gorące dni jest po prostu boskie . Składniki Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm 4 galaretki truskawkowe 1 duża paczka biszkoptów 0,5 truskawek 200 ml śmietany 30 procent(...)tortownicę z rynienką tak aby galaretka nie przeleciała przez tortownicę i wkładam do lodówki aby galaretka się stężała . Kiedy galaretka tężeje w lodówce ,zaczynam ubijać śmietanę na sztywną masę ,kiedy śmietana będzie ubita dokładam serek mascarpone i delikatnie wszystko mieszam dodają cukier puder według uznania .Jak już masę mam gotową dzielę na dwie części i do jednej dodaje barwnik
Mój Smakszklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania Szczypta soli 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g margaryny 230 g marmolady truskawkowej Kruszonka: 25 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę. Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże(...)śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut). Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut
VioletoweKucharzeniecukru pudru - 2 cukry waniliowe - szczypta soli Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną pianę. Do masy z jaj i cukru dodaj delikatnie mieszając mąkę i białka. Wylej ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C góra-dół. Pozostaw do wystygnięcia(...)dodaj sok z jednej cytryny. Pozostaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą najpierw spód. Po nasączeniu, wysmaruj wierzch cienko dżemem np truskawkowym, i wyłóż na nim pokrojone truskawki. Ubij 1 litr śmietany 36% z dwoma śmietan fixami i czterema łyżkami cukru pudru. Teraz połóż drugą połowę biszkoptu i nasącz ją pozostałą herbatą, ponownie
Pasje JolkiMurzynkiem) 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao DecoMorreno 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 łyżka gęstej śmietany 18% (Piątnica) 1 kisiel truskawkowy (Dr. Oetker) 1 kisiel żurawinowy (Dr. Oetker) dżem porzeczkowy (lub inny gęsty) / marmolada Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i robimy dołek na środku, dodajemy(...)jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Do jednej dodajemy kakao, ponownie zagniatamy do dokładnego połączenia w jednolitą masę i również wkładamy owinięte folią do lodówki. W tym czasie wykładamy formę (25x36) papierem do pieczenia. Po około 20 minutach wyjmujemy jeden kawałek jasnego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną blaszkę
Kolorowy Przepisownikgruszkami 80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) pyszne gruszki kupuję w KLIK 6 dużych jajek 10 łyżek mąki pszennej 1 budyń ( dałam truskawkowy dla koloru) ½ szklanki cukru 12 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam(...)cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera, następnie wlewam po łyżce oleju, na koniec porcjami, mąki i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko . Masę wylewam na owoce. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 minut w 180 st C. Po upieczeniu ciasto zostawiam w piekarniku na jakieś 15 minut, po tym czasie przekładam ciasto
Takie tam pichcenieW lodówce zalegały mi białka, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać. W głowie zaświeciła mi się lampka, aby usmażyć białkowego omleta!Składniki:4 białka2 żółtka2
Truskawkowa FiestaPlacki z białego sera, smażone na oleju na patelni. Podaję je z dodatkiem sosu np. truskawkowego lub świeżych owoców. Można również posypać cukrem pudrem. Serniczki są łatwe do wykonania. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków. 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników (z wiaderka) 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru 1 jajko(...)śmietany 18% Dodatkowo: olej do smażenia, mąka do obtoczenia Twaróg ugnieść widelcem. Dodać mąkę, cukier, śmietanę i jajko i dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać przygotowaną masę. Następnie porcję obtaczać w mące i ręką rozpłaszczyć do uzyskania kształtu placka. Smażyć z dwóch stron na patelni do czasu zarumienienia
Bulliosezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 6 galaretek truskawkowych 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag herbatników pól kg truskawek Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy(...)szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na górę ciasta wykładamy połówki truskawek. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, zalewamy truskawki
Z Majeczką w kuchniPlacki z białego sera, smażone na oleju na patelni. Podaję je z dodatkiem sosu np. truskawkowego lub świeżych owoców. Można również posypać cukrem pudrem. Serniczki są łatwe do wykonania. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków. 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników (z wiaderka) 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru 1 jajko(...)śmietany 18% Dodatkowo: olej do smażenia, mąka do obtoczenia Twaróg ugnieść widelcem. Dodać mąkę, cukier, śmietanę i jajko i dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać przygotowaną masę. Następnie porcję obtaczać w mące i ręką rozpłaszczyć do uzyskania kształtu placka. Smażyć z dwóch stron na patelni do czasu zarumienienia
