masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:35/68)

Tarta z pieczarkami, porem, camembertem i orzechami 157

pieczarki solą i pieprzem. W kubeczku mieszamy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane

psgotujemy
Babeczki czekoladowe na słodki Dzień Dziecka 165

zewnątrz i do dołu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier waniliowy oraz po 1 łyżce serka mascarpone. Gotowe foremki czekoladowe napełniamy masą śmietanową w środek wkładamy mus truskawkowy,wierzch babeczki posypujemy startą czekoladą

Bon appetit mon amie
Torcik Śmietanowo-Owocowy 139

wyłożyć na biszkopty (bardzo delikatnie i powoli, żeby biszkopty nie podeszły do góry), wyrównać i wstawić do lodówki.   Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 3 szklankach wody. Na ściągniętą masę śmietanową wyłożyć pokrojone owoce (ale nie siekać ani nie kroić drobno) i zalać ostudzoną, tężejącą już galaretką. Ja zalałam tylko schłodzoną i zaczęła mi wyciekać dlatego warto poczekać aż bardziej

Moje Słodkie Piekiełko
BANOFFEE – deser z toffi i bananami w słoiczku 331

mlekiem. Śmietanę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone i cukier puder, mieszamy, połowę wylewamy na herbatniki. Przykrywamy bananem pokrojonym w kosteczkę, zalewamy sosem kajmakowym, przykrywamy resztą herbatników i drugą porcją masy śmietanowej. Całość polewamy resztą sosu! Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto leśny mech - runo leśne 703

partiami mascarpone. Gotową masę wkładamy do lodówki. Granat obieramy, oczyszczamy ziarenka i odkładamy. Ostudzone ciasto przecinamy mniej więcej w 2/3 wysokości.. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, nakładamy masę śmietanową, pozostałe ciasto rozkruszamy i posypujemy nim wierzch, dekorujemy ziarenkami

Gotowanie i blogowanie
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I TRUSKAWKAMI 183

minimalną ilością wrzątku, odstawić na chwilę, następnie wodę odlać. W misie miksera umieszczamy schłodzone mascarpone razem z kremówką. Całość ubijamy, pod koniec dodajemy puder. Dokładnie mieszamy. Na końcu do masy śmietanowej dodajemy zaparzone fusy kawowe, całość mieszamy. Na jednym z blatów bezowych rozprowadzamy większą część kremu kawowego (trochę zostawiamy na wierzch), przykrywamy drugim blatem, smarujemy delikatnie pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi

Smaczne Zdrowe
Tort miodowo - orzechowy 250

drugiej misce mieszamy śmietanę 18 % z sokiem z cytryny, potem dodajemy do niej mascarpone i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników. Do masy maślanej dodajemy porcjami masę śmietanową i miksujemy po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Pierwszy placek kładziemy na dnie i wykładamy troszkę kremu (Nie przekładamy całym kremem, musi zostać na wierzch i boki tortu!), przykrywamy

Piekę, bo lubię
Ciasto z toffi 249

wylewamy gorący budyń. Układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy kajmak, ponownie układamy warstwę krakersów. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do śmietany. Masę śmietanową wykładamy na krakersach. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto przed podaniem mocno schładzamy

Bajeczna Kuchnia
TRUSKAWKOWA PANNA COTTA 136

rozpuści. Kiedy na bokach garnuszka mleko zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia. Dolewamy likier, mieszamy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy. podgrzewamy aż się rozpuści. Jeszcze ciepłą wlewamy do masy śmietanowej, mieszamy, studzimy. Zimną wlewamy do foremki. Odstawiamy do stężenia. Zimne wyjmujemy z formy, dekorujemy truskawkami. Potrzebne formy znajdziecie  tutaj:  KUP FORMĘ SERCE

