Siostry Anastazji Delicje kakaowe, ja oczywiście to ciasto zrobiłam po swojemu, nie lubię suchych biszkoptów więc do ciasta dodałam napar kawowy. Ciasto jest przepyszne, z masą budyniową, galaretką i masą śmietanową. Powiem szczerze że jest pracochłonne ale warte poświęcenia tych kilku godzin :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kawowy : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy(...)mleka 2 budynie waniliowe winiary 3 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżka mąki 1 łyżka likieru waniliowego 1 żółtko 3 galaretki malinowe 600 ml przegotowanej wody Masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 1 śmietana fix 2 batony Snickers blaszka 36/31 cm Wykonanie biszkoptu ciemnego : Jajka ubijamy z cukrem
Sama słodycz i szczypta chiliwłoskich • 3-4 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: • 900 g mrożonych wiśni • 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym czubkiem) • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru) Masa śmietanowa: • 1 galaretka wiśniowa w proszku • 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku • 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36% • 1-2 łyżki cukru pudru • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia(...)wierzch wyłożyć masę wiśniową, wyrównać. 17. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, stopniowo dodawać ostudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać. 18. Masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance. 19. Ciasto posypać cukrem pudrem i odrobiną kakao. Wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej
W mojej kuchniowoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30 - 36% 2 opakowania galaretki (np. truskawkowej) Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka(...)pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretki wysypujemy do miski, zalewamy połową objętości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki, aby delikatnie zgęstniała. Śmietanę ubijamy mikserem
W kuchni KatieMoje dzieci ostatnio miały zachciankę na Kopiec kreta , pewnie większość z Was zna to ciasto :) Ale dla tych co nie wiedza jest to kakaowe ciasto z bananami i masą śmietanową , pyszne w sam raz do kawy no i szybko znika z talerza :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold(...)rant, uważajmy jednak aby nie przedziurawić spodu. Resztę ciasta drobno kruszymy. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na cieście . Następnie wykładamy masę śmietanową i obsypujemy całość pokruszonym ciastem . Wstawiam do lodówki na kilka godzin . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidawno nic nie piekłam, że dzisiaj postanowiłam uruchomić swój piekarnik. Mąż cały czas namawiał mnie na kruche ciasto, bo to jego ulubione. I upiekłam kruche babeczki z masą śmietanową. Bardzo były smaczne i szybko zniknęły. Zawsze mam wrażenie, że robię za mało. Może jutro też coś upiekę i podzielę się z Wami przepisem. Ciasto (na około 24 szt babeczek(...)kąpieli wodnej, ale uważać, aby się nie zagotowała. Wymieszać z łyżką ubitej śmietany i miksując wlać do śmietany. Dodać kakao i wymieszać. Babeczki wyjąć z foremek i napełnić masą śmietanową. kruche babeczki
O kuchni z uczuciemjaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA JEŻYNOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 100 g świeżych jeżyn, jagód, aroni 1 śnieżka MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Około 100 g świeżych owoców do dekoracji Wykonanie: CIASTO: Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy(...)śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą kremówkę jeżynową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na masę dodatkowo możemy poukładać całe owoce. MASA ŚMIETANOWA: Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy wycięte okruszki i wykładamy jeżyny. Ciasto schładzamy najlepiej całą
Podróż w kulinariacukier) 0,5 l mleka 1 kostka masła (200 g) Masa kajmakowa: 5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu) ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku) Masa śmietanowa: 350 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka wody Do dekoracji: 3-4 łyżeczki kaka o * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Biszkopt(...)masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Rozprowadzić równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Masa kajmakowa: Na warstwie budyniu wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie kajmak. Przykryć warstwą herbatników. Masa śmietanowa: Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na herbatnikach
Domowa Cookierenka AgiSkładniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 śmietan fix starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier(...)obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Postawić na małym ogniu i chwilkę podsmażyć.Następnie dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Gorącą masę przełożyć na biszkopt. Całość wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozprowadzić po jabłkach. Udekorować startą czekoladą. Mocno schłodzić. Smacznego
Tagebuch po polskumąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: Sos do deserów wiśniowy Fanex 50 gram startej czekolady Sposób(...)mieszamy. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą
Bajeczna Kuchniapłaskie) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam 1,5 łyżeczki) Masa śmietanowa: - 400ml śmietany kremówki (dałam 550ml) - 2 łyżki pudru(...)tortownicy, spiąć. Galaretkę rozpuścić dokładnie w 200ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód ciasta, dokładnie wyrównać. Wierzch obsypać okruszkami, lekko je dociskając. Przed podaniem posypać owocami, u mnie był to granat, ale sprawdzą się również inne świeże owoce. Smacznego
Smaczne Zdrowepszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia), 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy miękką kostkę masła i ucieramy. Masę wylewamy na biszkopt. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Układamy herbatniki i schładzamy- najlepiej całą noc, wtedy ładnie będzie się kroić. Ciasto podałam
Aga w kuchnijajek 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100gr cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli masa śmietanowa: 250ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (może być więcej) 1 śmietan(...)Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (średnica około 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec około 30min w 180C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić przez chwilkę cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan-fix i ubić aż śmietana będzie gęsta. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i szybko zmiksować aż śmietanka
Amatorka kuchennamąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 350 ml Kubusia zielonego, 350 ml Kubusia czerwonego, 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników, starta gorzka czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest
Aga w kuchnidzieła! Ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 5 łyżek gorącej wody 10 g cukru waniliowego 150 g cukru Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru ok. 70-100 g truskawek + 1-2 łyżeczki cukru ok. 10 truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałeczki) Dodatkowo: ok. 4 łyżki(...)pudrem (ciastem do ściereczki), papier smarujemy przy użyciu pędzelka zimną wodą (dzięki temu łatwiej odejdzie od ciasta), ściągamy delikatnie papier, a roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Masa śmietanowa: Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając do niej ok. 2 łyżek cukru pudru. Dzielimy ją na 2 części
MyCookBook.plCiasto bez pieczenia...na spodzie masa z kaszy manny, potem masa z kisielu i na wierzchu masa śmietanowa z proszku -chciałam wypróbować, ale nie jestem zbytnio zadowolona..w sumie może mój błąd, bo dałam inną śmietanę niż trzeba..ale ogólnie wyszło pysznie. 3/4 l mleka 150 g masła 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.kaszy manny Cenos skórka(...)lekkiego stężenia. Foremkę wyłożyć papierem i ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć na nie masę, wygładzić. Przykryć drugą warstwą herbatników.Na herbatniki wyłożyć masę z kisielków i galaretki.Dowolnie udekorować.U mnie masa śmietanowa [ z torebki].Odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenie