Klimat świąt jeszcze jest odczuwalny, więc jeszcze można upiec ciasto związane z tym klimatem. Na tą porę roku idealnie pasuję wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy, więc
Truskawkowa FiestaNa początku spodziewałam się, że wyjdzie omlet, ale wyszło jak wyszło. Bardzo smaczna i sycąca jajecznica z pomidorem i pieczarkami. Składniki: 2 jajka 1 pomidor 2
Truskawkowa Fiestadoskonały pomysł na weekendowe śniadanie lub deser. Do przygotowania tostów francuskich zainspirował mnie przepis z książki Patrycji Chmiel "Romans z gotowaniem. Potrawy, w których się zakochasz! " , jednak zamiast sosu truskawkowego użyłam całych owoców. Zresztą jeśli chodzi o dodatki, to ilość możliwości jest nieograniczona :) Składniki – proporcje na 3 osoby 9 kromek chałki, słodkiej bułki lub pszennego chleba tostowego o grubości około(...)olej do smażenia szczypta soli 1 opakowanie bitej śmietany w proszku i 200 ml mleka ulubione owoce Przygotowanie Jajka, mleko, cukier waniliowy i sól dokładnie wymieszać. Przelać masę jajeczną na głęboki talerz. Niewielką ilość masła rozgrzać na patelni, kromki pieczywa zamaczać z obu stron w masie jajecznej i smażyć na patelni po około 2-3 minuty z każdej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiosna za oknem, truskawki pojawiają się w sklepach..... i kusi. No i skusiło. Przecier truskawkowy a pod nim serek tofu z nutka kokosa i czekolady. Połączenie słodyczy serka z lekkim, naturalnym kwaskiem wczesnych truskawek. Składniki ( 2 duże porcje): 250 g truskawek 150 g serka gładkiego tofu 3/4 gorzkiej czekolady lub 3-4 duże łyżki nutelli (wersja(...)potrzebuje dosłodzić) Przygotowanie (7 minut): - truskawki kroimy i miksujemy - serek tofu kroimy i miksujemy z mleczkiem kokosowym i rozpuszczoną czekoladą / nutellą na gładka masę - do szklanki wkładamy najpierw serek a następnie zmiksowane truskawki - GOTOWE! Cena : 3,5 zł porcja SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorakisielu truskawkowego 1 op. cukru waniliowego ( 16g ) 2 łyżki kakao(...)mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy łyżkę margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu. 1. Miksujemy białka na sztywną masę. 2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części
Słodkości i nie tylkoPo raz pierwszy upiekłam muffiny w pełnym wymiarze fit. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc nie może zabraknąć cynamonu. Przedstawiam proste i bardzo smaczne muffinki. :) Składniki
Truskawkowa FiestaTort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a
Humanistka w kuchniPĄCZKI "TRUSKAWKA W CZEKOLADZIE" /przepis własny/ Składniki: 45 g ekologicznej mąki pszennej graham 10 g zmielonych migdałów ciętych bio 10 g kakao w proszku 1 jajko łyżka syropu truskawkowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oliwy z oliwek bio extra virgin szczypta soli 65ml mocnej kawy arabiki (1/4 szklanki) 2 kasztany jadalne bio 2 figi ekologiczne Dodatki: passiflora(...)ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę. Dodać drobno pokrojone figi i kasztany jadalne. Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 4 minut. Uwaga: bardzo szybko się pieką! Następnie wyjąć, udekorować i zajadać póki ciepłe. Smacznego! *** Wszystkie składniki wyróżnione pogrubioną czcionką
Poranek na słodkopunkcie przepysznych malin - o ile już nie zwariowaliście ;) Postanowiłam wykorzystać truskawki, bo już niedługo będę bardzo za nimi tęsknić. Postawiłam na delikatną i rozpływającą się w ustach piankę truskawkową z dodatkiem banana. MNIAM J Składniki: Ok. 300 g truskawek 2 łyżeczki cukru Ok. 150 ml mleka 2-3 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki wody Wykonanie: Truskawki umyć, oderwać szypułki i wrzucić(...)napęczniała. Następnie zatopić szklankę z żelatyną w gorącej wodnej kąpieli. Do płynnej żelatyny dodać troszkę zmiksowanych truskawek, dobrze wymieszać i przelać do zmiksowanych truskawek. Teraz należy dobrze wymieszać masę, żeby połączyła się dobrze z żelatyną. Przelać gotową masę do pucharków i odstawić na kilka godzin do lodówki
The Sweet Damselsztucznych barwników, dodatków smakowych. " Na warsztatach mieliśmy okazję do próbowania cudownych wprost syropów m.in. rumiankowego, hibiskusowego, limonkowego, żurawinowego oraz równie doskonałych konfitur, jak np. truskawek w czekoladzie czy rabarbarowo-truskawkowej. Większość produktów trafiła jako podarunki do czerwonych toreb Eterno i ku wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła(...)Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane, ale i sporo wprowadzanych na rynek nowości, np. śmietanowe masy do ciast ( klik ). Jeszcze raz dziękuję wszystkim uczestnikom i partnerom za wspólne wędrówki pośród smaków lata. Do zobaczenia znowu przy kolejnym stole:) P.S. I jeszcze ważna informacja - rozwiązanie
KUCHARNIAmniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem(...)wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. Następnie dodać truskawki (w całości lub zmiksowane na gładką masę) i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek. POLEWA: Do rondelka wlać 3-4 łyżki mleka i dodać połamaną w kostki czekoladę. Na małym ogniu podgrzewać ciągle
Ze smakiem i z pasjąskładniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka truskawkowa lub leśnaSposób wykonaniaŻelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.Przygotować kwadratową tortownicę.Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta i układać(...)kremówkę na sztywno razem z bitą śmietaną w proszku, dodać łyżkę do adwokatu, wymieszać, dodać drugą łyżkę i wymieszać, a następnie dodać całą bitą śmietanę i wymieszać.Wylać część masy na biszkopty, ułożyć truskawki, a następnie wylać resztę masy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i zimną galaretkę wylać na masę adwokatową.Wstawić
