masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:23/68)

Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 222

rozmieszać. Czynność powtórzyć jeszcze trzykrotnie. Zahartowaną żelatynę połączyć z resztą śmietany, dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu lub paterze. Nasączyć połową ponczu, rozsmarować konfiturę. Na konfiturę nałożyć masę śmietanową, wyrównać. Przykryć drugim blatem. Nasączyć go pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić przez min. 2 godziny. Wykończenie 200 g śmietanki 30% 200 g gorzkiej czekolady 150 g mocno

Pełny talerz
Kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym 190

Dzisiaj jeszcze jeden smakołyk z wykorzystaniem ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu wielu łasuchom czyli pyszna kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym :)

Kuchenne Wariacje
Torcik śmietanowo-truskawkowy 162

najprostszy letni torcik, skromny a jednocześnie kuszący. Składniki: Różowy biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej przez sito, dodajemy barwnik-tyle w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia-należy to robić delikatnie aby piana nie opadła. Wylewamy biszkopt

Wanilia i Kardamon
Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną 1551

raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)łyżce jogurtu, cały czas ubijając. Na koniec cienką strużką wlewamy żelatynę. 3/4 masy wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. Na to rozprowadzamy resztę masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Słodki puszek 766

szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C   Masa śmietanowa: 1 litr śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka kakao Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy(...)śmietany ubijamy z 1 łyżką cukru pudru, dodajemy połowę żelatyny. Z pozostałą śmietaną postępujemy analogicznie, z tym, że po ubiciu dodajemy do niej kakao i dopiero żelatynę. Dodatkowo: puszka masy kajmakowej garść orzechów laskowych biszkopty szklanka mocnej kawy pół kieliszka wódki czekolada Złożenie ciasta: Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy

Cynamonowe szczęście
Tort gryczany 169

Składniki: ciasto 250 g kaszy gryczanej 4 jajka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody masa śmietanowa 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukier pudru 1 opakowanie śmietan fix dodatkowo 250 ml dżemu wiśniowego 1 wiśniowa galaretka do ozdoby 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie(...)przestudzić. Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Kaszę przełożyć do miski, dodać żółtka, masło oraz cukier wymieszany z kakao oraz sodą.  Zmielić za pomocą malaksera na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180° przez 50 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto przekroić

magiczna kuchnia Kasi
Tęczowy śmietanowiec 218

szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Pianka śmietanowa: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie żelatyny 1/2 litra śmietany 18% 2 galaretki w dowolnych kolorach  Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do stężenia(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy z cukrem (ale nie gotujemy) mieszamy z żelatyną, a gdy przestygnie dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę. Część wykładamy na biszkopt i pokrywamy masą śmietanową, resztę wciskamy na wierzch ciasta i gotowe. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin by stężało

Cynamonowe szczęście
Jabłecznik ze śmietaną 164

pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić. Masa śmietanowa: 700ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szklanki wody 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno z cukrami. W między czasie rozpuścić(...)przestudzoną żelatynę do śmietany. Taka ciekawostka- zawsze przed połączeniem śmietany z żelatyną dodaję wcześniej 2 łyżeczki śmietany do żelatyny i dodaję całość aby ją zahartować i mamy pewność, że masa   się nie zważy. Ubitą śmietanę wyłożyć na mus, ponownie schłodzić. Dowolnie dekorować

W garach u Gosi
Tort na chrzciny 130

galaretki truskawkowe Miksujemy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Gdy pod stygnie dodajemy do truskawek, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć, jak zacznie chwytać pomału wylewać na biszkopt. Masa śmietanowa  0,5 l śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru 3 galaretki różne kolorowe 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki mleka Galaretki rozpuścić każdą w 250 ml wody. Żelatynę(...)szybko wam złapie- w gorącej kąpieli mieszać energicznie. Jak stężeją galaretki pokroić je w kostkę . Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do mleka z żelatyną dodać 3 łyżki masy- by zahartować . Przelać do śmietany i miksować na jednolitą masę. Dodać kostki, wymieszać delikatnie. Wyłożyć na biszkopt

