masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:16/68)

Ciasto "Krówka" 652

Krówka"- Składniki:ciasto:2 szklanki mąki krupczatki1 szklanka mąki zwykłej pszennej2 jajka250 g poszatkowanego zimnego masła4 łyżki miodu1/2 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa śmietanowa:500 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudrucukier waniliowyśmietan fixgotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300 gpłatki migdałówCiasto "Krówka"- Sposób przygotowania:Ciasto:Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce(...)minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Studzimy.Masa:Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix.Na dolne ciasto wykładamy masę śmietanową, przykrywamy drugim blatem ciasta, wykładamy masę kajmakową, a całość posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni migdałami.Ciasto przed podaniem powinno koniecznie spędzić jeden dzień w lodówce.Moje posty

Słodka Strona
Śmietankowy pudding chlebowy! 114

tłuszcz do wysmarowania naczynia Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.  Śmietanę zmiksować z jajkiem, solą, mlekiem migdałowym. aromatem i cukrem.  W natłuszczonym naczyniu ułożyć namoczony uprzednio w masie śmietanowej chleb. Zalać przygotowaną masą. Udekorować owocami i płatkami migdałów.  Piec około 25 minut.  Po tym czasie wyjąć i podawać po ostudzeniu. Smacznego

Poranek na słodko
Truskawkowy Tort z Konikiem Pony 143

gotującym rozprowadzamy budyń. Masło ucieramy na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i masę krówkową. Tak przygotowanym kremem smarujemy nasze wcześniej przełożone kremem biszkopty (dokładnie zakrywamy masę śmietanową gdyż rozpuszcza ona masę cukrową). Odstawiamy na ok 3 godz do lodówki, łatwiej nam będzie ozdabiać go masą cukrową. Przepis na masę cukrową znajdziesz tutaj

Słodka Kraina Wypieków
Lody miętowe z czekoladą 170

wlać pozostałą śmietanę (100 ml), wsypać cukier puder i dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać aż masa lekko zbieleje i stanie się puszysta (ale nadal będzie lejąca). Mieszając, wlać trochę masy śmietanowej i wymieszać. Następnie masę z żółtkami przelać do garnka z masą mleczną i ponownie zagotować. Masę gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje (łyżka, wyjęta

My simple kitchen
Mus podwójnie czekoLAdOVY z galaretką truskawkową 184

białek, ucieramy na puszystą masę, z białek i cukru pudru ubijamy pianę, dosypujemy kakao. Pozostałą żelatynę namaczamy w odrobinie wody, dodajemy do piany z białek, dokładnie mieszamy do masy śmietanowej dokładamy żółtka, mieszamy, masę wykładamy na zastygniętą galaretkę, jako trzecią nakładamy warstwę z białek wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę Podajemy ze świeżymy truskawkami. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Tort czekoladowo - smietanowy 158

Biszkopt rzucany http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html Masa smietanowa http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html Masa czekoladowa  250 g smietany ubijamy  Do miski wrzucamy serek mascarpone (250g) i mieszmy go z 3 lyzkami cukru pudru i 2 lyzkami kakao  Do serka kakaowego wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem  Na jedna warstwe biszkoptu kladziemy mase czekoladowa

Klaudynkowa kuchnia
Śmietanowiec babci Basi 195

Wszystko razem delikatnie drewnianą , bądź plastykową łyżką wymieszać. 6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia 7.Na spód trzemy na tarce z dużymi oczkami jedną część schłodzonego ciasta, 8. Następnie wylewamy masę śmietanową. 9. Drewnianą łyżką wyrównujemy masę , ( możemy też delikatnie potrząsnąć blaszką ) 10 .Na wierzch trzemy drugą schłodzoną kakaową część ciasta. 11.Pieczemy w temperaturze 180 st . C przez ok. godzinę. Przypominam

Pysznosci Babci Basi
Ciasto Doroty 2 194

później do niej nutellę do kolejnej warstwy), wkruszamy chałwę i mieszamy. Do odebranej śmietany dodajemy nutellę i mieszamy. Przełożenie ciasta: ciasto orzechowe - masa z budyniem i wiśniami - ciasto kakaowe - masa śmietanowa z chałwą - ciastka petitki - masa z nutella - ciastka petitki - polewa

kruche babeczki
Kostka miętowo-truskawkowa na maślance. 243

sztywno. Maślankę połączyć z cukrem i musem truskawkowym , dodać ubitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ją rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Dodać ją do masy śmietanowej i całość ubić. Wylać masę na biszkopt. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia Masa miętowa: Liście mięty drobniutko posiekać  lub też zblendować. Śmietanę ubić. Maślankę połączyć z cukrem

Malinowa Kawiarenka
Wiśniowa bajka 1124

dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu. Poncz: Wódkę mieszamy z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzimy łyżeczką cukru pudru. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy. Przełożenie: Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy  tężejącą masę wiśniową(...)następnie krem budyniowy, układamy warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Słodkich wypieków! Rady: Jeśli nie macie cukru żelujacego do masy wiśniowej, możecie go zastąpić 2 galaretkami wiśniowymi, konsystencja będzie bardziej „galaretkowata” ale smak bardzo podobny. Słodkich wypieków! http://dagoma.com.pl

Wanilia i Kardamon
ciasto tortowe 267

Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie.  Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.  Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać.  Przygotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort smietanowy na biszkopcie rzucanym 191

miski wrzucamy serek mascarpone i mieszmy go z cukrem pudrem  Do serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem  Tort: biszkopt  masa smietanowa  cos do przystroju tortu ( np. masa cukrowa)  Biszkopt dzielimy na dwa placki  Jeden placek smarujemy dosyc gesto masa  Na to nakladamy drugi placek  Na gore nakladamy

Klaudynkowa kuchnia
Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia 332

lekko zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa. Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić. Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta. Warstwa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody  żelatynę(...)poczekać aż napęcznieje, a następnie włożyć do mikrofalówki na 10 s i podgrzać Przestudzić, aby była lekko ciepła i wlewać bardzo powoli do ubijanej śmietany cały czas miksując. Masę śmietanową wlać na warstwę truskawkową i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Udekorować truskawkami i listkami mięty

O kuchni z uczuciem
Sernik zebra (na zimno) 306

rozpuszczonym masłem. Do tortownicy o średnicy 18 cm wkładamy biszkopty i ugniatamy je ręką. Na środek wylewamy 3 łyżki masy czekoladowej, następnie na środek poprzedniej masy 2 łyżka masy śmietanowej, znowu 3 czekoladowej i 2 śmietanowej, itd. Na końcu zostało mi trochę masy czekoladowej, więc wylałam ją całą. Blaszką uderzyłam o blat, bo ładnie masa się rozłożyła. Sernik chłodzimy

Aga w kuchni
Owocowe ptasie mleczko 247

minut ubijamy mikserem mleko skondensowane i śmietanę. Dodajemy truskawki i razem jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec, nie przerywając miksowanie, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Gęstniejącą masę przelewamy na biszkopt i całość wstawiamy do lodówki. Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem przez kilka minut (ponieważ to „chuda” kwaśna śmietaną nie ubije się na sztywno). Na koniec, nie przerywając miksowanie, wlewamy(...)kilka minut ubijamy mikserem mleko skondensowane i śmietanę. Dodajemy zblendowane jagody i razem jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec, nie przerywając miksowanie, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Gęstniejącą masę przelewamy na masę śmietanową. Na wierzchu układamy pozostałe jagody. Całość wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny

Trzeci talerz

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję