masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:118/167)

Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 211

Składniki na blaszkę 25 x 30 cm: herbatniki - około 30 dag (tyle by starczyło na trzy warstwy) 2 galaretki o smaku truskawkowym świeże truskawki - ilość wg uznania dżem truskawkowy - słoiczek 400 ml na krem: 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 10 łyżek kaszy manny i kostka masła w temperaturze pokojowej, sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: W pierwszej kolejności podszykować(...)mleko - 1,5 szklanki i dołożyć kaszę - połączyć dokładnie mieszając. Mleko z cukrem zagotować i na gotujące wlać roztwór z kaszy. Doprowadzić do ponownego zagotowania i chwilkę mieszać by masa była wyraźnie gęsta. Odstawić do całkowitego wychłodzenia. Kiedy masa jest już całkowicie chłodna i osiągnęła temperaturę pokojową to zabieramy się za zmiksowanie jej z masłem. Masło ucieramy na puch (można

Poezja Smaków - blog kulinarny
Łatwe ciasto na zimno z owocami 143

Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits .     Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)     1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Jedną(...)całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wsatwić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Następnie

Mała Cukierenka
Pancakes waniliowe 202

patelni są mniej tłuste i mają zdecydowanie mniej kalorii niż np. naleśniki czy racuchy. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem zrobiłam mocno waniliowe i podałam z konfiturą truskawkową z kwiatkami bzu klik . Pancakes podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Gold. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki napoju sojowego waniliowego Alpro 75 g rozpuszczonego(...)miksera. Jajka, napój sojowy waniliowy i letnie rozpuszczone masło roztrzepać w osobnym naczyniu i wlać do suchych składników. Całość zmiksować na niewielkich obrotach  na  gładką i jednolitą masę. Smażyć na małej i suchej patelni z dwóch stron

Ala piecze i gotuje
Łatwe ciasto na zimno z owocami 572

Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits .     Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)     1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Jedną(...)całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je kefirową, lekko tężejącą galaretką. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje. 6. Pozostałą ostygniętą

Mała Cukierenka
Domowe lody jogurtowo-borowkowe bez jajek 131

Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie Składniki: 250 g mascarpone 150 g jogurtu greckiego 90 g drobnego cukru 350 g borówek + ok.150 g borówek(...)łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki. Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej. Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i  mieszamy. Z zamrażarki wyjmujemy misę na lody, przelewamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 182

jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu i sok z cytryny - do nasączenia biszkoptów 2 dowolne galaretki 1 opakowanie śnieżki(...)cytryny wymieszać, maczać w nim biszkopty i układać w tortownicy. Śnieżkę ubić z mlekiem. Do ubitej śnieżki cały czas miksując powoli wlewać tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać. Masę powoli przelać na biszkopty. Jeśli zrobi się to zbyt gwałtownie, biszkopty się uniosę i będą pływać w masie. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę do momentu aż stężeje. Drugą galaretkę rozpuścić

Mama Gotuje
Konfitura / krem bananowy z limonką 124

ugotowaniu doszłam do wniosku, że niebawem przepis ponownie wykorzystam, tym razem z normalną ilością składników. Konfitura bardziej przypomina mus bananowy. Nie jest za słodki ani konsystencji jak np dżem truskawkowy czy malinowy. Plusem tego przepisu jest to, że można go zrobić niezależnie od pory roku, ponieważ banany są dostępne cały rok. Do przepisu najlepsze będą dojrzałe banany, najlepiej z czarnymi(...)garnuszka wlać sok z limonki, wodę i cukier. Zagotować. Dodać pokrojone w plastry banany. Gotować ok 5 min, aż banan się rozpadnie (jeśli nie będzie chciał, potraktujcie masę blenderem). Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 min. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Wypieki z pasją' z moimi modyfikacjami

CookYourself
Ciasto marchewkowo-bananowe 127

Marchew jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo chętnie dodają ją do zup, potrawek i słodkich wypieków! Marchew doskonale wchłania się z tłuszczami, gdzie bardzo dobrze

