Sezon na truskawki w pełni ♥ W związku z tym zachęcam do przygotowania domowego sosu truskawkowego, którym możecie urozmaicić słodkie przekąski, np. lody, gofry, placuszki. Poniższy sos jest słodki, a zarazem lekko kwaśny. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jeżeli lubicie gładkie sosy to możecie go zmiksować i przecedzić przez sitko. Składniki na słoik o pojemności(...)łyżki zwykłego cukru 2 łyżeczki syropu waniliowego Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części (połówki). Przesypać do garnka. Wsypać cukier, wlać sok z połowy cytryny i syrop waniliowy. Masę z garnka doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 15-20 minut bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Truskawki muszą puścić sok, który powinien lekko
UgotowaćSkładniki: Na ok 15 muffinek: 100g cukru kryształu 75ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 2 jajka 130g marchewki startej na małych oczkach 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1 łyżka dżemu truskawkowego 100g mąki pszennej 25g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao po 1 płaskiej małej łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz cynamonu szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puch. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając na niskich obrotach. Dodajemy dżem, marchewkę, rodzynki oraz czekoladę drobno posiekaną. Mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy wymieszane ze sobą i przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.Dodajemy szczyptę soli i drewnianą łyżką, powoli wszystko razem łączymy. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej i rozłożonych
Kuchnia w czekoladzieSprawdziła się tutaj świetnie - muffinki są wilgotne, puszyste i świetnie wyrosły. Muszę nadrobić też nieco truskawkowe zaległości, bo przez ostatnie dwa tygodnie nie miałam możliwości publikowania przepisów, a tych truskawkowych trochę się nazbierało...Coraz trudniej znaleźć truskawki w sklepach wiec muszę się śpieszyć ;) BEZGLUTENOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 8 sztuk ~250g domowego mixu bezglutenowego (klik) ~2 jajka ~200g jogurtu(...)drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarIdealnie miękkie, wilgotne, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane z kokosem i truskawkami to świetna propozycja na podwieczorek zwłaszcza że sezon truskawkowy w pełni. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 23 cm 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przepis W misce ucieramy masło lub margarynę z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już gładka dodajemy wiórki kokosowe, na końcu wlewamy zimne mleko. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy utarte ciasto i dokładnie rozprowadzamy łopatką, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto
Smakowite DaniaMam świetną propozycję na szybkie i sycące śniadanie lub kolację. Tym razem jest to prosty omlet z pomidorami, wędliną, szczypiorkiem i dodatkiem ziół. Może nie wygląda
Truskawkowa FiestaSezon jesienny na dobre się rozpoczął, a ja wykorzystuje moje zapasy. Druga odsłona placków z dyni, bo tylko na nie mam ochotę. Zapraszam do wypróbowania I
Truskawkowa FiestaDynię kupiłam bardzo dawno chciałam zrobić zupę, a wyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka
Truskawkowa FiestaKilka miesięcy temu pojawił się przepis na ciasto fasolowe , ale ten jest nieco inny! Wzbogacony o banany i kakao! Moi najbliżsi nie mogli uwierzyć, że to
Truskawkowa Fiestaprzerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejFRUŻELINA TRUSKAWKOWA:500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w minmimalnej ilości wody (około 2 łyżki)2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej(...)koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij
Słodko-Słony Świat IlonyPowinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.) Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać uprzednio przygotowane śliwki. Masę przełożyć na patelnię (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem. Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką. (Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy go zakleić.) Całość gotować(...)minut. (Ciasto należy zsunąć na talerz i obrócone z powrotem umieścić na patelni.) Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować wg uznania. (Użyłam mi in.: mikro kropli truskawkowej oraz ołówków czekoladowych Twister Marble z Cukieterii .) (*) Czas ten może być dłuższy/krótszy nawet o 10 minut. Zależy to od kuchenki i gazu. Dlatego należy obserwować ciasto i dopilnować
