Składniki: na 4 porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady
Luźna Kuchniasmakują zerwane prosto z krzaczka, ale również nadają niepowtarzalny smak deserom. Orzeźwiające owocowe desery idealnie nadadzą się na przekąskę w letni upalny dzień. Dzisiaj pokażemy wam prosty przepis na truskawkowe tiramisu. Przepis Składniki: 3 płatki żelatyny (lub 3 łyżeczki) 5 jajek 100 g cukru 250 g mascarpone 100 g śmietany kremówki (lub ramy do ubicia) 500 g truskawek 5 łyżek(...)ciągle są płynne, więc jeżeli nie mamy sprawdzonej żelatyny lepiej dodać trochę mniej wody niż w instrukcji. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, aż otrzymamy jasno kremową masę. Do naszej masy dodajemy łyżką mascarpone, ciągle miksując, aż do połączenia się mascarpone z żółtkami. Jak żelatyna jest już lekko wystudzona, ale nie ścięta, dodajemy dwie łyżki masy mascarpone którą
KasiaiKrzysiu.plroku piszę, że takie ciasto to nasze ulubione. Zazwyczaj to właśnie nim zaczynamy sezon truskawkowy. W tym roku było inaczej, ale to ciasto pojawiło się jako drugie, zaraz po tarcie. Jak zwykle było go za mało. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 130 g masła niepełna szklanka cukru 3 jajka 3 łyżki mleka(...)jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać naprzemiennie z mlekiem nadal ucierając. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (jest go dość mało, ale urośnie podczas pieczenia). Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół. Układać ściśle
Sto kolorów kuchniTruskawkowy creme brulee <3 Obiecana już wcześniej druga odsłona Creme Brulee z truskawkami, tym razem z musem truskawkowym:) Pyszności! Składniki: (na 2 porcje) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% 3 żółtka 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 2-3 łyżeczki brązowego cukru 150 g truskawek- zblendowanych na gładki mus Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii(...)puszysto 4. Dodać do żółtek ciepłą śmietankę po łyżeczce, aż do całkowitego zmieszania się kremu 5. Przełożyć po kilka łyżek musu do kokilek 6. Na warstwę musu przelać powstałą masę do kokilek Piec: 40 minut w temperaturze 110 stopni, pod koniec pieczenia około 10-15 minut posypać wierzch cukrem brązowym i piec z funkcją grilla by wytworzył się karmel
KreatywnePinypodzielić się z Wami moją opinią, bo jestem po WIELKIM WRAŻENIEM ale najpierw troche o produkcie: Białko KFD Protein Dessert to nowy produkt, zawierający aż 80 % białka w suchej masie. Bez białek roślinnych czy szkodliwych słodzików (aspartam) i barwników. P ozyskiwany w procesie ultrafiltracji, ewaporacji oraz suszenia. Białko deserowe KFD to czysta kazeina micelarna - bez domieszek innych frakcji czy rodzajów(...)Kolacja. Skład: Kazeina micelarna, aromat (brak w wersji naturalnej), guma konjak, sól, kwas cytrynowy (w przypadku smaków: ananasowo - kokosowym, jogurtowo - wiśniowym, jogurtowo - gruszkowym, jogurtowo - truskawkowym) słodzik - sukraloza (brak w wersji naturalnej). Dodatki jak aromat czy słodzik to zaledwie kilka % dzięki czemu otrzymujecie produkt doskonałej jakości i wartości odżywczej. Moja opinia: Wypróbowałam różne wersje tego produktu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWiecie, że kiedyś nie przepadałam za sernikami, a teraz wręcz uwielbiam! Dlatego piekę je coraz częściej:)) Tym razem przygotowałam sernik, do którego wykorzystałam zamrożony latem mus
Z miłości do słodkościnajlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Gdy trzy z nich truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa ostygną, wstawić je do lodówki, by dobrze stężały. W dniu zrobienia sernika rozpuścić jedną galaretkę cytrynową w 200 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Drugą(...)ostudzoną margarynę. Utrzeć za pomocą miksera. Dodać sok z cytryny i wlać wystudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać. Na koniec dodać skręcony biały ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać 1/2 masy serowej. Na ser za pomocą łyżeczki wykrawać kawałeczki galaretek i układać jedną obok drugiego lekko dociskając do masy
