masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:72/167)

SERNICZKI NA ZIMNO Z OWOCAMI 101

galaretka truskawkowa banan, mandarynki, borówki do deserków                                                        PRZYGOTOWANIE :  Zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Po ubiciu śmietany dodajemy serki i mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.  Masę serową

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort urodzinowy (Moje 26 urodziny) - Thermomix TM 5 133

Dodać wokół motylka mąkę i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek i dokładnie wymieszać kopystką. Masę przelać do natłuszczonej tortownicy (22 cm średnicy). Piec w temperaturze 180*c przez 25 minut. Gdy przekroiłam biszkopta nasączyłam go smakową wódką (żurawina) i wysmarowałam marmoladą truskawkową. Polewa została zrobiona z gorzkiej czekolady (2 tabliczki- kąpiel wodna lub można rozpuścić z masłem). Udekorowałam

ClauditteMissCooking
Śmietankowe placuszki z sosem czekoladowo-truskawkowym 146

cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Dodatkowo: 1 czekolada mleczna truskawkowa 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej. 2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka z cynamonem i rodzynkami 199

łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka  4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE  Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę  wielkości (34x24 cm). Pozostałe

W kuchennym oknie Ewy
.898. lekkie jak piórko 153

jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~50g dżemu jako nadzienie (u mnie domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce ubijamy białko, następnie delikatnie łączymy je z masą. Połowę ciasta przekładamy do kokilki i wykładamy dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy

breakfast of dreams
Brownie z serem i truskawkami 417

kategorii ciast z truskawkami Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki. Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 150 g mleka skondensowanego słodzonego

Bullio
Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja 183

miksujemy i wlewamy do niego tężejącą galaretkę. Brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszy naponczowany placek biszkoptowy i przykrywamy ją drugim też naponczowanym biszkoptem. Na wierzchu układamy winogrona i zalewamy dwoma wcześniej rozpuszczonymi (według przepisu na opakowaniu) truskawkowymi galaretkami. Ciasto wstawiamy do lodówki.Smacznego

Salonik smaków
Tort Pavlova 406

wanilii, dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.Sos owocowy: 200g świeżych malin, 2 płaskie łyżki cukru, 1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek, 1/2 szkl. dżemu truskawkowego.     Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować

Z miłości do słodkości
Sernik na Zimno z Rabarbarem 173

Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.Dodać roztrzepany jogurt. Na końcu dodać zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka rabarbarowa: 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!) 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier

Blondynka Gotuje
Sernik na Zimno z Truskawkami i Serkiem Homogenizowanym 199

herbatników maślanych 80 g roztopionego masła na masę serową: 300 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 100 g cukru pudru 600 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym (dobrze schłodzonego) 1/2 szklanki gorącego mleka (125 ml) 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego na warstwę truskawkową: 300 g truskawek 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny(...)Rozkruszone herbatniki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i dokładnie mieszam łyżką. Tak przygotowane herbatniki przekładam do tortownicy, wyrównuję i ugniatam łyżką. Tortownicę wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Przygotowanie masy serowej: Do żelatyny dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania masy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam w misce, do ubitej śmietany cały czas miksując dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Tort truskawkowo-migdałowy 129

łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt migdałowy: Do miski wbijamy jajka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach kilka minut do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały (lub mąkę migdałową), ekstrakt(...)bardzo delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub szpatułką do połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy

MyCookBook.pl
Ciasto " Czerwone oczka " 393

czubate łyżki kakao Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej  Dodałam dośc czubate łyżki.Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto:- 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może(...)stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C Masa budyniowa: Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń. Resztę mleka zagotowac z cukrem. Na gotujące się mleko wlac mleko rozmieszane z budyniem, zagotowac. Margarynę utrzec , dodając stopniowo przestudzony

Słodkości i nie tylko
sernik w wersji tortowej 231

pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 5 jajek 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 duża łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ponadto: świeże truskawki galaretka o smaku truskawkowym Białka na bezę ubić pod koniec dodając cukier(...)godzin). Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, dopiero potem delikatnie odciągnąć papier. Składniki na ciasto posiekać na kruszonkę. Kruszonkę wsypać do woreczka, wstawić na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) włożyć do misy miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Kruszonkę wysypać równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (taką samą, w jakiej piekliśmy bezę), lekko

