Kolejna odsłona mojego ulubionego omleta. Nie będę się rozpisywała, po prostu polecam go wykonać! Składniki: 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka odżywki
Truskawkowa FiestaNiedawno dostałam, aż pięć dużych cukinii! Nie miałam pojęcia co z nich kompletnie zrobić, a tu bach... Padło na placek z cukinii na słodko! :) Składniki: 1/4
Truskawkowa Fiestagorące dni jest po prostu boskie . Składniki Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm 4 galaretki truskawkowe 1 duża paczka biszkoptów 0,5 truskawek 200 ml śmietany 30 procent(...)tortownicę z rynienką tak aby galaretka nie przeleciała przez tortownicę i wkładam do lodówki aby galaretka się stężała . Kiedy galaretka tężeje w lodówce ,zaczynam ubijać śmietanę na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie ubita dokładam serek mascarpone i delikatnie wszystko mieszam dodają cukier puder według uznania .Jak już masę mam gotową dzielę na dwie części i do jednej dodaje barwnik
Mój Smakszklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania Szczypta soli 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g margaryny 230 g marmolady truskawkowej Kruszonka: 25 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę. Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże(...)śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut). Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut
VioletoweKucharzeniecukru pudru - 2 cukry waniliowe - szczypta soli Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną pianę. Do masy z jaj i cukru dodaj delikatnie mieszając mąkę i białka. Wylej ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C góra-dół. Pozostaw do wystygnięcia(...)dodaj sok z jednej cytryny. Pozostaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą najpierw spód. Po nasączeniu, wysmaruj wierzch cienko dżemem np truskawkowym, i wyłóż na nim pokrojone truskawki. Ubij 1 litr śmietany 36% z dwoma śmietan fixami i czterema łyżkami cukru pudru. Teraz połóż drugą połowę biszkoptu i nasącz ją pozostałą herbatą, ponownie
Pasje JolkiMurzynkiem) 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao DecoMorreno 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 łyżka gęstej śmietany 18% (Piątnica) 1 kisiel truskawkowy (Dr. Oetker) 1 kisiel żurawinowy (Dr. Oetker) dżem porzeczkowy (lub inny gęsty) / marmolada Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i robimy dołek na środku, dodajemy(...)jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Do jednej dodajemy kakao, ponownie zagniatamy do dokładnego połączenia w jednolitą masę i również wkładamy owinięte folią do lodówki. W tym czasie wykładamy formę (25x36) papierem do pieczenia. Po około 20 minutach wyjmujemy jeden kawałek jasnego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną blaszkę
Kolorowy Przepisownikgruszkami 80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) pyszne gruszki kupuję w KLIK 6 dużych jajek 10 łyżek mąki pszennej 1 budyń ( dałam truskawkowy dla koloru) ½ szklanki cukru 12 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam(...)cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera, następnie wlewam po łyżce oleju, na koniec porcjami, mąki i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko . Masę wylewam na owoce. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 minut w 180 st C. Po upieczeniu ciasto zostawiam w piekarniku na jakieś 15 minut, po tym czasie przekładam ciasto
Takie tam pichcenieW lodówce zalegały mi białka, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać. W głowie zaświeciła mi się lampka, aby usmażyć białkowego omleta!Składniki:4 białka2 żółtka2
Truskawkowa FiestaPlacki z białego sera, smażone na oleju na patelni. Podaję je z dodatkiem sosu np. truskawkowego lub świeżych owoców. Można również posypać cukrem pudrem. Serniczki są łatwe do wykonania. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków. 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników (z wiaderka) 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru 1 jajko(...)śmietany 18% Dodatkowo: olej do smażenia, mąka do obtoczenia Twaróg ugnieść widelcem. Dodać mąkę, cukier, śmietanę i jajko i dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać przygotowaną masę. Następnie porcję obtaczać w mące i ręką rozpłaszczyć do uzyskania kształtu placka. Smażyć z dwóch stron na patelni do czasu zarumienienia
Bulliosezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 6 galaretek truskawkowych 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag herbatników pól kg truskawek Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy(...)szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na górę ciasta wykładamy połówki truskawek. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, zalewamy truskawki
Z Majeczką w kuchniPlacki z białego sera, smażone na oleju na patelni. Podaję je z dodatkiem sosu np. truskawkowego lub świeżych owoców. Można również posypać cukrem pudrem. Serniczki są łatwe do wykonania. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków. 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników (z wiaderka) 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru 1 jajko(...)śmietany 18% Dodatkowo: olej do smażenia, mąka do obtoczenia Twaróg ugnieść widelcem. Dodać mąkę, cukier, śmietanę i jajko i dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać przygotowaną masę. Następnie porcję obtaczać w mące i ręką rozpłaszczyć do uzyskania kształtu placka. Smażyć z dwóch stron na patelni do czasu zarumienienia
Bulliowypieku, jest jego łatwość i szybkość. Jest to fakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka(...)wybić 2 jajka. Z pozostałych jajek oddzielić białka od żółtek, żółtka dodać do całych jajek. Wsypać szklankę cukru oraz cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach, aż powstanie biała masa jajeczna. Następnie wolnym strumieniem wlać olej, zmiksować, następnie wlać maślankę, zmiksować i na samym końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokłądnie zmiksować, aż do połączenia
na moim stole...Prosty i szybki do zrobienia sernik z truskawkami pieczonymi i świeżymi. Idealny przepis na zbliżający się sezon truskawkowy. Upiekłam go w małej tortownic ale można upiec o nieco większej bo wszedł bardzo wysoki. Dodatkowo sernik można wykończyć bitą śmietaną a na nią ułożyć truskawki. *mała tortownica 16 cm: Składniki: 700 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki oleju(...)budyniu waniliowego 300 g truskawek cukier puder do posypania Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTAAAK !!! Sezon truskawkowy tuż za rogiem :) Dlatego...... Jeśli chcemy przygotować 6 dużych potrzebne nam będą: truskawki kilka łyżeczek cukru 2-3opakowania serka mascarpone 200ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru 8cl Amaretto 2 opakowania herbatników języczków, bądź biszkoptów 10cl espresso, lub kawa rozpuszczalna Truskawki oczywiście należy umyć, i zmiksować z cukrem. Zostawić kilka dla ozdoby(...)Kawę ostudzić i wymieszać z Amaretto. Śmietanę ubić i dodać cukier puder i mascarpone. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Herbatniki namaczać kilka sekund w kawie i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą mascarpone, następnie zmiksowanych truskawek. Powtarzać warstwy aż skończą się produkty. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone. Można oprószyć cacao. Ozdobić truskawkami. Mniam
Jemy PijemyKolejne sezonowe warzywo, chociaż przez niektórych nazywane owocem. Szczerze spróbowałam go po raz pierwszy, ale bardzo dobrze przypadł mi do gustu. Zapraszam do wypróbowania rabarbarowych racuchów
Truskawkowa Fiesta