naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru
ciastkarnia na kruchym spodzieOdkrycie roku! Smak jest powalający! Składniki:2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki sojowej2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki maślanki1 łyżka wiórek kokosowych2 czubate łyżeczki błonnika kakaowego4
Emcia Pichciśmietanki 30%, 250 ml mleka 3,2 %, 30 dag konfitury porzeczkowej (lub jak ktoś woli inne smaki, malinowej, truskawkowej; autorka przepisu podaje świeże, owoce zasypane cukrem i podgotowane). 1/3 szklanka cukru, 2 żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Masa musi być puszta i jasna. W międzyczasie mleko wraz ze śmietanką doprowadzamy do wrzenia i na chwilkę odstawiamy
Delicious Titbitsłyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 szklanka mleka- 1 szklanka cukru- 1/2 słoika dżemu truskawkowego- 1/2 szklanki oleju- 3 jajka- 2 łyżeczki kakao- 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówkiPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie powoli wlewamy mleko. Przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy kakao. Suche składniki wsypujemy
Zainspirowana w kuchniSmaki z dzieciństwa. Ta wersja wyszła przypadkiem, nie chciało mi się piec biszkopta. Zwykle piekę biszkopt, na niego wylewam tą masę, układam owoce, a na wierzch
Blondynka Gotujepolewa: 30g gorzkiej czekolady 20 g masła konfitura truskawkowa Cukier, cukier waniliowy i margarynę miksujemy, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Następnie dodajemy kakao, czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej i posiekane drobno orzechy . Teraz ubijamy białka na sztywną pianę ( dodaj szczyptę soli lepiej się ubije) Łączymy obie masy, pianę dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy. Wylewamy(...)masy kakao i czekoladę . Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie robimy polewę. Roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie. Na połowę biszkopty wykładamy cały krem, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy. Wylewamy na całość ostygniętą polewę. Wkładamy do lodówki minimum na 3 godziny. Podajemy z konfiturą truskawkową
KuchcikoweLovemasła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto(...)przez 20-25 minut - jeśli ciasto podczas pieczenia wybrzusza się, wystarczy na moment uchylić piekarnik i w kilku miejscach przekłuć wykałaczką - ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA - składniki powinny być prosto z lodówki - jogurt zmiksować z cukrem - śmietankę ubić na sztywno - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka lub kilkanaście sekund) w kuchence
Smakołyki Berenikiniego. Przyglądam się procesowi bulgotania masy, rośnięcia babeczek, spiekaniawierzchu, delikatnego pękania, aż do momentu złocistej skorupki i dźwięku wyłączanego piekarnika. BABECZKI Z KISIELU Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY. /źródło: PIERNIKOWA CHATA ; podaję przepis zmodyfikowany; / na 12 większych muffinek babeczki: kostka margaryny szklanka drobnego cukru 5 jajek szklanka mąki szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia1/3 dużego aromatu
W kuchni Karmel-itkiWkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy truskawki do dekoracji. Deser(...)biscuits with mousse. At the top of the dessert, we put strawberries for decoration. Dessert cool it in the refrigerator at least 3 hours, bon appetit! Przepis na mus truskawkowy / Recipe for Strawberry mousse
Projekty ze smakiemwody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego kakao lub starta czekolada Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy kolejno po jednym żółtku. Mąki i kakao łączymy ze sobą, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy. Przelewamy do tortownicy (moja tym razem
Czary - gary w kuchnigalaretki truskawkowe0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%1 paczka rodzynek1 tabliczka czekolady mlecznejWYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki.Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać(...)schłodzić.Kroimy tabliczkę czekolady w małe kosteczki. Zostawiamy 3 kostki czekolady i ścieramy ją na tarce.Gdy galaretka będzie prawie ścięta, ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie przelewamy do niej galaretkę truskawkową. Dodajemy rodzynki i czekoladę (kosteczki).Przekładamy wszystko na biszkopt i wkładamy do lodówki. Po 15 minutach w lodówce posypujemy ciasto kawałkami startej czekolady i ponownie wkładamy do lodówki
Serce zamknięte w formie pysznościbudynie waniliowe (proszek) 15-16g cukru waniliowego (opakowanie) 3 łyżki skórki pomarańczowej 2 galaretki truskawkowe 500ml wrzątku truskawki Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty kogel-mogel, dodajemy zmielony ser, budyń, miękkie masło oraz sok z cytryny. Do masy serowej dodajemy ubite białka, skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w 160*C przez 90 minut, następnie wyłączamy
Gotowanie i blogowaniepokojowej 100-150 g ksylitolu (lub innego słodziwa) 1 laska wanilii 25 g żelatyny 2 opakowania galaretki truskawkowej 200 g świeżych truskawek gorąca woda Jogurty przelewamy do dużej miski, dodajemy ksylitol. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem wyskrobujemy ziarenka, dodajemy je do masy jogurtowej i wszystko razem mieszamy. Żelatynę zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) wodą tylko do jej przykrycia
Zawsze głodna!dzień miesiąca :P JA: Nie o to mi chodziło;/ ON: No wiem... A na ten dzień deser truskawkowy, COŚ NA OSŁODĘ JAK PANOWIE ZAPOMNĄ O NAS 250g mascarpone 3 żółtka truskawki 200g 3łyzki cukru pudru Miksujemy żółtka z cukrem, na puszysta masę, dodajemy po troszku serek i nadal miksujemy do uzyskania konsystencji pożądanej Na przemian dodajemy masa-truskawki -masa
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieDodajemy ksylitol i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ekstrakt waniliowy i całość łączymy z jogurtem naturalnym. Powstałą masę wylewamy na galaretki. Keksówkę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (1-2h). Gotowego jogurtowca kroimy w plastry i podajemy np. z musem truskawkowym lub z wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego
DefinicjaSmaku