Z Majeczką w kuchni
,,Mini deserki Kinder Schoco- Bons’’ 3383

Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do przezroczystych pojemników lub szklaneczek wkładamy kilka kawałków ciasteczek. Ubitą kremówkę przekładamy na pokruszone ciasteczka, dodajemy pokrojone czekoladki, posypujemy kawą cappuccino, przykrywamy masą śmietanową. Na koniec dekorujemy górę deseru przepołowionymi czekoladkami schoco Bons

Podróż w kulinaria
Śmietankowe placuszki z sosem czekoladowo-truskawkowym 163

czekolada mleczna truskawkowa 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej. 2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 3. Śmietankę podgrzewamy

Kuchnia w czekoladzie
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 155

Quiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tropikalna tarta z kokosowym kremem 206

kiwi obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Borówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę śmietanową na schłodzoną tartę. Na wierzchu ułożyć owoce mango, kiwi i borówkę. Posypać płatkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego

maniapieczenia
Torcik kawowy z bitą śmietaną 196

układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.  Dodajemy  rozpuszczoną żelatynę.  Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.  Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Czekoladowiec z masa cytrynową 136

Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 25 dag masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka sok z cytryny ( 3 szt.) 1 1/2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Ponadto: polewa czekoladowa galaretka cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną

Pobite gary Barbary
Ciasto z topinamburem i kremem z czekoladą 130

cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe i kakao. Delikatnie, ale dokładnie połączyć. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, rozsmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostały

Domowa cukiernia Ewy
SPAGHETTI ala CARBONARA – kuchnia włoska / najlepsze! 182

osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu. Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu podgrzewając dodajemy masę śmietanową. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Tort na 4 rocznicę ślubu W&R ♥♥♥ 139

lukier : 800g cukru p. 3łyżeczki żelatyny 3łyżeczki glukozy\ 50ml wody 2 blaty biszkoptu masa śmietanowa z truskawkami

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Espresso Pavlova 136

kiedy ciasto się upiecze i troszkę przestygnie można otworzyć piekarnik. Ubijamy śmietanę i jogurt i wykładamy delikatnie na upieczone ciasto. Duże owoce kroimy w mniejsze kawałki i nakładamy na śmietanową masę. Możemy też posypać orzechami. Owoce polewamy miodem i gotowe

Smaki Przyprawy i Kolory
Ciasto gruszkowe 165

szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona 2 galaretki gruszkowe 4 gruszki masa śmietanowa 400 ml śmietany 30% 2 łyki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody dodatkowo kakao  dżem Wykonanie: Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, olej

magiczna kuchnia Kasi
Śnieżne babeczki 96

Ciasto na babeczki: 500 gram mąki pszennej 1,2 kostki margaryny 2 żółtka 3,4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,2 szklanki śmietany 18 % cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy cukier waniliowy Dodatkowo: posypka cukrowa  cukrowe płatki śniegu  Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto.Ciasto

Bajeczna Kuchnia
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 224

Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki ¼ szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kilograma truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: 8-9 opakowań herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla

Bajeczna Kuchnia
Ananasowiec 2399

łyżeczki Składniki na bezę białka jajek, 6 szt cukier, 1 szkl sól, szczypta płatki migdałowe, 70g Składniki na masę owocową ananas, 1 puszka galaretka ananasowa, 2 opak Składniki na masę śmietanową śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 3 łyżki żelatyna, 4 płaskie łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki

Gotowanie moimi oczami
Bajaderka pod pianką 143

międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem dolewamy schłodzoną ale nie stężałą galaretkę. Wylewamy masę śmietanową na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień

Gotowanie moimi oczami
SHREK 123

szklankę soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wierzch: 2 galaretki rozpuścić

Darcia w kuchni
Ciasto FIONA 158

szklankę soku , dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt. Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.   Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje.   Wierzch: 2 galaretki rozpuścić

Darcia w kuchni
Tarta z truskawkami i bitą śmietaną 102

studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki układamy na masie śmietanowej. Na kilka godzin wkładamy do lodówki

