być również śliwkowy lub porzeczkowy) 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych) Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia . Pianka śmietanowa : 0,5 litra śmietany 30 % 2 waniliowe serki homogenizowane 2 łyżeczki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: dowolne pierniczki w ilości która pozwoli na pokrycie całej(...)niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę. Składanie ciasta: Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu roztopioną czekoladą i odstawiamy na cała noc w chłodne miejsce
Cynamonowe szczęściepieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo: cynamon Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną(...)tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie zdejmujemy z niego papier i układamy na blasze/paterze. Przygotowujemy masę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić 4 łyżki cukru. Karmel podlać sokiem jabłkowym i dodać jabłka. Zawartość naczynia przykryć i dusić około
My simple kitchenbitą śmietaną, malinami i borówkami. Swoim wyglądem skusi każdego. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1,2 szklanki cukru 1,2 szklanki mąki pszennej 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 200 gram malin 200 gram borówek listki mięty Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku(...)przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, trochę odkładamy do dekoracji wierzchu. Układamy oczyszczone owoce, dekorujemy pozostałą śmietaną za pomocą worka cukierniczego i listkami mięty
Bajeczna Kuchniałyżki kakao, 3 łyżki mleka Kulki kokosowe: 1 żółtko, 1 jajko 200 g sera zmielonego, 3 łyżki cukru pudru, 8-10 łyżek wiórek kokosowych, 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa śmietanowa: 400 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, Ponadto kakao do posypania Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, miksując dodajemy po jednym jajku oraz białko. Podczas miksowania dodajemy(...)składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasne ciasto, następnie równomiernie rozprowadzamy na nim ciemne. Kulki kokosowe Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając. Pieczemy w 180 stopni
kgwjanczewociastka;) Ja sama nigdy nie odmówię kawałka! Na blogu znajdziecie kremówki na biszkopcie oraz odchudzoną wersję kremówek . Dziś proponuję pyszne kremówki na cieście francuskim z dwoma kremami, budyniowym oraz śmietanowym. Są delikatne, kremowe, słodkie i kaloryczne, jak to kremówki:) Krem budyniowy: 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275g każde), 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej(...)cukrami. W pozostałej szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Letnią masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 4 czubate łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz nasionami wanilii. Wyłożyć na krem budyniowy, przykryć
Z miłości do słodkościdodajemy do niej po łyżce masy z herbatników i orzechów. Na koniec dodajemy cukier puder. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, i wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt. Wyrównujemy. MASA ŚMIETANOWA: -500-600 ml śmietany 30% -2 łyżki cukru pudru -3 śmietan fixy *jeśli nie lubicie używać śmietan fixów, dajcie żelatynę około 2 łyżki rozpuszczamy w 0,5 szkl(...)sztywności. Wiem, ze wiele osób nie lubi używać śmietan fixów, jeśli nie chcecie, to po prostu do ubitej śmietany dodajcie rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na masę, wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą, i ciacho gotowe:-) Przechowujemy w lodówce. Najlepsze na drugi dzień. Polecam bo warto, jest pyszne :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukru -2 duże łyżki kakao -1 budyń czekoladowy 40g -2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ -3/4 szkl wody -sok z 1/2 cytryny -5 łyżek wódki -3 łyżki cukru MASA ŚMIETANOWA - 750ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy -3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: -sok z 1/2 cytryny do posmarowania bananów by nie ciemniały -5 dużych bananów -2 galaretki cytrynowe(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka. W miseczce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy krótko na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy budyń i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, wyrównujemy i pieczemy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudeser do niedzielnej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu 2 łyżki kakao Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody(...)Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkoptem wykładam wnętrze miski o średnicy 20cm, lekko dociskając biszkopt do brzegu. Ciasto wystające poza miskę odcinam nożem i odkładam. 3. Masa: Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Masę przekładam do miski wyłożonej biszkoptem, wyrównuję. Miskę z ciastem
