masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:38/68)

Cebulowy quiche z chipsami z boczku 198

tarce o dużych oczkach boczek pokroić na cienkie paski. Jajka ubić na puszystą pianę zmiksować ze śmietaną.  Na podpieczonym spodzie rozłożyć cebulę posypać wiórkami sera, zalać masą jajeczno-śmietanową ułożyć plasterki boczku.  Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec około 20 minut. Podawać pokrojoną

Wanilia i Kardamon
Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi 205

podpieczony spód  nałożyć szparagi i pomidory. 4, Delikatnie nalewać w wolne miejsca masę Piec: 25-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej i zarumienienia się ciasta Podawać na ciepło, bądź schłodzoną. Smacznego :) Zobacz także:                            Klasyczna  Lasagne Bolognese

KreatywnePiny
Tarta z grzybami leśnymi 176

Dusić jeszcze kilka minut aż płyn nieco odparuje. Jajka roztrzepać z odrobiną soli, gałki i pieprzem. Dodać posiekaną natkę i śmietanę, wymieszać. Grzyby przełożyć na podpieczone ciasto, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 minut w 200°C (termoobieg 180°C Smacznego

Pełny talerz
Deser Jogurtowy z Mango 381

masło). Następnie dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Mango obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem na gładki mus.Do pucharków nakładamy na zmianę: masę jogurtowo-śmietanową, mus z mango. Całość możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną.Moje posty

Słodka Strona
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 229

ćwiartki. W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.Na podpieczony spód wyłożyć miąższ z bakłażana, pokrojoną paprykę i cebulę. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową.Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35-40 minut.Tartę można spożywać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi

Gospodyni Miejska
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 182

ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy podsmażoną cebulę z boczkiem, odlewając wytopiony tłuszcz. (Można przecedzić przez sitko). Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a wierzch posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok. 25 minut aż wierzch się zetnie i lekko zrumieni

Walijskie Pichcenie
Malinowa chmurka 12805

możemy cieszyć się tymi owocami aż do późnej jesieni! Ja najczęściej wykorzystuję je do ciast i deserów. Tak też było i tym razem. Kruche ciasto, maliny w galaretce, puszysty śmietanowy krem i słodka, chrupiąca beza. Chłopcy stwierdzili, że to jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Mi też baaardzo smakował. Ostrzegam: ciasto wciąga i uzależnia!! :)   Spód:    3 żółtka(...)galaretki o smaku malinowym,  3 szklanki wrzątku. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. Krem śmietanowy:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  laska wanilii,  3 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodając

Z miłości do słodkości
Tort Maltesers 294

BISZKOPT WANILIOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej budyń waniliowy (proszek) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej 2 op. kuleczek maltesers DO NASĄCZANIA: słaba, lekko posłodzona herbata, lub ( jeżeli wolicie wersję dla dorosłych ) woda z alkoholem np. rumem Nasączony

Domowe Torty
Tort kokosowy ala Raffaello 408

czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-kokosowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE TORTU: Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat umieszczamy na paterze i wykładamy

Domowe Torty
Spaghetti carbonara, Pasta Primavera (Seinfeld) 197

śmietaną i winem. Dopraw solą i pieprzem. W małym garnku podgrzej oliwę i dodaj drobno pokrojony czosnek, smaż przez 1 minutę. Dodaj czosnek z oliwą do makaronu, dodaj masę jajeczno-serowo-śmietanową i wymieszaj. Możesz danie jeszcze podgrzać przed podaniem. Udekoruj natką pietruszki. The Shoes (season 4, episode 16) Big decisions are being made over pasta primavera

Qlinarnie i Qlinarnie
Jabłecznik z galaretką i kremem 205

mąka ziemniaczana - 0,5 szkl mąka pszenna - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda - 1/4 szkl Krem śmietanowy śmietana kremówka - 300 ml śmietan -fix - 2 opak cukier puder - 3 łyżki Wierzch ciasta: galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana(...)dalej ubijać.  Galaretki :  Galaretki cytrynowe rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.  Przełożenie ciasta :  Na ostudzony biszkopt, wyłożyć gorącą masę jabłkową, dobrze ostudzić.  Następnie na jabłka wyłożyć krem śmietanowy .  Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Tort śmietanowy z misiami 264

słodkości i świetnie współgrała ze smakiem kremu. Nie martwcie się jednak, jeżeli w sklepie, w którym się zaopatrujecie nie ma w asortymencie masy krówkowej z alkoholem. Zwykła, tradycyjna puszka masy krówkowej, też się świetnie sprawdza i pysznie smakuje. Jeżeli jednak zdecydujecie się na tą z dodatkowymi procentami – to pamiętajcie żeby już do nasączania biszkoptu nie używać nic alkoholowego- inaczej(...)łyżek mąki ziemniaczanej półtorej szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2x zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie szklanki cukru pudru 1000 g serka mascarpone czerwony barwnik spożywczy DODATKOWO: puszka zwykłej masy krówkowej lub masy krówkowej z alkoholem NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub (wersja dla dorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem

Domowe Torty
Tort śmietanowy serduszko 232

przełożony masą krówkową, pysznym śmietankowym kremem (z dodatkiem mascarpone) i obsypany słodką czekoladą. Idealny dla zakochanych. To moja ulubiona wersja ‘rocznicowego prezentu’ dla przyjaciół i znajomych. Chcecie mile zaskoczyć kogoś, kto kocha bliskie mu osoby i słodki smak, a może poprostu na słodki sposób chcecie komuś powiedzieć ‘ Kocham Cię!’ ? Więc oto przepis jak to zrobić : SKŁADNIKI(...)niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej DO DEKORACJI: 3 tabliczki czekolady (1 tab.białej, 1 tab czarnej, 1 tab.mlecznej) pudełko czekoladek w kształcie serduszek NASĄCZANIE: Biszkopt można

Domowe Torty
Tort komunijny 217

Biszkopt jajka - 6 szt mąka - 1 szkl cukier - 1 szkl olej - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem śmietanowy  serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 500 ml 2 op. zagęstnika do śmietanki cukier puder - 3 łyżki Na masę maślaną (do obłożenia tortu): masło - 1 kost sok z cytryny - 4 łyżeczki cukier puder - 170 g Dodatkowo brzoskwinie - 1 puszka(...)osączyć na sicie, pokroić w kostkę. Przełożenie tortu : Tort przekroić na 3 placki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami. Tak samo postąpić z drugim krążkiem i przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować masą maślaną, odstawić tort, najlepiej na całą noc do lodówki. Masę cukrową dobrze wyrobić, rozwałkować , obłożyć nią tort, nadmiar masy ściąć

Kuchnia Danusi
Czekoladowe ciastko z nutką mięty 229

budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy. Rozsmarowujemy ją  na biszkopcie.  Warstwa śmietanowa: tabliczka czekolady mlecznej śmietana 30% 330 ml  2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki czekolada gorzka 2-3 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podobnie postępujemy

Cynamonowe szczęście