składniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaBardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można
Truskawkowa Fiestamiski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy (mała keksówka). Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki na nadzienie i wierzch: 3 dojrzałe awokado(...)biszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry Jeśli macie ochotę na inne truskawkowe specjały, klikajcie poniżej./If you feel like having more strawberry dishes, click below. 1. Najprostsze bezglutenowe i wegańskie krucheciasto z truskawkami / The easiest gluten-free and vegan pie with
Qlinarnie i Qlinarniektóry miałam ochotę od dawna. A ostatnio kusiły mnie swoimi śmietanowcami znajome blogerki. Przepisów jest mnóstwo. Ja zrobiłam po swojemu. Zobaczcie, co mi z tego wyszło. Składniki : 3 galaretki truskawkowe 750 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 250 ml wrzątku 250 ml mleka 3,2% 400 g śmietany 18% 4 łyżki cukru odrobina oleju o niewyczuwalnym smaku i aromacie Wieczorem rozpuścić(...)wrzątku do żelatyny i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wymieszać mleko z wodą z żelatyną w sporej misce. Dodać do mleka śmietanę i wymieszać rózgą, by nie było grudek. Odstawić masę mleczną na kilka minut (dosłownie na czas krojenia galaretek) do lodówki. Brzegi tortownicy przetrzeć ręcznikiem nasączonym olejem. Ścięte galaretki pokroić na kawałki. Dorzucić galaretkę w kawałkach do białej masy
Weekendy w domu i ogrodzieoznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie‚ mlaskała o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Krem można trzymać w lodówce do 5 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przed użyciem należy(...)mikrofalówce czy na gazie, czy w ciepłej wodzie. Kremu z wykorzystaniem białek nie można mrozić, zwykły krem maślany można mrozić. Krem wykorzystałam do przystrojenia takich tortów: Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Truskawkowy tort falbankowy Powodzenia! Truskawkowy tort falbankowy Tort ombre listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek
moj przepis nakryształ 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietanki 30% (schłodzona) 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI na wykończenie ciasta: 500 g świeżych truskawek 1 saszetka (75 g) galaretki truskawkowej PRZYGOTOWANIE ciasta kruchego: Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Wszystko ciekamy nożem, aż składniki częściowo się ze sobą(...)zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min. PRZYGOTOWANIE kremu waniliowe do tarty: Do misy przekładamy żółtka i zasypujemy cukrem kryształ. Ubijamy mikserem na jednolitą masę (kogel mogel). Pod koniec dodajemy nasiona wanilii. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolity krem. W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Na sztywno. Pod koniec dosładzamy cukrem pudrem. Bitą śmietanę
kulinarnyJaSzybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w rondlu z małą ilością cukru lub dodać mrożone w całości tak jak ja to zrobiłam. Całość po kokosowo migdałową kruszonką, pycha! Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 15 dag cukru 1 łyżeczka(...)pieczenia świeża wanilia z całej laski 5 dag wiórków kokosowych 2-3 łyżki migdałów w płatkach owoce sezonowe, świeże lub mrożone 1. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj składniki. 2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, pomieszaj z wiórkami kokosowymi. 3. Do pozostałej, większej części ciasta dodaj jaja, wanilię
Apetyczna babeczkajeszcze kilka zaległych przepisów, więc dziś podam przepis na lody truskawkowe, które robię sama w domu. Może dzisiejsza pogoda za bardzo nie sprzyja konsumpcji lodów, ale w najbliższych dniach znów powrócą wysokie temperatury, a wtedy przepis będzie jak znalazł:) Lody domowe o wiele bardziej smakują niż te kupione w sklepie. Przynajmniej tak twierdzi moja dziatwa. Składniki: 1 kg truskawek(...)śmietany 30% 1/2 litra mleka skondensowanego Wykonanie: Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Miksuję na mus. Dodaję kremówkę i mleko skondensowane. Wszystko miksuję przez chwilę na gładką masę. Przelewam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika na 6-8 godz. Od czasu do czasu mieszam masę łyżką. Gotowe nakładam w salaterki
