masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:137/167)

Ciasto truskawkowe. Szybkie i puszyste ciasto z truskawkami. 180

działce. Truskawki pasują do każdego deseru. Polecam proste i szybkie ciasto z truskawkami. Ten puszysty wypiek raduje podniebienie i oczy. Czyż takie nadziane truskawkami ciasto nie wygląda pięknie? Ciasto truskawkowe. Szybkie i puszyste ciasto z truskawkami. 2016-04-14 14:16:02 Write a review Save Recipe Print Cook Time 40 min Cook Time 40 min 0 calories(...)misce ubijamy jajka, następnie dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ciągle miksując powoli wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy przestudzony tłuszcz, miksujemy aż do połączenia składników. Masę (dość gęsta) przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na wierzchu ciasta lekko wciskając każdy owoc w ciasto. Ciasto pieczemy

Słodkie okruszki
Drożdżówki z truskawkami 103

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy :) Za oknem pochmurno, wieje wiatr... a u mnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :)  Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka(...)rozczyn. Za pomocą miksera planetarnego, lub po prostu większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę. Wymieszaną wstępnie masę, wyrabiać dalej hakiem miksera (lub ręcznie) przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką

Świat Ciasta
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 291

Sezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak.Wymiary foremki: 25 x 36 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 45 minut Składniki:Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny(...)minut do wyrośnięcia. Nadzienie: Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić.  Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie. Kruszonka migdałowa Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy

Słodkości i nie tylko
Dżem dyniowo-jabłkowy 153

Dżem dyniowo-jabłkowy  To zdecydowanie jeden z moich ulubionych dżemów, zaraz po truskawkowym i dyniowo-pomarańczowym Pierwszy raz zrobiłam go w ubiegłym roku ,wszystkim bardzo smakował  tak więc i w tym roku postanowiłam przygotować na zimę parę słoiczków - skończyło się , aż na 11 :-) Z resztą dodam iż w tym roku wzbraniałam się przed robieniem przetworów , a moja piwnica(...)się nie przypaliło. Dodajemy goździki i utarty świeży imbir i wszystko razem mieszamy.Jeżeli rozgotowane kawałki dyni nie będą chciały się rozpaść możemy wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przypraw , a następnie gotujemy aż uzyskamy konsystencje dżemu. Do sparzonych słoików nakładamy jeszcze gorący dżem i zakręcamy

Aromatyczne Podróże
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 121

gładka 4. Odlać 1/4 ciepłego mleka i dodać łyżka po łyżce do masy żółtkowej, cały czas mieszając dokładnie- można użyć ręcznej ubijaczki, bądź miksera na małych obrotach 5. Gotową masę wlać powoli do gotującego się ponownie mleka i  nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki  bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minute na dużym bądź średnim(...)zrobieniu :D Smacznego:) Zobacz także:                                 Crumble z jabłkami     Czarny Pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami Przepis bierze udział w akcji

KreatywnePiny
Lody Cynamonowe i Wiśniowe 165

Pamiętacie  Lody Śmietankowe i Truskawkowe Domowe - Najlepsze!  ? Dziś przedstawiam Wam wersję z cynamonem i wiśniowe. Uwielbiamy cynamon, więc pokusiłam się na dodanie go zarówno do lodów, przygotowałam bezy z jego dodatkiem i podałam na syropie cynamonowym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest go za dużo? Otóż, wcale nie! Cynamon cejloński nie jest tak intensywny.Nam takie(...)konsystencję, rondelek wstawiłam do komory zlewy wypełnionej zimną wodą i w taki sposób studziłam zawartość rondelka. Kiedy mleko z żółtkami już było zimne ubiłam kremówkę i wlałam do miej masę mleczno-żółtkową i wymieszałam wszystko do połączenia się składników. Masę lodową wstawiłam do lodówki na całą noc, chociaż można wstawić  na ok. 30 minut do zamrażalnika i co jakieś

Blondynka Gotuje
Tort śmietanowy 348

Miksować jeszcze przez minutę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Dolać wodę, wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo delikatnie (ale dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy(...)opłatek zmarszczy się i sam rozprostuje. Kiedy już będzie prosty możemy udekorować brzegi śmietaną ay zamaskować brzegi opłatka (do części można dodać barwnik spożywczy lub trochę soku truskawkowego dla koloru). Do podania trzymać tort w lodówce. UWAGA! Mój tort był naprawdę wysoki i duży, można nim poczęstować 16 osób. Nieco mniejszy tort 22 cm średnicy i ok.10

Kulinarne Inspiracje
Pulchne drożdżówki z truskawkami 120

Sezon truskawkowy jest najbardziej wyczekiwaną chwilą przeze mnie w okresie letnim. Co tu dużo mówić uwielbiam truskawki i  czerpie z nich maksimum korzyści jakie mogą mi one dać. Dziś choć namistka moich smaków, które nie jedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie(...)mleka, 1 łyżeczkę cukru dobrze rozmieszać w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia. 2. Masło roztopić i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym na puszystą masę. 3.Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko,  i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż powierzchnia

