jest to najlepsza pora na babkę, ale ta jest wyjątkowa. Naprawdę, lekka jak piórko, bardzo puchata, po prostu rozpływająca się w ustach. Aby choć trochę wpisała się w sezon truskawkowy dodałam do babeczki truskawki. Czemu babka? Wycieczka do Berlina i wizyta w KaDeWe - zaowocowała zakupem cudnej foremki. Nie mogłam się już doczekać pierwszego wypieku w nowym nabytku. Przepis do wypróbowania(...)przez sitko jajka z cukrem ubić do białości na kogel-mogel do ubitych jajek małymi porcjami dodawać adwokata i olej. Na końcu wmieszać na małych obrotach miksera suche składniki. masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką krupczatką, następnie ułożyć na wierzchu truskawki, które opadną na dno. Po upieczeniu i odwróceniu babki znajdą się na górze piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 1 szklanka jagód 400 g truskawek 1 kg arbuza ( może być mniej ) 1/2 l śmietanki 30 % 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania:Ciasto: Białka należy ubić na sztywna pianę z cukrem. Następnie stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę(...)dobrze się rozpuściła i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać zimną galaretkę. Dodać pozostałe owoce i wymieszać . Schować na 10 minut do lodówki i poczekać aż masa troszkę zgęstnieje. Następnie wylać ją na spód ciemny . Zetrzeć mleczna czekoladę na grubych oczkach i posypać nią wierzch ciasta . Smacznego
Słodkości i nie tylkoPrzyszły wreszcie upały więc zapraszam na orzeźwiający sorbet owocowy - wersja z truskawek i borówki amerykańskiej :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjebył rabarbarowy, a czerwiec będzie truskawkowy, bo w końcu są, czerwone, soczyste pachnące i trzeba korzystać na zapas. Uwielbiam, zwłaszcza te zrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych(...)mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już
Cynamonowe szczęściezrywam własnoręcznie z działkowego ogródka, ale... póki co nie mam zamiaru wybrzydzać i czerpię radość ze straganowych małych, czerwonych pyszności. Dziś zapraszam Was na przepyszne połączenie, czyli puszyste ciasto truskawkowe *. Szczerze pisząc ciasto było pieczone wieczorem i miało doczekać następnego dnia, ale... pachniało tak smakowicie, że uczta zaczęła się o... 1:00 w nocy ;) No cóż, łakomczuch ze mnie. Spróbujcie(...)misce ubijamy jajka, następnie dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ciągle miksując powoli wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy przestudzony tłuszcz, miksujemy aż do połączenia składników. Masę (dość gęsta) przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na wierzchu ciasta lekko wciskając każdy owoc w ciasto. Ciasto pieczemy
Słodkie okruszkiMój synek jest niezwykle wielkim fanem lodów. Zwłaszcza w obecną pogodę pochłaniałby je w każdej ilości. Jednak lody sklepowe mają dużo sztucznych barwników i rozmaitej chemii
Kolizje SmakówPo rozmrożeniu zamrażalnika miałam spory zapas białek. Część z nich powędrowało do granoli, a część została wykorzystana do tarty, którą znalazłam na blogu Peta Grey . Tarta
Sto kolorów kuchnizimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. Zapraszam:) Składniki: 500 g sera białego śmietankowego trzykrotnie zmielonego 3 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 mały jogurt truskawkowy 500 ml przegotowanej wody miseczka truskawek do wyłożenia boków i spodu 600 ml zmiksowanych truskawek 1/2 szklanki cukru ( do smaku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki(...)cukrem waniliowym i jogurtem, następnie dodajemy tężejącą galaretkę i energicznie mieszamy najlepiej mikserem.Blaszkę wyciągamy z lodówki,umyte truskawki przecinamy na pół i wykładamy brzegi i środek tortownicy, zalewamy masą serową, odstawiamy do lodówki do stężenia. Żelatynę zalewamy letnia wodą i odstawiamy do napęcznienia, następnie przed wlaniem do truskawek lekko ją podgrzewamy.Do zmiksowanych truskawek dodajemy podgrzaną żelatynę i dobrze mieszamy
