masła Masa I warstwa 1 kg sera mielonego 500 ml śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru szklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu (nie z wiaderka ) 5 dag masła 1 galaretka np. wiśniowa ( tu dowolność) Na wierzch: 25 dag malin 25 dag borówki 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 puszka(...)wiem czy są jakieś gotowe nakładki do podwyższania tortownicy. Herbatniki należy dobrze skruszyć. Można w woreczku tłuczkiem do mięsa, a potem blenderem. Masę połączyć z rozgrzanym masłem. Wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i wstawić do lodówki, do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno
W kuchennym oknie Ewyłyżeczki olejku pomarańczowego lub cytrynowego 1 galaretka brzoskwiniowa 4 łyżki cukru pudru 3 duże brzoskwinie lub 5 małych- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę kiść winogron 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Wafelki kokosowe i płatki zmiksować na "wiór". Wsypać na spód tortownicy, wyrównać. 2. Żelatynę rozpuszczamy w szklance zimnej wody- najlepiej w większym garnku. Mleko gotujemy. Zagotowane mleko(...)biały, cukier puder oraz olejek. Do powstałej masy dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną oraz galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dosypujemy pokrojone brzoskwinie i wylewamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. 3. Na delikatnie zastygniętym serniku układamy winogrona. Wstawiamy ponownie do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w ok 0.75 ml wrzątku. Przestudzone wylewamy na sernik
Kuchnia w czekoladziejednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek(...)świeżo mielonym). Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita - powinna być gęsta. W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu
Kolorowy Przepisownikcytryny Link do filmu przygotowania: Domowe lody truskawkowe Przygotowanie: Oczyszczone, wypłukane i osączone z wody truskawki wkładam na około 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie przekładam do miseczki, dodaję cukier, sok z cytryny i rozdrabniam blenderem. W drugiej misce ubijam schłodzoną śmietanę. Ubitą śmietanę dodaję do truskawek i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do naczynia w którym będę schładzała lody(...)ostatnim mieszaniu naczynie wstawiam tak żeby lody zamarzły. Lody są gotowe możemy zrobić kulki za pomocą łyżki do lodów lub pokroić nożem i podać na talerzyku. Domowe lody truskawkowe są gotowe, można podawać .Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujewaniliowy 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 łyżka likieru kokosowego 1 margaryna Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne
słodki bratekZdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować
moj przepis nabardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną. Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę. Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron. Gotowe.Prawda,że szybko i łatwo? Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty - (klik) z domowym dżemem truskawkowym (klik) lub z dżemem rabarbarowym z imbirem (klik) Smacznego śniadanka życzę
potrawyregionalneponczu. Wyłożyć krem bananowy 2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy 3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć. Tort wykończyłam lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć
kawawszklanceBiałka ubić na pianę, dodać do masy naleśnikowej. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Zmiksować. Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Serek wymieszać z cukrem. Upieczone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć kawałki truskawek. Zwinąć. Postępować tak z resztą naleśników. Podawać z musem truskawkowym. Smacznego
Moja Galeria Smakudokładnie sypię mąki czy wlewam mleka. masa ma być nie za rzadka ani za gęsta. Masę naleśnikową wylewam chochelką na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) Dodatki: kakao płatki owsiane masło orzechowe (takie bez soli i cukru PRIMAVIKA kliknij tutaj: Facebook ) domowej roboty dżem truskawkowy (dostałam od mojej mamy
ClauditteMissCookingżeby zrobić cos pysznego polecam ten przepis!Składniki:1kg sera waniliowego w wiadereczku2 galaretki owocowe( u mnie truskawkowa)3 łyżki żelatyny1/3 szkl. gorącej wody1 opakowanie biszkoptówWykonanie:Na dno tortownicy wykładamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie,studzimy. Miksujemy z z serem. Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy
Z Majeczką w kuchniszaleństwo Składniki: 400 g serka waniliowego homogenizowanego 300 ml śmietany kremówki 30 % 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny 300 g świeżych truskawek kilka łyżek domowej konfitury truskawkowej Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg proporcji na opakowaniu minus 100 ml. Rozmieszać, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę zmiksować z pudrem, dodać rozpuszczoną(...)lodówki. Wyjąć i na galaretkę wyłożyć masę śmietanowo-serową. Pozostawić w lodówce przez minimum 2 godziny.Wyjąć z naczynia, ustawiając miskę z deserem na talerzu, dnem do góry i przykrywając ją gorącą ściereczką...deser sam się wysunie z naczynia. Udekorować rozdrobnioną widelcem pozostałą galaretką, kleksem śmietany i konfiturą truskawkową. Smacznego
Gosia gotujejest trudny do zrobienia, ale trochę czasochłonny. Smakuje świetnie, przecież nie od dziś wiadomo, że truskawki i czekolada bardzo się lubią ;) Galaretka z kawałkami truskawek ukryta pod warstwą masy serowej (ostatnio to mój ulubiony sposób na serniki :P), czekoladowa polewa i wieńczące dzieło truskawki w czekoladzie... Mówię Wam, bajka :) Polecam! Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru(...)minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Galaretka truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek Dno tortownicy/miski o średnicy 15 cm wyłożyć folią spożywczą. Truskawki pokroić w plasterki, galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i połączyć z truskawkami. Przelać do tortownicy, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g naturalnego
Domowa cukiernia Ewyrozkosz :) W sam raz na sobotni poranek, kiedy można dłużej pozostać w łóżku i nie spieszyć do codziennych spraw i obowiązków. Mamy nadzieję, że jutro Wy sprawicie sobie takie truskawkowe śniadanie i z czystym sumieniem zjecie je w łóżku oglądając ulubiony serial i nie przejmując się, że upadająca truskawka pozostawiła różowy pocałunek na śnieżnobiałej pościeli ;) SKŁADNIKI: Na śniadanie(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wylewamy cienką warstwą masę jajeczną i smażymy z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: 1. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. 2. Dodajemy umyte, odszypułkowane, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i ponownie miksujemy. Na usmażone i lekko ostudzone omlety wykładamy serek truskawkowy, posypujemy płatkami migdałów, układamy kawałki truskawek i posypujemy startą czekoladą. Składamy
W kuchni Katiepieczenia 5 łyżek zmielonych migdałów szczypta soli Składniki na masę serową: 300 ml śmietany kremówki 3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek Dodatkowo: truskawki kilka listków mięty lub melisy kilkanaście porzeczek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone migdały(...)czas mieszając. Dodać zmiksowane truskawki i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody. Biszkopt wyjąć z tortownicy, zdjać papier ze spodu i ponownie umieśćić w blaszcze. Przygotowaną masę serową wylać na biszkopt i wstawić do lodówki aby masa stężała.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje ułożyć
Gosia gotuje