Darcia w kuchni
śledź w śmietanie 167

wyciśnięty z ćwiartki cytryny, pieprz, oraz śmietanę. Na dno oddzielnej misy wykładamy 2-3 łyżki wymieszanej śmietanowo cebulowej masy, na nią układamy kawałki śledzi, przekładając każdy kawałek pozostałą masą śmietanową. Całość  wstawiamy  na dwanaście godzin do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Następnie  wyjmujemy i podajemy, na przykład z gorącymi ziemniakami

Miód i pieprz
Ciasto bez pieczenia - a la 3 bit 249

herbatnikami. Taką blaszkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.  Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Kopiec kreta 218

pokruszoną czekoladę (ja swoją startkowałam na grubych oczkach) i żelatynę.  Ciasto kroimy na 2 części (w stosunku 2 do 3) na grubszej części układamy banany i przykrywamy je masą śmietanową, na którą wykładamy pokruszoną cieńszą część ciasta. Chłodzimy w lodówce kilka godzin

Cynamonowe szczęście
Bananowa chmurka 363

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kto ma ochotę na bananową chmurkę? Pyszne ciasto, na kruchym spodzie z dużą ilością bananów z lekką masą śmietanową oraz bezą czekoladową. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach mmniam :-D. Idealne do popołudniowej kawki Po dłuższej przerwie na blogu, zapraszam do wypróbowania przepisu na bananową

Marta Gotuje
Tort śmietankowy. 121

galaretkę truskawkową i ponownie wkładamy tort do lodówki. Rozsmarowujemy masę czekoladową i kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie boki tortu obsypujemy płatkami migdałów, a górę dekorujemy świeżymi figami. Tort wstawiamy do lodówki i schładzamy. Po około 2 godzinach podajemy. Ubóstwiam torty! Najbardziej te klasyczne - okrągłe. Kojarzą

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta z warzywami! 138

jajko sezam sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Solimy i układamy koncentrycznie na upieczonym spodzie tarty. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solą, pieprzem i sezamem. Masę śmietanową wylewamy na warzywa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20-30minut. Na koniec pieczenia możemy dodać starty żółty ser. Kruchy spód, przypieczone warzywa i lampka wina

Kuchnia Pani Wiosny
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 792

umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 125 g  serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze

Trzeci talerz
Ciasto Sowie Oczka 198

Wystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie na tą masę układamy wzdłuż nasze rulony.   7. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 1 godzinę. Studzimy. Masy Śmietanowe 400-500 ml śmietanki 36 % 2 płaskie łyżki żelatyny 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 8. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko

Gotowanie...to proste !
Tarta na gryczanym cieście z kurczakiem, chińską fasolką i pomidorkami cocktailowymi 111

ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić. Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową masą i posypać żółtym serem, zapiec przez ok 25 min. Fasolnik chiński to taki odpowiednik naszej fasolki szparagowej. Jest długi do ok 60 cm i nie ma łyka jak większość

Gotowanie jest łatwe
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 170

oczkach. W misce mieszamy śmietanę, jajko i starty ser. Doprawiamy kardamonem, gałką muszkatołową, chilli, czosnkiem, solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Na podpieczony spód wylewamy śmietanową masę, a następnie naprzemiennie układamy paski warzyw, zaczynając od zewnątrz. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. 5. Tarta jest smaczna zarówno na zimno

My Culinary Art
Ciasto "Zośka" 676

odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą

Kuchnia u Bietki
,,Tarta z różyczkami’’ 148

serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki kroimy cienko w plasterki i zwijamy w różyczki. To samo robimy z wędlinką. Wszystkie składniki układamy na przemiennie. Całość posypujemy bazylią oregano, solą

Podróż w kulinaria
Tęczowy śmietanowiec 123

płaskiego naczynia. Wystudzić, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Kremówkę ubić z cukrem, dodać mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć fioletową galaretkę oraz trochę masy śmietanowej i tak na przemian, aż do żółtej galaretki. Odstawić do schłodzenia

