masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:39/68)

Mission impossible, czyli tort podróżny 159

wieźć przez trzy kraje, do musu wystarczy dodać połowę żelatyny, a do kremu nie trzeba dodawać jej wcale - jest wystarczająco sztywny. Ozdobić można tak jak ja - masą cukrową, lub zrobić nieco więcej kremu śmietanowego i nim pokryć wierzch i boki. Wtedy przygotowanie kremu maślanego nie jest konieczne - ma on za zadanie odizolować śmietanę od masy cukrowej i sprawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ombre tort jagodowo- malinowy! 196

łyżki cukru pudru - 8 g żelatyny w proszku - 50 ml gorącej wody 3. MASA MALINOWA: - 200 ml zmiksowanych malin - 1 opakowanie serka Arla Apetina naturalny - 4 łyżki śmietnay 36% - 3 łyżki cukru pudru - 10 g żelatyny w proszku - 50 ml gorącej wody 4. KREM ŚMIETANOWY - 400 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - 5 g żelatyny w proszku(...)wtedy dopiero wylewamy na drugi blat biszkoptu. Na dolny blat biszkoptu (ułożonego w tortownicy), wylej masę jagodową, przykryj drugim blatem, wylej prawie tężejącą masę malinową. Wstaw do lodówki na dwie godziny. 4. KREM ŚMIETANOWY: Śmietanę ubij na sztywno (żeby Ci się dobrze ubiłam powinna być w lodówce co najmniej 12 godzin), dodaj cukier puder i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę

SMYKWKUCHNI
Quiche z cukinią, pomidorkami i trzema serami 164

Blueberry Corner by "jagodzianka" Quiche (czyt. kisz) to placek z warzywami i/lub mięsem, zalany jajeczno-śmietanową (u mnie jajeczno-jogurtową) masą, która po upieczeniu zmienia się … Przeczytaj cały artykuł Post Quiche z cukinią, pomidorkami i trzema serami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Karpatka trójsmakowa 623

budyniu o smaku czekoladowym 125 g masła krem śmietanowy 1 opakowanie śmietany 30% (250 ml) 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru pudru do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i roztopić margarynę. Następnie wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Masę ostudzić. Następnie masę przełożyć do miski i stopniowo wbijać(...)koniec dodawać do niego po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Wszystkie składniki muszą połączyć się ze sobą, aż do powstania jednolitego kremu.  Krem śmietanowy Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Na sam koniec dodać do niej cukier puder (stopniowo) i rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie wymieszać.  Na blachę wyłożyć jeden płat ciasta. Następnie przełożyć

Ugotować
Jabłecznik z pierniczkami 279

170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao(...)około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić

Mała Cukierenka
Jabłecznik z pierniczkami 282

170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao(...)około 5-8 minut. Zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać dwie galaretki, wymieszać. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygniętą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać pierniczki ( patrz FILM ). Krem śmietanowy: 9. Galaretkę agrestową rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody (mieszać, aż galaretka się rozpuści). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić

Mała Cukierenka
Ciasto cappuccino 475

Pogoda od wczoraj deszczowa i mglista więc czymś trzeba sobie rozweselić dzień. A co jest lepszego od kawałka pysznego ciasta ? Powstało więc cappuccino. Do masy cappuccino możecie użyć dowolnego smaku ale ja dałam akurat śmietanowe. Ciasto jest smaczne choć dla mnie osobiście za słodkie i jak też nie lubicie tak słodkiego dajcie do masy po prostu mniej cukru. Biszkopt wyszedł

Ewa w kuchni
Tort na piracką imprezę 139

szklanka cukru pudru ekstrakt waniliowy (własnej roboty ,znajdziesz o tu ) serek śmietanowy-kanapkowy o smaku naturalnym Krem zewnętrzny 250g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis znajdziesz tu ) Do przełożenia: Kajmak Do dekoracji: pokruszone ciastka pełnoziarniste draże kokosowe żelki krokodylki Gusto masa cukrowa ( w białym kolorze) złoty barwnik kakao odrobina wódki złote kuleczki(...)masę. Dodać ekstrakt i mleko. Do nasączenia używamy mocnej,zaparzonej herbaty z dodatkiem cytryny. Każdy blat należy nasączyć,posmarować kajmakiem i przełożyć kremem śmietanowym. Następnie z wierzchu i po bokach smarujemy ciacho kremem maślanym i obkładamy masą cukrową,na której układamy dekorację. Jeśli chcecie zrobić skrzynię (najlepiej kilka dni wcześniej) to uformujcie odpowiednio masę cukrową i gdy stwardnieje pomalujcie kakao

Wielki apetyt
Tartaletki z białą kiełbasą 142

doskonała na wielkanocne śniadanie lub jako przystawka zaostrzająca apetyt przed daniem głównym. Delikatne, kruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego bardzo

MyCookBook.pl
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem 148

niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę i ucieramy na gładką masę z serem i oliwą/śmietaną ( wersja śmietanowa dla mnie była lepsza) oraz przyprawami - sól i pieprz. W naleśniki zawijamy farsz i zajadamy! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sernik Miętowy Pieczony - Łatwy! (zawsze wychodzi!) 186

malaksera, zmiksowałam na proszek, dodałam roztopiony olej kokosowy i jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza tortownicę. Masę ciasteczkową wyłożyłam do tortownicy i pokryłam nią tylko spód, wstawiłam do lodówki. POLEWA ŚMIETANOWA: 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii  <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam(...)gwałtownie opadł. Zmiksowaną masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy, osypałam czekoladą, która opadnie na dno. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut

Blondynka Gotuje
Karpatka Królewska 408

Karpatka Królewska - nazwa, która zobowiązuje... i właśnie na takie miano zasługuje ta wersja Karpatki. Tradycyjne parzone ciasto z waniliową masą budyniową, kremem budyniowo-śmietanowo-czekoladowym oraz śmietanową pierzynką, a całość zdobi czekoladowa polewa - czyż ten opis nie brzmi apetycznie...  Karpatka Królewska - Składniki:Ciasto:3 jajka75 g masła3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki wodyszczypta soliłyżeczka cukrułyżeczka wódkiMasy:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka(...)czekolady gorzkiej (lub mlecznej)łyżeczka wódki cukier puderKarpatka Królewska - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka. Na końcu dodajemy cukier oraz alkohol.Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na dno formy

Słodka Strona
Sernik Jeżynowy - pieczony! 190

malaksera, zmiksowałam na proszek, dodałam roztopione masło i jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza tortownicę. Masę ciasteczkową wyłożyłam do tortownicy i pokryłam nią spód i boki formy, wstawiłam do lodówki. POLEWA ŚMIETANOWA: 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii  <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie(...)mocno by wyrósł i gwałtownie opadł. Zmiksowaną masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut. Potem wyłączyłam

Blondynka Gotuje
Sernik Jagodowy - pieczony! 579

malaksera, zmiksowałam na proszek, dodałam roztopione masło i jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza tortownicę. Masę ciasteczkową wyłożyłam do tortownicy i pokryłam nią spód i boki formy, wstawiłam do lodówki. POLEWA ŚMIETANOWA: 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam(...)mocno by wyrósł i gwałtownie opadł. Zmiksowaną masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut. Potem wyłączyłam

Blondynka Gotuje
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 176

zmieszać kolorów. Na samym końcu wykładamy różową masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wyjątkowo nie sugerujemy się tak zwanym "suchym patyczkiem", masa musi się jedynie ściąć.  Składniki na polewę śmietanową: - 380 mililitrów kwaśnej śmietany 18% - 3 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie polewy śmietanowej: Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na dopiero

Życie zamknięte w smaku