dodajemy mleko w proszku.mieszamy ,masą napełniamy połówki upieczonych orzeszków można je obtoczyć w polewie czekoladowej i jeszcze obsypać np wiórkami lub posiekanymi orzeszkami(moje są bez niczego bo takie dzieci lubią najbardziej) -------------------------------------------------------------- ŚLIMACZKI Z DŻEMEM Składniki: 300g mąki 200g masła 100g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie
Swojskie jedzonkoBabeczki, muffinki czekoladowe z kremem truskawkowym idealne na walentynki i nie tylko. Ozdobiłam je różami i serduszkami z cukru pudru. SKŁADNIKI : na 12 sztuk 150 g masła 6 łyżek oleju rzepakowego(...)MASA : 400 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 1 łyżka cukru 20 dkg zmiksowanych truskawek ( mogą być mrożone ) 1 duża łyżka z czubkiem żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku do ozdoby serduszka z masy lukrowej
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczka sody Dr.Oetker Konfitura truskawkowa Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy kakao, oraz pokruszoną na kawałki czekoladę oraz wydrążone ziarenka z laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną
Wanilia i Kardamonlodówki. W dniu przygotowywania masy, delikatnie wyjąć mleko. Puszki delikatnie odwracamy do góry dnem, otwieramy, zlewamy wodę kokosową. Gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, cukier i wiórki. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Do nasączenia biszkoptu: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego Dodatkowo: 440 g dżemu truskawkowego (2 małe słoiczki) świeże truskawki, do dekoracji
kulinarnyswiatdomiDawno nie wykonałam tak delikatnego sernika. W smaku wprost rozpływa się w ustach! Cudowny! Składniki: 350g twarogu do sernika 30g budyniu śmietanowego z cukrem 1 łyżka
Truskawkowa Fiestarozpuszczonego) 1/2 słoika dżemu truskawkowego (najlepiej swojskiego) 0,5 szklanki jagód WARSTWA KOKOSOWA: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 2 szklanki wiórków kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na przygotowaną blaszkę
Rozpustne gotowaniePłatki róż" 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 12 sztuk herbatników, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę. Jogurt naturalny mieszam z konfiturą różaną. Truskawki obieram z szypułek. 2. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję masy jogurtowej, porcje galaretki oraz truskawki. Deser
Tradycyjna kuchnia Kasitruskawkowy pudding chia z domową tahini~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g nasion chia cosdlazdrowia.pl ~100g jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej roślinnego np. sojowego) ~100-150ml mleka (u mnie owsiane) ~opcjonalnie syrop/cukier/stevia do posłodzenia - do smaku ~200g truskawek Nasiona mieszamy z jogurtem, dodajemy mleko i ostawiamy na noc do lodówki. Rano razem z truskawkami miksujemy na gładką masę. Opcjonalnie dosładzamy(...)jest niedojrzały - taką odmianę ma babcia. Też myślałam, że jest niedojrzały, bo zielony ;) I jeszcze śmieszna sytuacja na koniec ;) Żeby nie jechać do babci z pustymi rękami wzięłam dżem truskawkowy który niedawno robiłam. Tak się złożyło, że babcia akurat wekowała słoiki ze swoim dżemem (również truskawkowym) i dała mi jeden - po prostu wymieniłyśmy się dżemami
breakfast of dreamsproszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (o wymiarach ok. 12 cm na 36 cm) lub serduszka z Ikei i piec ok. 60 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić Dziś z Piwem: Porter truskawkowy :D Smacznego
MarciochaKucharzyzastosować maliny borówki... smakuje pysznie . TRUSKAWKOWA PYSZNOŚĆ SKŁADNIKI: 500gr maskarpone 125ml. ajerkoniak 50gr. cukru 1 cukier waniliowy 250 ml. śmietanki 30% 50ml. rumu lub wódki wg. uznania płatki migdałów kakao lub czekolada gorzka do posypania truskawki około 500gr. WYKONANIE: Mascarpone zmieszać z ajerkoniakiem, cukrem i cukrem waniliowym. Ubić śmietankę i delikatnie zmieszać z masą serową. Truskawki(zostawić kilka
Kuchnia BeatyRewelacyjna propozycja dla dzieci- mleczny napój z dodatkiem lodów, wzbogacony ulubionymi przez wszystkie dzieciaczki żelkami :)Zimny, słodki, kremowy i gęsty (ale z łatwością się go 'ciągnie
Kraina Miodem Płynącadeserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i dolewamy 100 ml zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy
Aga w kuchnirozwiązanie bardziej sprawiedliwe. Ja nominowałam trzy miejsca i kolejno dodałam im po 5,10 i 15 punktów. Sumę otrzymanych punktów przedstawiam poniżej w tabeli. Konkurs wygrał przepis na Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny - nadesłany przez Panią Justynę Wrońską (autorkę bloga http://kuchennefascynacje.blox.pl ) GRATULUJĘ :) Przesyłka z nagrodą niebawem dotrze. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział ! przepis ilość głosów - sonda(...)ryżowo-czekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem i marmoladą
Tradycyjna Kuchniacukrem i octem balsamicznym. Mus doskonale wzbogacił smak knedli. Gdy wbijamy widelec w knedel wycieka z niego sok z truskawek, pycha. Przepis na serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym: Polecam też: Knedle z mirabelkami i migdałami Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami Składniki na 10 dużych knedli: truskawki 2 serki Almette Fruit po 150 g Morela z Wanilią(...)płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki. Serek przekładamy do misy robota, dodajemy całe jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrabiamy hakiem robota lub ręką. Masę serową przekładamy na stolnice obsypaną mąką i chwilkę zagniatamy ciasto. Ciasto musi być klejące, ale jeśli jest taka potrzeba dosypujemy więcej mąki. W garnku nastawiamy wodę, solimy. Z ciasta odrywamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOmlety jem codziennie, uwielbiam nim się delektować. Postanowiłam przygotować nie omlet, ale bardzo puszyste, klasyczne omleciki z jabłkiem. Idealne na śniadanie! Składniki: 2 jajka 10 tabletek
Truskawkowa Fiestatruskawek, 200g malin, łyżka galaretki truskawkowej, lody Carte d'Or Lemon Pie. Wykonanie: Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Śmietankę wraz z serkiem mascarpone i cukrem podgrzać na parze. Gotować na małym ogniu około 7 minut, często mieszając. Następnie dodać namoczoną żelatynę i gotować chwilę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę zdjąć z ognia. Podzielić
Z miłości do słodkościgalaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy 3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wody, studzimy, kiedy galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy i zalewamy wystudzone, zimne iasto kruche. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany
Moje Słodkie Piekiełkocytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą z trzech galaretek rozpuścić w 250ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mleko skondensowane zmiksować i podzielić na trzy części. Do każdej części dodać galaretki ostygnięte i zmiksować. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Do tortownicy nakładać na przemian zmiksowane masy: po dwie łyżki gęstszych
W kuchni u Monikiłyżki żelatyny galaretka truskawkowa 50 g cukru Tortownice wyłożyć biszkoptami, truskawki oczyścić i opłukać. Galaretke rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. ser zmiksować z cukrem, dodać ochłodzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody). ubijamy śmietanę z śmietan -fixem i łączymy z serem juz za pomocą drewnianej łyżki. wykładamy pół masy sernikowej na biszkopty, układamy czesc tryskawek
Camilla w kuchniryżowe i blendujemy na gładką masę :) Gotowy koktajl przelewany do szklanki i pijemy :) Możecie dodatkowo schłodzić napój dodając kostki lodu. Smacznego! Zachęcam Was do wypróbowania innych podobnych przepisów: Koktajl ze szpinaku z owocami Słoneczny koktajl z owoców tropikalnych Koktajl mango, brzoskwinia, banan na bazie jogurtu i wody kokosowej Super zdrowy, pyszny i "odchudzający" koktajl truskawkowy
Taste Of My Dayrazem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 2 części. Krem truskawkowy: 750 g truskawek świeżych
kulinarnyswiatdomimasła Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400 g truskawek Cukier puder Ciasto parzone: Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną
VioletoweKucharzeniejogurtu (ja użyłam o smaku truskawkowym) ok 500 g owoców - rabarbaru i truskawek Rabarbar pokroić w kawałki, truskawki odszypułkować i odstawić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ubić z cukrem pudrem na biały kogel-mogel - gdy ten będzie zrobiony dolewać cienką strużką olej, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodawać naprzemiennie mąkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszny, delikatny , truskawkowy sernik. Zmieniłam nieco składniki spodu, głównie ze względu na domowe zapasy. Używałam żelatyny w płatkach a nie sypkiej. W przepisie podaję jednak żelatynę zwykłą tak jak w oryginale, gdyż jest ona bardziej popularna. Przepis ze strony Moje WypiekiSkładniki na spód:140 g herbatników70 g masłana masę:500 g świeżych truskawek2 łyżki soku
Stare Garyesencji waniliowej DO NADZIANIA:dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI:czerwony barwnik spożywczyzagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując
Słodko-Słony Świat Ilonynasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło rozpuścić dodać połamaną czekoladę i mieszać ,aż do jej rozpuszczenia. Odstawić. Jajka ubić, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiać do masy czekoladowej. Piec w temp.170stop.oko
Kulinarny karnet Christophera