Tradycyjna kuchnia Kasisię błyszcząca i kleista dodaj skrobię kukurydzianą i ocet - wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki. 4. Dodaj płatki oberwane z 20 kwiatów stokrotki i dokładnie wmieszaj w masę. 5. Podziel masę na pół. 6. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia z każdej połowy uformuj okrąg o średnicy ok. 25cm. 7. Obie blachy z bezowymi podstawami piecz 45min(...)Gotuj przez ok. 5-7min. Dodatki: 1. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną. 2. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Całość: 1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy, wyłóż połowę pokrojonych truskawek i obsyp płatkami stokrotek oberwanymi z 5 kwiatków. 2. Na tak przygotowany blat połóż drugi i powtórz resztę czynności. 3. Torcik podawaj z rabarbarowym sosem. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżeczka proszku do pieczenia Masa "kubusiowa" 3 szkl. soku Kubuś 1 szkl. wody 2-3 łyżki cukru 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Masa śmietanowa 0,5 śmietany 30 % 3-4 3-4 łyżki cukru pudru 1 galaretka Dodatkowo herbatniki [ u mnie kakaowe] polewa lub inna dekoracja Białka ubić na sztywno, pod sam koniec(...)łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości. Sok Kubuś i cukier zagotować. Mąki dokładnie wymieszać w wodzie i dodać do soku, dokładnie wymieszać. Gotować chwilę aż masa zgęstnieje, najlepiej cały czas mieszając.Masę przelać na wystudzony biszkopt z dziurkami -wlewając masę w dziurki. Na masę wyłożyć herbatniki. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzącej wody i ostudzić.Śmietanę
Moje domowe kucharzeniewersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna(...)masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego Galaretka z pomarańczami: 7 pomarańczy 3 galaretki pomarańczowe (każda na 0,5 l wody) 3 1/3 szklanki wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa ze skórką pomarańczową: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej Beza czekoladowa: 3 białka
MyCookBook.plBardzo często zostają mi niewykorzystane białka, które mrożę a później wykorzystuję np. do przygotowania takiego pysznego deseru:) Słodka beza, delikatna masa śmietanowa i świeże truskawki. Całość wspaniale współgra ze sobą zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Kaloryczne, ale warto się skusić:)) Beza: 5 białek, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny. Białka ubić(...)pudru, 300g świeżych truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone oraz nasiona wanilii. Miksować chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Masę rozsmarować na zimnej bezie. Ułożyć umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki. Od razu podawać
Z miłości do słodkościLekki torcik truskawkowy Składniki: Masa truskawkowa: truskawki (ma nam z nich powstać po zmiksowaniu pół litra musu truskawkowego więc ok 1/2 kilograma) 2 kopiaste łyżki żelatyny 2 łyżki cukru Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 12% łyżka cukru 1 kopiasta łyżka żelatyny Do ozdobienia: 400 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany łyżka cukru pudru Poncz do nasączenia: 3/4 szklanki wody(...)ciepła. Ostudzoną żelatynę wlewamy do truskawek ciągle miksując aby nie powstały grudki. Biszkopt przekrawamy na pół i dolną część nasączamy wodą z cytryną i alkoholem. Na nasączony biszkopt wylewamy masę truskawkową i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę 12% delikatnie miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody (nie gotujemy), studzimy i mieszamy ze śmietaną ciągle miksując. Wylewamy na zastygnięte
sierotka maRysia w kuchnicytryny - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru - 2 łyżki ciepłej wody Składniki na masę budyniową: - 1/2 l zielonego Kubusia - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową: - 200 g śmietanki kremówki 36% - 40 g galaretki kiwi - 1/3 szklanki gorącej wody - 1 opakowanie delicji Składniki na wykończenie ciasta: - 1 i 1/2 opakowania galaretki kiwi - 500 ml gorącej(...)temperatury 170 stopni i pieczemy 25 minut . Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie nasączamy go mieszanką soku z cytryny wymieszanego z cukrem pudrem i wodą. Teraz robimy masę budyniową. 1 szklankę Kubusia odlewamy i mieszamy z budyniem. Pozostałą część soku wlewamy do garnka i zagotowujemy a potem dodajemy sok wymieszany z budyniem i cały czas mieszamy i podgotowujemy
Kuchenne Wariacjemaliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch(...)czym odcedzić, aby było bez dodatków. • Jajka ubijać z cukrem w misce położonej na garnku z gotującą się wodą. Ubić na sztywną masę, uzyska się taką po ok. 10-15 minutach. • Potem wlać gorące wino i ubijać jeszcze z 5 minut. Gotowy krem odstawić aby przestygł. • Śmietanę ubić na sztywno, dodąć
To co kocham