Mix smakuskładniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaBardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można
Truskawkowa Fiestamiski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy (mała keksówka). Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki na nadzienie i wierzch: 3 dojrzałe awokado(...)biszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry Jeśli macie ochotę na inne truskawkowe specjały, klikajcie poniżej./If you feel like having more strawberry dishes, click below. 1. Najprostsze bezglutenowe i wegańskie krucheciasto z truskawkami / The easiest gluten-free and vegan pie with
Qlinarnie i Qlinarniektóry miałam ochotę od dawna. A ostatnio kusiły mnie swoimi śmietanowcami znajome blogerki. Przepisów jest mnóstwo. Ja zrobiłam po swojemu. Zobaczcie, co mi z tego wyszło. Składniki : 3 galaretki truskawkowe 750 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 250 ml wrzątku 250 ml mleka 3,2% 400 g śmietany 18% 4 łyżki cukru odrobina oleju o niewyczuwalnym smaku i aromacie Wieczorem rozpuścić(...)wrzątku do żelatyny i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wymieszać mleko z wodą z żelatyną w sporej misce. Dodać do mleka śmietanę i wymieszać rózgą, by nie było grudek. Odstawić masę mleczną na kilka minut (dosłownie na czas krojenia galaretek) do lodówki. Brzegi tortownicy przetrzeć ręcznikiem nasączonym olejem. Ścięte galaretki pokroić na kawałki. Dorzucić galaretkę w kawałkach do białej masy
Weekendy w domu i ogrodzieoznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie‚ mlaskała o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Krem można trzymać w lodówce do 5 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przed użyciem należy(...)mikrofalówce czy na gazie, czy w ciepłej wodzie. Kremu z wykorzystaniem białek nie można mrozić, zwykły krem maślany można mrozić. Krem wykorzystałam do przystrojenia takich tortów: Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Truskawkowy tort falbankowy Powodzenia! Truskawkowy tort falbankowy Tort ombre listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek
moj przepis nakryształ 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietanki 30% (schłodzona) 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI na wykończenie ciasta: 500 g świeżych truskawek 1 saszetka (75 g) galaretki truskawkowej PRZYGOTOWANIE ciasta kruchego: Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy schłodzone i pokrojone w kostkę masło. Wszystko ciekamy nożem, aż składniki częściowo się ze sobą(...)zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 40 min. PRZYGOTOWANIE kremu waniliowe do tarty: Do misy przekładamy żółtka i zasypujemy cukrem kryształ. Ubijamy mikserem na jednolitą masę (kogel mogel). Pod koniec dodajemy nasiona wanilii. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolity krem. W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Na sztywno. Pod koniec dosładzamy cukrem pudrem. Bitą śmietanę
kulinarnyJaSzybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w rondlu z małą ilością cukru lub dodać mrożone w całości tak jak ja to zrobiłam. Całość po kokosowo migdałową kruszonką, pycha! Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 15 dag cukru 1 łyżeczka(...)pieczenia świeża wanilia z całej laski 5 dag wiórków kokosowych 2-3 łyżki migdałów w płatkach owoce sezonowe, świeże lub mrożone 1. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj składniki. 2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, pomieszaj z wiórkami kokosowymi. 3. Do pozostałej, większej części ciasta dodaj jaja, wanilię
Apetyczna babeczkajeszcze kilka zaległych przepisów, więc dziś podam przepis na lody truskawkowe, które robię sama w domu. Może dzisiejsza pogoda za bardzo nie sprzyja konsumpcji lodów, ale w najbliższych dniach znów powrócą wysokie temperatury, a wtedy przepis będzie jak znalazł:) Lody domowe o wiele bardziej smakują niż te kupione w sklepie. Przynajmniej tak twierdzi moja dziatwa. Składniki: 1 kg truskawek(...)śmietany 30% 1/2 litra mleka skondensowanego Wykonanie: Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Miksuję na mus. Dodaję kremówkę i mleko skondensowane. Wszystko miksuję przez chwilę na gładką masę. Przelewam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika na 6-8 godz. Od czasu do czasu mieszam masę łyżką. Gotowe nakładam w salaterki
Ciasteczkowy Potwórpieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak truskawek :) Warto spróbować :) Lody te otwierają u nas sezon na domowe lody, więc szykujcie się na kolejne przepisy :) 'lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem ' Składniki: - 1 szklanka śmietany kremówki (UHT*) - 1 szklanka tłustego mleka - 5 żółtek - 80g cukru + 3 łyżki - laska wanilii - 500g truskawek - 2 łyżki soku z cytryny - cytrynowy pieprz (3/4-1(...)Śmietanę i mleko umieścić w garnku, dodać przekrojoną laskę wanilii i gotować do momentu aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąble (zdjąć natychmiast). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać gorącą śmietanę (bez laski wanilii). Masę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie krem (będzie delikatnie spływać po łyżce). Uwaga należy
CookYourselfjogurtowe z truskawkami - wystarczy ich dosłownie garść, no może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :) Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;)Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)Ciasto jogurtowe z truskawkami Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki(...)posiadanej ilości, minimum garść ;)Przygotowanie:Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej.Piekarnik włączamy wcześniej, żeby się nam nagrzał do 180 stopni.Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jogurt i roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą
Lawendowe Niebo