Sezon na rabarbar dobiega końca, ale w marketach i na straganach można znaleźć ostatnie sztuki. Polecam do przygotowania puszystego i niebiańskiego w smaku jak i wyglądu
Truskawkowa Fiestaśmietaną i czekoladą. Jest lekki i puszysty. W sam raz na upalne, letnie dni. Do przygotowania deseru wykorzystałam Likier Strawberry Dalkowski . Przepis na 3 porcje SKŁADNIKI: 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 350 ml śmietany 36%, 200g truskawek, 1 kieliszek Likieru Strawberry Dalkowski , 1/2 łyżki cukru pudru, 4 kostki mlecznej czekolady, listki melisy do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance(...)obieram z szypułek. Kilka sztuk odkładam do dekoracji. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę (250ml) ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Do masy wlewam likier i dodaję pokrojone truskawki. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Wstawiam na godzinę do lodówki. 2. Czekoladę kroję w małą kostkę. Pozostałą śmietanę (100ml) ubijam
Tradycyjna kuchnia KasiPo raz pierwszy miałam okazję wypróbować mąkę kokosową i jagody goji. Na pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło
Truskawkowa Fiestaskładniki: 500 g truskawek mrożonych 70 g banana świeżego, dojrzałego 50 g cukru pudru wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem z opcja kruszenia lodu lub przy pomocy Thermomixa
Domowy Smak Jedzeniaśniadanie i na kolację. Moja wersja jest zachcianką kolacyjną o 22 :P Najlepiej smakują kiedy się je poczęstuje jakimiś słodkościami :) U mnie w towarzystwie dżemy rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowego i bitej śmietany :) MNIAM :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Mąkę, mleko, proszek do pieczenia(...)miski. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do pozostałych składników. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Składniki z miski również miksujemy na gładką masę. Łyżką delikatnie przekładamy pianę z białek do masy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto małymi porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (dosłownie kropelka) i smażymy z obu stron. Podajemy
ChilliJemyczęściej przyrządzać koktajle, zupy i zacząć robić zdrowe sałatki. Dlatego teraz na moim blogu znajdziecie więcej lekkich przepisów, adekwatnych do wiosennej, rześkiej atmosfery. Na pierwszy ogień poszedł koktajl bananowo-truskawkowy, gdyż niemiłosiernie tęsknię za latem i świeżymi truskawkami, z których w tym roku planuję zrobić mnóstwo smacznych dań. Potrzebne nam: - 450 g mrożonych lub świeżych truskawek - 2 banany(...)łyżeczki soku z limonki Przygotowanie: Truskawki, jeśli są mrożone, zostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, żeby lekko odmarzły. Następnie wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Do tak przygotowanego sorbetu wkroić banany, dodać miód, sok z limonki oraz mleko i ponownie zmiksować. Jeśli wolicie rzadsze lub słodsze koktajle, wystarczy dodać mleka lub miodu. Jako że jemy
W poszukiwaniu inspiracjiwody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.) WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę(...)momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu
Passions hobbies lifeTruskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno to lekki, pożywny oraz smaczny deser. Idealny dla wszystkich łakomczuchów, nawet tych na dietach redukcyjnych. Składniki: - ser twarogowy chudy - 5 kostek - truskawki - 0,5 kg - żelatyna - 20 g - jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 g) - miód (3 łyżki) lub stewia - ciasteczka owsiane - 1 opakowanie(...)gorzka czekolada - 1 tabliczka Dno tortownicy wyłożyć ciastkami. Twaróg połączyć z miodem oraz jogurtem naturalnym, całość zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dolać do masy twarogowej. Truskawki zmiksować. Połowę masy twarogowej wylać do tortownicy, odstawić na 15 minut do lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik
Fit-amina200 g białej czekolady250 g serka mascarpone150 g jogurtu naturalnego500 g truskawekcukier do smakuDeser z tak wyjątkowym połączeniem składników, jest z góry skazany na powodzenie :). Tak
Świat Domowej KuchniOreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku!Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Postanowiłam i ja je wykorzystać do
Ostra na SłodkoIdealna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie z ulubionymi dodatkami. Bajecznie łatwe lane kluski z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej i napoju sojowego od Decare. Składniki: 1 jajko
Truskawkowa FiestaSkładniki: jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni LubięPyszny deser z wiśniową pianką i pysznym musem truskawkowym, a to wszystko posypane zdrowym błonnikiem kokosowym... w rzeczywistości pianka ma lekko różowy kolor, czego nie widać na zdjęciu... Składniki: 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki galaretki wiśniowej, ok. 10 truskawek, do posypania: błonnik kokosowy. Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką(...)cukru pudru. Galaretkę zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy. Ostudzoną galaretkę przelewamy małym strumieniem do kremówki i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawki miksujemy z cukrem i polewamy nimi pianki wiśniowe. Na koniec posypujemy desery kokosowym błonnikiem
