Przy takiej pogodzie zajadamy się lodami. Ja proponuje by zrobić szybkie lody samemu, wtedy mamy pewność że używamy samych dobrych składników. Ja użyłam truskawek i śmietanki
Magiczne Życie Martyśmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej w lodówce, najlepiej 12 h) 500 g mascarpone (dobrze schłodzonej w lodówce) 5 łyżek cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzącej wody około 300-400 g truskawek listki melisy lub mięty do dekoracji PONCZ: 1/4 szklanki zimnej wody odrobina soku z cytryny cukier puder do smaku WYKONANIE: BISZKOPT(...)koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 stopni C przez około 20 - 22 minut
Słodko-Słony Świat Ilonypoczątkujący, gdyż wystarczy tylko wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Natomiast przełamanie go owocami sprawia, że jest znacznie lżejsze i pięknie się prezentuje z tymi truskawkowymi kawałkami. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki na formę 21x25 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 100-250 g cukru (ja dałam 100, bo wolę mniej słodkie wypieki(...)połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Wstawić do piekarnika i piec przez
Fabryka pomysłówSezon truskawkowy w pełni oto kolejna propozycja. Składniki na około 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego 1 banan 3 łyżki cukru 0,5 kg truskawek pokrojonych w plasterki Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski(...)ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego
greenscarfSezon truskawkowy można uznać za rozpoczęty. Od dwu tygodni słyszałam "mamo kup truskawki, mamo kup truskawki...". Więc kiedy dziś pojawiły się nasze krajowe uległam błagalnej mince
Magiczna kuchnia DariiOd bardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu
Truskawkowa FiestaBywają takie dni, że trzeba wyczarować coś z niczego:) Kupiłam piękny koszyczek słodziutkich truskawek z myślą wyczarowania cudownego deseru. Nim dotarłam do kuchni aby zabrać się
Magiczna kuchnia DariiSezon truskawkowy już się rozpoczął ... a więc i wypieki z truskawkami goszczą w wielu domach. U mnie na początek tegorocznych truskawkowych ciast takie proste , mocno waniliowe , wilgotne i szybkie w wykonaniu . Składniki : Foremka 18x25 cm 2 kubeczki serka danio waniliowego po 150g każdy ( ja użyłam w zastępstwie serków tutti z Biedronki ) 2 kubeczki cukru(...)pozostałe produkty. Do suchego kubeczka wsypujemy produkty do takiej wysokości , do jakiej sięgał wcześniej serek. Do serka w misce wbijamy jajka , wsypujemy cukier i całość mieszamy na jednolita masę rózga lub łopatką . Wlewamy olej , znów mieszamy. Dosypujemy pozostałe składniki i łączymy całość . Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy . Truskawki oczyszczamy , duże kroimy
Malinowa KawiarenkaRozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 min do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego jaja, pozostałą mąkę, sól, olej/roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż masą będzie jednolita i ciągnąca się. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min, aż ciasto zwiększy swą objętość w 2-3 razy. Kiedy wyrośnie ciasto nie mieszamy go, a pozostawiamy(...)smażyć wg. przepisu tylko o chwilkę dłużej, wtedy otrzymamy racuchy z jabłkami. Po usmażeniu studzimy racuchy i serwujemy posypane cukrem pudrem z ulubionym dżemem. Ja swoje podałem z dżemem truskawkowym . Smacznego
Kuchnia Łukaszazabierałam się za te placuszki, wyhaczyłam je na jednej z moich ulubionych kulinarnych stron / kotlet.tv / jak zwykle lekko go przetworzyłam i powstała truskawkowa wersja, /w dalszym ciągu jestem na truskawkowym haju ;p/ Dziś wynagrodziłam sobie trudy minionego miesiąca /zwłaszcza w pracy/ i kupiłam śliczną limonkową spódnice, uwielbiam takie kąski ;) bo jak nie ja to kto? ;p Składniki (około(...)lniane, truskawki pokrojone w drobną kostkę i mleko ustawiamy na gazie i na małym ogniu podgrzewamy aż będzie gęste (użyłam teflonowej patelni), musi być gęste a nie płynne kiedy masa wystygnie dodajemy jajko, dokładnie mieszamy teflonową patelnię przecieramy olejem ryżowym i smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu, aż będą rumiane z obu stron podajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka(...)truskawek lub innych owoców Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Ser rozgniatamy widelcem, posypując w trakcie cukrem. Ucieramy na gładką masę. 3. Truskawki także rozgniatamy widelcem i dodajemy do posłodzonego sera. Mieszamy. 3. Patelnię smarujemy cieniutko olejem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej
Mama z miastaSezon truskawkowy w pełni, codziennie kupuję, bo nie możemy się najeść. Jeśli są truskawki, to białka zawsze się znajdą, u mnie najczęściej zamrożone. Pakuję je do słoiczka lub plastikowego pudełka zaznaczając na wierzchu, ile białek jest w środku. Jeśli dodaję nastepne, to dopisuję ilość i gdy nazbiera się osiem, robię bezę. Słodycz(...)łyżeczki octu Krem • 3/4 l śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • truskawki Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki. • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. • Sztywne białka wyszprycować na narysowane na papierze do pieczenia
To co kochamSkładniki: 1 kg truskawek 330 gram cukru DŻEMIX UNIWERSALNY 3:1 1 łyżka wody Sposób wykonania: Truskawki umyte, odszypułkowane, rozdrobnione na małe kawałki wymieszaj z Dżemiksem
Przepisy kulinarne babci Antoninydziec i .. . Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Składniki: 4 00 ml mleka ok. 280 g pianek marshmallow 5 00 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% galaretka truskawkowa (lub malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g truskawek ( ok. 100 g okrągłych biszkoptów Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i wrzucamy pianki marshmallow(...)delikatnie miksujemy do mo mentu otrzymania gładkiej ko nsystencji . Tortownic e z o bręc zą (ok. 22 cm średnicy) smarujemy masłem i jej dno wykładamy biszkoptami . Przygotowaną masę wylewamy na ułoż one biszkopty i wyrównujemy brzeg. Umieszcz amy w lodówce do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 4 50 ml wrzącej wody. Studzim y. Na wierzch ciasta wykładamy
Słodka Stronazmięknąć. Odsączyć daktyle z wody, najlepiej na sitku. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować w blenderze, prawie na proszek. Dodać namoczone daktyle i olej kokosowy. Ponownie zmiksować. Wyjąć gęstą masę z blendera, wrzucić do miski, dodać mielone migdały i zimną wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno lepić się jak typowe ciasto kruche. Jeśli jest za suche można dodać odrobinę wody, jeśli(...)suchej kaszy jaglanej 60 ml wody 2 łyżki wiórków kokosowych dowolny zdrowy słodzik (ilość wedle uznania) oraz: 600 g świeżych dorodnych truskawek 3 łyżki konfitury truskawkowej (efekt błysku) Kaszę wrzucić na sito, dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Następnie przelać ją wrzątkiem. Mleko kokosowe i wodę przelać do garnka, najlepiej z grubszym dnem, zagotować. Wrzucić kaszę. Po doprowadzeniu do wrzenia należy
maniapieczenia