Magiczne Życie Marty
Princepolo z brzoskwiniami 208

Dziś mam dla Was Kochani delikatny biszkopt, pokryty śmietanową masą z wafelkami i soczystym brzoskwiniowym akcentem, całą tą słodycz wieńczy i dodaje smaczku galaretka brzoskwiniowa. Musicie koniecznie spróbować bo jest lekko i pysznie.    Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszenne  2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  ze szczyptą soli

Cynamonowe szczęście
Sernik na zimno z wiśniami 179

cukier i dalej miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dobrze mieszamy. Lekko ostudzamy.  Powinna być ciepła. Taką, małym strumieniem wlewamy do śmietany, ubijamy.  masę śmietanową wylewamy na wiśnie. Wstawiamy do lodówki. sernik powinien się dobrze schłodzić. Można jeszcze wierzch zalać dowolna galaretką. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka z bitą śmietaną 157

mocy, aż będą się rozpadały. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), dokładnie wymieszać. Wystudzić, odstawić do lekkiego stężenia, wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Masa śmietanowa: 450 ml śmietany 36% łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęstnik do śmietany (opcjonalnie). Wyłożyć na zastygnięty mus jabłkowy, przechowywać

Domowa cukiernia Ewy
Śmietanowiec z brzoskwiniami 339

zimnej wodzie.  Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści, dodać do śmietany, zmiksować.  Pozostawić w lodówce, aż śmietana zacznie tężeć.  Dno blachy wyłożyć biszkoptami.  Masę śmietanową wyłożyć na biszkopty.  Brzoskwinie obrać ze skórki.  Przekroić, wyjąć pestki.  Owoce pokroić na małe kawałki, ułożyć na śmietanie.  Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.  Tężejące

Kuchnia Danusi
Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową 177

rozpadać, całość zmiksować blenderem.  Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.  Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Polewa; Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem

Wanilia i Kardamon
Tort dyniowo-śmietanowy 164

osobne placki) i znowu na pół (na wysokości) w ten sposób otrzymałyśmy 4 blaty. Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru). Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobiłyśmy kajmakowe "zacieki

Motylkowa Kuchnia
Tarta z kurkami na fasoli czerwonej 206

woda (ok. 10 min). Doprawiamy solą i czosnkiem. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, ser żółty, doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy. Na podpieczone ciasto nakładamy zmiksowaną fasolkę, zalewamy masą śmietanową i dodajemy kurki. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 200°C, 25 min, aż wierzch nabierze złotawego koloru. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pavlova z kiwi i prażonymi migdałami 139

wciąż będzie jeszcze półpłynna wsypujemy cukier puder i śmietanfixy i ubijamy tak długo aż masa zgęstnieje. Wypoczętą bezę odwracamy do góry nogami, zdejmujemy ostrożnie pergamin, i nakładamy łyżką masę śmietanową. Wierzch dekorujemy dowolnie kiwi i uprzednio delikatnie uprażonymi na suchej patelni, płatkami migdałowymi. Całość schładzamy w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Brzoskwiniowy ślimaczek i współpraca z Rossi.pl 250

cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.  Uwaga:Akcja promocyjna w sklepie  http://www.rossi.pl/ Dla wszystkich klientów sklepu

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno z truskawkami 165

lodówki.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe truskawki zblendować na mus i połączyć z galaretką , odstawić do lodówki aż galaretka zacznie lekko tężeć.Wylać całość na zastygniętą masę śmietanową. Odstawić ciasto do całkowitego stężenia do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Kolorowe ciasto na soku kubuś 232

budyń. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Masa jest lekko kwaskowata, ja taką lubię, ale można do soku dodać 2-3 łyżki cukru jeśli ktoś chce by było bardziej słodko. Masa śmietanowa 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody 1 galaretka pomarańczowa Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a gdy już będzie sztywna

Cynamonowe szczęście
Kawowa pianka 208

cappuccino i kawę. Pozostawiam do ostygnięcia. Gdy będzie dodaję śnieżki i ubijam. Do ubitej masy dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę rozsmarowuję na zimnym biszkopcie. Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny czekolada Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodaję rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarowuję na kawowej piance i posypuję

