się błyszcząca i kleista dodaj skrobię kukurydzianą i ocet - wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki. 4. Dodaj płatki oberwane z 20 kwiatów stokrotki i dokładnie wmieszaj w masę. 5. Podziel masę na pół. 6. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia z każdej połowy uformuj okrąg o średnicy ok. 25cm. 7. Obie blachy z bezowymi podstawami piecz 45min(...)Gotuj przez ok. 5-7min. Dodatki: 1. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną. 2. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Całość: 1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy, wyłóż połowę pokrojonych truskawek i obsyp płatkami stokrotek oberwanymi z 5 kwiatków. 2. Na tak przygotowany blat połóż drugi i powtórz resztę czynności. 3. Torcik podawaj z rabarbarowym sosem. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżeczka proszku do pieczenia Masa "kubusiowa" 3 szkl. soku Kubuś 1 szkl. wody 2-3 łyżki cukru 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Masa śmietanowa 0,5 śmietany 30 % 3-4 3-4 łyżki cukru pudru 1 galaretka Dodatkowo herbatniki [ u mnie kakaowe] polewa lub inna dekoracja Białka ubić na sztywno, pod sam koniec(...)łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości. Sok Kubuś i cukier zagotować. Mąki dokładnie wymieszać w wodzie i dodać do soku, dokładnie wymieszać. Gotować chwilę aż masa zgęstnieje, najlepiej cały czas mieszając.Masę przelać na wystudzony biszkopt z dziurkami -wlewając masę w dziurki. Na masę wyłożyć herbatniki. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzącej wody i ostudzić.Śmietanę
Moje domowe kucharzeniewersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna(...)masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego Galaretka z pomarańczami: 7 pomarańczy 3 galaretki pomarańczowe (każda na 0,5 l wody) 3 1/3 szklanki wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa ze skórką pomarańczową: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej Beza czekoladowa: 3 białka
MyCookBook.plBardzo często zostają mi niewykorzystane białka, które mrożę a później wykorzystuję np. do przygotowania takiego pysznego deseru:) Słodka beza, delikatna masa śmietanowa i świeże truskawki. Całość wspaniale współgra ze sobą zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Kaloryczne, ale warto się skusić:)) Beza: 5 białek, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny. Białka ubić(...)pudru, 300g świeżych truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone oraz nasiona wanilii. Miksować chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Masę rozsmarować na zimnej bezie. Ułożyć umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki. Od razu podawać
Z miłości do słodkościLekki torcik truskawkowy Składniki: Masa truskawkowa: truskawki (ma nam z nich powstać po zmiksowaniu pół litra musu truskawkowego więc ok 1/2 kilograma) 2 kopiaste łyżki żelatyny 2 łyżki cukru Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 12% łyżka cukru 1 kopiasta łyżka żelatyny Do ozdobienia: 400 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany łyżka cukru pudru Poncz do nasączenia: 3/4 szklanki wody(...)ciepła. Ostudzoną żelatynę wlewamy do truskawek ciągle miksując aby nie powstały grudki. Biszkopt przekrawamy na pół i dolną część nasączamy wodą z cytryną i alkoholem. Na nasączony biszkopt wylewamy masę truskawkową i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę 12% delikatnie miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody (nie gotujemy), studzimy i mieszamy ze śmietaną ciągle miksując. Wylewamy na zastygnięte
sierotka maRysia w kuchniszkl cukru 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g mąki pszennej (ok. 1 szkl) 2 jajka w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 60 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody Poncz: kilka łyżek herbaty(...)żółtek. Ważne jest, by na tym etapie wszystkie składniki ciasta czekoladowego były w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Odstawić na bok, a do czekoladowej masy dodać żółtka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować do połączenia. Następnie do masy delikatnie wmieszać ubite białka (nie miksować, a jedynie wymieszać szpatułką lub łyżką, by białka nie opadły
Nastoletnie Wypiekaniecytryny - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru - 2 łyżki ciepłej wody Składniki na masę budyniową: - 1/2 l zielonego Kubusia - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową: - 200 g śmietanki kremówki 36% - 40 g galaretki kiwi - 1/3 szklanki gorącej wody - 1 opakowanie delicji Składniki na wykończenie ciasta: - 1 i 1/2 opakowania galaretki kiwi - 500 ml gorącej(...)temperatury 170 stopni i pieczemy 25 minut . Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie nasączamy go mieszanką soku z cytryny wymieszanego z cukrem pudrem i wodą. Teraz robimy masę budyniową. 1 szklankę Kubusia odlewamy i mieszamy z budyniem. Pozostałą część soku wlewamy do garnka i zagotowujemy a potem dodajemy sok wymieszany z budyniem i cały czas mieszamy i podgotowujemy
