Tort zrobił wrażenie na gościach. Jest połączeniem lekkiego biszkoptu z masą jagodową i śmietanową. Dodatkowo boki zostały wyłożone roladkami z jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Rolada jagodowa: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i wstawiamy
VioletoweKucharzenieTarta z kurczakiem, cukinią i czerwoną cebulą Wytrawna tarta, inaczej quiche – czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową to świetny pomysł na lekki, obiad lub na romantyczną kolację. Przepadam za tym daniem, bo jest naprawdę smaczne i starcza na dwa/ trzy dni, jeśli przygotowujesz ją dla dwóch osób :) Można je jeść na ciepło i na zimno, jako danie główne, kolacja(...)minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. FARSZ: 250 g piersi kurczaka (1 podwójna) 1 duża cukinia 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem MASA JAJECZNA: 4 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 150 ml śmietanki 30 % sól, czarny pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej garść żółtego sera, bądź mozzarelli - 1 opakowanie płatki chilli PRZYGOTOWANIE: FARSZ: W trakcie
Calzonella.comsmaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 4 małe cukinie • 150 g świeżego szpinaku • 1 pęczek zielonych szparagów • 2 małe ziemniaki • 3 opakowania sera mozzarella, kulki(...)obrany i pokrojony w kostkę ziemniak oraz odciśniety szpinak. • Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. • Do tortownicy wlać masę jajeczną. • Na wierzchu położyć ozdobnie szparagi. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. • Ostawić tort do wystudzenia, bo wtedy lepiej się kroi. • Wymieszać wszystkie składniki sosu
To co kochamzabrałam się za gotowanie.Okazuje się, że zagotowanie dwóch litrów mleka trwa. Naprawdę długo. Później idzie już zdecydowanie szybciej - grudki sera pojawiają się niemal od razu po dodaniu masy jajeczno-śmietanowej. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłam, gotowałam więc, aż mleko straciło swój mleczny kolor. Serek wyszedł, więc chyba nic nie zepsułam. Reszta przygotowań rozłożona jest w czasie, zdecydowanie(...)Zostawić na noc do odcieknięcia.Rodzynki zalać rumem, zostawić na noc.Następnego dnia jeszcze raz odcisnąć. Ser powinien być sypki.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Chałwę drobno pokruszyć, dodać do masy. Wymieszać. Rodzynki odcisnąć, dodać do masy serowej. Wymieszać.Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeQuiche z cukinią, porem i papryką Quiche (pl. kisz), czyli wytrawna, tarta z masą jajeczno-śmietanową. To z pewnością świetny pomysł na lekki obiad lub na kolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę(...)podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę, gorgonzolę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii
Calzonella.comsmakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu charakteru. Pełen sukces.Kruche ciasto oczywiście od niezawodnego Michela Roux, z jego(...)Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.Na dno tartaletek wyłożyć po łyżeczce cebuli, na to szparagi, przekrojone na pół. Na wierzch pokruszyć ser. Zalać masą jajeczną.Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż masa się zetnie.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!Przygotowaliście już ciasta na World Baking
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymyśliła, że będziemy robić tartę. Właściwie to nie tartę tylko quiche - jeśli mamy się trzymać poprawnej terminologii. Bo quiche tym różni się od tarty, że jest wytrawne z jajeczno-śmietanową polewą. A przepis podpatrzyliśmy na blogu Belgia od kuchni . Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli 60 g wody Składniki na farsz: 300 g obranej(...)dokładnie mieszamy ze sobą przy pomocy widelca lub trzepaczki. Jak się ciasto podpiecze to wyjmujemy je z piekarnika i układamy na nim paski skorzonery i boczek. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i wkładamy do piekarnika na 30 minut. I powiem wam zupełnie szczerze, że to najlepsza tarta jaką jadłem. Być może nie jestem znawcą tart
Marder&Marder Manufacturekosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku. Na podpieczony spód wyciągamy farsz z kukurydzy , zalewamy masą serowo-śmietanową i ponownie zapiekamy – tym razem ok. 20-25 minut / 180C Podajemy gorące posypane świeżymi ziołami. Smacznego! KONKURS Razem z marką Bonduelle przygotowałam dla Was szybki minikonkurs! CZAS TRWANIA
Ostra na Słodkoznam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam
Weekendy w domu i ogrodziebrązowy kolor i cukier się zmieni w karmel. Odcedzamy gruszki (soku nie potrzebujemy można go wypić). Kroimy gruszki na małe kawałki i układamy na dnie słoiczka. Następnie nakładamy masę serowo-śmietanową, oraz wiśnie razem z sokiem. Na górę układamy uprażone migdały. Należy pamiętać, żeby wszystko było wystudzone, w przeciwnym wypadku śmietana może zrobić się rzadka. Gotowe desery wkładamy na około
KasiaiKrzysiu.plczekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo-śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu… i gotowe ! PRZEKŁADANIE: Ciasto przekrajamy na dwa równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i nakładamy na niego
Domowe Tortydołożyć śmietanę, czosnek granulowany, sól cebulową i inne przyprawy do smaku. Na podpieczony spód wyłożyć podgotowaną fasolkę z groszkiem. Na to wrzucić zblanszowany szpinak z czosnkiem. Całość zalać masą białkowo-śmietanową. Na wierzch rozrzucić starta mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut do zarumienienia się sera z wierzchu. W oczekiwaniu na upieczenie się tarty
Grunt to przepis!płomień do minimum i dodajemy pokrojone na mniejsze części topione serki. Mieszamy dość często, póki serki się nie roztopią i nie powstanie płynna, gęsta masa. Do szpinaku dodajemy masę serowo-śmietanową, dorzucamy starty parmezan i dokładnie ze sobą mieszamy. Podgrzewamy całość na małym ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos nakładamy na porcje makaronu i podajemy :) Smacznego
MyCookBook.plśmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę, Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki serem camembert. Zapiekamy w 170C przez ok. 25 minut – do zarumienienia i zapieczenia masy serowo-śmietanowej. Zajadamy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkomasy wsypujemy dużą garść malin, delikatnie mieszamy i wylewamy całość na spód. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Kiedy masa z malinami stężeje wylewamy na nią ostrożnie masę jagodowo-śmietanową.Odstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. Na wierzchu układamy warstwę malin, którą zalewamy rozpuszczoną i ostudzoną galaretką ametystową. Całość najlepiej zostawiać na noc w lodówce
Bon appetit mon amie