masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:98/167)

Piernikowy omlet 214

Jesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w

Truskawkowa Fiesta
Tiramisu truskawkowe. 224

Sezon truskawkowy w Hiszpanii rozpoczęty!. U mnie pierwszy owocowy wpis z tymi pysznymi owocami rozpoczynam deserem z kremem z nutą pomarańczową .   Składniki :na 3 porcje 200 g truskawek Kilka biszkoptów Sok z dwóch świeżych pomarańczy 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 2 żółtka Gorzka czekolada 1 łyżka cukru pudru Żółtka ubijamy na puszysty krem z cukrem ,dodajemy(...)serek maskarpone i łączymy z masą żółtkową .Oddzielnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy ,oraz sok z jednej pomarańczy . Mieszamy do połączenia . Biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy i układamy warstwy: -biszkopty -krem -cienkie plasterki truskawek -gorzka czekolada i kolejna warstwa taka sama. Schładzamy w lodówce i podajemy

Ladylaura.
Babka herbaciana z bakaliami 221

jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do dekoracji: lukier i skórka pomarańczowa lub cytrynowa opcjonalnie 2-3 łyżki konfitur lub miękkiego dżemu np. truskawkowego lub śliwkowego *** zaparzyłam herbatę z jednej saszetki, ale wynika to stąd, że herbaty Richmont są pakowane po 6 gramów czyli średnio 3 razy więcej niż inne. Przygotowanie Na około(...)przygotowaniem ciasta zaparzyć mocną herbatę, a rodzynki namoczyć w alkoholu (lub w wodzie). Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę Dodać olej (ewentualnie także konfitury) i miksować jeszcze przez 2-3 minuty. Zmniejszyć do średniego poziomu obroty miksera i niewielkimi porcjami dodawać na przemian mąkę i herbatę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką 228

połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie. Na wierzchu masy rozsypać jagody (robiłam to łyżką). Ciasto tuż po upieczeniu Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni(...)minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia i odstawić ciasto do dalszego stygnięcia na kratce.   ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe z porzeczkami Truskawkowa rozkosz Pavlova z truskawkami i śmietaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Herbaciane babeczki z musem truskawkowym i kremem mascarpone 222

szklanki zielonej herbaty (użyłam Inspiracja - Czas na herbatę) ,  200g masła lub margaryny,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty(...)przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy:   250g serka mascarpone,  150g masła,  1/2 szklanki cukru,  200g truskawek (mogą być mrożone).  Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru. Miękkie

Z miłości do słodkości
Teczowe ptasie mleczko 242

sera z wiaderka 1 opakowanie biszkoptów 2 galaretki truskawkowe ( czerwone) 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka żółta Blaszkę keksówkę wykładamy folią aluminiową. Na spód i boki wykładamy biszkopty. Ser dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy 1 galaretkę czerwoną rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wlewmy do sera i mksujemy. Wylewamy na biszkopty, odstawiamy do lodówki.  Galaretkę(...)zieloną rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy gdy zacznie tężec wylewamy na masę czerwoną. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy do 2 części sera, miksujemy, wylewamy na zastygłą galaretkę zieloną. Galaretkę czerwoną rozrabiamy w 1,5 szklanki wody i wylewamy na zastygłą masę żółtą

Moje Słodkie Piekiełko
Szybkie ciastko z truskawkami 181

Jak mam ochotę na coś słodkiego, a wtedy nie mam czasu robię rzeczy, które sprawiają, że powstają w kilka minut. Szybkie jednoporocjowe ciastko na raz nie

Truskawkowa Fiesta
Przekładaniec z truskawkami 216

mleka - 1 budyń waniliowy bez cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 jajka - 1 kostka masła oraz - 1 kg truskawek - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach(...)przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej mieszamy cukry, jajka, mąkę i budyń na jednolitą masę. Następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, by się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony

Zainspirowana w kuchni
Jogurtowe babeczki z truskawkami i jaglanym kremem Rafaello 215

opublikować ich na blogu... ;)  Składniki (na 16 babeczek) : ciasto - 150  g mąki   (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego  - 100 g cukru  - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego  - ok. 200 g truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać mniej(...)kaszy jaglanej - szklanka mleka - 50 g wiórków kokosowych - tabliczka białej czekolady - cukier waniliowy dodatkowo kilka truskawek Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia stopniowo dodawać do masy. Truskawki drobno pokroić, dokładnie osuszyć i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę do pieczenia babeczek

