obniżenie ciśnienia, zmniejszania stanów zapalnych oraz ryzyka zachorowań na cukrzycę, nowotwory oraz choroby serca. Idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jednak przyznam, że jego lekko orzechowy (?) posmak - nie wszystkim odpowiada. Na szczęście moja rodzinna przywykła i to zaakceptowała... Wracając do placków... Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i doskonale zaspokajają nawet ten większy głód. Idealne połączenie smakowe(...)zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie warzywa (cukinię z sokiem) połączyć z amarantusem i wymieszać z jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą. Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron
Di gotujePyszne orzechowe ciastka o pomarańczowym aromacie to propozycja dla osób o silnej woli. Chociaż bardzo słodkie i bardzo pożywne, trudno poprzestać na zjedzeniu jednego czy dwóch. :) Są naprawdę rewelacyjne! Inspirację do ich powstania stanowiły florentynki z książki "Cukiernia Lidla. Przepisy Pawła Małeckiego". Składniki: - 1,5 szklanki migdałów (ok. 200 g) - 1,5 szklanki orzechów ziemnych niesolonych* - garść posiekanej żurawiny(...)blenderem (można zostawić połówki lub lekko rozdrobnić - wedle gustu). Do rondelka z syropem wrzucamy orzechy i żurawinę, dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po łyżce masy, rozpłaszczając formujemy ciasteczka. Zachowujemy odległość 5-6 cm pomiędzy ciasteczkami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 150 stopni z włączonym termoobiegiem. Zostawiamy do wystudzenia (dopiero wtedy ciasteczka dobrze się
Smakuje zdrowoskojarzeń : )). Na zdjęciu powyżej, zapiekankę zdobią orzechy włoskie, ale za drugą próbą pominęłam je – polecam ten sam ruch wszystkim, którzy połączenie serka z nerkowców i orzechów włoskich uważają za orzechowy przesyt. Składniki: Na dolną warstwę batatowo-buraczaną: 1 średni batat (w sumie potrzebne są 2 bataty, patrz. „Na górną warstwę batatową”) 3 małe buraki (lub 2 średnie(...)mdły posmak) 5 łyżek mleka kokosowego szczypta gałki muszkatołowej świeży estragon/lubczyk lub inne świeże zioło 40-50g wędzonego tofu *kulkami pieprzu posypujemy górną warstwę, paprykę/chili mieszamy z masą batatową cebulowy serek wegański 3/4 szklanki nerkowców (zamoczonych w zimnej wodzie od 1 do 4 godzin przed zblenderowaniem) 1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej z kartonu lub domowej roboty) 3 łyżeczki
Fill The Bowlwsch Szwajcaria), która ma 80 km długości i jest najwyżej polożoną zamieszkałą doliną w Europie. Przepis, troszkę zmodyfikowany, zaczerpnięty z książki: „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Polecam bardzo! Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny Składniki na torownicę 22 cm Ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny Kasia 120 g cukru pudru 2 żółtka(...)masła lub margaryny Kasia 150 ml słodkiej śmietany 2 łyżki soku z cytryny Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. W tym czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe. Do garnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru i 2 łyżki wody i gotujemy karmel, uważamy aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. W innym garnuszku gotujemy
Mia Cucina SofietaPojawiłam się tam tylko na chwilę, żeby przygotować szybki obiad. To taka jesienno-zimowa wersja polędwiczki wieprzowej. Zdjęcie podpatrzyłam gdzieś w gazecie i do niego ułożyłam przepis. Wyszło pysznie. Orzechowa skorupka po zapieczeniu jest bardzo chrupiąca, a mięso w środku pozostaje soczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także(...)godzinę. Na patelni roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażyć mięso 2-3 minuty z każdej strony. Orzechy posiekać, wymieszać z 2 łyżkami miodu, jajami i bułką tartą. Przygotowaną masą oblepić polędwiczki. Piec ok. 15 minut w 180°C. Jabłka przekroić tak, aby wyciąć ze środka plaster z ogonkiem. Z pozostałych części usunąć gniazda nasienne, a później pokroić na mniejsze części
Pełny talerz" Bywa, że mam tyle spraw na głowie, że kompletnie nie mam czasu na pieczenie, nie lubię takich dni. Ale późnym wieczorem, ostatkiem sił, kiedy okazuję się
Słodkie Przyjemnościzaskakujące w smaku danie. Przyjazne także insulinoopornym Bezmięsne koko-pomidoro Składniki (4 porcje): 1 puszka białej fasoli (240g netto; oczywiście lepsza będzie ze słoika :)), 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (masa przed ugotowaniem), 1 szklanka mleka kokosowego (polecam Real Thai z kartonika), 1/2 cebulki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki koncentratu pomidorowego (tutaj ilość w zależności od preferencji(...)dania to: około 218 kcal Białko: 11,6g Węglowodany: 35,4g Tłuszcz: 4,2g Błonnik pokarmowy: 6,5g Ładunek glikemiczny: 9,7 (IG = 33,8) Spróbuj także: afrykańska zupa orzechowa , wege burgery z soczewicy . Jeśli macie ochotę wypróbować gotową dietę wykluczającą mięso, serdecznie zachęcam do odwiedzenia mojego internetowego sklepu . Czeka tam na Was gotowa dieta WEGE SMAKI Obłędnie pyszna
