Całość rozpływała się w buzi, i choć ciasto syci, poza maluchem nikt nie zostawił na talerzu nawet okruszka. Polecam Wam ogromnie - nikt mu się nie oprze! Oczywiście, dekorację z masy cukrowej można zastąpić bitą śmietaną (wtedy nie ma potrzeby przygotowywania kremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach(...)mały chemik! I choć, tak jak napisałam, nad tą techniką dekoracji zdecydowanie muszę popracować, to wydaje mi się, że może być ogromnie efektowna. Tort czekoladowy z musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 360 ml maślanki 120 ml mocnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKilka wpisów temu opublikowałam przepis z placuszkami ryżowymi, ale tym razem przygotowałam omlet z tej mąki. W środku jest tak delikatny jak biszkopt. Dobrze dobrane dodatki
Truskawkowa FiestaW lodówce od kilku dni zalegał twaróg, aż żal było go nie wykorzystać, więc wykonałam szybkie i proste serniczki z odżywką białkową. :) Składniki: 500g twarogu półtłustego
Truskawkowa FiestaJest już tak ciepło więc czas na lody! Oczywiście domowe bez tej dłuuuuugiej listy po których moje dziecko musi cierpieć. Do domowych lodów możemy wykorzystać nasze
Basia w kuchniPyszne lody truskawkowe gotowe do spożycia już po 5 minutach! Szybko, smacznie i zdrowo. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 opakowanie bardzo zmrożonych truskawek (450g) 1 dojrzały banan 4 łyżki cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W blenderze umieszczamy truskawki i cukier puder. Miksujemy, aż z truskawek powstanie drobniutki proszek. Dodajemy banana i ponownie(...)miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do pucharków i zajadamy! Smacznego! *Jeżeli wolimy lody na patyku, masę należy przełożyć do foremki do lodów i wstawić do zamrażarki na kilka godzin
My Culinary Artłyżeczki proszku do pieczenia krem serowo-maślany: 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 300 g serka kremowego dodatkowo: 125 g dżemu rabarbarowo-truskawkowego z hibiskusem nagrobki: 50 g podłużnych biszkoptów polewa: 75 g mlecznej czekolady 35 g ciemnej czekolady (75%) 35 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru(...)przestudzić. Jajka roztrzepać, dodać masło, cukier i ekstrakt, połączyć. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. W tym czasie przygotować nagrobki. Czekoladę posiekać, kremówkę zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na domowe lody uważam za oficjalnie otwarty :) Na pierwszy ogień poszły błyskawiczne lody truskawkowe, do których przygotowania potrzeba tylko mrożonych truskawek, mascarpone ( w wersji bardziej rozpustnej) lub jogurtu greckiego (w wersji zdrowszej) i ulubionego słodzidełka. Pięć minut i gotowe :) SKŁADNIKI (6 porcji) 400g mrożonych truskawek 150g mascarpone lub jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu/cukru dodatkowo 6 wafelków do lodów SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w wąskim i wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. Przy pomocy łyżki lub szpatułki nakładamy lody do wafelków i podajemy. Lody należy zjeść od razu, nie powinno się ich mrozić, z uwagi na użycie mrożonych owoców, które w trakcie miksowania uległy już częściowemy rozmrożeniu. Smacznego
DefinicjaSmakucałkowitego stężenia. Pianka : galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (ja dodaję dodatkowo jeszcze 2 łyżeczki żelatyny). Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Wlewamy tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na masę wiśniową. Odstawiamy do zastygnięcia. W ramach nawiązanej ostatnio współpracy ze sklepem 1000 smaków świata dzisiaj prezentuję kolejną testowaną przeze mnie kawę - tym razem o smaku Delicji Szampańskich z nutą truskawki(...)otwarciu opakowania uderza nas aromat znanych każdemu ciastek Delicji. Tenże zapach unosi się również po zmieleniu kawy. Sam napar ma piękną, ciemnorubinową barwę i rewelacyjnie wyczuwalną nutę ciasteczek truskawkowych. Po prostu poezja:) Rozpocząć dzień od takiej filiżanki kawy to czysta przyjemność:) Póki co - nasz faworyt :) Wybaczcie, ale muszę się pochwalić, jaką miłą niespodziankę urodzinową dostałam od mojego M... :) (jeszcze
My simple kitchentruskawkami i jagodamiCiasto jagodowo- truskawkowe SKŁADNIKI:jajka -7 sztcukier -1 szklmąka -2 i 1/2 szklcukier waniliowy -1 opakmargaryna palma -200 gmąka ziemniaczana -1 łyżkasólproszek do pieczenia -1 opaktłuszczcukier puder do posypania ciastatruskawki 250 gjagody 250 gPRZYGOTOWANIE:Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym. Pianę z cukrem ubić na sztywno, dodać masę żółtkową i obie mąki
Kuchnia DanusiDynia coraz częściej gości w tym roku w mojej kuchni. Wcześniej już przygotowałam kilka wypieków, więc pora na kolejne. Tym razem upiekłam z dodatkiem mąk: jaglanej
Truskawkowa FiestaJesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w
Truskawkowa FiestaSezon truskawkowy w Hiszpanii rozpoczęty!. U mnie pierwszy owocowy wpis z tymi pysznymi owocami rozpoczynam deserem z kremem z nutą pomarańczową . Składniki :na 3 porcje 200 g truskawek Kilka biszkoptów Sok z dwóch świeżych pomarańczy 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 2 żółtka Gorzka czekolada 1 łyżka cukru pudru Żółtka ubijamy na puszysty krem z cukrem ,dodajemy(...)serek maskarpone i łączymy z masą żółtkową .Oddzielnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy ,oraz sok z jednej pomarańczy . Mieszamy do połączenia . Biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy i układamy warstwy: -biszkopty -krem -cienkie plasterki truskawek -gorzka czekolada i kolejna warstwa taka sama. Schładzamy w lodówce i podajemy
Ladylaura.jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do dekoracji: lukier i skórka pomarańczowa lub cytrynowa opcjonalnie 2-3 łyżki konfitur lub miękkiego dżemu np. truskawkowego lub śliwkowego *** zaparzyłam herbatę z jednej saszetki, ale wynika to stąd, że herbaty Richmont są pakowane po 6 gramów czyli średnio 3 razy więcej niż inne. Przygotowanie Na około(...)przygotowaniem ciasta zaparzyć mocną herbatę, a rodzynki namoczyć w alkoholu (lub w wodzie). Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę Dodać olej (ewentualnie także konfitury) i miksować jeszcze przez 2-3 minuty. Zmniejszyć do średniego poziomu obroty miksera i niewielkimi porcjami dodawać na przemian mąkę i herbatę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapołączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie. Na wierzchu masy rozsypać jagody (robiłam to łyżką). Ciasto tuż po upieczeniu Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni(...)minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia i odstawić ciasto do dalszego stygnięcia na kratce. ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe z porzeczkami Truskawkowa rozkosz Pavlova z truskawkami i śmietaną
Weekendy w domu i ogrodzie