Di gotujeNajpierw ubijam 600 ml śmietanki z cukrem (pół szklanki) i kwaskiem cytrynowym. Truskawki kroję na małą kostkę. Biszkopt kroję na 3 części. Spód nasączam słodka herbatą truskawkową, wykładam pół ubitej śmietany i układam na niej wszystkie truskawki. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu, nasączam go herbatą i smaruję dżemem tak aby powstała w miarę gruba warstwa, na to wykładam(...)dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić tort. Ja akurat
Kuchnia VikiTruskawki bardzo dobrze sprawdzają się w lodach. Są aromatyczne i pyszne. Całą swoją naturę oddają zimnym deserom. Zachęcam do zrobienia lodów truskawkowych. Przepis bez jajek i bez konieczności używania maszynki do lodów :) Składniki: 500 g truskawek 500 ml słodkiej śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 300 ml zagęszczonego mleka słodzonego Wykonanie: Wszystkie składniki do lodów muszą być zimne(...)schłodził. Najlepiej kilka godzin przed przygotowywaniem lodów. Do lodówki wkładamy również miskę, w której będziemy przygotowywać lody i końcówki od miksera. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Śmietany nie musimy ubić na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i razem ubijamy 2 - 3 minuty. Dodajemy mleko i ponownie ubijamy 1 minutę. Dodajemy truskawki i ubijamy około 2 - 3 minuty
Smak mojego domuSezon truskawkowy w pełni, korzystajmy więc ze świeżych, pysznych owoców. Składniki : 4 duże jajka 3/4 szklanki drobnego cukru pół szklanki oleju rzepakowego ( 125 ml ) lub roztopionego, przestudzonego masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych truskawek Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie : Do miski wbić białka i ubić(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ciągle ubijać, powinna powstać błyszcząca piana Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników Do masy dodawać strużką olej, cały czas miksować, masa zmniejszy swą objętość, ale nadal będzie bardzo gęsta Teraz wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem i mieszać ostrożnie drewnianą łyżką do połączenia składników Ciasto wlać do formy
Proste PotrawyTyle truskawek, co pochłaniam i przetwarzam w tym roku, to prawdziwy szczyt!Nie pamiętam, aby w moim domu tyle razy pojawiały się truskawkowe smakołyki,a jeśli już, to w tak hurtowych ilościach! Uwielbiam te czerwone, słodkie i miękkie owoce. Ich zapach działa na mnie bardzokojąco, a przyjemna i lekka słodycz daje uczucie rozkoszy.Czuję, że w tym roku najem się(...)mnie półtłusty) 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 1 żółtko 1/2 szklanki mleka truskawki Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty, na każdym ułożyłam truskawki
W kuchni Karmel-itkiplacuszków więc od razu radzę robić podwójną ilość. Placuszki: 250 g półtłustego twarogu 3 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego cukru 3 łyżki mąki Sos truskawkowy: 500 g truskawek 2 - 3 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sos: truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki.Owoce przełożyć(...)ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody - chwilę pogotować,lekko przestudzić. Placuszki: twaróg rozkruszyć,dodać żółtka,cukier i mąkę - zmiksować lub dokładnie połączyć łyżką. Ubić białka na sztywną pianę.Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,smażyć niewielkie placuszki na rumiano z obu stron.Polać sosem
Niespełnione zdolności kulinarnePatrząc od kilku dni za okno mam wrażenie, że przyroda spłatała nam figla, zamieniając kolejność pór roku. No bo w końcu dawno nie padało. Mimo wszystko