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Ciasto z malinami i galaretką 158

czasu, idealne na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: 2 galaretki malinowe maliny Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie(...)delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej blaszki (35x40) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30 min. w temperaturze.180 stopni.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.Na śmietanie układamy maliny.Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, tężejące wylewamy na poukładane maliny. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia

Bajeczna Kuchnia
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 141

pieczenia, 3 płaskie łyżki kakao; Masa czekoladowa: 35 dag czekoladowego kremu do smarowania pieczywa, 20 dag masła, 0,5 kg suszonych śliwek, szklanka wódki, 10 dag gorzkiej czekolady; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%; 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru. Czekolada gorzka 10 dag. Sposób przygotowania: Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy szklanką wódki. Odstawiamy(...)białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy

Pobite gary Barbary
Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką 233

tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki(...)szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 4 jabłka Przygotowanie: Masło ucieramy z 2/3 szklanki cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy sól. Ucieramy dalej i wrzucamy stopniowo po jednym jajku oraz mleko. Wsypujemy przesiane: mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia. Wylewamy do formy wyłożonej papierem

Życie zamknięte w smaku
Tort czekoladowo-śmietankowy z kajmakiem, czarną porzeczką w migdałach na 31 urodziny. 177

wolnym ogniu ok 2,5h. Studzimy, otwieramy puszkę i już; tylko nie wyjadajcie z puszki! Masa porzeczkowa szklankę czarnych porzeczek podsmażamy na maśle, dodajemy żelatynę; można zastąpić dżemem porzeczkowym. Masa śmietanowa -100 gram białej czekolady -400 gram śmietany 36% -dwie łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy ostudzoną po kąpieli wodnej, roztopioną białą czekoladę; by przyśpieszyć(...)części. Używamy do tego żyłki, lub grubej nici. Biszkopt jest bardzo puszysty i wilgotny, nie wymaga nasączania. Można to zrobić, dla wzbogacenia smaku i aromatu. Przekładamy biszkopt od dołu masą porzeczkową, kajmakową, i na górę i po bokach śmietaną z białą czekoladą. Górę i boki obkładamy płatkami migdałów, i ozdabiamy czekoladą gorzką z kąpieli wodnej za pomocą trzepaczki; trzepaczkę zatapiamy

BaRepas
Czarny Las w bezie 146

Kiedy masa zrobi się błyszcząca i kleista dodaj skrobię kukurydzianą i ocet - wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki. 4. Dodaj kakao i wymieszaj szpatułką ( nie musi być dokładnie). 5. Podziel masę na pół. 6. Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia z każdej połowy uformuj okrąg o średnicy ok. 25cm. 7. Obie blachy z bezowymi podstawami piecz 45min(...)całości dodaj śmietanę i likier/ sok wiśniowy i wymieszaj dokładnie szpatułką. Do tego: 1. Wiśnie umyj i pozbaw pestek. Całość: 1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy i wyłóż połowę wiśni. 2. Na tak przygotowany blat połóż drugi i powtórz kolejne czynności. 3. Na sam wierzch zetrzyj kostkę czekolady. 4. Można również ozdobić listkami świeżej mięty. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowy tort Hawana babci Basi ! 298

przy uchylonych drzwiczkach . Następnie wyjmuję z piekarnika i zrzucam na podłogę. Podnoszę i pozostawiam na szafce do wystygnięcia.   W tym czasie przygotowuję śmietanę , Składniki na masę śmietanową : 1 litr śmietany kremówki 30 % Gostyńska, ( schłodzona) 4 łyżki cukru kryształu, 2 cukry waniliowe Delekta, 2 łyżeczki żelatyny bez przypraw CYKORIA, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody,( do namoczenia żelatyny ) Ponadto(...)być klarowane lub zwykłe ) Żelatynę Cykoria wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej I POZOSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA OK. 10 MIN.   W tym czasie miksujemy schłodzoną śmietanę kremówkę na dość gęstą masę ( uwaga, żeby nie przebić i nie zrobić masła !!!   Gdy już mamy ubitą śmietanę , rozpuszczamy nie zagotowując namoczoną żelatynę , trochę studzimy i letnią wlewamy miksując dalej ubitą śmietanę. Wszystko odkładamy

Pysznosci Babci Basi