Cynamonowe szczęście
Torcik z pianką truskawkowo śmietanową 152

części. 1. Spód biszkoptu. 2. 1/2 szklanki  musu truskawkowego 3. połowa masy śmietanowo truskawkowej 4. blat biszkoptu 5. masa śmietanowo galaretkowa  6. 3 blat biszkoptu 7. reszta masy śmietanowej Udekorować według uznania. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Ja swój pokroiłam wcześniej i jeszcze dobrze się nie ściął , bo rodzinka oczywiście nie mogła już wytrzymać :)  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto 3 bit 450

Dziś zapraszamy Was na ciasto 3 bit. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to ciasto skomplikowane bo ma wiele warstw ale tak naprawdę to szybko

Kuchenne Wariacje
Ciastka truskawkowo-czekoladowe 131

który postanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam w nim pewnych zmian. Dotyczyły one głównie proporcji składników

Wiem co jem
Quiche z kurkami i szynką parmeńską 151

kruchy placek z wytrawnym nadzieniem, zalany jajeczno-śmietanową masą to doskonałe danie na obiad lub kolację. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na piknik i daje niezliczoną możliwość kombinacji. Ponieważ u mnie wciąż trwa sezon kurkowy to oczywistym jest, że nie omieszkałam wykorzystać tych grzybków do nadzienie. Połączyłam je z szynką parmeńską, cebulą

Wiem co jem
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różyczkami, czyli kolejna 18-stka 148

mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Od męża otrzymałam wraz z życzeniami piękny bukiet papuzich tulipanów. Nie mogę się doczekać, aż rozchylą płatki i pokażą się w całej krasie. Są takie śliczne

Kuchenne zapiski Edyty
Quiche z wędzoną makrelą 154

Dzisiaj quiche, czyli rodzaj placka z kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Specjalnie tak dla koleżanki zrobiłem, bo razem z mężem i córeczką miała przyjechać. Ale o umówionej godzinie Ada zadzwoniła i powiedziała, że córeczka śpi, bo u dentysty byli z nią i nie bardzo chce ją budzić. No i że w takim razie przyjadą znacznie później

Marder&Marder Manufacture
Biszkopt z pianką 241

masy jedną część wymieszać z malinową galaretką a drugą ze śmietan fiks.  Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Deser z rabarbarem alla panna cotta 192

rabarbar kroimy na małe kawałki zasypujemy cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy aż się rozpadnie, możemy zmiksować blenderem, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy, schłodzoną wylewamy na masę śmietanową.  Zostawiamy do całkowitego stężenia.Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i karmelizowanym rabarbarem

Wanilia i Kardamon
Przekładaniec masą śmietanową 152

przynajmniej wszystko trzymało się razem i można było ukroić ..i smacznie zjeść. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa śmietanowa 750 ml śmietany 30 % [u mnie 660 ml] 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru aromat cytrynowy  1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg

Moje domowe kucharzenie
Tort z musem truskawkowym. 180

sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy go masą śmietanową. Nasączamy ostatni biszkopt i tort wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie delikatnie nożem odkrawamy ciasto od rantu tortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki temu zabiegowi nasz

Malinowe Pocałunki
Ciasto kawowe 221

dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Tarta jaglana z jagodami bezglutenowa 105

stanowić zdrowszy zamiennik standardowego kruchego ciasta dla osób nietolerujących glutenu. Mąka jaglana, zmielone migdały i orzechy oraz brak cukru przemawiają na jej korzyść i wspaniale komponują się z serowo-śmietanową masą kremową. Całość udekorowana została sezonowymi owocami, w moim przypadku jagodami, ale z powodzeniem sprawdzą się też maliny (których także odrobinę użyłam) lub jeżyny

