karpatka z truskawkami 212

masła Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400 g truskawek Cukier puder Ciasto parzone: Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną

VioletoweKucharzenie
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 196

jogurtu (ja użyłam o smaku truskawkowym) ok 500 g owoców - rabarbaru i truskawek Rabarbar pokroić w kawałki, truskawki odszypułkować i odstawić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ubić z cukrem pudrem na biały kogel-mogel - gdy ten będzie zrobiony dolewać cienką strużką olej, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodawać naprzemiennie mąkę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik truskawkowy na zimno 183

Pyszny, delikatny , truskawkowy sernik. Zmieniłam nieco składniki spodu, głównie ze względu na domowe zapasy. Używałam  żelatyny w płatkach a nie sypkiej. W przepisie podaję jednak żelatynę zwykłą tak jak w oryginale, gdyż jest ona bardziej popularna. Przepis ze strony Moje WypiekiSkładniki na spód:140 g herbatników70 g masłana masę:500 g świeżych truskawek2 łyżki soku

Stare Gary
Lody śmietankowo - truskawkowe 96

                     I kolejna propozycja na pyszne lody

Ewa w kuchni
HALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI 218

esencji waniliowej  DO NADZIANIA:dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI:czerwony barwnik spożywczyzagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując

Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladowe ciasto z truskawkowym musem. 254

nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło rozpuścić dodać połamaną czekoladę i mieszać ,aż do jej rozpuszczenia. Odstawić. Jajka ubić, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiać do masy czekoladowej. Piec w temp.170stop.oko

Kulinarny karnet Christophera
Ciastka z bezą i truskawkami 216

masło- miksujemy do bezgrudkowej masy. Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej .Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min.Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia.  Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia.Wykonanie bezy:Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier.  Na każde ciastko wykładamy łyżeczkę dżemu truskawkowego. Na dżem nakładamy pianę z białek

Smaki Edyty
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2462

Sezon truskawkowy w pełni. Truskawki sauté, różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto truskawkowo-karmelowe 211

Smak lata zimą :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem truskawkowy

czarrna od kuchni
Kolorowy sernik na zimno 154

jest dość czasochłonne ale można je zrobić na raty lub dzień wcześniej. Do sernika potrzebny jest nam spód, albo też i nie, ja musiałam zrobić bo tak to mi masy wyciekają z tortownicy. Możemy użyć gotowego biszkopta, samemu go zrobić lub tak jak ja zajrzeć do szafki szczęścia i zobaczyć co się ma zachomikowane w stylu herbatników lub kruchych ciasteczek(...)smaku waniliowym lub inne dowolne tylko żeby było 400 g) 1 galaretka żółta 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona (niestety u mnie zabrakło i była kolejna czerwona tylko że truskawkowa) 2 galaretki pomarańczowe 300-350 g herbatników 150 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego (jeśli używamy serka naturalnego to wypadało by go dosłodzić) Herbatniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam

Piekielna Kuchnia Pati
Najprostszy deser z musem truskawkowym 125

musem truskawkowym Czas przygotowania:  15 minut + chłodzenie Składniki 400 g jogurtu typu greckiego 200 g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 500 g truskawek Wykonanie: Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Następnie mieszamy z  jogurtem. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki. Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy.  Do pucharków lub szklanek przekładamy masę jogurtową, na wierzchu

Kulinarne przygody Gatity
truskawkowe chia ciasto- mrożone 160

sprawdza się mrożone ciasto truskawkowe chia. Lekko słodkie i mocno sycące. Ukrywa się w zamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów 3/4 szklanki łuskanego słonecznika 3/4 szklanki żurawiny MASA: 150g truskawek 6 łyżek nasion

healthy dreams
TRUSKAWKOWE PLACUSZKI Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI 197

SKŁADNIKI: 1/2 szkl koktajlu truskawkowego (maślanka zmiksowana z truskawkami z odrobiną cukru trzcinowego) 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżek mąki 5 łyżek płatków kukurydzianych kilka pokrojonych w kostkę truskawek olej do smażenia A jak to zrobić: Do miski wlać koktajl lub samą maślankę. Dodać mąkę, sodę i jajko, dobrze wymieszać na gładką masę. Wsypać płatki i pokrojone drobno

Kuchnia w opałach
Deser herbaciany z truskawkami i czekoladą 155

cukru,  galaretka truskawkowa,  4 łyżki herbaty liściastej Poziomkowa Etiuda (użyłam marki Czas na herbatę) ,  50g gorzkiej lub mlecznej czekolady, czekoladowe serduszka do dekoracji. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. W 3 dużych pucharkach rozłożyć oczyszczone lub rozmrożone truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła.  W między czasie przygotować masę herbacianą. Śmietankę wymieszać

