masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:32/68)

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 158

oczkach. W misce mieszamy śmietanę, jajko i starty ser. Doprawiamy kardamonem, gałką muszkatołową, chilli, czosnkiem, solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Na podpieczony spód wylewamy śmietanową masę, a następnie naprzemiennie układamy paski warzyw, zaczynając od zewnątrz. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. 5. Tarta jest smaczna zarówno na zimno

My Culinary Art
Ciasto "Zośka" 647

odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą

Kuchnia u Bietki
,,Tarta z różyczkami’’ 129

serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki kroimy cienko w plasterki i zwijamy w różyczki. To samo robimy z wędlinką. Wszystkie składniki układamy na przemiennie. Całość posypujemy bazylią oregano, solą

Podróż w kulinaria
Tęczowy śmietanowiec 108

płaskiego naczynia. Wystudzić, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Kremówkę ubić z cukrem, dodać mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć fioletową galaretkę oraz trochę masy śmietanowej i tak na przemian, aż do żółtej galaretki. Odstawić do schłodzenia

Magiczne Życie Marty
Princepolo z brzoskwiniami 185

Dziś mam dla Was Kochani delikatny biszkopt, pokryty śmietanową masą z wafelkami i soczystym brzoskwiniowym akcentem, całą tą słodycz wieńczy i dodaje smaczku galaretka brzoskwiniowa. Musicie koniecznie spróbować bo jest lekko i pysznie.    Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszenne  2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  ze szczyptą soli

Cynamonowe szczęście
Sernik na zimno z wiśniami 164

cukier i dalej miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dobrze mieszamy. Lekko ostudzamy.  Powinna być ciepła. Taką, małym strumieniem wlewamy do śmietany, ubijamy.  masę śmietanową wylewamy na wiśnie. Wstawiamy do lodówki. sernik powinien się dobrze schłodzić. Można jeszcze wierzch zalać dowolna galaretką. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka z bitą śmietaną 131

mocy, aż będą się rozpadały. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), dokładnie wymieszać. Wystudzić, odstawić do lekkiego stężenia, wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Masa śmietanowa: 450 ml śmietany 36% łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęstnik do śmietany (opcjonalnie). Wyłożyć na zastygnięty mus jabłkowy, przechowywać

Domowa cukiernia Ewy
Śmietanowiec z brzoskwiniami 321

zimnej wodzie.  Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści, dodać do śmietany, zmiksować.  Pozostawić w lodówce, aż śmietana zacznie tężeć.  Dno blachy wyłożyć biszkoptami.  Masę śmietanową wyłożyć na biszkopty.  Brzoskwinie obrać ze skórki.  Przekroić, wyjąć pestki.  Owoce pokroić na małe kawałki, ułożyć na śmietanie.  Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.  Tężejące

Kuchnia Danusi
Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową 162

rozpadać, całość zmiksować blenderem.  Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.  Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Polewa; Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem

Wanilia i Kardamon
Tort dyniowo-śmietanowy 148

osobne placki) i znowu na pół (na wysokości) w ten sposób otrzymałyśmy 4 blaty. Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru). Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobiłyśmy kajmakowe "zacieki

Motylkowa Kuchnia
Tarta z kurkami na fasoli czerwonej 184

woda (ok. 10 min). Doprawiamy solą i czosnkiem. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, ser żółty, doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy. Na podpieczone ciasto nakładamy zmiksowaną fasolkę, zalewamy masą śmietanową i dodajemy kurki. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 200°C, 25 min, aż wierzch nabierze złotawego koloru. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pavlova z kiwi i prażonymi migdałami 124

wciąż będzie jeszcze półpłynna wsypujemy cukier puder i śmietanfixy i ubijamy tak długo aż masa zgęstnieje. Wypoczętą bezę odwracamy do góry nogami, zdejmujemy ostrożnie pergamin, i nakładamy łyżką masę śmietanową. Wierzch dekorujemy dowolnie kiwi i uprzednio delikatnie uprażonymi na suchej patelni, płatkami migdałowymi. Całość schładzamy w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Brzoskwiniowy ślimaczek i współpraca z Rossi.pl 233

cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.  Uwaga:Akcja promocyjna w sklepie  http://www.rossi.pl/ Dla wszystkich klientów sklepu

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno z truskawkami 149

lodówki.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe truskawki zblendować na mus i połączyć z galaretką , odstawić do lodówki aż galaretka zacznie lekko tężeć.Wylać całość na zastygniętą masę śmietanową. Odstawić ciasto do całkowitego stężenia do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Kolorowe ciasto na soku kubuś 212

budyń. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Masa jest lekko kwaskowata, ja taką lubię, ale można do soku dodać 2-3 łyżki cukru jeśli ktoś chce by było bardziej słodko. Masa śmietanowa 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody 1 galaretka pomarańczowa Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a gdy już będzie sztywna

Cynamonowe szczęście