masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:82/167)

Placki bananowe z kaszy pszennej z sosem truskawkowym 126

kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani :)   Składniki: 2 banany 100g kaszy pszennej w woreczku ( ja użyłam Lubella ) 100ml jogurtu greckiego 2 jajka (temperatura pokojowa) 3 łyżki mąki pszennej(...)osolonej wodzie kaszy pszennej według wytycznych na opakowaniu. Robimy to przed rozpoczęciem miksowania, aby kasza mogła spokojnie przestygnąć.  Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę w misce.   Do masy dodajemy jogurt grecki oraz banany. Miksujemy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy przestudzoną kaszę oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym

ChilliJemy
CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE) 154

szkl. mleczna czekolada  100 g.  powidła śliwkowe lub truskawkowe METODA: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka,  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką, aż powstanie gładka, puszysta masa. Przelać do formy 24x24 cm.wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika

Kuchnia Paulettes
BOSKIE KAKAOWE PEŁNOZIARNISTE BABECZKI BEZ CUKRU 177

miarki odżywki białkowej (ok. 60 g) po 1/2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego (tutaj jest troszeczkę cukru, ale przemilczmy proszę :) ) można pominąć! Wymieszać w garnuszku mąki, kakao, proszek i sodę. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Nałożyć do foremek po łyżce, następnie pół łyżeczki dżemu i kolejną łyżkę masy. Piec w 180 st. C około 20 min. SMACZNEGO

Vroblewska-fitlife
Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 167

Pogotować ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Bardzo gorące (masa powinna bulgotać w garnku) powidła przekładać do słoików i szczelnie je zakręcać. Odstawić do powolnego stygnięcia. Przechowywać najlepiej w piwnicy, ale w dolnej szafce kuchennej też postoją przez rok, jeśli nie zostaną zjedzone wcześniej ;) ----- Podobne: Powidła truskawkowe Dżem z jabłek i mirabelek Jabłka na zimę do szarlotki " Ognisty

Weekendy w domu i ogrodzie
Deser z galaretką i mascarpone 149

czekolady oraz starta czekolada do posypania kilka truskawek i czereśni Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Rozlać do szklaneczek, na wysokość ok 1/3 szklanki. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować. Dodać ubitą śmietankę oraz startą czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do szklaneczek ze stężałą galaretką. Na wierzchu posypać jeszcze odrobiną

Monia miesza i gotuje
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 122

szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia   PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffiny pomarańczowe z musem truskawkowym i ricottą 138

mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy, mus truskawkowy, skórkę kandyzowaną, barwnik spożywczy oraz ricottę. Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki, jak zostaną grudki to nic się nie stanie. Przełożyć masę do papilotek - do 3/4 ich wysokości . Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec

Grunt to przepis!
Jogurtowa panna cotta (wegańska) 177

minuty na małym ogniu (uważajcie bo jogurt może zacząć się ścinać). Masę przelewamy do 2 miseczek i zostawiamy do ostygnięcia. Nie trwa to długo, bo agar ścina się szybko. Gdy deser wystygnie wkładamy go do lodówki żeby zrobił się zimny. Wykładamy go później na talerzyki, polewamy np. musem truskawkowym, układamy owoce i zjadamy :) Smacznego

Co na wege obiad?
Panna cotta z musem truskawkowym 139

cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Przygotować panna cottę. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym. Przelać do foremek/szklaneczek i schłodzić w lodówce. (Aby otrzymać efekt skosu - masę należy uprzednio schłodzić do lekkiego stężenia. Szklaneczki ustawić w większym naczyniu

Di gotuje
SERNIK NA ZIMNO BŁYSKAWICZNY 144

szt.cytrynowej galaretki 2 szt.dowolnej galaretki np.agrestowej do ananasa, a truskawkowej do truskawek rodzynki (opcjonalnie) owoce do przybrania np.truskawki,ananas,mandarynki  Częściowo można zastąpić 1 serek waniliowy - serkiem mascarpone.Polecam! W szklance wody rozpuściłam cytrynową galaretkę i odstawiłam do ostygnięcia. W misce zmiksowałam śmietankę na gładką i puszystą masę. Pamiętajcie,żeby była bardzo schłodzona. Najlepiej wstawić ją wcześniej do zamrażarki

potrawyregionalne
Odchudzona panna cotta z truskawkami i galaretką 254

ksylitolu 2,5 łyżeczki żelatyny galaretka z truskawkami 1 opakowanie galaretki truskawkowej (najlepiej niesłodzonej) 10-15 truskawek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem sojowym waniliowym. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy ksylitol i żelatynę, lekko studzimy i mieszamy z mlekiem i jogurtem. Przelewamy do szklanek/kieliszków, tak aby masa wypełniła 1/3-1/2 ich objętości. Wstawiamy do lodówki do stężenia

DefinicjaSmaku
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 166

tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki.  Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera twarogowego (250 g) sok z 4 cytryn

Pora na pora i pomidora
Deser truskawkowy ze śmietaną i bezami 182

rozmrożonych truskawek 250 ml śmietany 30% 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny bezy do dekoracji   Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wrzącej wody. Gdy będzie lekko przestudzona, dodać do niej odmrożone truskawki. Za pomocą blendera wszystko ze sobą połączyć - przygotowaną masę przelać do 4 pucharków. W międzyczasie śmietanę 30 % ubić

Ugotować
Szybkie gofry 243

To NAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 207

ciemnej czekolady (70%)50 ml mleka (3,5%)dodatkowo:truskawkowe kuleczkiBuraki obrać i gotować w wodzie z octem przez 1-1,5 godziny.Wyjąć z garnka, ostudzić. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.W drugiej misce przesiać mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze