dwoma rodzajami kremów na bazie bitej śmietany- truskawkowym i lekkim cytrynowym kremem na bazie lemon curdu. Do zrobienia nadzienia truskawkowego użyłam domowej własnej roboty konfitury z całymi truskawkami, a same truskawki zatopiłam w kremie cytrynowym dla przełamania smaków. Wierzch ozdobiłam masą cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagotujemy około 5-6 minut. Dodajemy maliny i gotujemy kolejne 5 minut. Dodaję dżemix, mieszam aż zniknie piana. Wrzącą masą napełniam słoiczki, zakręcam i obracam do góry nogami. Przykrywam ściereczką i tak pozostawiam na 12 godzin. Maliny dodaję do dżemu truskawkowego, ponieważ bardzo wzbogacają smak, kolor i dodają cytrusowy posmak. Polecam! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Smacznego
SMYKWKUCHNIszklanki zimnej wody szczypta soli masło do smażenia (ewentualnie) Wszystkie składniki umieściłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Następnie włożyłam miskę na 30min. do lodówki. Rozgrzałam patelnię z odrobiną masła i smażyłam naleśniki. Moja propozycja na dziś- dżem truskawkowy, jogurt waniliowy, banany i wiórki kokosowe
bastalenakozie śmierć, będzie słodka masa i nawet nieudane zjem! Życie mnie jednak zaskoczyło i makaroniki wyszły, co więcej - są jedną z najlepszych rzeczy jakie jadłam :) Makaroniki (ok. 40 połówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek(...)sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami pozostałe 35 g cukru. Kiedy temperatura syropu osiągnie 245 º F ściągamy go z palnika i powoli wlewamy do miski, miksując masę na wolnych obrotach. Ubijamy jeszcze chwilę do lekkiego przestudzenia bezy. Do mieszanki migdałowej porcjami dodajemy masę białkową, starając się mieszać delikatnie. Gotowa beza nie może być zbyt gęsta
sama złodyczjajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta Masa serowa : ser w kostce - 500 g śmietana kremówka 36 % - 450 ml cukier puder - 5 łyżek żelatyna - 4 łyżeczki woda gotowana - 1/4 szkl Dodatkowo : 2 galaretki truskawkowe 3 szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej(...)ostudzenia. Galaretki : Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyjąć galaretki ze szklanek i nożem lub foremką wycinać słupki, dociskając foremką przez całą długość galaretki. Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do kremówki dodawać po trochu rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, ciągle miksując. Ser zmiksować blenderem, dodawać po łyżce do śmietany, dobrze zmiksować
Kuchnia Danusisolibita śmietanamandarynkimus truskawkowyBlachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik ustawiłam na 200st.Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawałam cukier z budyniem. Gotowa masa była lśniąca i dobrze ubita. Następnie rozsmarowałam ją na papierze i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 8min. Po tym czasie temperaturę zmniejszyłam do 150st. i bezę trzymałam jeszcze przez(...)już była ubita. Bezę złożyłam na pół i najzwyczajniej w świecie pokruszyłam do miseczek. Dodałam ósemki mandarynek (bo i tak już były przygotowane), a całość na koniec polałam musem truskawkowym. Ech... przesłodko
bastalenagęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek truskawkowy Delecta maczek mango Delecta maczek tutti frutti Delecta Ciasto: Do dużej miski
Smakołyki Asimargaryny 2,5 szkl mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru pudru masa serowa: 500 g sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 3/4 szkl cukru 2 jajka budyń waniliowy 1/3 szkl mleka pianka: 4 białka 3/4 szkl cukru galaretka truskawkowa 3/4 szkl gorącej wody ponadto: 1 kg jabłek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną(...)minut. Ser włożyć do dużego garnka, wstawić na mały ogień. Dodawać kolejno margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jaja. Budynie rozpuścić w mleku i wlać na gotującą się masę. Chwilę jeszcze gotować, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki. Blaszkę, w której piekliśmy ciasto kruche wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć ciasto z jabłkami, wlać ser (nie ma potrzeby studzenia), przykryć
6nieboblogu ostatnio truskawkowe szaleństwo, ale jak tu nie korzystać z tych pysznych owoców? ;) Dzisiaj przedstawiam Wam jedno z naszych ulubionych ciast, czyli najlepszy crm biszkopt z truskawkami i galaretką, wzbogacony o polewę czekoladową :) Pysznie i lekko. Łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę ładnie :) Polecam bardzo! Składniki na biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 60 g mąki pszennej 1/2 łyżki(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części (jedna nie będzie potrzebna). Galaretka truskawkowa: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 350 ml wrzącej wody
Domowa cukiernia Ewykisiel owocowy ( u mnie truskawkowy) 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Wylepić dużą blachę do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 – 15 minut. Utrzeć 2 jajka, i żółtka z cukrem Następnie do utartej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera nie przerywając ubijania
Na słodko lub wytrawniecukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka 1 laska wanilii 15 g żelatyny Ponadto: 300 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną(...)pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa serowa: Laskę wanilii przekrawamy na pół, wydrążamy nasionka. W rondelku na małym ogniu zagotowujemy mleko z miąższem z wanilii. Zestawiamy z ognia. Do gorącego mleka dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu
W kuchni Katiegalaretki i zaraz tez wymyslilam jak odtworzyc smak mojego ulubionego ciasta w deserze. Tak oto powstalo moje dzisiejsze dzielo.Pianka truskawkowa z galaretka z truskawekskladniki na 6 szklaneczek 2 galaretki truskawkowe 500g truskawek 0,5 szklanki brazowego cukru 250ml kremowki ewentualnie 1 lyzeczka zelatyny wykonanieKazda galaretke z osobna rozpuszczamy w 1 szklance wody.Truskawki miksujemy z cukrem, a nastepnie gdy galaretki(...)niej nie utopi wlewamy na nia warstwe kermowki i znow odstawiamy do lodowki do zastygniecia. Masa smietanowa scina sie dosc szybko. Na koncu wlewamy reszte galaretki i znow odstawiamy do lodowki.Smacznego.Ten deser to moja kolejna propozycja na trwajacy wlasnie "Sezon truskawkowy", zabawe zorganizowana przez Olge Smile
Przysmaki Karolkipieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania śmietan-fixu słoiczek konfitury truskawkowej Stovit Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Kiedy będą sztywne zacząć dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w 175*C około 30 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej
Słodka Strona