Milion Smaków
Tort śmietanowy z frużeliną wiśniową 164

kompotu Wszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać do garnka o grubym spodzie,   podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić. Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć

kulinarnyswiatdomi
Sernik na zimno z rabarbarem 160

przekładamy do tortownicy na wyłożone wcześniej biszkopty, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia. Tężejącą galaretkę wraz z rabarbarem należy wyłożyć na schłodzoną wcześniej masę śmietanową z mascarpone i ponownie włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego

Plate of Joy
Eton mess z truskawkami i czerwonymi porzeczkami 147

koniec dodać cukier puder - ilość cukru zależy od słodkości owoców. Truskawki pokroić na małe kawałeczki, porzeczki rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Beziki pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać w masę śmietanową razem z owocami. Deser przełożyć do miseczek, pucharków czy kieliszków, wyrównać wierzch i udekorować truskawkami, porzeczkami oraz listkami melisy lub mięty. Podawać od razu. Smacznego

Plate of Joy
Orzeźwiający deser z marakują 173

drobne kawałki.  Połowę przygotowanej marakui wmieszać w ubitą śmietankę z mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać pokruszone beziki, następnie ponownie wyłożyć masę śmietanową. Deser wykańczamy marakują i dekorujemy przepołowioną truskawką, kilkoma czerwonymi porzeczkami, listkami mięty lub melisy oraz małym bezikiem, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego

Plate of Joy
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 237

wykładamy dokładnie folią spożywczą, na dół wysypujemy część zmiksowanych migdałów, wykładamy połowę masy śmietanowo -jajecznej, wysypujemy warstwę wcześniej zmielonych w pojemniku blendera *** ciasteczek korzennych, następnie wykładamy resztę masy śmietanowej i wykańczamy całość warstwą ciasteczek korzennych. Przykrywamy lekko folią spożywczą i chowamy do zamrażalnika na minimum 4-5 godzin, choć u nas na całą noc. Przed podaniem wyciągnąć z zamrażalnika

Plate of Joy
Chrupiące ciasto kokosowe z białą czekoladą i nutellą 194

mleko. Mieszamy do momentu, gdy się idealnie połączą. Studzimy i ucieramy. Nasączony biszkopt przekładamy masami. Nutellą smarujemy 1 i 2 biszkopt. Masę z czekoladą i Kasią na 1. Masę śmietanową smarujemy na 2 i 3 placek. Dekorujemy czekoladą, wafelkami i migdałami. Schładzamy przez minimum 12h.  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 167

minut. Gruszki i gorgonzolę pokroić w kosteczkę tej samej wielkości. Jajka rozkłócić i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Gruszki z serem i masę śmietanową wylać na podpieczony spód i zapiekać ok. 20 minut. Podawać z orzechami i rukolą, które świetnie komponują się z resztą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Wuzetka z nutą porzeczkową 372

koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wymieszać. Do nasączenia: kompot z czarnych porzeczek, rozcieńczony wodą (według uznania). Spód biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć połową ponczu. Na ciasto wyłożyć masę   śmietanową (odrobinę można zostawić do dekoracji). Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej 60 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% W garnuszku podgrzać

kulinarnyswiatdomi
Styropian 185

dalej ubijamy mikserem. Śmietanę dodajemy porcjami i mieszamy dokładnie, delikatnie łyżką do połączenia się składników.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzony spód smarujemy dżemem, a na to wylewamy masę śmietanową. Mniejszą część wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tartki (u mnie druga część była za krótko w zamrażarce, dlatego ciasto porwałam na małe kawałki). Ciasto wkładamy

NA MOIM TALERZU
Tort Walentynkowa Rozkosz 165

kupienia TUTA J Zimny biszkopt kroimy poziomo na dwie części, nasączamy ponczem , najlepiej od wewnątrz jeden i drugi blat. spód tortu smarujemy konfiturą morelową i nakładamy około połowy masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu, wygładzamy powierzchnię i układamy ozdoby wycięte z galaretki. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Ciasto Wuzetka (W-Z) 2786

st.C około 30-40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki. Składniki na masę śmietanową:   1 litr śmietany kremówki (30%); 2 łyżki cukru kryształu; 2 opakowania cukru waniliowego; 2 czubate łyżeczki żelatyny; 3 opakowania śmietan-fixu (nie jest konieczny);   Żelatynę rozpuścić

