masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:112/167)

Omlet z pomidorami i szczypiorkiem 181

Mam świetną propozycję na szybkie i sycące śniadanie lub kolację. Tym razem jest to prosty omlet z pomidorami, wędliną, szczypiorkiem i dodatkiem ziół. Może nie wygląda

Truskawkowa Fiesta
Drożdżowe placki z dyni /wersja II/ *BEZGLUTENOWE* 244

Sezon jesienny na dobre się rozpoczął, a ja wykorzystuje moje zapasy. Druga odsłona placków z dyni, bo tylko na nie mam ochotę. Zapraszam do wypróbowania I

Truskawkowa Fiesta
Dyniowe placuszki *BEZGLUTENOWE* 205

Dynię kupiłam bardzo dawno chciałam zrobić zupę, a wyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka

Truskawkowa Fiesta
Ciasto fasolowe z bananami 186

Kilka miesięcy temu pojawił się przepis na ciasto fasolowe , ale ten jest nieco inny! Wzbogacony o banany i kakao! Moi najbliżsi nie mogli uwierzyć, że to

Truskawkowa Fiesta
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 446

przerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejFRUŻELINA TRUSKAWKOWA:500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w minmimalnej ilości wody (około 2 łyżki)2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej(...)koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto jogurtowo-śliwkowe z patelni (bez pieczenia) 132

Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.) Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać uprzednio przygotowane śliwki. Masę przełożyć na patelnię (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem. Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką. (Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy go zakleić.) Całość gotować(...)minut. (Ciasto należy zsunąć na talerz i obrócone z powrotem umieścić na patelni.) Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować wg uznania.  (Użyłam mi in.: mikro kropli truskawkowej oraz ołówków czekoladowych Twister Marble z Cukieterii .)   (*) Czas ten może być dłuższy/krótszy nawet o 10 minut. Zależy to od kuchenki i gazu. Dlatego należy obserwować ciasto i dopilnować

Di gotuje
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 193

Najpierw ubijam 600 ml śmietanki z cukrem (pół szklanki) i kwaskiem cytrynowym.  Truskawki kroję na małą kostkę.  Biszkopt kroję na 3 części. Spód nasączam słodka herbatą truskawkową, wykładam pół ubitej śmietany i układam na niej wszystkie truskawki. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu, nasączam go herbatą i smaruję dżemem tak aby powstała w miarę gruba warstwa,  na to wykładam(...)dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze  można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić tort. Ja akurat

Kuchnia Viki
Lody truskawkowe 188

Truskawki bardzo dobrze sprawdzają się w lodach. Są aromatyczne i pyszne. Całą swoją naturę oddają zimnym deserom. Zachęcam do zrobienia lodów truskawkowych. Przepis bez jajek i bez konieczności używania maszynki do lodów :) Składniki: 500 g truskawek 500 ml słodkiej śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 300 ml zagęszczonego mleka słodzonego  Wykonanie: Wszystkie składniki do lodów muszą być zimne(...)schłodził. Najlepiej kilka godzin przed przygotowywaniem lodów. Do lodówki wkładamy również miskę, w której będziemy przygotowywać lody i końcówki od miksera. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Śmietany nie musimy ubić na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i razem ubijamy 2 - 3 minuty. Dodajemy mleko i ponownie ubijamy 1 minutę. Dodajemy truskawki i ubijamy około 2 - 3 minuty

Smak mojego domu
Ciasto z truskawkami 190

Sezon truskawkowy w pełni, korzystajmy więc ze świeżych, pysznych owoców. Składniki : 4 duże jajka 3/4 szklanki drobnego cukru pół szklanki oleju rzepakowego ( 125 ml ) lub roztopionego, przestudzonego masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych truskawek Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie : Do miski wbić białka i ubić(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ciągle ubijać, powinna powstać błyszcząca piana Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników Do masy dodawać strużką olej, cały czas miksować, masa zmniejszy swą objętość, ale nadal będzie bardzo gęsta Teraz wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem i mieszać ostrożnie drewnianą łyżką do połączenia składników Ciasto wlać do formy

Proste Potrawy
Truskawkowy sezon trwa. TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. 256

Tyle truskawek, co pochłaniam i przetwarzam w tym roku, to prawdziwy szczyt!Nie pamiętam, aby w moim domu tyle razy pojawiały się truskawkowe smakołyki,a jeśli już, to w tak hurtowych ilościach! Uwielbiam te czerwone, słodkie i miękkie owoce. Ich zapach działa na mnie bardzokojąco, a przyjemna i lekka słodycz daje uczucie rozkoszy.Czuję, że w tym roku najem się(...)mnie półtłusty) 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 1 żółtko 1/2 szklanki mleka truskawki Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty, na każdym ułożyłam truskawki

W kuchni Karmel-itki
PLACUSZKI SEROWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 151

placuszków więc od razu radzę robić podwójną ilość. Placuszki:   250 g półtłustego twarogu 3 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego cukru 3 łyżki mąki   Sos truskawkowy: 500 g truskawek 2 - 3 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  Sos: truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki.Owoce przełożyć(...)ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody - chwilę pogotować,lekko przestudzić. Placuszki: twaróg rozkruszyć,dodać żółtka,cukier i mąkę - zmiksować lub dokładnie połączyć łyżką. Ubić białka na sztywną pianę.Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,smażyć niewielkie placuszki na rumiano z obu stron.Polać sosem

Niespełnione zdolności kulinarne
LODY TRUSKAWKOWE 89

Patrząc od kilku dni za okno mam wrażenie, że przyroda spłatała nam figla, zamieniając kolejność pór roku. No bo w końcu dawno nie padało. Mimo wszystko

Kuchnia w opałach
Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym 201

używam tego w proszku - dla wygody, to kiedy mam czas i odrobinę weny - robię go sama. Tu przedstawiam Wam pyszną wersję waniliową, która idealnie komponuje się z sosem truskawkowym! Polecam!   Budyń: 1/2 litra mleka 3,5 łyżki cukru waniliowego (ew. 1/2 laski wanilii) 1 łyżka masła (można użyć oleju kokosowego) 2 żółtka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności(...)masła/oleju.   Resztę wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Całość połączyć z gotującym się mlekiem. Budyń należy ciągle mieszać (aby nie powstały grudki) do momentu zgęstnienia masy i następnie zdjąć z ognia. Deser przelać do foremek (miseczek) i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Przygotować sos. Truskawki z cukrem zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji). Sos można delikatnie

Di gotuje
Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 250

Składniki na blaszkę 25 x 30 cm: herbatniki - około 30 dag (tyle by starczyło na trzy warstwy) 2 galaretki o smaku truskawkowym świeże truskawki - ilość wg uznania dżem truskawkowy - słoiczek 400 ml na krem: 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 10 łyżek kaszy manny i kostka masła w temperaturze pokojowej, sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: W pierwszej kolejności podszykować(...)mleko - 1,5 szklanki i dołożyć kaszę - połączyć dokładnie mieszając. Mleko z cukrem zagotować i na gotujące wlać roztwór z kaszy. Doprowadzić do ponownego zagotowania i chwilkę mieszać by masa była wyraźnie gęsta. Odstawić do całkowitego wychłodzenia. Kiedy masa jest już całkowicie chłodna i osiągnęła temperaturę pokojową to zabieramy się za zmiksowanie jej z masłem. Masło ucieramy na puch (można

Poezja Smaków - blog kulinarny
Łatwe ciasto na zimno z owocami 177

Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits .     Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)     1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Jedną(...)całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wsatwić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Następnie

Mała Cukierenka