masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:42/68)

Kremowe ciasto na roladzie z bananami 263

dwoma budyniami i mąką, tak, aby nie było grudek. Rozrobioną masę budyniową wlać do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając do momentu, aż budyń będzie bardzo gęsty. Gorący budyń przykryć żeby nie było grudek i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony budyń zmiksować z masłem lub margaryną. Składniki na warstwę śmietanową: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 gorzka

Na słodko lub wytrawnie
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 190

gwarantują nam one równą płaszczyznę ciasta. Ci co pieką biszkopty wiedzą iż stygnąc lubią się one kurczyć, "szok" po zrzuceniu powoduje, że ciasto jest równiutkie. Sprawdzone wielokrotnie. Składniki masy owocowej: - 1,5kg dowolnych owoców - 0,5l wody - 2 proszki budyniowe (bez cukru) - 3 galaretki owocowe (najlepiej bez cukru, dajemy wówczas więcej ksylitolu), dałam z owoców leśnych - 3/4 szklanki ksylitolu(...)rozprowadzamy, przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko przyduszamy. Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem

Smaczne Zdrowe
Cannoli - włoskie rurki z kremem serowo śmietanowym 267

Cannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i

Smaczna Pyza
Kremowy sernik z musem truskawkowym 472

może dla mnie nie istnieć !  Ten patent działa, masa serowa jest gładka bez grudek, no i odpada zbędne mycie…ufff. Jesli chodzi o sam sernik, to jest  kremowy, delikatny, na podpieczonym kruchym spodzie, pieczony w niskiej temperaturze dzięki temu jest śnieżnobiały i nieprzypieczony.  Smaku dodaje mu śmietanowa pianka z musem z truskawek.  Dla mnie idealny, jeden

Wanilia i Kardamon
Tarta z pomidorami i sosem czosnkowym na kruchym spodzie 230

ostra, zioła prowansalskie, bazylia     Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i uformować w nim dołek. Do wgłębienia wrzucamy pokrojoną margarynę, jajko oraz sól. Ugniatamy ciasto na gładka masę, ale niedługo ponieważ kruche ciasto nie lubi wyrabiania. Zawijamy je w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Ciasto uformować w okrągłej formie natłuszczonej (ja robię(...)solą, pieprzem i bazylią. Sos pomidorowy wykładamy na przestudzoną tartę. Układamy na niej plastry salami i zalewamy śmietanowym sosem. Na sos wykładamy plastry pomidorów i starty żółty ser. Tarte wkładamy na ok 30 minut do nagrzanego do 180stopni piekarnika ( do momentu,aż masa sie zetnie). Smacznego

ChilliJemy
Ciasto Wuzetka 245

blaty. Umieścić jeden blat w tortownicy lub blaszce wyłożonej folią aluminiową. Krem śmietanowy • Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać. • Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę. • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła

To co kocham
Tort Mleczna kanapka 206

pieczenia. Piec każdy blat osobno w 170 st.C przez 15-20 minut. Krem śmietanowy • Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać. • Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę. • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się

To co kocham
Ciasto Kopiec vel Łąka kreta 221

krążki i wyłożyć dość ciasno na ciemne ciasto w tortownicy. Krem śmietanowy • Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać. • Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę. • Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się

To co kocham
Ciasto kokosowo - śmietankowe 453

Cześć , Wczoraj wpadli do mnie goście , więc trzeba było coś upichić:))  Przedstawiam Wam dziś ciasto  kokosowo - śmietanowe:))))))) składniki ciasto kruche: mąka pszenna 3 szklanki cukier puder 1 szklanka margaryna 250 g żółtka 6 proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa śmietankowo- kokosowa śmietana 18% kwaśna 1200 g cukier 1 szklanka białka 6 budyń śmietankowy 2 opakowania cukier wanilinowy

Cukier&Puder
3 bit z kremem cappuccino 401

taką słodycz. Foremka 20x32 cm 65 herbatników maślanych (zwykłych lub kakaowych) 510 g masy kajmakowej Krem budyniowy: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g margaryny lub masła Krem śmietanowy z cappuccino: 550 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 13 g fixu(...)warstwą herbatników. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz esencję waniliową. Wsypujemy cukier, gotujemy. W osobnej misce mieszamy resztę mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze masę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do powstania gładkiego kremu. Gotowy krem

VioletoweKucharzenie
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 156

dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość 7-8 cm). Pieczemy 60-90 minut w 180 stopniach. Upieczoną babę możemy podać z sosem śmietanowym lub z sosem z chleba z TEGO przepisu. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami, gotowe w godzinę 175

Ciasto rozpływa się w ustach, jest pyszne. Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową lub olejkiem waniliowym lub śmietanowym, dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką puszystą masę. Na górę poukładać połówki śliwek, jeśli użyjecie dużych to pokroić je na 6 kawałków. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Tort czarno-biały 230

Ciasto jasne, ciasto ciemne i masa maślano-budyniowa – ot, cały tort czarno-biały! Prosty, minimalistyczny w wyglądzie, ale wyjątkowo smaczny i delikatny. Ze składników, które być może macie w szafce. Ostatnio robiłam torty śmietanowe – przyznam, że chciało mi się takiego maślanego jak za dawnych lat. Tort idealnie sprawdzi się na świętowanie ważnych okazji. Ja świętuje nim dzisiejsze(...)białko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl. gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru 50 ml oleju + 50 ml zaparzonej, mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – masa: 2 szklanki mleka 2 żółtka (pozostałe z ciast) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżki cukru 200 g dobrej jakości masła

Poezja smaku
Śmietanowy tort z owocami 262

nasza niespodzianka na dzień ojca połączony z imieninami Piotra :) Śmietanowy tort z owocami wcale nie jest aż tak skomplikowany w przygotowaniu, jak to wydawać by się mogło. Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych, świeżych, sezonowych owoców. Przygotowanie biszkoptu Przygotowaliśmy 2 biszkopty, aby tort był znacznie wyższy. Powyżej znajdziecie listę potrzebnych składników, jeśli będziecie robili biszkopty oddzielnie, albo tylko jeden(...)nich nasączamy przygotowanym ponczem. Na pierwszy blat wykładamy 1 część masy, a następnie układamy na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i następnie nakładamy krem i brzoskwinie itd. Brzegi oraz wierzch także smarujemy kremem. Górę tortu dekorujemy świeżymi owocami np. malinami, jagodami. Post Śmietanowy tort z owocami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą 132

czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie jest w sam raz słodka, a jest(...)minut. Krem śmietankowy • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez zbędnego ubijania. Składanie tortu • Jeden blat ułożyć na tortownicy, rozłożyć 1/2 dżemu żurawinowego, na to 1/3 kremu śmietanowego. Położyć drugi blat i lekko docisnąć, powtarzając cały proces. • Położyć trzeci blat, rozsmarować

To co kocham