In my kitchen
Torcik na zimno z brzoskwiniami 211

mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy torcik na zimno , ucieszy oko i podniebienie, jest przepyszny i mega łatwy w wykonaniu:)  Serowa i śmietanowa masa, połączona z galaretkami, tworzy idealną całość, polecam , nie pożałujcie;) Zapraszam też do poczytania "Dekalogu zdrowego żywienia" i prostych przepisów na zdrowe posiłki KLIK biszkopty okrągłe galaretki rubinowa

Takie tam pichcenie
Wielkanocny sernik gotowany 203

pokrojonymi brzoskwiniami z puszki i zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy. Smacznego

Salonik smaków
Torcik i 4 urodziny bloga 145

cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać suszone owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć na jedną część ciasta.Odstawić do zastygnięcia, przykryć drugą połową ciasta,na które wylać resztę masy śmietanowej.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 211

Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. 7. Placki przełożyć kremem (Nie całym! Proszę zostawić kremu na wierzch i boki tortu), co drugi

Mała Cukierenka
Tartaletki gruszkowo-orzechowe 169

minut. Ostudzić. 4. Na każdą foremkę wykładać po kilka kawałków gruszki. Na środek pokruszyć trochę sera. Wymieszać śmietanę z jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać masy śmietanowej do 3/4 wysokości (nie pełno, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Porada: Kruche ciasto

UgotujmyTo.pl
Torcik bananowo-kokosowy 159

Składniki na biszkopt:3 jajka 1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąkiSkładniki na masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim

Świat Ciasta
Spaghetti carbonara 192

czosnek.W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu! podgrzewając dodajemy masę śmietanową.Doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym 554

cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy:40 g czekolady mlecznej30 g czekolady gorzkiej80 g śmietanki kremówki 30%10 g masła sos truskawkowy:300 g truskawek2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa:ok. 250 ml śmietanki kremówki 30%łyżka cukru pudrufix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania:Mleko gotujemy wraz

Słodka Strona
Tort Czekoladowy z Straciatellą i Migdałami 173

Nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki

Słodka Strona
Śmietankowiec 371

opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i mieszamy z kostkami galaretki. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.Porada: Tak przygotowany śmietankowiec ma konsystencję lekkiego kremu. Jeśli wolicie, by masa śmietanowa była zwarta, rozpuśćcie 9-10 łyżeczek żelatyny zamiast

W poszukiwaniu inspiracji
Tort Jagodowy 217

dnia na przykład z 10 g jagód oraz z ozdobami z lukru plastycznego. UWAGA! Ozdóbki z lukru plastycznego na tego typu torcie należy ułożyć tuż przed podaniem tortu, gdyż masa śmietanowa ma tendencję do rozpuszczania lukru plastycznego.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego

Eat Shrimps
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 294

wykładamy grubszą warstwę bitej śmietany i  brzoskwinie pokrojone w kostkę (trochę je powduszałam w masę)3) Drugi jasny biszkopt (to jest już góra)--> nasączamy i smarujemy cienko masą śmietanową górę i boki.4) Boki tortu obsypujemy pokruszonym ciemnym biszkoptem, z pozostałej bitej śmietany szprycą dekorujemy tort, a na środku układamy półplasterki brzoskwiń, zalewamy je tężejącą drugą galaretką.Smacznego

charlotte gotuje
Rolada bezowa z czarną porzeczką. 226

porzeczki. Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma się papieru. Papier zdjąć i bezę posmarować masą śmietanową. Na połowie rozsypać owoce. Pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę. Właściwie rolada jest gotowa do jedzenia, ale możemy wstawić do lodówki i czekać na gości. Rada. Zamiast porzeczki można użyć

