masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:11/68)

Ciasto "Kubuś" 190

jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( dowolny smak) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo 2 opakowania herbatników Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt:  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy(...)175st.  Masa Kubusiowa:  Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Masa śmietanowa:  W szklance wody rozrabiamy galaretkę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Wykładamy na zimną

Smaki Natalii
Ciasto Shrek 172

biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( zielony) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka agrestowa Dodatkowo 2 opakowania delicji Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób wykonania: Biszkopt:  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie(...)Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Na to wykładamy delicje. Masa śmietanowa:  W szklance wody rozrabiamy galaretkę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Wykładamy na zimną już

Smaki Natalii
Różowy tort z malinami 165

Dziś na słodko. Zapraszam na pyszny torcik z malinami, zerwanymi z własnego ogródka. Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony  Kwestia smaku . Wyszedł pyszny i pasował do śmietanowego kremu.  Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej różowy barwnik Krem: 300 g malin 500 ml kremówki ok. 5 łyżek cukru pudru(...)ostudzenia. Maliny rozgnieść widelcem. Kremówkę ubić na sztywną pianę, potem dodać śmietan fix i cukier puder. wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione maliny. Masę podzielić na 2 części.  Masa śmietanowa. Kremówkę ubić i dodać śmietan fix i cukier puder. Dokładnie wymieszać.  Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą

Ewusiowe Smaki
SHREK 197

Biszkopt rzucany 4 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Zielona masa budyniowa 0,9 litra soku typu Kubuś 3 budynie waniliowe 2 opakowania Delicji Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% zielona galaretka Na wierzch: 2 galaretki zielone WYKONANIE: BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi(...)wystudzenia. Zielona masa budyniowa: Proszek budyniowy rozrobić w szklance soku. Resztę sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na biszkopcie, na budyniu rozłożyć delicje. Masa Śmietanowa: . Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując wlewać do śmietany tężejącą galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić

RAROSSA
Torciki serduszka 138

Pyszne i efektowne mini torciki z masą śmietanową.Możemy je przygotować na deser Walentynkowy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30 % pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Dodatkowo: galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Galaretkę(...)obręczy w kształcie serca wycinamy trzy serca. Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i po żółtku.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnik w żelu,delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy. Śmietanę kremówkę

Bajeczna Kuchnia
Biszkopt z bananami, bitą śmietaną i kajmakiem 243

dodaję mascarpone i mieszam do połączenia. Zimny biszkopt dzielę na dwa blaty. Pierwszy zostawiam w foremce, wykładam na niego połowę kajmaku, banany przecięte na połówki oraz bitą śmietanę - z masy śmietanowej odkładam cztery łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta. Do foremki wkładam drugi blat ciasta, delikatnie dociskam i smaruję go pozostałym kajmakiem, a następnie odłożoną masą śmietanową. Czekoladę ścieram na tarce

Gotowanie i blogowanie
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 195

łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejskładniki na masę marchwiową:700 ml soku marchwiowego2 op. budyniu smietankowegosakładniki na masę śmietanową:250 g smietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:1 paczka delicji np. wiśniowych2 łyżki czarnego sezamuBiszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem(...)Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznannia, ja ciasto posypałam czarnym sezamem. Ciasto przed spożyciem należy schłodzić w lodówce do pełnego stężenia. ciasto marchwiowe z delicjami

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto jagodowe z galaretką 374

przyciąga wzrok a i ciasto jest pyszne. Składniki:   Biszkopt: 7 dużych jajek 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska 300 ml wody Na wierzch: 0,5-0,7 l jagód leśnych 2 galaretki niebieskie(...)jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masa śmietanowa:  Jedną galaretkę rozmieszać w 300 ml gorącej przegotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia. odłożyć do stężenia i pokroić w "kryształki". Dwie galaretki rozmieszać w 700 ml gorącej przegotowanej

Ala piecze i gotuje
TRUSKAWKOWA CHMURKA 1212

krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy do ubitej kremówki, miksujemy.Gotową masę wykładamy(...)upieczony, wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa truskawkowa: Da garnka wrzucamy odszypułkowane truskawki. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy galaretki, chwilkę podgotowujemy. Studzimy. Zimną masę wykładamy na masę śmietanową. Odstawiamy do lodówki do dalszego tężenia

Z Majeczką w kuchni
Grejpfrutowa Kostka 160

lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta 100 gr masła w  temp. pokojowej 1 spory grejpfrut z miąższem czerwonym Masa Śmietanowa: 500 ml śmietanki 3-4 czubate łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl soku z grejpfruta 1/2 grejpfruta do dekoracji płatki białej czekolady 1. Jajka miksujemy(...)grejpfruta do masy. Kiedy biszkopt przestygnie, skrapiamy go woda z sokiem grejpfrutowym( możemy dodać tez cukru ) aby nie był suchy, następnie wykładamy masę budyniowo grejpfrutową i na czas przygotowania masy śmietanowej chowamy ciasto do lodówki. 3. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Sok grejpfrutowy podgrzewamy aby dało się w nim rozpuścić żelatynę. Następnie rozpuszczona

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną według Siostry Anastazji 1169

wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27cm. Rozłożyć równomiernie jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa śmietanowa:  800ml śmietanki 36%,  1/2 szklanki cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry. Na cieście z jabłkami(...)rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym kruchym ciastem. Wyłożyć resztę śmietany i na wierzchu pokruszyć ostatnie upieczone kruche ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce.     Źródło:  Siostra Anastazja

Z miłości do słodkości
Tarta truskawkowo-śmietanowa 132

Krucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania . Wygląda kusząco i doskonale smakuje. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany 30% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 kilogram truskawek listki mięty Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto czekoladowo-gruszkowe 278

Kakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa czekoladowa: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g mlecznej czekolady   Galaretka: 2 galaretki agrestowe(...)stężenia masy. 3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gruszki wrzucamy do tężejącej galaretki i wlewamy na masę śmietanową. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto 3 bit 356

mleka masa budyniowa 2 budynie waniliowe, jeden na 0,5 l mleka i drugi na 0,75 l mleka 2-3 łyżki cukru 1 l mleka 200 g masła masa śmietanowa 500 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 5 łyżek mleka starta gorzka czekolada do posypania Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć warstwę(...)wystudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w mleku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na wierzchu posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze po dwóch dniach jak herbatniki dobrze namiękną, dzięki temu też ciasto ładnie się

Monia miesza i gotuje
Oszukana waniliowa panna cotta z sosem z rabarbaru 152

bąble i aa zacznie się unosić, dosypać cukier. Dobrze wymieszać. Podgrzewać aż do momentu bliskiego zawrzeniu śmietany. Wtedy zestawić rondel z ognia. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Dodać kilka łyżek masy śmietanowej. Bardzo dobrze wymieszać i przelać do rondla. Całość porządnie wymieszać. Bardzo dobrze sprawdza się tu trzepaczka. Okrągłe naczynia (np. kokilki, filiżanki, pucharki) natłuścić ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Do naczyń(...)przelać masę śmietanową. Odstawić do ostygnięcia, a potem przykryć folią spożywczą (żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch) i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny. Przygotować sos. Sos 6 łodyg rabarbaru cukier woda Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na drobno. Przełożyć do rondla. Wlać niewielką ilość wody (żeby przykryć rabarbar). Gotować do miękkości. Dodać kilka łyżek cukru

Weekendy w domu i ogrodzie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję