szybkie do zrobienia, zawsze się udaje, jest z dużą ilością owoców, czyli ma w sobie wszystkie cechy mojego ulubionego letniego ciasta. Zniknęło jeszcze ciepłe! Polecam! Składniki na ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g cukru 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)temperatury 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy z jajkami stopniowo dodając cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z solą i przesiewamy do masy śmietanowej, miksujemy aż składniki ciasta się połączą. Gotową masę przelewamy do formy, na cieście układamy brzoskwinie, na owoce kruszymy stężałą kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut
Rozpustne gotowaniepokroić w kostkę. Trzy galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,wlać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kostki kolorowych galaretek,wymieszać i wylać masę do przygotowanej blaszki. Ja użyłam blaszki o wym. 24/29,którą wcześniej wyłożyłam folią aluminiową. Ciasto należy włożyć do lodówki
Kolorowa kuchnia Elkibędzie już prawie gotowa, czyli "sztywna", dodajemy mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy jeszcze ok. 1 minutę. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do naszej foremki i smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy drugą część masy. Wierzch ciasta dekorujemy słodkimi ozdobami świątecznymi i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Ps. Moje ciasto podzieliłam "dekoracyjnie
Alutka-GotujeBardzo smaczne i efektowne ciasto, przełożone pyszną masą śmietanową z posypką smaku batona Kit Kat oraz masą kajmakową. Po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje biszkopt. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa z wafelkami: 500 ml. śmietany 30% 9 łyżek posypki waflowej
Bajeczna Kuchniadwie części, posmarować placki, posypać migdałami i upiec około 20 min w 180'C. Rozpuścić galaretki, śmietanę ubić z cukrem i fixem. Na spód dać placek z migdałami, wyłożyć masę śmietanową, włożyć do lodówki do stężenia. Następnie posmarować masą malinową i przykryć drugim plackiem. Gotowe
Tagebuch po polskujednej dodać startą czekoladę, wymieszać PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą PRZEŁOŻENIE : Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masę z czekoladą przykryć ostatnim krążkiem biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy polewą czekoladową robimy rozetki z bitej śmietany i wciskamy wiśnie kandyzowane
Wanilia i Kardamonszklankach przegotowanej gorącej wody odstawiamy do stężenia, w tym czasie ubijamy śmietanę gdy galaretki stężeją wlewamy do ubitej śmietany. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, spód ciasta wykładamy 3/4 masy śmietanowej przykrywamy drugą częścią, wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto przyrządzone przez Elżbietę
kgwjanczewolekki, pyszny, schłodzony, o zrównoważonym smaku (nie za słodki), z pyszną śmietanową polewą, a do tego prosty w przygotowaniu :) Czy trzeba czegoś więcej? Ok, przyznaje ma jedną wadę: znika zbyt szybko :) Składniki: Spód: 150 g ciastek typu Digestive (ewentualnie mogą być herbatniki) 50 g roztopionego masła Jagodowa masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka ekstraktu(...)temperaturze 150 stopni. Dobrze wypieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty. Śmietanowa polewa: Śmietanę, cukier oraz ekstrakt dokładnie ze sobą mieszamy. Gdy sernik jest już upieczony polewamy jego wierzch śmietanową masą, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 8 godzin. Smacznego
MyCookBook.plchłodne miejsce. Jak galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietankę z cukrami. Nadal miksując wlewamy galaretkę i na końcu posiekaną czekoladę. Biszkopt przecinamy na połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę do całkowitego stężenia masy
Gotowanie moimi oczaminagrzanym piekarniku do 180 C i piec 35 minut. Zostawić do ostudzania nie wyciągając z blaszki. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix. Chwilkę jeszcze ubijać. Wyłożyć masę śmietanową na biszkopt, rozłożyć równomiernie. Orzeszki rozsypać na śmietanie. Masa krówkowa lub kajmakowa – otworzyć puszkę i wstawić do gorącej wody, lekko podgrzać, żeby masa stała się lekko lejąca. Zanim
Kuchnia Pokoleńwygodnym miejscu np. na stole albo na podłodze. Usiądź obok. Wsadź UMYTE (!) łapki do garnka z masą,weź garść masy i wyrównaj nierówności po bokach tortu zapełniając je śmietanową masą niczym podczas garncarstwa. Do wyrównania góry użyj noża(lub też łapek) 8. Obsyp tort czekoladą. Użyj tutek by zrobić wzorki z masy która pozostała. 9/ Dodaj czereśnie koktajlowe. UWAGA
Fiolka w kuchnipuder dokładnie mieszamy. Dodajemy chłodną żelatynę i przez kilka minut miksujemy. Wstawiamy do lodówki. 5. Galaretki kroimy w kostkę (ja dałam dwie do środka, jedną użyłam do dekoracji). Gdy masa śmietanowa zaczyna tężeć (kilkanaście minut) dodajemy pokrojone galaretki. 6. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 7. Udekorowałam wierzch owocami (maliny, borówki) i rozdrobnioną galaretką
NA MOIM TALERZUkurczaka- nie będzie nam już potrzebny do zupy. 5. W misie z wysokimi ściankami ubić śmietanę na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować dokładnie. 6. Do ostudzonej zupy dodać masę śmietanową i dokładnie wymieszać 7. Zblendować zupę na gładką masę i jeśli jest potrzeba przelać przez sito by pozbyć się nie potrzebnych grudek 8. Do misy odlać 30 ml zupy
KreatywnePinyrodziny. Przed samymi świętami jest to nie lada wyczyn, upiec 2 torty, i zorganizować dwa przyjęcia. Ale czego nie robi się dla dzieci :) Na zabawę dla dzieci przygotowałam śmietanowy tort w kształcie motylka, w różowej tonacji. Będą przecież same dziewczynki, które róż wprost uwielbiają. Tort sam w sobie jest bardzo lekki, nie za słodki, z dodatkiem owoców. Mam nadzieję(...)cukrem i śmietanfixem na sztywno. 1/3 kremu wymieszać z owocami. Każdy blat skropić ponczem. Na pierwszy blat wyłożyć masę z owocami. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 śmietanowej masy, przykryć ostatnim blatem, skropić ponczem i pokryć wszystko cienko pozostałą częścią masy (również boki). Wierzch wystarczy posmarować cienko, i tak będziemy bogato zdobić kremem całość. Tort przekroić na pół
na moim stole...posmarowany warstwą dżemu, tak aby dżem stykał się z kremem. Cały tort lekko dociskamy. Boki i wierzch smarujemy kremem śmietanowym. Boki posypujemy wiórkami truskawkowymi, natomiast górę ozdabiamy różyczkami z masy śmietanowej zabarwionej na różowo. Na każdej różyczce układamy perełkę cukrową. Do dekoracji tortu użyłam produktów od CUKIETERIA , które możecie nabyć w sklepie internetowym. Mają tam szeroki wybór ozdób cukierniczych
słodki bratekdrobnego cukru 4 jajka 105 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Masa wiśniowa: Słoik / puszka frużeliny wiśniowej (ja zużyłam około 300 g ) 1. Masło miksujemy z roztopioną lekko ciepłą czekoladą. Rozgrzewamy piekarnik
NA MOIM TALERZU