Kuchenne Wariacjemaliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch(...)czym odcedzić, aby było bez dodatków. • Jajka ubijać z cukrem w misce położonej na garnku z gotującą się wodą. Ubić na sztywną masę, uzyska się taką po ok. 10-15 minutach. • Potem wlać gorące wino i ubijać jeszcze z 5 minut. Gotowy krem odstawić aby przestygł. • Śmietanę ubić na sztywno, dodąć
To co kochamwsypałam borówki. Gotową masę przelałam na biszkopt i włożyłam do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowałam niebieską galaretkę rozpuszczając ją w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wylałam na masę śmietanową i ponownie wstawiłam do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe i można się delektować. Polecam również Błękitne ciasto z borówkami http://elka72.bloog.pl/id,342010221,title,Blekitne-ciasto-z-borowkami,index.ht
Kolorowa kuchnia Elkifototapetynawymiar.com/ , sprawdzone, dobre rozwiązania trzeba sobie polecać ;) Po zachwytach nad mieszkaniem przyszedł czas na degustację babeczek, które zaoferowałam się przynieść do kawy ;) Delikatne, puszyste ciasto, udekorowane kakaowym kremem śmietanowym, z dodatkiem czekoladowych kropelek. Pyszności! Jedne z lepszych muffinek, które jadłam, szczególnie krem oszałamia smakiem ;) Bardzo polecam! :) Składniki: 125 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietanki 36 % 1 - 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao groszki czekoladowe Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, połączyć. Dodać kakao i groszki czekoladowe, wymieszać. Masą śmietanową udekorować babeczki. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram masła 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone ) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 0,5 paczki okrągłych biszkoptów tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier(...)biszkopt. Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
Bajeczna Kuchniałyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru Masa budyniowa 1 budyń 40g 1,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek(...)kostkę. Wrzucić do garnka zalać szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę
magiczna kuchnia KasiZaczyna się pomału sezon truskawkowy, na Dzień Mamy który był wczoraj zrobiłam więc torcik z tymi owocami. Do tego lekka śmietanowa pianka. Niebo w gębie. Ozdoby czekoladowe do dekoracji otrzymałam od SŁODKI ŚWIAT . Wszystkich fanów wypiekania zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie mnóstwo świetnych gotowych dekoracji. Torcik idealnie pasuje do kawy czy herbaty, ja podałam go na zestawie(...)swoich upodobań do słodkości. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, dodajemy do ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca
Z Majeczką w kuchnimożna znaleźć przepis na biszkoptową roladę z jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy do nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.W mojej wersji ciasta do nadzienia użyłam bitej śmietany, galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :)Składniki(...)wody i czekamy aż będzie tężała ( nie będzie lejąca).Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem ,można dla pewności utrwalić ją żelatyną.Rozwijamy wystudzone ciasto, smarujemy masą śmietanową, na brzeg nakładamy wzdłuż troszkę galaretki i wiśni, zawijamy galaretkę ( by powstało oczko) i wykładamy resztę galaretki i wiśni. Zawijamy ściśle. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzygotowaniu. A jak sprawa wygląda z muffinkami? Czy nadają się na wszystkie okazje? Sprawdzimy! W pudełku dostajemy trzy saszetki, jedną z proszkiem na babeczki, jedną z proszkiem do masy śmietanowej, jedną z płatkami czekoladowymi oraz 12 papierowych papilotek. Tutaj chciałabym pochwalić jakość papilotek. Są bardzo trwałe, grube i lekko woskowane, dzięki czemu łatwo z nich "wydostać" muffinkę. Przy zwykłych papierowych(...)przekładamy do miseczki i rozkruszamy. Banany kroimy w kosteczkę i wypełniamy nimi babeczki. Truskawki układałam w całości. 3. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i energicznie mieszając wsypujemy mieszankę do masy. Ubijamy całość przez ok. 2 minuty. Następnie wsypujemy płatki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na babeczki, tak, aby przykryć owoce i uformować kopce. Posypujemy wszystko pokruszonym ciastem i wstawiamy
two broke sisters