śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) (tj. 1 kubeczek tej z Biedronki) szklanka porzeczek czarnych oczyszczonych mrożonych lub świeżych 3 łyżki cukru pudru lub więcej (wedle upodobania) 1 op. galaretki truskawkowej lub owoce leśne 1 szklanka wody kilka kostek czekolady garść rodzynek opcjonalnie: bita śmietana w sprayu (lub odłożona z ubitej śmietanki) do dekoracji Przygotowanie: Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw(...)dół do lodówki. Mikserem ubij śmietankę 30% w wysokiej misce. Postaraj się, by była sztywna. Wlej co najmniej chłodną galaretkę z porzeczkami i miksuj dalej, aż powstanie jednolita różowa masa. Dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj. Dużą łyżką nakładaj krem do pucharków - delikatnie i po równo. Wstaw na minimum pół godziny do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować czym tylko dusza zapragnie
Anioszek w kuchniprezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose . Ciasto malinowe z polewą adwokatową Składniki: Ciasto – składniki powinny być(...)Ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić
Mała Cukierenkanajchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży 300 ml ciepłego mleka 125 g masła(...)następnie spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia. Dno szklanki obsypać mąką i za jego pomocą zrobić w cieście wgłębienia na nadzienie. Do każdego nałożyć po łyżce masy serowej. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniataką osobę trudno byłoby znaleźć. Lody proponuję zrobić samemu, wtedy wiemy co jemy. Nie faszerujemy się wszelkiego rodzaju uzdatniaczami i poprawiaczami smaku, wyglądu i lody truskawkowe naprawdę są truskawkowe, a nie o syntetycznym zapachu truskawek. Robione bez maszyny i z wielkim zniecierpliwieniem wśród domowników, kiedy one w końcu się zamrożą. Efekt był pyszny i z wielką przyjemnością delektowaliśmy się(...)cytryny 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego kiwi + banan jabłko + pomarańcza truskawka + śmietana truskawka + mięta Lody cztery smaki Wykonanie: Każdy smak lodów oddzielnie rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ilość cukru dostosować do swoich wymagań. Przelać każdy rodzaj do oddzielnych plastikowych pojemników, wstawić do zamrażarki i tak co 30 - 40 minut wyjmować i mieszać, rozdrabniając blenderem powstające kryształki lodu. Czynność
Kuchcik gotujeBlyskawiczny ,przesmaczny deser, nawet bez koniecznosci schladzania w lodowce.Zastosowalam tu naturalna substancje zelujaca agar-agar.AGAR-AGAR (406) wytwarzany jest z krasnorostow (glonow) rosnacych u wybrzezy Japoni. Algi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś zapraszam Was na mój słodki wypiek - czekoladowe ciasto nektarynkowo-truskawkowe z nutą kokosową. Spacerując z wózeczkiem nie mogłam wprost oprzeć się straganowym skrzynką wypełnionymi po brzegi owocami. Kupiłam kilka soczystych nektarynek i mieniących się czerwienią truskawek. A w drodze powrotnej do domu w mojej głowie zrodził się nowy pomysł na ciasto... I tak oto za sprawą spaceru i świeżego(...)szczyptą soli na sztywno. Następnie powoli i stopniowo dodajemy oba cukry, nie przerywając miksowania. Po czym dodajemy powoli po jednym żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser. Do tak powstałej masy jajecznej wlewamy powoli i ostrożnie olej, mieszając delikatnie składniki ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz kokos. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia
Słodkie okruszkiSezon truskawkowy się zakończył, ale w kolejce czekają już kolejne dary lata. Dzisiaj będzie jagodowo. Proponuję Wam jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki. Placki są z dodatkiem kakao, nadziane słodkim waniliowym serkiem i jagodami. Sami wybierzcie, czy będą pasować na śniadanie, danie główne, deser. Ja zapewniam, że będą pyszne. ;) Składniki na 10-12 szt. po ok.21 cm: Ciasto(...)mascarpone kilka łyżek mleka lub śmietany (opcjonalnie) 2-3 łyżki cukru waniliowego lub więcej do smaku* 250 g świeżych jagód Ser i mascarpone wymieszać z cukrem. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę mleka lub śmietany. Na każdy naleśnik nałożyć porcję sera, posypać jagodami i dowolnie złożyć. Smacznego! *Twaróg prosto z lodówki wydaje się zawsze mniej słodki, niż taki
Pełny talerzsię na to nie złapią , trzeba sięgnąć po kit ,że Supermen, miał takie muskuły , bo się sałatą napychał ..aha , chyba ją sobie w rękawy upychał , bo jakoś na sałacie masy wyrobić, rady nie dacie ..Ciężki temat te warzywa , a może dzieci ..tak oba tematy są ciężkie i oba kocham " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 mała główka sałaty lodowej ( lub pół większej ) 1/2 świeżego ogórka ( średnio – długiego ) 6-7 pomidorków koktajlowych ( truskawkowych lub rzymskich ) 1/2 pęczku szczypiorku garść roszponki ( lub dwie garści ) 1 jogurt grecki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka – płaska , cukru sól , pieprz do smaku Sałatę , płukamy i rozrywamy palcami , wrzucając