Kuchnia Ellie
Czy aby na pewno zdrowe? 180

naturalne. Poniżej skład pierwszego napotkanego na sklepowej półce produktu tego typu - otręby granulowane o smaku truskawki: Źródło:www.ezakupy.tesco.pl otręby 65% (pszenne, owsiane), nadzienie owocowe 20% (przecier jabłkowy, przecier truskawkowy 5%, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, błonnik roślinny, aromat, substancje żelujące: pektyny, substancja konserwująca: sorbinian potasu, olej rzepakowy), syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz roślinny, cukier, ekstrakt słodowy jęczmienny, zarodki pszenne(...)emulgator: lecytyna sojowa, aromat Oprócz syropu glukozowo-fruktozowego mamy w składzie cukier i ekstrakt słodowy jęczmienny, czyli...znów cukier! Jakby słodkości było mało. Dodatkowo oczywiście konserwant i masa niepotrzebnego tłuszczu pod postacią oleju rzepakowego i tłuszczu roślinnego. Omawiany produkt kosztuje ok. 23 zł/kg. Dla porównania zwykłe otręby żytnie tego samego producenta dostaniemy za średnio 10 zł/kg. Zdecydowanie

Powiedz dietom nie
Muffiny z truskawkami i białą czekoladą 146

przygotować, bo nie dość że sezon truskawkowy w pełni to muffiny jak to muffiny są szybkie w przygotowaniu. Raz, dwa, trzy kwadranse i ile radości przy zajadaniu się truskawkowymi rarytasami:) Polecam:) Składniki na około 18 muffinek: 2 łyżki soku z cytryny; 250 ml mleka; 120 ml oleju; 1 jajko; 300 g mąki pszennej (przesianej przez sito); 1 płaska łyżeczka proszku(...)łyżeczki sody; szczypta soli; 150 g cukru kryształu; 170 g posiekanej białej czekolady; 200 g obranych pokrojonych truskawek; Wymieszać razem sok z cytryny, mleko, olej, jajko na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier, białą czekoladę i ponownie wymieszać. Następnie dodać truskawki i jeszcze raz delikatnie wszystko razem przemieszać.Na końcu

In my kitchen
Jednoporcjowe ciasto fasolowe z truskawkami 197

Sezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia

Truskawkowa Fiesta
Pszenno-gryczane gofry 198

Ostatni raz jadłam gofry w wakacje. Wtedy robiłam je po raz pierwszy w życiu i mi wyszły! Byłam zdumiona. Ostatnio spróbowałam wykonać je po raz kolejny

Truskawkowa Fiesta
Racuszki z sosem malinowym 130

zapraszam na bardzo lekkie racuszki z jabłkami , bardzo smaczne i delikatne , można podać z sosem malinowym , truskawkowym , bądź z musem ze świeżych owoców , smakuje bardzo fanie . Składniki   0,5 kg mąki typ 405  2 jajka  10 dag drożdży  5 łyżeczek cukru   5 kropel zapachu śmietankowego  1 łyżeczka cynamonu  2 średnie jabłka(...)Wykonanie   Mąkę , cukier , zapach śmietankowy , cynamon , jajka , wkładamy do wysokiego naczynia i dokładnie łączymy składniki , następnie drożdże z odrobiną cukru rozcieram je i także dodaje do masy mącznej , następnie obieram jabłka i ścieram na grubych oczkach i także dodaje do masy i razem wszystko mieszam , kiedy składniki mamy połączone ciasto ma być troszkę gęste ale nie za mocno

Mój Smak
Tort szpinakowo- truskawkowy 209

baby 3 jajka 1/3 szklanki oleju sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru kryształu ok 250-300g mąki tortowej 1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia   Krem truskawkowy: 200g masła o wysokiej zawartości tłuszczu (min.82%) 4 łyżki cukru pudru 300g truskawek (mogą być mrożone)   Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady ok 80 ml słodkiej śmietanki kolorowe perełki(...)Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniego rozmiaru. Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na tortownicę i pieczemy do suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch

Kuchnia w czekoladzie