pucharki: 1 galaretka truskawkowa 125 g jogurtu, np. naturalnego (ja użyłam jogurtu naturalnego z musem truskawkowym) truskawki wg uznania Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale rozpuścić ją w 1,5 szklance wrzątku. Gdy galaretka lekko przestygnie, połowę masy przelać do pucharków. Najlepiej pucharki wstawić do lodówki, jeżeli chcemy aby galaretka stężała pod kątem to pucharki podeprzeć, np. deską
Ugotowaćbiałą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki Masa serowa: 250 g jogurtu typu greckiego 250 g tłustego sera zmielonego 70 g cukru
Kulinarne przygody Gatitytemperatury 175 stopni. Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej. Pieczemy w temperaturze przez 15-20 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody
Mania Gotowaniaszklanki oliwy szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucam do jednej miski i miksuję mikserem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu smażę pancakes z obu stron. Podawać.... no właśnie. My jedliśmy z konfiturą truskawkową, a Wy? Z czym tylko chcecie, co lubicie. Bita śmietana, masło, owoce, konfitury, słodkie syropy, z cukrem... itd. SMACZNEGO
Blondynka Gotujetruskawkowy. Dla mamy z okazji dzisiejszego święta, dla dziecka na najbliższy Dzień Dziecka i dla osoby dbającej o linię ;) Dobry dla każdego! To punkt obowiązkowy w rozpoczętym już sezonie truskawkowym :) Składniki na 2 porcje: 500 g jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny 2 łyżki wody 200 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 2,5 łyżki ksylitolu lub cukru 2 łyżeczki(...)jogurt przełożyć do misy miksera, dodać 2 łyżki ksylitolu, cukier waniliowy oraz masę żelatynową, zmiksować. Przełożyć do szklanek. Odstawić do lodówki na minimum 30 min do zastygnięcia. Ja swoją zostawiłam na całą noc. Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 1/2 łyżki ksylitolu*. Podgrzać przez chwilę, zmiksować. Mus truskawkowy ułożyć na warstwę jogurtową. Smacznego! * ksylitolu, cukru można dodać więcej jeżeli truskawki
Moja Galeria Smakuszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową:250 g margaryny Kasia2/3 szklanki cukrucukier waniliowy1 kg zmielonego twarogu półtłustego4 żółtka1/2 szklanki mlekabudyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny600 g truskawekszklanka naparu z czarnej herbatygalaretka truskawkowa Najpierw przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie(...)Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia.Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszany z żółtkami ser (fot.1). Chwilę gotować, cały czas mieszając. Budyń rozpuścić w mleku. Dodać do masy serowej i zagotować
Świat Ciastamasła na sernik: 1,2 kg białego półtłustego sera 4 jajka szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka mleka do podania: sos truskawkowy (opcjonalnie) Spód: Ciasteczka rozgniatam na proszek, mieszam z miękkim masłem i wylepiam prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia lub aluminiową folią. Sernik: Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę(...)szpatułki, łączę całą masę z białkami, delikatnie i dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewam na spód z ciasteczek. Sernik władam do rozgrzanego piekarnika i piekę 1 h 30 minut w 170 stopniach. Zostawiam do ostudzenia kwadrans w piekarniku, po czym wyjmuję blachę na zewnątrz. Kroję. Podaję z sosem truskawkowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicudownymi produktami, które już niebawem wykorzystam w moich przepisach (już mam ich w głowie całą masę;)) Jeden z nich właśnie zjadłam na kolację, mniam! podaję niżej prosty i szybki przepis składający się zaledwie z 3 składników ;) Składniki: truskawki (około 4 sztuk) otręby granulowane truskawkowe firmy Kupiec serek homogenizowany ilość uzależniona od naszego apetytu ;) Sposób przygotowania: Truskawki kroimy w ćwiartki serek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki cukru 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 250 gram serka mascarpone Sok z połowy limonki Cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: 250 gram borówki amerykańskiej 250 gram czerwonej porzeczki 2 galaretki truskawkowe Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier(...)serka mascarpone. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz sok z limonki. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Niewielką ilość masy i kilka borówek odkładamy do dekoracji.Owoce myjemy i osuszamy, dodajemy do masy śmietanowej, mieszamy i wykładamy na upieczony biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniaokazji upiekłam tort, drugi w moim życiu. Pierwszy zrobiłam rok temu: truskawkowy - możecie go zobaczyć tutaj . W tym roku postawiłam na klasykę: wiśnie i czekoladę. Nieskromnie powiem, że wyszedł obłędny! I zdradzę Wam sekret: praktyka czyni mistrza! Biszkopty już mi nie opadają, a wszelkie masy do ciast nie rozpływają :) Dziękujemy Wam, kochani czytelnicy, że do nas zaglądacie, korzystacie z przepisów
W kuchni Katieniestety do ciasta dałam za mało galaretki, przez co masa nie stężała tak, jakbym chciała. Dlatego w przepisie podaję Wam jedną galaretkę więcej, czyli w sumie 3:) Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest dla dzieci. Składniki:4 okrągłe wafle andruty, 200ml białego półsłodkiego wina, 3 galaretki truskawkowe, 1 op. polewy biało-czarnej, 1/2 cytryny, 50g cukru, szklanka(...)posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na 2-3 godziny, by dobrze stężała. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu. Udekorować
Z miłości do słodkościcukrem oraz ze śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia i jeszcze ok minuty po. Podajemy z musem. Truskawkowa pycha
ChilliJemymąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształu, 1 kostka masła Dodatkowo: 18 sztuk delicji o smaku wiśniowym, 1/2 szklanki mocnej parzonej kawy VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl , 40 dag truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam
Tradycyjna kuchnia KasiWaniliowy sernik z musem truskawkowym Oto sernik, za którym przepada cała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii(...)każdej strony. Masę serową wylać na przygotowany i schłodzony wcześniej spód. Do masy można włożyć dodatkowo świeże truskawki, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Sernik piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. W między czasie przygotować mus truskawkowy. Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać cukier puder do uzyskania pożądanej słodkości. Jeśli truskawki
Calzonella.comcukru (u mnie ksylitol ) 1 jajko Dodatkowo: 30g czekolady (u mnie gorzka oraz mikro kropla truskawkowa) W misce umieścić płatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze
Di gotuje