masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:8/68)

Torcik śmietanowy z kiwi 167

Biszkopty kupuję podłużne bo są miękkie i Taką mieszankę wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i dokładnie rozkładamy i ubijamy łyżką. A następnie wkładamy całość do lodówki. Teraz przygotowujemy sobie masę śmietanową. Zaczynamy od galaretki, rozpuszczamy ją w połowie wody co na przepisie i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie robimy masę. Serki homo miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym a następnie(...)tortownicy i wkładamy na chwilę do lodówki aby masa nam stężała i żeby dobrze rozprowadzał się po niej dżem. Przygotowujemy słoiczek dżemu i dokładnie mieszamy a następnie wykładamy na masę śmietanową zostawiając 1 cm samej masy od brzegu tortownicy. Następnie wylewamy resztę masy i wkładamy do lodówki. Potem kroimy kiwi i dekorujemy górę torcika pociętym w plasterki kiwi. Do torcika

Kuchenne Wariacje
Kopiec kreta 697

ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając.  Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej

Fabryka pomysłów
Ciasto Wuzetka 136

śmietanę i creme fraiche wymieszać. Ponieważ używałam tylko śmietany 18% to po prostu połączyłam 2 opakowania. Śmietanę kremówkę 30% ubić z cukrem pudrem. Połączyć ze śmietaną 18%. 2 łyżki masy śmietanowej dodać do żelatyny, wymieszać. Następnie przelać żelatynę do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zgęstniała. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszy placek kakaowy, nałożyć drugi blat. Dokładnie docisnąć

Moja Galeria Smaku
Sernik na zimno z truskawkami i bananami 192

przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 75 ml zimnej wody i 150 ml gorącej wody (proporcje na 1,5 opakowania żelatyny). Następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. W dwóch miseczkach przygotowujemy galaretki(...)Owijamy je folią aluminiową i smarujemy masłem, dzięki temu nie przykleją się do galaretki i łatwo będzie można je usunąć. Umieszczamy paski na serniku, lekko wciskając w masę serową. Drugi pasek przecięłam na pół i dołożyłam dwie połówki. W dwóch ćwiartkach na przeciw siebie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryną, dzięki temu nie ściemnieją.  Zalewamy tężejącą

Aga w kuchni
Fale Dunaju ze śliwkami 185

Przepis dostałam od koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale  były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować  jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami  dzięki  owocom,  które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru(...)przez 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywająć miksowania wlać żelatynę. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śmietanową. Schłodzić w lodówce aż masa stężeje. Na wierzch ścieramy czekoladę, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Tort bezowy śmietanowy z owocami lata 145

dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixem– ubijamy aż będzie sztywna. Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną. Jak będą zimne to kolejno nakładamy masę śmietanową, borówki. Przykrywamy tort drugim spodem (spód drugi przed przykryciem smarujemy cienko od spodu kremem śmietanowy, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i maliny.3 kolejny spód również najpier od spodu

Kubki smaku
Malinowe "niebo w gębie" 1044

Dodać do niej maliny i jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ,a następnie  rozpuścić wstawiając szklankę do wrzątku lub na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej . Wlać ją do masy śmietanowej , dokładnie wymieszać .  Tak przygotowaną masę wlać na schłodzone ciasto i ponownie wstawić do lodówki. Beza: Białka ubić na sztywną pianę , porcjami dodawać cukier i cały czas ubijać(...)niego pianę i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140'C  i suszyć bezę ok godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Tak przygotowaną bezę nałożyć na masę śmietanową. Smacznego :)  Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ciasto 3 bit 377

sztywno dodajemy serek delikatnie łączymy. Masę dzielimy na 3 części Biszkopt przekrawamy na pół smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy herbatnikami, które nasączmy wódką wymieszaną z sokiem z cytryny.Ciastka przykrywamy masą śmietanową, układamy następną warstwę z ciastek nasączamy ponczem smarujemy pozostałym kajmakiem, wykładamy następną warstwę śmietanową, przykrywamy biszkoptem smarujemy pozostałą masą śmietanową. Posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego

kgwjanczewo
Torcik z czarną porzeczką 150

dekoracjami rezygnując z masy cukrowej. Tutaj niezbyt słodki tort z kwaśśśśną czarną porzeczką. :-)  Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 350 ml śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 3 łyżki szklanki cukru pudru 1 śmietan fix 1 tabliczka mlecznej czekolady Masa porzeczkowa: 250 g serka mascarpone 1 szklanka czarnej(...)śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 5 . Na dolny placek wykładamy masę porzeczkową. Przykrywamy drugim plackiem, wykładamy masę śmietanową zostawiać trochę do obsmarowania wierzchu i boków. Tort dekorujemy owocami i batonami w dowolny sposób

Szefowa kuchni
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 410

biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone i całość ubić. Następnie do masy śmietanowej wlać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać. Galaretka musi być chłodna, ale nie powinna jeszcze tężeć, by w zetknięciu z zimną masą śmietanową nie porobiły się grudki. Gotową, jednolitą masę

Smaczne Zdrowe
Szafirowy przekładaniec 227

lodówki  , do tortownicy wykładam biszkopty i zalewam  resztą wystudzonej  galaretki  i wstawiam do lodówki do zastygnięcia . Kiedy nasza galaretka się zastygnie , zabieram się za masę śmietanową , gotujemy wodę i rozpuszczamy żelatynę i odstawiam do wystudzenia , następnie śmietanę ubijam na sztywno , po ubiciu dodaję serek mascarpone i zapach śmietankowy i wszystko razem dokładnie mieszam . Jak mamy przygotowaną(...)masę śmietanowa , dodaję wystudzoną żelatynę  i dokładnie mieszam , następnie masę rozdzielam na dwie połówki , do jednej dodaję rozpuszczoną wystudzoną czekoladę , a do drugiej dodaję cukier puder . Kiedy mamy przygotowane nasze masy , i galaretka w tortownicy zastygła , wykładam białą masę i wykładam biszkopty i następnie wykładam drugą masę czekoladową na wierzch , następnie wyciągam naszą galaretkę zastygniętą z lodówki i kroję

Mój Smak
Śmietanowiec z galaretkami 396

Śmietanowiec z galaretkami na upalne dni,  śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim.  Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3 opak po 400 ml bita śmietana - 1 opak galaretka cytrynowa - 2 opak cukier puder - 0,5 szkl DODATKOWO herbatniki - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak galaretka wiśniowa 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak Sposób(...)cytrynowe w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i bitą śmietaną.  Do ubitej śmietany dodawać po łyżce tężejącej galaretki cytrynowej.  Masę śmietanową  podzielić na 3 części.  Pierwszą część masy wylać na herbatniki, odstawić do stężenia.  Po tym czasie wylać na masę galaretkę wiśniową i drugą część masy smietanowej

Kuchnia Danusi
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 353

zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru  350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania: 30 g czekolady startej na tarce Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 10x35(...)wcześniej ułożonych herbatnikach (fot.1) .  Wyrównać. Ułożyć ściśle kolejną warstwę herbatników i wyłożyć na nie tężejący mus malinowy  (fot.2) . Na musie ułożyć kolejne herbatniki. Ostatnią warstwą jest masa śmietanowa. Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu (nie zagotować!). Wlać żelatynę

Świat Ciasta
Tort z jagodami i galaretką 223

stół. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania. Dodajemy połowę ostudzonej galaretki do ubitej śmietanki i mieszamy. Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy jagodami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową. Na górę wylewamy połowę stężałej galaretki i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.  Następnie posypujemy boki tortu posypką czekoladową

Aga w kuchni
Tarta z jabłkami w masie śmietanowej 149

pewno stare, bo w rodzinnym sadzie egzystują tylko stare jabłonie. Jabłka natchnęły mnie do zrobienia jednej z moich ulubionych tart. Smakowo jest bardzo wyważona - lekko kwaśne jabłka i nieprzesłodzona masa śmietanowa z nutką wanilii. Cudo! TARTA Z JABŁKAMI W MASIE ŚMIETANOWEJ Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - 1 łyżka cukru pudru - szczypta soli - żółtko - 100 gram miękkiego masła - 50 mililitrów(...)tyle plastyczne, by bez problemu udało się je uformować z kulę. Ową kulę zawijamy w folię i wkładamy na 15 minut do lodówki/zamrażarki.  Składniki na masę: - 150 mililitrów mleka - 100 mililitrów śmietanki 30-36% - 1 żółtko - 2 jajka - 2 łyżki cukru (drobnego) - laska wanilii - 3-4 jabłka - cytryna Przygotowanie masy:  Mleko łączymy ze śmietanką. Dodajemy żółtko

Życie zamknięte w smaku