Delikatne ciasto z pianką z białej czekolady i śmietany a na wierzchu warstwa masy kajmakowej i prażone ziarno słonecznika. biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki
Kolorowa kuchnia Elkibudyniowej. Białka ubić na sztywną pianę, jak już będzie sztywna powoli wsypywać cukier, nadal ubijać. Sztywną masę białkową rozłożyć na owocach. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 25 minut. Można podawać z dowolnym sosem. Może być owocowy lub śmietanowy. Smacznego
Kuchnia Pokoleńogniu w rondelku, cały czas mieszamy by się nie przypaliła. Gdy ostygnie mieszamy ją z serkiem śmietanowym. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do czekolady i miksujemy. Na końcu przekładamy pianę z białek do masy z czekolady i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Ciasto pieczemy
Aga w kuchniprzepis znajdziecie tutaj , a całość dopełniona smakowitą masą z migdałami. Przyznam że ciasto w samo w sobie dosyć niebanalne i mega smaczne. Mnie bardzo przypadło do gustu, bo wprost uwielbiam słodko-kwaśne połączenia. Jeśli nie macie pomysłu czym poczęstować urodzinowych gości, to ten przepis na pewno zastąpi z powodzeniem nie jeden ciężki śmietanowy tort. Zapraszam was do tej iście jesiennej(...)drobnego cukru do wypieków 175 g zimnego masła lub margaryny o dużej zawartości tłuszczu (>80%) 2 jajka 5 ml ekstraktu waniliowego szczypta soli Na masę jabłkowo-serową: 1 kg jabłek ( u mnie kwaskowa antonówka) sok z połowy cytryny 200 g frużeliny żurawinowej ( z tego przepisu ) lub kupnej 300 g twarogu co najmniej 2-krotnie zmielonego
vaniliowoczekoladowaszklane naczynie tłuszczem i układać warstwami ziemniaki i ser. Najpierw masa ziemniaczana. Teraz masa twarogowa. I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Można podawać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną. Ja podałam z podsmażoną cebulką i boczkiem, Smacznego
potrawyregionalneoryginalny przepis i na pewno kiedyś pojawi się na blogu. Dzisiaj jednak kuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól(...)Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy sos szczypiorkowy. Składniki sosu
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyszła pora na ostatni majowy serniczek , tym razem z musem malinowo-śmietanowym . Jest delikatny i wilgotny dzięki kąpieli wodnej ,rozpływa się w ustach ,mus malinowy jest słodki ale jednocześnie kwaskowaty idealnie pasuje do smaku sera . Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 800 g sera u mnie z Wielunia "mój ulubiony" - 4 jajka - 200 g białej czekolady - 2 duże
Wypieki ReneMoja kolejna propozycja skromnego tortu komunijnego z czekoladowo- śmietanowym wnętrzem. Składniki Biszkopt jasny 2 szt ( tortownica 24 cm) 2x 3 jajka 2x 3/4 szkl mąki 2x
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatynastępnie mieszamy z kaszą.Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko.Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem.Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Skrapiamy po całości olejem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.Podajemy solo lub z ulubionym sosem p. śmietanowym.Smacznego
Ostra na Słodkołyżka sherry 1 łyżka cukru opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin Warstwa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Custard: Połączyć mleko, śmietankę i nasionka z laski wanilii w garnku i doprowadzić do wrzenia. W dużej misce wymieszać widelcem na gładką masę żółtka, cukier i skrobię. Zdjąć garnek z mlekiem z ognia i bardzo powoli wlewać
zadanie-gotowaniewprost rozpływa się w ustach! Cudowny! Składniki: 350g twarogu do sernika 30g budyniu śmietanowego z cukrem 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko aromat waniliowy 1 gruszka Sposób przygotowania: Jajko ucieramy z cukrem, aromatem waniliowym i budyniem. Następnie dodajmy twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki przekładamy masę serową. Na środek wkładamy gruszkę. Pieczemy w 150 stopniach przez 35 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestacukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa śmietanowa: 2 szklanki gęstej śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy
Wanilia i Kardamonrównież wymieszać. Następnie zmieszaną żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać. Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu, na to frużelinę owocową, 1/3 bitej śmietany, biszkopt, frużelinę kolejną porcję bitej śmietany, biszkopt, frużelinę i resztę kremu śmietanowego
Krakowskie smaki Aniwspaniałe pod warunkiem, że tak jak ja lubicie mocno słodkie i bardzo śmietanowe. składniki: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego wykonanie: Mocno schłodzoną śmietanę ubijam, kiedy jest sztywna dolewam stopniowo schłodzone mleko skondensowane. Ubijam jeszcze chwilę, żeby składniki dobrze się połączyły. Gęstą, puszystą masę przekładam do litrowego pojemnika po lodach, przykrywam i wstawiam do zamrażarki
babka w formieszkl. cukru pudru 300 g masła 5 żółtek 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania:Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem
Słodkości i nie tylko