Sama słodycz i szczypta chiliteż smakowała taka wariacja mimo tego, że jadł całość na zimno. Ja własnie planuję, że zrobię sobie taki miks jutro do pracy :) Budyń z płatków jaglanych, z marmoladka rabarbarowo-truskawkowa budyń: 500 ml mleka (u mnie bez laktozy, może być tez roślinne) 5 łyżek płatków jaglanych ziarenka z połowy laski wanilii 2 łyżki cukru trzcinowego marmoladka: kubek pokrojonych na połówki(...)gotujemy jeszcze chwile. Do rondla wlewamy mleko, zagotowujemy z wanilią. Wsypujemy płatki i mieszając gotujemy ok 4 minut, tak by się rozpadły. Dodajemy cukier i blendujemy na gładka masę. Do słoiczków lub kubeczków nakładamy budyń, dżemik i znowu budyń, i dżem. Posypujemy dodatkowymi kawałkami truskawek i płatkami migdałowymi. Podajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórynazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające i pyszne ;) Idealne w gorące dni, gdy nie mamy ochoty na cieżkie posiłki. WEGAŃSKI BISZKOPT Z "AGARETKĄ" RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ przepis autorski // tortownica 18cm ~wegański biszkopt *przepis - klik* ~200g rabarbaru (waga po obraniu) ~200g truskawek ~kilka łyżek wody ~1/2 szklanki cukru/ksylitolu ~łyżka agaru (płaska) + 50ml wody Rabarbar i truskawki kroimy(...)mieszajac dodajemy mus. Gdy dodamy cały mus doprowadzamy wszystko do gotowania i po pojawieniu się charakterystycznych "bąbelków" gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Pozostawiamy do ostudzenia. W miarę stygnięcia masa będzie gęstnieć. Gdy zauważmy, że masa już gęstnieje możemy wylać ja na biszkopt (który należy wcześniej umieścić w tortownicy wyłożonej folią spożywczą) i wstawić do lodówki. Po ok. 30 minutach
chili & sugar1łyżka mleka. Warstwa z gruszkami: 2 większe gruszki, 1łyżka cukru, 1 galaretka o smaku poziomkowym. Warstwa z serków: 1 galaretka o smaku jagodowym, 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym. Polewa czekoladowa: 2 mleczne czekolady GOPLANA, 100ml mleka, 1 łyżka wiórków kokosowych. Dodatkowo: czereśnie do dekoracji, gorzka czekolada GOPLANA. wiórki kokosowe. Przygotowanie: 1. Spód: Składniki suche ( mąka, cukier, proszek(...)ciasto i rozprowadzić je równomiernie. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i piec 10-12 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 2. Masa z gruszkami: Gruszki obrać ze skórki, wykroić twardsze części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte gruszki przełożyć do garnuszka i zalać je szklanką wody ( 250ml), oraz dodać
W kuchni u MonikiCiasto ma odchodzić od ręki, ale delikatnie może się kleić. 5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. U mnie zajęło to około 1,5 godziny by masa podwoiła swoją objętość. Misę trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu. 6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże(...)minut w temperaturze 180 stopni- W bardzo dobrze nagrzanym piekarniku Ostudzone bułeczki polać lukrem i poczekać aż ostygnie. Można je jeść również na ciepło :D Smacznego :) Zobacz także: Bułki truskawkowe bez drożdży Ciasto jogurtowe z truskawkami
KreatywnePinyblogu jest już serniczek truskawkowy a teraz zapraszam na wersję brzoskwiniową. Prosty i pyszny deserek idealny na upalne dni. składniki: 800 g sera z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń (lub mleka) 3 łyżki żelatyny 6 połówek brzoskwiń u mnie z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa Składniki przygotować wcześniej aby były(...)się rozpuściła. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierać i porcjami dodawać ser. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przed podanie wystawic z lodówki kilkanaście minut wcześniej
Monia miesza i gotujeprzyda...). Przepis znalazłam w Den store dessert & bagebog.Polecam serdecznie - są naprawdę rewelacyjne. Są też świetną bazą do modyfikacji - ja robiłam je na przykład z truskawkami i jogurtem truskawkowym, i też był pyszne.Za wspólne pieczenie serdecznie dziękuję - Maggie, Shinju, Peli, Dobromile, Pluskotce, Emmie, Michałowi, Ani, Chantel oraz Pannie Malwinnie - bardzo mi się idea takiej zabawy podoba(...)cienkich plasterków cytrynyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i kardamonem.W drugiej misce ubić jajko z miodem. Dodać jogurt i skórkę cytrynową, wymieszać. Wlać olej, połączyć.Wlać masę jogurtową do mąki, wymieszać tylko do połączenia składników.Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć połowę plasterka cytryny (skórką do góry).Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoprzeć - kupuję koszyczek za koszyczkiem, i jeszcze zanim zdążę wymyślić jakieś ciacho, lądują w miseczkach w najprostszej formie. Razem z C. pochłaniamy niewyobrażalne ilości, troszkę chyba na zapas. Sezon truskawkowy bowiem, moim zdaniem, jest stanowczo za krótki...Do przygotowania ciasta z tymi czerwonymi skarbami zmotywowała mnie Panna Malwinna, która takie właśnie hasło rzuciła na nasze kolejne wspólne pieczenie. Nie mogłam(...)chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...?Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrze