kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia. Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa: 330 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150 g serka mascarpone łyżka cukru pudru łyżeczka żelatyny plus niewielka ilość wody Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i wstawiamy(...)cały czas mieszając. Dodajemy mascarpone i dobrze mieszamy, aby śmietana i serek się ze sobą połączyły. Poncz: filiżanka mocnej czarnej herbaty Ponadto: Przygotowana wcześniej galaretka w odcieniu czerwieni (truskawkowa), bądź fioletu (owoce leśne), można foremkami do ciastek wyciąć z niej kształt serca, wcześniej należy przelać ją do naczynia, w którym uzyska niezbyt dużą wysokość 3 łyżki konfitury morelowej
MamaOskarkaSkładniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko rodzynki Polewa czekoladowa: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche(...)masę jaglaną i wstawiłam ponownie do piekarnika na 20 minut, temp. 180°C. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto ozdobiłam płatkami kokosowymi oraz na prośbę mojego synka polewą truskawkową
nietadietaczekolady mlecznej100 g czekolady gorzkiej300 g malin4 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem(...)większej miski, a żółtka do mniejszej.Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i wszystko mieszamy, masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego
Serce zamknięte w formie pysznościciastko z jabłkiem bez cukru 2 łyżeczki dżemu truskawkowego ze stewią Sweet Switch kostka belgijskiej mlecznej czekolady z bananami bio Green Dream Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki ryżowe. Dodać szczyptę soli i aromat. Gdy zacznie się gotować, od czasu do czasu zamieszać, żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna. Gotować około 4 minut na małym ogniu
Poranek na słodkoZdjąć z palnika i dodać do ciepłego jogurtu. Dokładnie wymieszać. Masę przestudzić i wymieszać z pozostałym jogurtem. Śmietanę kremówkę przelać do miski, dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodawać partiami jogurt i delikatnie mieszać do połączenia. Dodatkowo; 1/4 szkl słodzonej herbaty ( poncz) 1 szkl. dżemu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe 40 dag truskawek pokrojonych w plasterki
Radość kipiąca uśmiechem.ciepło, to koniecznie muszą być domowe lody. Dzisiaj lody truskawkowe :) Składniki: - 600 g truskawek - 8 łyżek cukru pudru - 4 żółtka - 400 ml śmietanki kremówki - 100 ml mleka - 2 łyżki miodu Przygotowanie: Truskawki miksujemy z połową cukru a następnie wkładamy do lodówki. Żółtka i resztę cukru ubijamy na puszystą masę. W garnku doprowadzamy do wrzenia śmietankę, mleko i miód, następnie
Zainspirowana w kuchniserki homogenizowane waniliowe (200 g) 2 galaretki truskawkowe czerwony barwnik Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Serki przekładamy do oddzielnych miseczek. Do każdego dodajemy po 10 łyżek galaretki i mieszamy, aby dokładnie się połączyła z serkiem. Pozostałą galaretkę odstawiamy. Do jednej z misek z masą serkową dodajemy odrobinę czerwonego barwnika aby przyciemnić kolor
Bon appetit mon amieprzyprawy korzennej 1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy zielony lukier do polania srebrne perełki do dekoracji Sposób wykonania: Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane
Wanilia i Kardamonsię dużo soku, który odlewamy (można zrobić z niego syrop truskawkowy bądź likier). Do owoców dodajemy ksylitol, ziarenka z jednej laski wanilii, sok z cytryny i dalej dusimy, Dodajemy nasiona chia ( ja swoje zmiksowałam w młynku, dzięki czemu nie czuć ich "pestkowej konsystencji"). Dusimy jeszzcze ok 15 min aż masa lekko zgęstnieje (dżem po wystudzeniu będzie jeszcze gęstszy). Gorący dżem
DefinicjaSmakuŚwietna propozycja na śniadanie, ale również jako lekką kolację. Poniżej prezentuję omlet z mąki gryczanej z dodatkiem parówek sojowych. :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki gryczanej
Truskawkowa Fiestasoku.)Różowy krem:250 ml śmietany kremówki,1 galaretka truskawkowa,garść truskawek.Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki - wymieszać.Upieczony i wystudzony spód biszkoptowy przekroić na 3 części. Masę zieloną jeszcze gorącą wylać na pierwszy i drugi spód biszkoptowy
Codzienna kuchnia niecodziennabakalie od www.skworcu.com.pl Dodatkowo : 2 galaretki pomarańczowe lub truskawkowe 1 puszka brzoskwiń Z 600 ml mleka odlać szklankę, resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. W pozostałym mleku wymieszać budyń, żółtka i mąkę. Połączyć z wrzącym mlekiem, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Gotowa masę podzielić
Apetyczna babeczkasmoothie truskawkowo-bananowe. Idealne na obecną pogodę. W smaku słodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite dla dzieci :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500g truskawek 3 banany 2 łyżki cukru ¾ szklanki jogurtu naturalnego Kilka kostek lodu Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blenderujemy na gładką masę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje Smakówcukru 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć
Moje domowe kucharzenie