Natka Pietruszkiwiem jak u Was, ale u mnie się tego święta nie obchodzi. W sumie nie nazwałabym tego nawet świętem... Bądź co bądź dzisiaj pomysł na wykorzystanie wczorajszych ciastek orzechowych z czekoladą >> halloweenowe szczeki. Wyglądają obrzydliwie, co w tym momencie jest ich atutem :-). Pomysł zaczerpnęłam z tej strony . Mnie niestety nie udało się kupić mini pianek Marshmallows, więc(...)jasności i puszystości. Dalej miksować, dodać jajko, jogurt, a następnie wsypać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i pokrojoną na kawałki czekoladę). Dobrze zmiksować, aż masa będzie owijać się o trzepaczki miksera. Z tak przygotowanego ciasta uformować kuleczki (każda o wadze ok. 35 g). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Nastoletnie Wypiekaniepamiątka, no i oczywiście wspólne zdjęcie :-) No ale dość tych achów i ochów :-) Przejdźmy to sedna czyli kulinariów Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym ale jakże pysznym ciastem-orzechowym z bitą śmietaną. Ciasto zawsze się udaje,nie siada, smakuje wspaniale i robi się je dość szybko. SKŁADNIKI *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ CIASTO -6 jajek -3/4 szklanki cukru(...)orzechy do posypania Śmietanę wraz z cukrem i fixami miksujemy Wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim blatem Składniki na polewę podgrzewamy około 1 minutkę w mikrofali ,mieszamy na gładką masę. Polewą smarujemy blat ciasta,posypujemy orzechami i gotowe :-) Ciasto chowamy do lodówki,najlepsze na drugi dzień. Polecam gorąco, pyszne, łatwe, szybkie :-) Kubeczek kabaretu Smile z autografami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepisów oto serniki jakie do tej pory pojawiły się w moich wpisach: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Sernik z jeżynami i kokosową bezą Sernik z karmelizowanymi jabłkami na orzechowym spodzie Sernik z budyniem czekoladowym Serniczek z kawowymi biszkoptami Sernik z rosą Sernik kokosowo-pomarańczowy Sernikobrownie z wiśniami Sernik z batonami Mars Sernik czekoladowy A teraz pora na sernik na zimno(...)wyciśnięty z niej sok. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Miksując ser na najwyższych obrotach wlewamy żelatynę. Miksujemy do całkowitego połączenia. Dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie mieszamy aby masa zachowała puszystość. Do dużej tortownicy lub do kilku małych foremek na serniczki ( Idealne są te firmy banq ) lub filiżanek wlewamy po kolei galaretkę z owocami, ser, znów galaretkę z innymi
sierotka maRysia w kuchniBardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny(...)Dosypujemy suche składniki oraz żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do formy na babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy babka jest dobra. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną
VioletoweKucharzenieKulki orzechowe ładnie się prezentują i tez wyśmienicie smakują. Możemy przygotować je także z kruchego ciasta które akurat nam lekko podeschło i nikt już nie ma ochoty go jeść ;-) Ja użyłam orzechów brazylijskich ale Wy macie pole do popisu. Bakalii w końcu mamy pod dostatkiem. Składniki; 30 dag herbatników ( możemy czesc zamienic na biszkopty lub na kruche ciaseczka ) 3 łyzki(...)niej kulki a następnie obtoczyć w zmielonych orzechach. Kulki równiez możemy podac bez dodatkowego obtaczania w polewie tylko w samych orzechach, zawsze to trochę mniej kalorii ;-) ps. jeśli masa wyjdzie nam za luźna wtedy należy dodać więcej pokruszonych ciasteczek. Miłego słodkiego dnia
Radość kipiąca uśmiechem.płatki jaglane na waniliowym mleku sojowym z truskawkami (także w środku) i masłem orzechowym~ Wróciłam! Co prawda śniadanie nie jest zbyt spektakularne, ale po pierwsze nie miałam siły na nic bardziej skomplikowanego, a po drugie tego właśnie potrzebowałam! Po 10 dniach na białych bułkach z dżemem dwa razy dziennie, z minimalną ilością warzyw i owoców mój organizm się buntuje(...)aczkolwiek w pełni sił jeszcze nie jestem, dalej mam stan podgorączkowy :( Pomijając tę nieprzyjemną sprawę plener udał się bardzo dobrze - zrobiłam dużo zdjęć z których jestem zadowolona oraz poznałam masę nowych osób :) Oczywiście pokażę Wam zdjęcia :) Jest ich sporo więc potrzebuję okolo 2 dni na ogarnięcie ich :) Tymczasem wracam pod ciepłą kołderkę
breakfast of dreamsproduktów. Podczas przygotowywania, nie użyłam miksera, tylko trzepaczki. Najwięcej zajęło mi obieranie jabłek i łuskanie orzechów, reszta trwała dosłownie chwilę. Zainspirowałam się tym przepisem. Zapraszam na Ciasto Orzechowo-Jabłkowe ."Składniki:200 g mąki pszennej 100 g cukru (ponad połowa szklanki)łyżka cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczki proszku do pieczeniapół kostki margaryny100 ml mleka2 duże jajka5 małych jabłekszklanka(...)młoteczkiem zbijamy - tak aby powstały nam małe kawałki :) ( Nie mielimy, bo zależy nam na trochę większych kawałkach - a krojenie nożem zajmie nam zbyt dużo czasu ).Do wylanej w formie masy dodajemy na wierzch 2/3 jabłek i mieszamy razem z ciastem. Oczywiście jeżeli wolicie, możecie wymieszać je przed wylaniem do formy, ciasto pokryje wtedy wszystkie owoce. Następnie na górę ciasta
Słodkie PrzyjemnościTydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia , rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa”. Tak więc w każdą środę będę umieszczać przepis na zdrowsze słodkości, desery. Dzisiaj zapraszam na smaczne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu kuleczki z daktyli z sezamem. Pożywne, słodkie, choć bez dodatku cukru i wegańskie. Zdrowa(...)kokosowe do obtoczenia 1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. 2. Daktyle osączyć i wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Z otrzymanej gęstej masy formować w rękach kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić na około 60 minut do lodówki. Smacznego
Mała Cukierenka