masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:37/68)

Tort czekoladowy prezent 165

czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem

Domowe Torty
Czekoladowy tort z truskawkami 295

czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE : Wybieramy osiem większych truskawek. Truskawki myjemy i osuszamy.- ale nie odcinamy szypułek ! Gorzką

Domowe Torty
kruche ciasto z grzybami 150

Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy ze śmietaną oraz roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy grzyby i zalewamy je masą serowo śmietanową. Całość pieczemy w 190 st. C przez ok. 15 – 25 min., do zrumienienia się

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z łososiem i pieczarkami 118

kilka godzin. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietanę wymieszać z jajkami , natką pietruszki i koperkiem, doprawić solą i pieprzem.  Na cieście ułożyć cieniutko pokrojone pieczarki, wylać masę jajeczno śmietanową, ułożyć łososia. Na wierzchu ułożyć znów pieczarki i drobniutko posiekaną papryczkę chili, posypać startą na tarce mozzarellą i szczyptą oregano. Upiec w piekarniku w temp

Gotowanie jest łatwe
Ciasto makowo - serowe bez pieczenia 146

wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem alkoholu, wykładamy dno tortownic. Na biszkopty wykładamy masę makową, przykrywamy następną partią biszkoptów ( nie moczymy już w kawie), wykładamy masę serowo- śmietanową. Wierzch ciasta zalewamy tężącą się galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze stężało.  Smacznego

kgwjanczewo
Zapiekanka jabłkowa 106

jajka, wlałem 2/3 śmietany i roztrzepałem widelcem. Polałem mieszanką rozkruszone suchary i pozostawiłem na jakiś czas do nasiąknięcia. Oddzieliłem żółtka i białka pozostałych jajek. Gdy suchary nasiąkną jajeczno-śmietanową mieszanką, masę mocno przycisnąłem do dna formy , aby w masie było jak najmniej powietrza, najlepiej za pomocą łyżki. Obrałem jabłka i usunąłem gniazda nasienne. Wedle uznania można pokroić w krążki

R'n'G Kitchen
Tarta ze szpinakiem 107

przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać na liczbę kalorii dodaje do tego tarty ser. Wylewamy masę jajeczno- śmietanową na tartę i dekorujemy jej wierzch ognistą przyprawą (nada to jej nie tylko fajnego smaku, ale również uroku). Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut.   Smacznego

Wielki apetyt
Tarta z białą kiełbasą i jajkiem 105

równe plasterki a kiełbasę piec w temperaturze 180 stopni aż będzie miała delikatnie złoty kolor. Pokrojone w plastry jajka i kiełbaskę poukładać na podpieczonym spodzie i zalać tartę masą jajeczno- śmietanową. Całość zapiekać ok. 15 minut (aż wierzch będzie ścięty i delikatnie zrumieniony). Podawać z kiełkami lub rzeżuchą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Brzoskwiniowy Puch 173

Następnie wystudzoną galaretkę wlewać do masy, ciągle miksując, do połączenia składników. Wykonanie: Zimny biszkopt przeciąć na pół (można nasączyć), jedną część ułożyć na dno tortownicy, przełożyć kilka łyżek masy serowo-śmietanowej, ułożyć połówki brzoskwiń i zaleć wszystko resztą masy. Przykryć drugą częścią biszkoptu*. Schłodzić w lodówce. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru praliny do zdobienia Przygotowanie

Kulinarna (nie)codzienność
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 166

jeśli są duże.Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami.Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.Ostudzić, wyjąć z formy.Schłodzić w lodówce przez noc.Smacznego!Czytałam niedawno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mleczna kostka Toffi 416

żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Drugi blat ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu ciasta, masą krówkową do góry.  Wstawić na całą

Z miłości do słodkości
Tarta z camembertem, szynką i szpinakiem 177

masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać mieszając, do momentu aż odparuje nadmiar wody. Pół sera camembert pokroić w plasterki, drugą połowę na mniejsze kawałki. Do masy jajeczno-śmietanowej wrzucić żółty ser, szynkę, por, drobno pokrojony camembert i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć na lekko podpieczony spód tarty, na górę wyłożyć szpinak i większe kawałki sera camembert

Passions hobbies life
Tiramisu bez jajek 392

mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej kawy dodajemy likier , w którym moczymy biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie równamy i kładziemy nastepną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą częśc masy i posypujemy przez sitko , kakao.Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka ziemniaczana z zielonymi warzywami alla lasagne 126

oliwie z oliwek, dodać pieprz oraz sól. Podsmażyć do miękkości 6. Układać w brytfannie warstwami według poniższego opisu: Warstwy: 1. Ziemniaki 2. Warzywa zielone: ogórki, brokuły, cebulki 3. Masa jajeczno-śmietanowa 4. Ser i zioła kolendra oraz rozmaryn 5 Warstwy te należy powtórzyć do wyczerpania się składników, ostatnimi warstwami powinna być masa oraz ser. 6. Wierzch dekorować świeżymi ziołami

KreatywnePiny