Bulliowypieku, jest jego łatwość i szybkość. Jest to fakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka(...)wybić 2 jajka. Z pozostałych jajek oddzielić białka od żółtek, żółtka dodać do całych jajek. Wsypać szklankę cukru oraz cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach, aż powstanie biała masa jajeczna. Następnie wolnym strumieniem wlać olej, zmiksować, następnie wlać maślankę, zmiksować i na samym końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokłądnie zmiksować, aż do połączenia
na moim stole...Prosty i szybki do zrobienia sernik z truskawkami pieczonymi i świeżymi. Idealny przepis na zbliżający się sezon truskawkowy. Upiekłam go w małej tortownic ale można upiec o nieco większej bo wszedł bardzo wysoki. Dodatkowo sernik można wykończyć bitą śmietaną a na nią ułożyć truskawki. *mała tortownica 16 cm: Składniki: 700 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki oleju(...)budyniu waniliowego 300 g truskawek cukier puder do posypania Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTAAAK !!! Sezon truskawkowy tuż za rogiem :) Dlatego...... Jeśli chcemy przygotować 6 dużych potrzebne nam będą: truskawki kilka łyżeczek cukru 2-3opakowania serka mascarpone 200ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru 8cl Amaretto 2 opakowania herbatników języczków, bądź biszkoptów 10cl espresso, lub kawa rozpuszczalna Truskawki oczywiście należy umyć, i zmiksować z cukrem. Zostawić kilka dla ozdoby(...)Kawę ostudzić i wymieszać z Amaretto. Śmietanę ubić i dodać cukier puder i mascarpone. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Herbatniki namaczać kilka sekund w kawie i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą mascarpone, następnie zmiksowanych truskawek. Powtarzać warstwy aż skończą się produkty. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone. Można oprószyć cacao. Ozdobić truskawkami. Mniam
Jemy PijemyKolejne sezonowe warzywo, chociaż przez niektórych nazywane owocem. Szczerze spróbowałam go po raz pierwszy, ale bardzo dobrze przypadł mi do gustu. Zapraszam do wypróbowania rabarbarowych racuchów
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1/2 kg truskawek mrożonych, 800 ml śmietany słodkiej i gęstej 18%, 3/4 szklanki pudru cukru, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 4 łyżeczki żelatyny, 200 gram opakowanie biszkoptów, 250 ml śmietana kremówka 30%, 2 łyżki cukier puder, 1 opakowanie śmietanfix, - do posypania czekolada mielona w młynku Kotanyi 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostudzeniatruskawki(...)blenderze i przełożyć do wysokiego naczyniado truskawek dodać śmietanę, ostudzone galaretki z żelatyną i mikserem zmiksować tortownica 20 cm - dno i boki tortownicy wyłożyć wszystkimi biszkoptami i przelać masę śmietanowąodstawić do lodówki aby masa stężałazimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixemszprycką nałożyć śmietanę na wierzchu i na bokach ciastakilka truskawek położyć na środku ciasta i posypać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Semifreddo 400 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru pudru 350 g świeżych truskawek 150 g świeżych jagód 150
Moja smaczna kuchniamnie 'Danio') 250 ml śmietanki 30% schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) 200 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuść w 400 g wrzątku i odstaw do wystudzenia. Biszkopty wyłóż na dno tortownicy lub blaszki z odpinaną obręczą. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia(...)ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj serki cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodaj przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksuj. Na biszkopty wylej masę serową i włóż do lodówki do stężenia. Truskawki pokrojone w plasterki ułóż na stężałym serniku. Wystudzoną galaretkę wylej na ciasto i wstaw ponownie