Kubki smaku
Pyzy na parze. 135

jedno z moich ulubionych letnich dań z dzieciństwa.  Pamiętam, jak po całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym.  Skąd pochodzi to danie? Pyzy drożdżowe są bez wątpienia potrawą charakterystyczną Wielkopolski. Ja sama po raz pierwszy jadłam je w Poznaniu, czyli mieście stołecznym tego regionu(...)maki pszennej poznańskiej 50 g cukru pudru 75 ml mleka Przygotowanie: Obie mąki przesiewam i mieszam ze sobą dodając stopniowo cukier.  Dolewam mleka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie łączę ciasta drożdżowe (A) i ryżowe (B) i mieszam aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (u mnie na całą noc). Następnego dnia

Poranek na słodko
Domowe czekoladki - odrobina słodyczy nie zaszkodzi! 149

jedzmy ją rano. Wtedy organizm wykorzysta ją jako źródło energii w ciągu dnia. Istnieją badania dowodzące, że osoby jedzące niewielkie ilości gorzkiej czekolady rano mają mniejszy problem z utratą masy ciała niż te, które nie preferują słodyczy po przebudzeniu. Dzieje się tak dlatego, że zjedzenie odrobiny słodkości rano  (1-2 kostki) zapobiega późniejszemu podjadaniu czekoladek i batoników Przygotowałam czekoladki(...)Proces powtarzamy 3 razy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę czekolady na pokrycie góry naszych pralinek;) Nadzienie kokosowe: Wszystkie składniki mieszamy w garnku na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia. Nadzienie bananowo-truskawkowe: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia. Banana i truskawki blendujemy, dolewamy letnią żelatynę i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Gdy lekko stężeje, napełniamy czekoladki do ¾ wysokości

Powiedz dietom nie
Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 159

Jest coś pięknego i niesamowitego w naszej polskiej tradycji wekowania i przechowywania żywności. Ja osobiście zawsze staram się co roku zrobić kilka weków, w tamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce(...)długo gotować konfitur, dodaj po prostu proszek a on zagęści nadmiar wody i uzyskasz strukturę dżemu.  Konfitury gotujemy zdecydowanie dłużej, czekamy aż płyn odparuje, a cała masa będzie zdecydowanie gęstsza. Dzięki temu zabiegowi smak i aromat będą zdecydowanie mocniejsze. Więcej substancji smakowych zostanie w produkcie, będzie on bardziej skoncentrowany. Gorącą masę nakładaj do słoików i od razu zakręcaj. Słoiczki

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto - przepis podstawowy 189

śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła 1 łyżka cukru pudru 2 jajka szczypta soli 6 łyżek zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać(...)cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao Wykonanie: Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto wytrawne: Kruche ciasto

Mama Gotuje
Raz, dwa, trzy próba maszynki, wygrany los i sól do lodów, czyli .... 130

waniliowe, 1 x truskawkowe, 1 x malinowe.... Lista smaków i kolejności kręcenia szybko się zapełnia. Za waniliowymi nie przepadam, ale czego się nie robi (kręci właściwie) dla ukochanego dziecka? Truskawkowe, malinowe - pyszne, ale nie mam już mrożonych owoców - zniknęły pod chrupiącymi pierzynkami crumble i w  semifreddo.  Więc może cytrynowe z miodem i tymiankiem - muszę je koniecznie spróbować! Wybór(...)moimi drobnymi zmianami. To moja pierwsza propozycja do Lodowej akcji , którą organizuje Kasandraa6 . SKŁADNIKI Na karmelową pralinę  1/2 szklanki (100 g) cukru 3/4 łyżeczki soli morskiej   Na masę lodową 2 szklanki (500 ml) mleka   1,5 szklanki (300 g) cukru 4 łyżki (60 g) solonego masła 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki

KUCHARNIA
Czerwcowe Wyzwanie Blogerek - Tosty francuskie z sosem truskawkowym 139

miałby to być chleb z cukrem :) Dlatego dzisiaj moje śniadanie jest raczej skromne, ale dla mnie bardzo zadowalające. Tosty francuskie z cynamonem, posypane cukrem pudrem i podane z sosem truskawkowym:)  Dla mnie kawa, dla niego herbata :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)izioni-smaki.blogspot.com/ A do przyrządzenia mojego śniadania potrzebne będą: Składniki: chleb - dowolna ilość 1 jajko 1/4 szklanki mleka szczypta cynamonu truskawki - kilkanaście sztuk cukier Mleko mieszamy z jajkiem aż masa nabierze jasnożółtego koloru. Dodajemy cynamon. Na patelni roztapiamy trochę masła. Kromki chleba maczamy w masie mleczno-jajecznej i kaładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Przed

My simple kitchen
Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami 153

ROLADZIE Z BANANAMI Składniki na roladę biszkoptową: - 6 jajek - 6 łyżek mąki pszennej - 6 łyżek drobnego cukru do wypieków - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - dowolny dżem do posmarowania (u mnie truskawkowy) Przygotowanie rolady biszkoptowej: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę. Podczas ubijania partiami dodajemy cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy(...)gram masła, o temperaturze pokojowej - 5 - 6 niedużych bananów Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę miksujemy z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni

Życie zamknięte w smaku