Ogrodnik w podróżydomowego; takiego użyłam) 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki w proszku kilka plasterków sera camembert pomidorki truskawkowe do dekoracji Oliwki, pomidory i czosnek drobno posiekać, zalać kilkoma łyżkami oleju i odstawić na pół godziny. Jabłka obrać, pokroić w talarki, skropić octem balsamicznym, obtoczyć w łyżce tymianku(...)Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając drewnianą szpatułką, aż krem zgęstnieje na tyle, by lekko ją oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem, powinien się całkiem zmywać. Natychmiast zdjąć z ognia i przelać masę do miski. Z camemberta odciąć skórkę i pokroić ser na cienkie plasterki. Wrzucić do kremu. Dobrze zamieszać, aż ser się roztopi. Dodać pieprz i tabasco. Miskę ustawić na kawałkach lodu
KUCHARNIAmieszanie… Ostudzoną masę czekoladową dodajemy partiami do ciasta, za każdym razem delikatnie mieszając. Idealnie jest podzielić sobie dodawania czekolady na 3-4 etapy, aby całość dokładnie się połączyła. Masę rozlewamy do kokilek prawie po brzegi. Ciasto nie urośnie i nie ma obawy, że „wyjdzie” poza foremkę. …i to co najlepsze – wylizywanie Wstawiamy kokilki z ciastem(...)ciepło, bo cała przyjemność to ta wypływająca czekolada właśnie. Dodatkowo dodaliśmy bitą śmietanę i mrożone (na potrzeby deseru rozmrożone) już truskawki, ale idealnie też pasują lody waniliowe, sorbet truskawkowy bądź cytrynowy, a sam Gordon polewa jeszcze całość karmelem. Myślę, że każdy swój idealny dodatek znajdzie. A smak? Powiem wam tak – jak na osobę, która nie przepada za czekoladowymi deserami
gutfutszklanki cukru pudru szczypta soli Różowa beza: 6 białek 3 łyżki cukru 3 kisiele truskawkowe lub wiśniowe z cukrem szczypta soli Krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem 3 szklanki mleka 200 g miękkiego masła(...)resztę mleka doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową, gotuję aż do zgęstnienia budyniu. Pozostawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i miksuję do otrzymania puszystego kremu. Pierwszy blat ciasta z pianą smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę masy. Na wierzch
Cukiernia PychotkiSezon truskawkowy - rozpoczęty ! Kocham, kocham, kocham ... Jedne z najlepszych, najbardziej wyczekiwanych owoców. Doskonałe do wielu wypieków, deserów, sałatek, koktajli. W sezonie zjadam je bardzo często na śniadanie, dodając do porcji owsianki lub jaglanki, do jogurtu z granolą, do omletu, placuszków, twarożku i ... długo by wymieniać ;) Dzisiejszy przepis polecam szczególnie kuchennym leniuszkom. Nie napracujecie się, a efekt ostateczny, czyli gotowa zapiekanka(...)dodając olej kokosowy/masło. Do utartych żółtek dodać wystudzony ryż i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ryżu, delikatnie wymieszać. Masę ryżową przełożyć do formy, średnicy około 25 cm. Piec w 180 stopniach C przez 35-40 minut. Smacznego
kolorowotorcikowonawet trochę wykwintne. Składniki na dzisiejsze danie są bardzo proste, ale ich połączenie zaskakujące. Zapraszam na pysznego soczystego łososia pieczonego w niskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek, pęczka natki kolendry, 2 łyżek miodu(...)przygotowaną skórkę z cytryn wraz z sokiem z dwóch cytryn, dwoma łyżkami miodu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu przy użyciu blendera zmiksowałem na gładką masę, którą odstawiłem do lodówki. Truskawki pokroiłem w kostkę o boku około pięciu milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich drobno posiekany pęczek natki kolendry oraz sok z połowy cytryny. Doprawiłem
Wyprawy kulinarnemąki/200 g masła/ 100 g cukru pudru, następnym razem będę kombinować nad zmniejszeniem masła i cukru. Inne pomysły na wykorzystanie truskawek: Chlebek z truskawkami Owsiane muffiny truskawkowe Asymetryczne galaretko-pianki Koktajl truskawka-kiwi-banan Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej(...)może być jej więcej niż połowa. Krem: - 500 g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie) - 1 jajko Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę. Do ozdoby: - umyte i odszypułkowane truskawki** - kakao/ czekolada z młynka Tartę posyp kakao lub czekoladą z młynka. Truskawki przekrój na pół i ułóż je w ładny wzór
Corner With RecipesTo już ostatni moment aby zrobić coś z truskawkami, a skoro ostatnio tarty przypadły mi do gustu, będzie tarta ! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki
Jemy Pijemy