łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 0,5 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cappucino śmietakowe kostka masła masa śmietanowa: 0,5litra śmietany 30 % 2 łyżeczki żelatyny cukier waniliowy Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cacao, kawę rozpuszczalną
Darcia w kuchniilości ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia. 500 g śmietany kremówki ubić. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlać przestygnięty kajmak oraz żelatynę. 2/3 masy śmietanowej przełożyć na biszkopt posmarowany kajmakiem. Dwie gruszki odsączyć i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć je do tężejącej śmietanki i delikatnie wymieszać. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Nasączyć
Świat Ciastajogurt, szybko mieszamy mikserem. Masę przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem. Studzimy i kroimy na pół. Masa śmietanowa: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, studzimy, 1/3 galaretki odlewamy do innego naczynia, a 2/3 galaretki wstawiamy do lodówki aby szybciej stężała. Śmietankę ubijamy, uważamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzagotować z masłem i cukrem. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Mieszać, aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na ciastka. Przykryć drugą warstwą ciastek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 12%. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem
Z miłości do słodkościabsolutnie wyjątkowy. Ma mocno wyczuwalny posmak, charakterystycznych dla Piña colady składników - czyli kokosa i ananasa. Umieszczony na delikatnym spodzie z kruszonych ciasteczek z dodatkiem wiórków kokosowych i polany pyszną masą śmietanową - stanowi absolutnie przepyszną całość. Składniki wystarczają na formę o średnicy 28 cm. Bardzo ważne jest, aby składniki na sernik ocieplić w temperaturze pokojowej. Spód sernika: 340 g ciasteczek owsianych
Świat CiastaSchłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę. Mango obieramy i rozgniatamy widelcem lub, jeśli jest wystarczająco twarde, ścieramy na tarce. Mieszamy delokatnie z masą śmietanową i schładzamy w lodówce. Biszkopt przecinamy na pół i nasączamy ruskim szampanem. Warto od razu kupić dwie butelki, żeby nie chodzić w międzyczasie do sklepu, jest zima
sama złodyczmieszając gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencję budyniu. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 36%, łyżeczka żelatyny, sok z 1 cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 50g startej czekolady. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem
Z miłości do słodkościZapraszam na pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka
Tradycyjna kuchnia Kasidodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na masę śmietanową: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 zielone galaretki np. agrestowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy
Domowy Smak Jedzeniamocno nie stężała! Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, dodać czekoladę oraz żelatynę. Masę od razu wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, by masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: 300ml śmietanki 30%, 4 czubate łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 70ml wrzątku, 500g malin, 50g startej czekolady. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić
Z miłości do słodkościłączymy z szklanką mleka, pozostałą część zagotowujemy, dolewamy budyń, mieszamy intensywnie i schładzamy. Masło ubijamy około 8 minut mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy budyń. Odstawiamy do lodówki. Masa śmietanowa. -440g śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -50g czekolady gorzkiej 60% Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy minutę. Dorzucamy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie. Po ubiczu można dodać
BaRepasCiasto ptysiowe i orzeźwiający krem śmietanowy z kiwi to idealny wypiek na letnie dni, Polecam dla osób poszukujących wyrafinowanych smaków, zawsze się udaje! Wypiek dumnie prezentuje się na Porcelanie Bogucice z serii: FILONA na drugim planie talerzyk DIAMENT GOLD Składniki: Ciasto(...)dwie okrągłe foremki o śr 22 cm 3/4 kostki masła 1 1/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli 6 dużych jaj Masa śmietanowa z kiwi: 3 sztuki dojrzałego kiwi 1 galaretka kiwi 1/2 szklanki wody 1/2 litra śmietany 36% 3 łyżki cukru polewa czekoladowa Sposób wykonania: Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy
Wanilia i Kardamonpopęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i naprawdę pyszne! Jak się również okazało, było go po prostu za mało :)) Biszkopt : 5 jajek, szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju rzepakowego. Całe jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. Dodać mąkę(...)śmietan-fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 100g świeżych truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu oraz cukru pudru. Ciasto odwinąć i posmarować masą śmietanową. Na jednym brzegu ułożyć rząd truskawek, jedna przy drugiej. Można też utworzyć dwa rzędy truskawek, jeden obok drugiego. Delikatnie zrolować, udekorować odrobiną śmietanki, świeżymi truskawkami i miętą. Schłodzić
Z miłości do słodkościnami, ale u mnie na stole wciąż są jeszcze okruchy tortu walentynkowego, który zrobiłam dla mego męża na rocznicę ślubu, która wypada, no cóż....akurat w Walentynki:) Tort śmietanowy, uniwersalny, na każdą okazję, wystarczy tylko poszaleć z dekoracją. Potrzebujemy: Biszkopt 6 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukry 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku(...)soli szczypta barwnika spożywczego (jaki kolor użyjecie zależy od waszych wariacji) Poncz do nasączenia biszkoptu 150ml wody sok z połowy cytryny łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego(u mnie czerwony) Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
na moim stole...doba ciut za krótka by je wszystkie zamieścić ;) Z okazji dzisiejszego święta zapraszam Was na tort, ale inny niż wszystkie - Marcinek, to specjał z okolic Hajnówki, kruche blaty i masa śmietanowa. Wykonanie jest dość czasochłonne ale naprawdę warto spróbować choć raz :) Wybaczcie, że nie wygląda idealnie, ale przeżył podróż w upale z przed kilku dni i odrobinę pociekł(...)cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej Śmietanę mieszamy z sodą. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, a po nim żółtko. Na koniec wlewamy śmietanę z sodą, wsypujemy mąkę i tutaj dalej ja już wyrabiałam ręcznie aż do uzyskania gładkiego, nieco elastycznego ciasta. Podzieliłam
Cynamonowe szczęścieCIASTO: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA ŚMIETANOWA: 400 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru waniliowego owoc granatu SPOSÓB WYKONANIA: Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody
Darcia w kuchniŚmietanowiec z rodzynkami Składniki: CIASTO: żółtka 6 szt margaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia- 2 łyżeczki MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % -3 po 400 ml kubki budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia - 1 łyżeczka białka jaj - 6 szt cukier - 3/4 szkl rodzynki - JUMBO Przygotowanie
Kuchnia Danusi