Ciasteczkowy Potwórpieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak truskawek :) Warto spróbować :) Lody te otwierają u nas sezon na domowe lody, więc szykujcie się na kolejne przepisy :) 'lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem ' Składniki: - 1 szklanka śmietany kremówki (UHT*) - 1 szklanka tłustego mleka - 5 żółtek - 80g cukru + 3 łyżki - laska wanilii - 500g truskawek - 2 łyżki soku z cytryny - cytrynowy pieprz (3/4-1(...)Śmietanę i mleko umieścić w garnku, dodać przekrojoną laskę wanilii i gotować do momentu aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąble (zdjąć natychmiast). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać gorącą śmietanę (bez laski wanilii). Masę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie krem (będzie delikatnie spływać po łyżce). Uwaga należy
CookYourselfjogurtowe z truskawkami - wystarczy ich dosłownie garść, no może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :) Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;)Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)Ciasto jogurtowe z truskawkami Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki(...)posiadanej ilości, minimum garść ;)Przygotowanie:Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej.Piekarnik włączamy wcześniej, żeby się nam nagrzał do 180 stopni.Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jogurt i roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą
Lawendowe NieboJabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej
Truskawkowa Fiestadość łatwy i miarę szybki deserek. Można go robić wedle własnych smaków. Ja użyłam galaretki wiśniowej i wiśni w spirytusie. Kompozycję mogą być różne. Możesz dodać truskawki z truskawkową galaretką bądź brzoskwiniową z owocami z puszki. Jak widać możliwości jest wiele ;) Składniki: 300 gram serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały słoik wiśni(...)gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy dodać do galaretki serek homogenizowany i wszystko razem zmiksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Tak otrzymaną masę wylewamy do pucharków. Ja nie mam ich więc wylałam do szklanek ;) - wstawiamy je do lodówki. Na stężałą piankę wykładamy odsączone owoce. Przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu trzecią galaretkę i kiedy
W Moim Magicznym Domuprzepis na lody truskawkowe, które nieprzerwanie od dziecięcych lat są moimi ulubionymi lodami. Sporo się naszukałam aby znaleźć taki przepis, który by mnie zadowolił. Chciałam, aby lody były mocno truskawkowe a jednocześnie kremowe. Świetny przepis znalazłam tutaj ( klik ). Dostosowałam tylko proporcje do własnych potrzeb, zrezygnowałam z dodatku octu balsamicznego i kilka godzin później mogłam cieszyć się pysznymi lodami :) Składniki(...)umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem. Odstawić przynajmniej na godzinę, aż owoce puszczą sok. Następnie dodać mascarpone oraz wlać mleko i całość zmiksować blenderem na gładką masę. * gotową masę wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją * gdy nie posiadamy maszyny wlewamy masę do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać
My simple kitchenCoś wspaniałego! Ten srobet jest po prostu idealny - idealnie truskawkowy, idealni słodki, idealnie alkoholowy. Choć oczywiście jego zawartość % można dostosować do własnych potrzeb;) I co najważniejsze, do jego przygotowania nie jest potrzebna maszyna do lodów, wystarczy zwykły blender z mocna końcówką. SKŁADNIKI 500g oszypułkowanych truskawek sok z 1/2 cytryny 2-4 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek(...)tequilli (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oszypułkowane truskawki umieszczamy w plastikowym lub silikonowym pojemniku i mrozimy przez ok. 4-5 h. Kiedy truskawki zamarzną "na kamień". Blendujemy je na gładką masę. Dodajemy cukier puder rozmieszany z tequilla i sokiem z cytryny. Można podawać od razu, ale polecam całość wkłożyć na ok. 1h do zamrażarki, żeby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję. Szczególnie jeśli
DefinicjaSmakudość łatwy i miarę szybki deserek. Można go robić wedle własnych smaków. Ja użyłam galaretki wiśniowej i wiśni w spirytusie. Kompozycję mogą być różne. Możesz dodać truskawki z truskawkową galaretką bądź brzoskwiniową z owocami z puszki. Jak widać możliwości jest wiele ;) Składniki: 300 gram serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały słoik wiśni(...)gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy dodać do galaretki serek homogenizowany i wszystko razem zmiksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Tak otrzymaną masę wylewamy do pucharków. Ja nie mam ich więc wylałam do szklanek ;) - wstawiamy je do lodówki. Na stężałą piankę wykładamy odsączone owoce. Przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu trzecią galaretkę i kiedy
W Moim Magicznym Domu