Ciastka - domowe słodkościpuszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce* (tylko biała część) 1/2 szkl likieru (kokosowego, śmietankowego) 3 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej przegotowanej wody Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 szkl wrzątku 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając(...)kokosowe, zmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników), następnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy. 5. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać do miski (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), jeszcze raz szybko zmiksować. Całość wylać na ciasteczkowy spód i odstawić do lodówki
Kto ugości moich gości?Według prognoz najbliższe dni mają być upalne :) w ramach orzeźwienia proponuję Wam lody truskawkowe podpatrzone na Moich Wypiekach. Powstają z połączenia kremówki z truskawkami pieczonymi z octem balsamicznym. Jego dodatek wydobywa i podbija smak truskawek. Składniki na tortownicę 21 cm lub keksówkę: z przepisu Doroty 700 g truskawek 500 ml śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru brązowego 2 łyżki(...)stopniach. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc. Najlepsze są po kilku godzinach, dłuższe trzymanie w zamrażalniku spowoduje wytrącanie się kryształków lodu. Można temu zapobiec przygotowując je w maszynie
Moja Galeria Smakujeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Tarte odstawiamy do wystygnięcia i robimy krem. Żółtka z cukrem ubijamy na gładką jednolitą masę a potem dodajemy stopniowo serek mascarpone i razem miksujemy. Na wystudzoną tarte przekładamy krem a na krem tężejącą galaretkę. Tarte wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi
Kuchenne Wariacjekonsystencję nadaje mu zmiksowana na gładko kasza jaglana - najzdrowsza z kasz, skarb alergika ;) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 3 szklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna 2 łyżki cukier lub aromat waniliowy 1 torebka / kilka kropli cukier 2 łyżki woda 2 szklanki truskawki około 1/2 kg herbatniki do wyłożenia tortownicy (niekoniecznie(...)się rozklejać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Jedną galaretkę i żelatynę zalać szklanką zimnej wody, pozostawić na chwilę aby żelatyna spęczniała, następnie podgrzać do rozpuszczenia. (dodamy ją potem do masy) Drugą torebkę galaretki rozpuścić w szklance wody (połowie zalecanej ilości) - ta będzie do polania truskawek na wierzchu. Gorącą kaszę zmiksować blenderem na gładką masę, w zależności od efektywności blendera
głodny alergikUpiekłam go po raz drugi, bo tak mi posmakował, że musiałam wypróbować jeszcze raz. Dzisiaj dla mnie jest wyjątkowy dzień, gdyż obchodzę swoje siedemnaste urodziny! Nie
Truskawkowa Fiestadowolny jogurt i owoce oraz ekologiczne chipsy owocowe jabłko - czarna jagoda Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić, wylać doń masę i smażyć na małym (!) ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! *** Wszystkie składniki wyróżnione(...)użyłam do przygotowania tego przepisu, ale także inne: bruschetta z borowików, krem ze szparagów, obłędnie pyszne ciasteczka cantucci z migdałami oraz kolejne płatki śniadaniowe do kolekcji (tym razem truskawkowe). PS. Bruschetta z borowików to teraz mój nr 1 w dodatkach do... sałatek
Poranek na słodkoszklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa miska Dekoracja: Bita śmietana Truskawki Świeża mięta Sposób przygotowania: Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru, zestawiam z ognia, wsypuję galaretkę mieszam aż się rozpuści, odstawiam do wystudzenia. Metalową miskę wykładam w środku folią spożywczą, wylewam(...)swoje właściwości żelujące. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę. Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie likierem, ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą noc do lodówki. Następnego
Wanilia i Kardamon