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 178

ok.1/4 szk wody 1/2  galaretki Galaretkę przygotować wg. przepisu. Gdy stężeje pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem i dodać letnią żelatynę. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować masą śmietanową i nałożyć galaretkę. Ponownie zwinąć w rulon i posypać cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Ciasto Leśny Mech 2101

bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak

Blondynka Gotuje
Z tesknoty za pewnym ciastem 156

Dokladnie mieszamy.Gdy galaretka z truskawek bedzie juz na tyle sztywna, ze nic sie w niej nie utopi wlewamy na nia warstwe kermowki i znow odstawiamy do lodowki do zastygniecia. Masa smietanowa scina sie dosc szybko. Na koncu wlewamy reszte galaretki i znow odstawiamy do lodowki.Smacznego.Ten deser to moja kolejna propozycja na trwajacy wlasnie "Sezon truskawkowy", zabawe zorganizowana przez Olge Smile

Przysmaki Karolki
Serniczek na biszkopcie owsianym 154

gorącej wody.  Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwy zszych obrotach. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony biszkopt owsiany. Torcik : Po wylaniu masy śmietanowej , umytymi i pokrojonymi truskawkami w plasterki dekorujemy wierzch serniczka. Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godzin. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Rolada Żyrafa 383

dole (czyli ciemną częścią do góry). Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i zostawiamy do wystygnięcia.Nadzienie:Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan-fix. Ciasto rozwijamy i smarujemy masą śmietanową. Układamy wiśnie i ponownie zwijamy. Gotową roladę owijamy papierem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Duży tort śmietanowy z dodatkiem masy krówkowej i maltesers 384

Wyjątkowo duży i wyjątkowo pyszny! Przełożony śmietanowym kremem ( z dodatkiem mascarpone) i masą krówkową. Obsypany mleczną czekoladą . Tort ma 25 cm szerokości, 37 cm. długości i 14cm wysokości . Doskonale sprawdzi się tam, gdzie tradycyjnych wielkości tort byłby niezauważalny na bogato zastawionym stole, przygotowanym dla dużej ilości gości. Tort jest podwójnie duży- co oznacza, że będziemy musieli włożyć w niego trochę(...)kremu…. i tort jest gotowy Gotowy tort wkłądamy przynajmniej na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) do lodówki! PRZYJEMNEGO PIECZENIA i… Smacznego!!! Artykuł Duży tort śmietanowy z dodatkiem masy krówkowej i maltesers pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem i łososiem 336

Tartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno.Składniki na 6 sztuk:na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej              150 g masła schłodzonego               1 żółtko(...)nagrzanego piekarnika na 10 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, doprawić solą i pieprzem.Po wyjęciu ciast na każde wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i łososia i zalać je masą jajeczno-śmietanową.Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje, a wierzch nieco się przyrumieni

wyzwania kuchenne
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem 460

Zapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu

Mała Cukierenka
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem 472

Zapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu

Mała Cukierenka
Galaretkowiec z mleczno-śmietanową masą 167

zimno z pokrojonymi galaretkami i białą masą na bazie jogurtu naturalnego . Postanowiłam lekko odświeżyć przepis i zaprezentować nową wersję galaretkowca. Poniższe ciasto to połączenie roztrzepanych galaretek i masy mleczno-śmietanowej. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki na formę tortownicę o średnicy 18-20 cm*: 5 różnych galaretek  (np. cytrynowa, pomarańczowa, malinowa, agrestowa i niebieska) 1 szklanka mleka 1 szklanka(...)ostygnięcia. Lekko stężone galaretki podzielić na mniejsze kawałki (za pomocą widelca). Wszystkie galaretki delikatnie wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je do formy i zalać mleczną masą. Całość wymieszać. Masa mleczno-śmietanową musi wymieszać się z galaretki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Galaretkowca najlepiej kroić po kilkunastu godzinach od przygotowania.  *ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm + dodatkowo

Ugotować