Aga w kuchniSkładniki:600 g serka homogenizowanego waniliowego2 op. galaretki truskawkowej150 g biszkoptów okrągłych200 g truskawek (świeżych lub z kompotu)Przepis:Tortownicę o średnicy ok. 27 cm (może
Emcia PichciNajgorsza z rzeczy jaka może być do osiągnięcia przez wiele osób - MOTYWACJA. Jak każdy w życiu chce coś osiągnąć, stara się to spełnić, ale po drodze
Truskawkowa Fiestaśmietany 18% 300 ml mleka migdałowego 50 g cukru - opcjonalnie 4 czubate łyżeczki żelatyny 200 g truskawek odrobina soku z cytryny do smaku wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Odstawiamy. Mleko i śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wyłączamy. Odlewamy około 0,5 szklanki i rozpuszczamy w tym żelatynę(...)mleka i śmietany i mieszamy by się równo rozprowadziła. Gotową mieszankę przelewamy do foremek lub szklaneczek. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podajemy ze sosem truskawkowym
Przysmaki KarolkiBardzo lubię mąkę ryżową i kokosową. Mąka ryżowa jest bardzo delikatna, więc sprawia, że omlet jest jak biszkopt, a mąka kokosowa nadaje kokosowego i słodkiego smaku
Truskawkowa Fiestaosobno i trzeba poczekać, aż poprzednia stężeje. Sernik jest pyszny więc zagości u mnie jeszcze nie jeden raz. Przepis znalazłam tu . Składniki: 5 galaretek o różnych kolorach (brzoskwiniowa, truskawkowa, niebieska, agrestowa i wiśniowa). 5 szklanek gorącej wody 400 g serka homogenizowanego waniliowego 400 g śmietany 30% 8 łyżek cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance(...)ostudzenia. Do serka dodać 4 łyżki cukru pudru i podzielić na dwie części. Pierwszą tężejącą galaretkę zmiksować z 200 g serka i ewentualnie odrobiną barwnika dla wzmocnienia koloru. Masę wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do lodówki do stężenia. 200 g śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewać stopniowo galaretkę i barwnik, cały czas miksując. Wylać
Ewusiowe Smakikońcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich(...)Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. 2. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy
Kuchnia w czekoladziebędzie miękka, trwa to około 15 minut. Czekamy aż wciągnie cały płyn. 2. Ugotowaną kaszę wkładamy do miski i dodajemy resztę składników. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodajemy trochę skrobi dla zagęszczenia, ale ważne żeby nie przesadzić. 3. Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ją również wysypać wcześniej wiórkami. 4. Pieczemy przez około(...)sernik powinien być chrupiący z wierzchu i kremowy w środku. 5. Kroimy dopiero po wystygnięciu. I gotowe! Prawda, że proste? Sernik świetnie smakuje podany z musem owocowy np. truskawkowym lub ananasowym. Sprawdzi się zarówno na deser, jak i na pożywne śniadanie
two broke sistersSkładniki: 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 kg sera białego 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek paczka biszkoptów np. okrągłych Przygotowanie: Biały ser skręcić ja robię to tylko raz, można więcej zależy to jaką mamy maszynkę i od jakości sera. Zagotować mleko, troszkę niech(...)łyżki żelatyny. Rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, iż żelatyna nam się nie zważy. Następnie rozpuszczoną margarynę wymieszać z cukrem, dodać ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Na to wyłożyć masę serową można
Ciastka - domowe słodkościpaczka biszkoptów 700 g truskawek (mogą być inne też owoce) 250 ml śmietany słodkiej 30% 1 śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2,5 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 90 g cukru Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty jeden przy drugim[ dodatkowo pokruszyłam biszkopty ] .Część truskawek ułożyć na biszkoptach w miarę luźno .Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić(...)cukrem do połączenia się składników. Następnie dodać żelatynę, może być ciepła ale nie gorąca. Ubić śmietanę z śmietan-fixem na sztywno. Śmietanę połączyć z serem mieszając za pomocą łyżki. Masę serową wylać delikatnie do tortownicy na biszkopty i truskawki.Odstawić do lodówki.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe truskawki zblendować na mus i połączyć z galaretką , odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam cupcake o różnych smakach i kolorach. Tym razem proponuję "zatopić zęby" w czekoladowo-truskawkowym smaku. ciasto: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni 12 dużych(...)raktu z wanilii Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, mleko i ekstrakt. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Do foremki na cupcake wlać ciasto na dno, dodać po jednej lub dwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pic w temperaturze 180 C około 20 minut
Humanistka w kuchni