Kuchnia bezglutenowaTaki deser zachwyci wszystkich. Delikatne rurki i rozpływający się w ustach krem truskawkowy. Składniki: (12 sztuk ) 1 płat ciasta francuskiego 0,5 l śmietany tortowej 30% 0,5 kg zmiksowanych truskawek cukier puder 1 jajko gruby cukier do posypania Ciasto francuskie rozmrażamy. Kroimy na paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem(...)grubym cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (do smaku) i stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Tak przygotowaną masą nadziewamy rurki i schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościgarnuszka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, tak żeby się rozpuściła, po czym wlać do gotującej się masy malinowej mieszając. Chwilę gotować. Masa powinna zgęstnieć (przypominać kisiel). Wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Na zimny sernik wyłożyć gęstniejącą frużelinę malinową i dobrze rozprowadzić. Sernik umieścić w chłodnym miejscu(...)macie jagód, to kruchy spód można zrobić bez nich, dodając jedynie 1-2 łyżki zimnej wody. Malinową górę sernika można również zmienić. Pyszny byłby sernik z frużeliną wiśniową lub truskawkową. Poniżej zdjęcie jak wygląda wyłożony w formie kruchy spód jagodowy. Wyklejając go pomogłam sobie łyżką, dzięki czemu jest rozprowadzony równomiernie. Do góry naciągałam go palcami. Nie musi być z boku
Passions hobbies lifesłodkie. Idealne słodkie przedwiośnie dla łasuchów i nie tylko. Składniki : 700 ml mleka skondensowanego (7,5 %) niesłodzonego ok. 3 łyżki cukru pudru 4 opakowania galaretek ( u mnie : truskawkowa, pomarańczowa, agrestowa,cytrynowa) 800 ml wody do rozpuszczenia galaretek 200 ml na każdą. małe opakowanie biszkoptów Wykonanie: 1.Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia(...)puszystej pianki . Piankę podzielić na 4 równe części. 3.Wymieszać kolejno każdą porcję pianki z tężejącą galaretką. Tortownicę o wymiarach 28 cm wyłożyć biszkoptami, Wylewać na przemian kolorową masę mleczną. Włożyć do lodówki na min, 1 godzinę
vaniliowoczekoladowamąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka: 1 opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 1 dowolna galaretka owocowa 1 galaretka truskawkowa truskawki bądź inne owoce Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo i po kolei pozostałe składniki (mąki można przesiać). Tortownice o średnicy 22 cm natłuszczamy i podsypujemy mąką. Wylewamy ciasto(...)wrzącej wody, studzimy. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem i kiedy nasza galaretka będzie tężeć lecz nadal będzie płynna wlewamy i miksujemy ją razem z naszą śnieżką. Kiedy masa nieco stężeje wylewamy ją na nasz biszkopt, układamy owoce i według przepisu zalewamy drugą tężejącą galaretką. Smacznego
W Moim Magicznym Domuporcji) Warstwa serowa: 500g waniliowego serka homogenizowanego 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 1 płaska łyżka żelatyny Truskawkowa pianka: 250g truskawek (poza sezonem mrożone) 1/2 galaretki truskawkowej 1 płaska łyżka żelatyny 1 łyżka cukru 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 200g gęstego jogurtu naturalnego Wierzchnia warstwa: 300ml śmietanki 30% 1/2 tabliczki mlecznej czekolady(...)proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy serek waniliowy, ponownie miksujemy. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód pucharków, chłodzimy w lodówce minimum 1h. 2. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając
Szefowa kuchniproszkiem do pieczenia. Ze schłodzonych białek (z dodatkiem szczypty soli i łyżką mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie owoce - lekko je wciskamy. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni. Ciasto najlepiej smakuje następnego(...)najlepsze proporcje ciasta jakie udało mi się samodzielnie skomponować do tej pory. Mniam. Nic dodać nic ująć - tylko brać się do pieczenia. Tak jak ja dziś zamierzam powtórzyć ten truskawkowy sukces
Kuchnia po mojemumacie ochotę :) U mnie ser, bo miałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ). 'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka - 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki - 3 jajka(...)masła - 1 żółtko - 1/4 szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Biały ser rozgnieść widelcem, dodać masło, żółtko, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie rozgnieść widelcem do połączenia się masy. Odstawić do lodówki. Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżki mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły". Masło rozpuścić i delikatnie wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały
CookYourselfcukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowymJajka utrzeć z cukrem i aromatem rumowym. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, masło i dżem truskawkowy. Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Nie wyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić(...)Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować). Wymieszać z serkiem homogenizowanym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z serkami. Całą masę nałożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować (fot.1). Ciasto wstawić do lodówki na około 20 minut. Truskawki umyć, odszypułkować (4 sztuki odłożyć na tułów), pokroić w plasterki. Ułożyć na masie serowej
Świat Ciasta