Z miłości do słodkości
TRUSKAWKOWA PANNA COTTA 117

kieliszki Likieru Truskawkowego  DALKOWSKI       laska wanilii Wykonanie: Śmietanę kremówki oraz mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy nasiona wanilii i cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy na bokach garnuszka mleko zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia. Dolewamy likier, mieszamy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy. podgrzewamy aż się rozpuści. Jeszcze ciepłą wlewamy do masy śmietanowej, mieszamy, studzimy

Z Majeczką w kuchni
Sorbet truskawkowy 107

prostu blendera. Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru* *Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki. Wykonanie: Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać sokiem cytrynowym i zasypać cukrem.  Dokładnie wymieszać i odstawić na 60 minut. Po tym czasie truskawki zblendować  na gładką masę.  Z zamrażarki

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z rabarbarem, 100-tny wpis, Liebster Blog i...niespodzianka :) 180

cukru 1 kisiel truskawkowy Beza: 3 białka 10 dag cukru płatki migdałowe Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy cukier i szklankę wody. Gotujemy na małym ogniu aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze nie będzie się rozpadał. W połowie szklanki wody rozprowadzamy i kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy

My simple kitchen
Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy 179

smaku. Sorbet banannowo-truskawkowy z miodem i owocowym crunchy Składniki: 1 banan kilka oczyszczonych truskawek miód do smaku musli owocowe crunchy Symbio Przygotowanie: Ułatwiłam sobie zadanie, bo miałam zamrożoną porcję owoców, Wy możecie użyć świeżych, ale czas mrożenia przedłuży się. Do kielichowego blendera wrzucamy kawałki banana, truskawek, dodajemy miód i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i wkładamy

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki z serem i rodzynkami 129

rodzynek 3 łyżki dżemu truskawkowego ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia gotowa polewa czekoladowa przepis W misce mieszamy ser twarogowy , rodzynki i dżem , odstawiamy w chłodne miejsce . Przesianą mąkę , jajka , mleko ,wodę , sól i  łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy

Smakowite Dania
Waniliowy sernik na zimno z truskawkami i galaretką 174

żelatyny 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotować obie galaretki w niecałym litrze wody (przy takiej pogodzie, gdy jest bardzo gorąco, należy użyć mniej wody). Odstawić do wystudzenia Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, wymieszać i odstawić Serek z cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cytrynowe babeczki z mikrofali 221

aromat cytrynowy -ew. dżem truskawkowy do nadziewania Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kisiel i proszek do pieczenia. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Na końcu dodajemy żółtko, ubitą pianę z białka i kilka kropel aromatu. Dokładnie i delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewamy do papilotek, na nią

KasiekGotuje
Bezy o smaku owocowym 169

jaki kisiel dodamy do masy bezowej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy bez. Składniki: 3 białka Szczypta soli 190 g cukru pudru 1 kisiel o smaku owocowym bez cukru Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno razem ze szczyptą soli, bod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i kisiel owocowy ( u mnie był o smaku truskawkowym ) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 948

wysmarowania tortownicy.Bita śmietana:400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 łyżki białego cukru;2 łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej wody;Dodatkowo:400 g truskawek;2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g);700 ml gorącej wody.Sposób przygotowania:Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja(...)międzyczasie przygotować krem.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszać. Lekko wystudzić.Śmietankę wlać do miski (u mnie od miksera), dodać cukier i ubijać na sztywną masę. Stale miksując dodawać powoli lekko wystudzoną żelatynę.Ubitą śmietaną posmarować dolną część biszkoptu, przykryć górną i wstawić do lodówki, żeby krem stężał.Truskawki umyć, osuszyć, obrać ze szypułek, poprzekrajać na pół

Gospodyni Miejska
Sernik na zimno z truskawkami 422

truskawek- opakowanie galaretki truskawkowej   Przygotowania zaczynamy od tortownicy, której spód wykładamy folią aluminową, a po zamknięciu obręczy wystającą folię wywijamy do góry - to uszczelni naszą formę. Na tak przygotowane dno wykładamy biszkopty, a na nie przekrojone na cztery części truskawki, ale nie wszystkie - pamiętajcie, żeby zostawić sobie trochę na potem ;) Teraz kolej na masę serową - ubijamy śmietanę na sztywno

Kulinarne zapędy Kokosa
Lody jogurtowo-truskawkowe 263

Lody jogurtowo-truskawkowe Składniki: 250 g truskawek 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 150 g śmietany kremówki 30% Wykonanie: Truskawki myjemy i obieramy, wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i blendujemy. Następnie dodajemy  do nich jogurt i mieszamy. W osobnym pojemniku ubijamy  kremówkę na sztywno, i później dodajemy ją do masy truskawkowo-jogurtowej

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto jogurtowe z truskawkami 196

zapraszam na pierwsze truskawkowe ciasto tego lata: Składniki na formę 35 na 30 cm 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szklanka jogurtu naturalnego szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 300 g truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie je mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Truskawki

ciastkarnia na kruchym spodzie