Najgorsza z rzeczy jaka może być do osiągnięcia przez wiele osób - MOTYWACJA. Jak każdy w życiu chce coś osiągnąć, stara się to spełnić, ale po drodze
Truskawkowa Fiestaśmietany 18% 300 ml mleka migdałowego 50 g cukru - opcjonalnie 4 czubate łyżeczki żelatyny 200 g truskawek odrobina soku z cytryny do smaku wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Odstawiamy. Mleko i śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wyłączamy. Odlewamy około 0,5 szklanki i rozpuszczamy w tym żelatynę(...)mleka i śmietany i mieszamy by się równo rozprowadziła. Gotową mieszankę przelewamy do foremek lub szklaneczek. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podajemy ze sosem truskawkowym
Przysmaki KarolkiBardzo lubię mąkę ryżową i kokosową. Mąka ryżowa jest bardzo delikatna, więc sprawia, że omlet jest jak biszkopt, a mąka kokosowa nadaje kokosowego i słodkiego smaku
Truskawkowa Fiestaosobno i trzeba poczekać, aż poprzednia stężeje. Sernik jest pyszny więc zagości u mnie jeszcze nie jeden raz. Przepis znalazłam tu . Składniki: 5 galaretek o różnych kolorach (brzoskwiniowa, truskawkowa, niebieska, agrestowa i wiśniowa). 5 szklanek gorącej wody 400 g serka homogenizowanego waniliowego 400 g śmietany 30% 8 łyżek cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance(...)ostudzenia. Do serka dodać 4 łyżki cukru pudru i podzielić na dwie części. Pierwszą tężejącą galaretkę zmiksować z 200 g serka i ewentualnie odrobiną barwnika dla wzmocnienia koloru. Masę wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do lodówki do stężenia. 200 g śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewać stopniowo galaretkę i barwnik, cały czas miksując. Wylać
Ewusiowe Smakikońcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich(...)Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. 2. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek paczka biszkoptów np. okrągłych Przygotowanie: Biały ser skręcić ja robię to tylko raz, można więcej zależy to jaką mamy maszynkę i od jakości sera. Zagotować mleko, troszkę niech(...)łyżki żelatyny. Rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, iż żelatyna nam się nie zważy. Następnie rozpuszczoną margarynę wymieszać z cukrem, dodać ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Na to wyłożyć masę serową można
Ciastka - domowe słodkościpaczka biszkoptów 700 g truskawek (mogą być inne też owoce) 250 ml śmietany słodkiej 30% 1 śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2,5 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 90 g cukru Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty jeden przy drugim[ dodatkowo pokruszyłam biszkopty ] .Część truskawek ułożyć na biszkoptach w miarę luźno .Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić(...)cukrem do połączenia się składników. Następnie dodać żelatynę, może być ciepła ale nie gorąca. Ubić śmietanę z śmietan-fixem na sztywno. Śmietanę połączyć z serem mieszając za pomocą łyżki. Masę serową wylać delikatnie do tortownicy na biszkopty i truskawki.Odstawić do lodówki.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe truskawki zblendować na mus i połączyć z galaretką , odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam cupcake o różnych smakach i kolorach. Tym razem proponuję "zatopić zęby" w czekoladowo-truskawkowym smaku. ciasto: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni 12 dużych(...)raktu z wanilii Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, mleko i ekstrakt. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Do foremki na cupcake wlać ciasto na dno, dodać po jednej lub dwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pic w temperaturze 180 C około 20 minut
Humanistka w kuchnisernik na zimno z owocami Składniki:paczka herbatnikow1/2 kostki masła1 kg sera do sernikowsmietana 30% 400 mlsmietana fix4 łyzki cukru
Smaki EdytyTo już ostatni wpis w tym roku! Wszystkim czytelnikom dziękuje za udany rok blogowania i wspaniały licznik odwiedzin. Do herbaty w noworoczne popołudnie zachęcam do upieczenia
Truskawkowa FiestaProste, smaczne, a zarazem szybkie w przygotowaniu - ciasto z gruszkami. W końcu doczekałam się własnych gruszek z ogródka! Ciasto idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z
Truskawkowa FiestaTyle razy już pisałam, że uwielbiam serniki na każdy sposób. Zawsze przygotowuje je inaczej i za każdym razem smak jest inny. :) Składniki: 200g twarogu do sernika
Truskawkowa Fiestafareast-language:EN-US;} 200 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 4 żółtka, 500 gram serka mascarpone, 200 gram biszkoptów do tiramisu, zielona herbata, syrop lub likier truskawkowy, maliny. Zaparzyć herbatę, odstawić do ostygnięcia. Dolać syrop lub likier do smaku. Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 4 łyżkami cukru. Gdy będą utarte(...)dokładnie wymieszać. Następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną. Biszkopty ocukrzoną stroną maczać w herbacie i układać w foremce (ja używam prostokątnej 30x25 cm) jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć ½ masy i rozsmarować. Można ułożyć na niej maliny i lekko je docisnąć. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów, krem i na wierzchu ułożyć maliny. Najlepsze jest następnego dnia. Nie lubię rozmoczonego tiramisu
królestwo garówżółtka – 4 szt * cukier – 3 czubate łyżki * cukier waniliowy – 1 łyżka * jajko – 1 szt * masło – 50 g * mleko 3/2% – 250 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 2 łyżki DODATKOWO: * marmolada truskawkowa * tłuszcz do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UWAGA! Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże(...)miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione
Ostra na Słodkownież użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki owocowe ja użyłam truskawkowych Wykonanie : Formę o średnicy 27cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej(...)pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić
cucinare