Truskawkowa Fiesta
Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 513

krem: 300 ml mleka 200 ml szampana 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo:  1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się(...)cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z szampanem, a następnie z gotującym mlekiem przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą tak by bezpośrednio dotykała masy budyniowej. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawić do ostudzenia odzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli i 5 łyżkami zimnej wody ubić na sztywną pianę. Na koniec dodawać stopniowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jogurtowe lody z borówką amerykańską 117

pyszne domowe lody: Jogurtowe lody z mango bez maszynki Domowe lody borówkowe Domowe lody bazyliowe Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody(...)jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki borówek amerykańskich Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy zmiksowane mango, sok z cytryny i skondensowane słodzone mleko. Wszystko dokładnie blendujemy. Powstałą masę mieszamy z jogurtem naturalnym i borówkami. Lody przekładamy do foremek i mrozimy przez około 4 godziny. Żeby potem lody nam wyszły bez trudu z foremek polewamy je przez chwilę ciepła

Kulinarne przygody Gatity
TORT RÓŻANO - TRUSKAWKOWY 107

Dzisiaj podam przepis na tort truskawkowy, bardzo wysoki z bitą śmietaną o posmaku różanym. Idealny na urodziny, dzień mamy lub babci, bardzo efektowny i bardzo smaczny. Można go przechowywać około 2-4 dni w lodówce i będzie tak samo dobrze wyglądał i smakował jak dnia pierwszego. Tort można również przełożyć konfiturą różaną. Do wypieku biszkoptu polecam puszystą mąkę Lubella(...)Masa :  600 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 400 ml serka homogenizowanego, waniliowego 3 łyżeczki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku 300 g świeżych truskawek 1 dżem lub marmolada ( różana, wieloowocowa ) syrop różany rozcieńczony herbatą, do nasączenia biszkoptu

Kulinarne Fantazje Marioli
Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie 497

chodziło za mną odkąd pojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne(...)delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :)  Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 łyżki kakao/karobu MASA BUDYNIOWA: - 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 5 łyżek syropu z agawy (lub wedle uznania) GÓRA - ok. 30 dag truskawek przekrojonych na połówki - opcjonalnie

Smakuje zdrowo
Nadesłane przepisy konkursowe- GŁOSOWANIE 103

Brownie z kremem porzeczkowym 4.      Budyń z kremem kakaoawokado  5.      Ciasteczka zbożowe 6.      Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 7.      Czekoladowy suflet 8.       Deser malinowy z nutką cytryny 9.       Sernik na zimno z owocami(...)Muffiny bananowe 21.   Panna cotta 22. Sernik na zimno  23. Tarta owocowa 24. Tęczowy sernik na zimno 25. Tiramisu z truskawkami 26. Toffi 27.   Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny 28.   Muffinki czekoladowe 29. Torcik waniliowy 30. Tort naleśnikowy

Tradycyjna Kuchnia
Panna cotta z truskawkami... 166

śmietany kremówki - 1 szklanka mleka - 1 laska wanilii, nacięta wzdłuż - 50 g cukru - 60 g białej czekolady - 1 łyżka zimnej wody - 3 łyżeczki żelatyny w proszku mus truskawkowy: - 200 g truskawek - łyżka cukru beziki: - 2 białka  - 3 łyżki cukru - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 krople aromatu cytrynowego Wykonanie: W rondelku umieść śmietanę, mleko, laskę wanilii i cukier. Zagotuj(...)zmieszaj z ciepłą wodą, energicznie mieszając, tak aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Żelatynę wlej do mikstury z białą czekoladą, odstaw do wystudzenia co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu, przełóż masę do sześciu miseczek lub kokilek, po około 120 ml na porcję. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotuj bezy. W tym celu, białko ubij na sztywno, dodaj cukier

SMYKWKUCHNI
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 169

szklanki płatków jęczmiennych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 3 łyżki truskawek liofilizowanych 2-3 łyżki mikro kropli truskawkowej (czekolada o smaku truskawkowym)   W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Dużej pieczone mogą być zbyt chrupiące.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją

Di gotuje