Kuchnia w opałachużywam tego w proszku - dla wygody, to kiedy mam czas i odrobinę weny - robię go sama. Tu przedstawiam Wam pyszną wersję waniliową, która idealnie komponuje się z sosem truskawkowym! Polecam! Budyń: 1/2 litra mleka 3,5 łyżki cukru waniliowego (ew. 1/2 laski wanilii) 1 łyżka masła (można użyć oleju kokosowego) 2 żółtka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności(...)masła/oleju. Resztę wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Całość połączyć z gotującym się mlekiem. Budyń należy ciągle mieszać (aby nie powstały grudki) do momentu zgęstnienia masy i następnie zdjąć z ognia. Deser przelać do foremek (miseczek) i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Przygotować sos. Truskawki z cukrem zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji). Sos można delikatnie
Di gotujeSkładniki na blaszkę 25 x 30 cm: herbatniki - około 30 dag (tyle by starczyło na trzy warstwy) 2 galaretki o smaku truskawkowym świeże truskawki - ilość wg uznania dżem truskawkowy - słoiczek 400 ml na krem: 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 10 łyżek kaszy manny i kostka masła w temperaturze pokojowej, sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: W pierwszej kolejności podszykować(...)mleko - 1,5 szklanki i dołożyć kaszę - połączyć dokładnie mieszając. Mleko z cukrem zagotować i na gotujące wlać roztwór z kaszy. Doprowadzić do ponownego zagotowania i chwilkę mieszać by masa była wyraźnie gęsta. Odstawić do całkowitego wychłodzenia. Kiedy masa jest już całkowicie chłodna i osiągnęła temperaturę pokojową to zabieramy się za zmiksowanie jej z masłem. Masło ucieramy na puch (można
Poezja Smaków - blog kulinarnyPolecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits . Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn) 1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Jedną(...)całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wsatwić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Następnie
Mała Cukierenkapatelni są mniej tłuste i mają zdecydowanie mniej kalorii niż np. naleśniki czy racuchy. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem zrobiłam mocno waniliowe i podałam z konfiturą truskawkową z kwiatkami bzu klik . Pancakes podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Gold. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki napoju sojowego waniliowego Alpro 75 g rozpuszczonego(...)miksera. Jajka, napój sojowy waniliowy i letnie rozpuszczone masło roztrzepać w osobnym naczyniu i wlać do suchych składników. Całość zmiksować na niewielkich obrotach na gładką i jednolitą masę. Smażyć na małej i suchej patelni z dwóch stron
Ala piecze i gotujePolecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits . Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn) 1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Jedną(...)całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je kefirową, lekko tężejącą galaretką. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje. 6. Pozostałą ostygniętą
Mała CukierenkaDomowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek + ok.150 g borówek(...)łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki. Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy. Z zamrażarki wyjmujemy misę na lody, przelewamy
Kulinarne przygody Gatityjest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu i sok z cytryny - do nasączenia biszkoptów 2 dowolne galaretki 1 opakowanie śnieżki(...)cytryny wymieszać, maczać w nim biszkopty i układać w tortownicy. Śnieżkę ubić z mlekiem. Do ubitej śnieżki cały czas miksując powoli wlewać tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać. Masę powoli przelać na biszkopty. Jeśli zrobi się to zbyt gwałtownie, biszkopty się uniosę i będą pływać w masie. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę do momentu aż stężeje. Drugą galaretkę rozpuścić
Mama Gotujeugotowaniu doszłam do wniosku, że niebawem przepis ponownie wykorzystam, tym razem z normalną ilością składników. Konfitura bardziej przypomina mus bananowy. Nie jest za słodki ani konsystencji jak np dżem truskawkowy czy malinowy. Plusem tego przepisu jest to, że można go zrobić niezależnie od pory roku, ponieważ banany są dostępne cały rok. Do przepisu najlepsze będą dojrzałe banany, najlepiej z czarnymi(...)garnuszka wlać sok z limonki, wodę i cukier. Zagotować. Dodać pokrojone w plastry banany. Gotować ok 5 min, aż banan się rozpadnie (jeśli nie będzie chciał, potraktujcie masę blenderem). Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 min. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Wypieki z pasją' z moimi modyfikacjami
CookYourself