6niebo
Torcik na zimno 178

masła   Masa  I warstwa 1 kg sera mielonego  500 ml śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru  szklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu (nie z  wiaderka ) 5 dag masła 1 galaretka np. wiśniowa ( tu dowolność) Na wierzch: 25 dag malin 25 dag borówki 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 puszka(...)wiem czy są jakieś gotowe nakładki do podwyższania  tortownicy.  Herbatniki należy dobrze skruszyć. Można w woreczku tłuczkiem do mięsa, a potem blenderem. Masę połączyć z rozgrzanym masłem. Wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i wstawić do lodówki, do ostygnięcia.   Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno

W kuchennym oknie Ewy
Sernik brzoskwiniowy z winogronami 132

łyżeczki olejku pomarańczowego lub cytrynowego 1 galaretka brzoskwiniowa 4 łyżki cukru pudru 3 duże brzoskwinie lub 5 małych- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę kiść winogron 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Wafelki kokosowe i płatki zmiksować na "wiór". Wsypać na spód tortownicy, wyrównać. 2. Żelatynę rozpuszczamy w szklance zimnej wody- najlepiej w większym garnku. Mleko gotujemy. Zagotowane mleko(...)biały, cukier puder oraz olejek. Do powstałej masy dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną oraz galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dosypujemy pokrojone brzoskwinie i wylewamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. 3. Na delikatnie zastygniętym serniku układamy winogrona. Wstawiamy ponownie do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w ok 0.75 ml wrzątku. Przestudzone wylewamy na sernik

Kuchnia w czekoladzie
Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami 123

jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek(...)świeżo mielonym). Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita - powinna być gęsta. W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu

Kolorowy Przepisownik
Przepis na Domowe Lody Truskawkowe 128

cytryny Link do filmu przygotowania: Domowe lody truskawkowe Przygotowanie: Oczyszczone, wypłukane i osączone z wody truskawki wkładam na około 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie przekładam do miseczki, dodaję cukier, sok z cytryny i rozdrabniam blenderem. W drugiej misce ubijam schłodzoną śmietanę. Ubitą śmietanę dodaję do truskawek i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do naczynia w którym będę schładzała lody(...)ostatnim mieszaniu naczynie wstawiam tak żeby lody zamarzły. Lody są gotowe możemy zrobić kulki za pomocą łyżki do lodów lub pokroić nożem i podać na talerzyku. Domowe lody truskawkowe są gotowe, można podawać .Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
FALE DUNAJU Z TRUSKAWKAMI 196

waniliowy 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 łyżka likieru kokosowego 1 margaryna   Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne

słodki bratek
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami 374

Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować

moj przepis na
OMLET BISZKOPTOWY 155

bardzo delikatnie łączyłam białka z masą jajeczną. Na rozgrzane masło wlałam puszystą masę.    Smażyłam omlet przez około 3-5 minut z każdej ze stron.  Gotowe.Prawda,że szybko i łatwo?        Cudownie smakuje z powidłami śliwkowymi własnej roboty - (klik) z domowym dżemem truskawkowym (klik) lub z dżemem rabarbarowym z imbirem (klik) Smacznego śniadanka życzę

potrawyregionalne
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 174

ponczu. Wyłożyć krem bananowy 2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy 3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć.  Tort wykończyłam  lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem  Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć

kawawszklance
Czekoladowe naleśniki orkiszowe z truskawkami 285

Białka ubić na pianę, dodać do masy naleśnikowej. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Zmiksować. Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni. Serek wymieszać z cukrem. Upieczone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć kawałki truskawek. Zwinąć. Postępować tak z resztą naleśników. Podawać z musem truskawkowym. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Czekoladowe naleśniczki dla dzieci. 87

dokładnie sypię mąki czy wlewam mleka. masa ma być nie za rzadka ani za gęsta. Masę naleśnikową wylewam chochelką na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) Dodatki: kakao płatki owsiane masło orzechowe (takie bez soli i cukru PRIMAVIKA kliknij tutaj: Facebook ) domowej roboty dżem truskawkowy (dostałam od mojej mamy

ClauditteMissCooking
SERNIK NA ZIMNO 263

żeby zrobić cos pysznego polecam ten przepis!Składniki:1kg sera waniliowego w wiadereczku2 galaretki owocowe( u mnie truskawkowa)3 łyżki żelatyny1/3 szkl. gorącej wody1 opakowanie biszkoptówWykonanie:Na dno tortownicy wykładamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie,studzimy. Miksujemy z z serem. Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy

Z Majeczką w kuchni