łyżek kaszy manny Cenos 1 galaretka malinowa lub truskawkowa Sos: 1/2 l malin cukier do smaku łyżeczka mąki kukurydzianej Połowę mleka zagotować. W pozostałym wymieszać kaszkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać kaszkę, zmniejszyć płomień i mieszać kilka minut aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Gorącą masę przelać do wypłukanych zimną wodą silikonowych foremek
Smakołyki Asi300g biszkoptów podłużnych 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa KREM: 500g mascarpone 300ml kremówki 3 łyżki cukru pudru MUS: 300g truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: KREM: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Krem ma być gęsty i gładki. MUS: Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę, żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, wlać
Cakes By Kejtgranat lub inne dowolne owoce Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z jajkami i mieszanką keksową mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia o średnich oczkach. Dodajemy ostygniętą galaretkę i cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Masło ucieramy na puch i wciąż ucierając dodajemy partiami masę twarogową. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i wkładamy
Kulinarne życiełyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie biszkoptów 0,5 szklanki kawy espresso opcjonalnie 1 łyżka koniaku lub rumu Wykonanie: Galaretka rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Bułki moczymy w mleku aby zmiękły, rozgniatamy widelcem lub blenderem, następnie dodajemy masło, cukier oraz mak gotujemy masę ok 10-15 minut. Ugotowaną masę zostawiamy
kgwjanczewomikserem z hakiem aż do połączenia składników. Masa ma być gładka, lejąca i z pęcherzykami powietrza. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przygotujemy w zależności od tego jak je chcemy podać:) Możemy: Ćwiartki truskawek poukładać na talerzu lub zrobić sos truskawkowy: 200g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki
Kuchnia w czekoladzietruskawkami i serkiem homogenizowanym/ Składniki: - 1 galaretka truskawkowa - świeże duże truskawki - serek homogenizowany naturalny - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny spożywczej + łyżka gorącej wody Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na torebce. Do miski dodać serek, cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Poukładać na masie oczyszczone truskawki. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia
Kuchnia co dniaZa oknem szaro i deszczowo więc na poprawę humoru proponuję prosty deserek z mrożonymi truskawkami. Powoli trzeba szykować w zamrażarce miejsce na kolejne zapasy.składniki:400
Monia miesza i gotujezakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku i delikatności, są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami: 750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 750 g twarogu 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1/3 łyżeczki(...)twaróg przekładamy do garnka, dokładnie dociskamy do dna, dzielimy nożem na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach w ten sposób, by w garnku było 3/4 masy, a 1/4 pozostała pusta. W to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, sól, a następnie dosypujemy tyle mąki pszennej, żeby wypełniła ona tę lukę na równo z poziomem ziemniaków i twarogu
Rozpustne gotowanieosób: Sorbet truskawkowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie 1 łyżkę można zastąpić rumem lub wódką ) 6-8 ziaren marynowanego zielonego pieprzu garść liści bazylii kilka listków mięty szczypta soli Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować. Wszystkie składniki umieścić w misie blendera lub miksera kielichowego, zmiksować na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Zimną masę(...)pieprzem. Rukolę opłukać i osączyć. Mozzarellę osączyć z zalewy. Na talerze rozłożyć po porcji rukoli, pomidorki i mozzarellę. Polać przygotowanym sosem. Na wierzch ułożyć grillowanego łososia, przykrytego sorbetem truskawkowym. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dołączam do akcji
Pełny talerzcytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku Żel: 200 ml wrzątku, 10 g żelatyny + 30 ml wody, sok z cytryny do smaku(...)świeżych truskawek (mogą być maliny), 150 g borówek lub jeżyn, listki mięty Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem
królestwo garówŚRODKA Z MALINAMI Na ciasto 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajka ubić z cukrem do białości. Masa powinna być niemal biała i bardzo puszysta. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać(...)kilka garści malin (mogą być mrożone) cukier puder (do smaku) kubeczek pokruszonego miąższu ze środka biszkoptu kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem) konfitura truskawkowa do wysmarowania biszkoptu (może być o innym smaku) Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy i używającego ostrego noża wyciąć środek zachowując ok. 1-1,5 cm brzegu. Nóż nie może przebić
KUCHARNIAzatem prosty, szybki i słodki koktajl truskawkowy. Doskonały na każdą porę dnia. Proporcje na jeden spory kubeczek. 2/3 szklanki truskawek 1 banan 150 gram jogurtu naturalnego Truskawki przetrzeć blenderem w wysokim naczyniu lub w mikserze. Banana pokroić na kawałki. Do truskawek dodać jogurt i banana i wszystko przetrzeć na jednolitą masę. Podawać w wysokiej szklance, może być schłodzone. marcelina
Czerwony GupikDziś pomimo deszczyku było gorąco i miło było coś zimnego wypić czy polizać. Mamy sezon truskawkowy więc wpadłam na pomysł by zrobić sorbet truskawkowy. Składniki: truskawki 600 g śmietana 30% 400 ml ksylitol ( cukier brzozowy ) 4 łyżki Dodatkowo: Herbatniki Kacperki z witaminami Cukry Nyskie wiórka czekoladowe zielone truskawki całe(...)Krok 1 Truskawki myjemy odrywamy szypułki i wkładamy do kielicha. Wlewamy lekko zmrożoną śmietanę i wsypujemy ksylitol. Miksujemy, masa robi nam się gęstawa. Zmiksowane truskawki przekładamy do plastikowego pojemnika wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmujemy i mieszamy aby nie powstały nam gródki. Po 4 godzinach sorbet jest już gotowy. Krok 2 Truskawki 4 szt kroimy na połowę i wkładamy
Różowa kuchniawięc wpadłam na pomysł by zrobić sorbet truskawkowy. Składniki: truskawki 600 g śmietana 30% 400 ml ksylitol ( cukier brzozowy ) 4 łyżki Dodatkowo: Herbatniki Kacperki z witaminami Cukry Nyskie wiórka czekoladowe zielone truskawki całe Krok 1 Truskawki myjemy odrywamy szypułki i wkładamy do kielicha. Wlewamy lekko zmrożoną śmietanę i wsypujemy ksylitol. Miksujemy, masa robi nam się gęstawa. Zmiksowane truskawki przekładamy
Różowa kuchniamleka 100 g dżemu truskawkowego (Dobra Zielarnia) płatki kokosowe (Dobra Zielarnia) Przygotowanie: Do miski przełóż mąki, jajka, proszek do pieczenia, wszystkie cukry, wstrząśnięte mleczko kokosowe oraz mleko zwykłe. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzej na 180*C. Formę do pieczenia (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i delikatnie uderz kilka razy dnem formy
Zdrowie na języku :Pśmietanki, u mnie 39% 200 ml truskawkowej galaretki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Rozpuść masło z połamaną na kawałki czekoladą i kawą, najlepiej w kąpieli wodnej. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią Dodaj czekoladą mieszankę i zmiksuj raz. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie i napełnij foremki do ¾ wysokości. Wstaw babeczki
codojedzeniagorącej wody 1 opakowanie czerwonej galaretki (malinowej, truskawkowej lub wiśniowej) 0,3 l gorącej wody WYKONANIE: Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i pozostaw do lekkiego napęcznienia. Kremówkę podgrzej lekko w garnuszku wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, mieszając całość rózgą kuchenną. Dolej rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj masę. Teraz przelej ją do formy
Słodko-Słony Świat Ilonykąpieli wodnej posypki dekoracyjne (kamyczki czekoladowe, maczek truskawkowy, kuleczki zbożowe w czekoladzie) Przygotowanie: Dokładnie miksujemy jajka z cukrem. Wciąż miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Masa powinna przypominać gąbkę. Metalową foremkę dokładnie smarujemy masłem
Smakowity Blog Kulinarnyksylitolu ) 1 opakowanie czerwonego kisielu np. truskawkowego lub wiśniowego Kilka łyżek soku wiśniowego przelej do dużego kubka, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i rozrób proszek kisielowy. Doprowadź do wrzenia wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową, dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia. Ostudź. Piecz ciasto przez ok. 20 minut. Następnie wylej masę wiśniową i posyp kruszonką. Piecz kolejne 10-15 minut
Qlinarnie i QlinarnieDeser czekoladowo-truskawkowy Składniki: 1 banan (bardzo dojrzały); 1 jogurt naturalny gęsty (Bakoma); 1 łyżka kakao; 4 łyżeczki nasion Chia; 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie); wanilia (bądź zapach waniliowy); 200 g musu z truskawek. Krok po kroku. Na początku miksuję banana, jogurt, kakao i miód na gładką masę, dodaję nasiona Chia, wanilię, dokładnie mieszam
Życie na widelcuTŁUSTY, 1 opak galaretka truskawkowa, 1 opak galaretka pomarańczowa, 3 łyżki żelatyna, 0,5 szkl cukier, 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE:Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Połączyć ser ze śmietaną, dobrze rozmieszać robotem. Do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać łyżką. Masę
Kuchnia DanusiSorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka330 ml śmietany 30% 400 ml mleka80 g cukru Mieszanka owocowa 350 g rabarbaru 200 g truskawki kaszubskiej 100 g cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Miskę do robienia lodów wkładamy do zamrażarki 24 godziny wcześniej. Obydwie masy potrzebne do zrobienia
Kulinarne przygody Gatitypozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru 80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa] Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem, po łyżce dodawać twaróg, a gdy masa będzie gładka, wlać żelatynę, stale
Moje domowe kucharzenie