Bardzo zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka gryczane z mnóstwem dobroci w środku - otrębami, migdałami, pistacjami, słonecznikiem, chia, suszoną żurawiną oraz gorzką czekoladą. Orzechowy smak mąki gryczanej dodatkowo podkreśliłam masłem oraz mlekiem migdałowym. Ciasteczka są bardzo sycące, świetnie pasują do jogurtu naturalnego czy szklanki gorącego mleka z cynamonem. Warto zaznaczyć, że nie zawierają cukru, jajek, masła, ani białej mąki. Jeśli otręby(...)łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego
DefinicjaSmakusię pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak:Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki. Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna (53% kakao),czekolada biała,czekolada mleczna,mleko(...)grupy bezpieczniejszych składników konserwujących.Jak widać skład kremu jest "przyzwoity". Mleka w proszku unikam, to fakt. Są jednak produkty, gdzie jego dodatek jest konieczny, na przykład powszechnie znane domowe masy do wafli. Każdy kupowany przez nas gotowy produkt zawiera jakieś konserwanty. Nie znalazłam takiego, który nie miałby żadnego. Gdybym nie znalazła go w składzie na słoiczku, nie uwierzyłabym
Codzienna kuchnia niecodziennaObiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie Wam w boczki! Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie Składniki na małą tortownicę na spód 100g bezglutenowych herbatników* 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 6 daktyli 65 g (8 łyżek) bezglutenowych płatków owsianych 1 łyżka syropu z agawy *użyłam nieudanych herbatników własnej produkcji, ale można tez użyć kupnych(...)siekaczu (z dużym kielichem) z płatkami owsianymi. Dodajemy resztę składników i łączymy z herbatnikami i płatkami owsianymi w siakaczu. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia, a na niego nakładamy masę na spód. Spód mocno dociskamy, powinien być mocno zbity. Masa na sernik Przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody. Gdy woda wyparuje, zdejmujemy z gazu. Dodajemy resztę składników na masę
Fill The Bowljakoś bardzo na smak ciasta. Pani Dominice jeszcze raz gratuluję, a Was zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x40 cm) Biszkopt czekoladowo-orzechowy: 8 jajek 180 g cukru 120 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 200 g orzechów laskowych (dałam mniej) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem Ferrero Rocher(...)pudru Poncz: 1/2 szkl likieru karmelowego lub orzechowego 1/4 szkl wody Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 36% 1,5 łyżeczki miodu Dodatkowo: 250 ml śmietanki 36% 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Biszkopt czekoladowo-orzechowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Orzechy zmielić
Nastoletnie Wypiekanielubicie czekoladki Kindr Schoco Bons? To mleczno-orzechowe nadzienie z kawałkami orzechów laskowych mmmmm….. Przyznam się, ja ich uwielbiam. Zapraszam do wspólnego przygotowania lekkiego deseru. Jest pyszny, przyjemny w smaku i konsystencji. Smakuje rewelacyjnie i co ważne powstaje bardzo szybko. To idealne rozwiązanie, gdy nagle nachodzi nas ochota na coś słodkiego! Mają jedną wadę, znikają w mgnieniu oka Dzięki życzliwości(...)Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do przezroczystych pojemników lub szklaneczek wkładamy kilka kawałków ciasteczek. Ubitą kremówkę przekładamy na pokruszone ciasteczka, dodajemy pokrojone czekoladki, posypujemy kawą cappuccino, przykrywamy masą śmietanową. Na koniec dekorujemy górę deseru przepołowionymi czekoladkami schoco Bons
Podróż w kulinariakawy lub ciasto na imprezę, czy też deser na spotkanie ze znajomymi. Herbatniki w cieście mają wiele zastosowań – można ich użyć jako spodu do ciasta, jako dodatek do mas i kremów, a także jako warstwy w cieście. Użycie herbatników dodaje chrupkości. Są również wielkim ułatwieniem – dzięki herbatnikom nie trzeba piec kruchego ciasta na spód. Poniżej znajdziesz przepisy m.in(...)zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Obłędne czekoladowe ciasto KIT KAT Ciasto Kit Kat to pyszny i łatwy do przygotowania deser, który zachwyci miłośników czekolady! To połączenie kremowej czekoladowej masy, kruchych… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto MALINOWA DELICJA – malinowe ciasto z Delicjami Jeśli szukasz doskonałego przepisu na pyszne ciasto z Delicjami, to ciasto Malinowa Delicja z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Jest
Via Gustoząbek czosnku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku do zeszklenia. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, prażymy przez chwilę ciągle mieszając (aż poczujemy zapach jakby orzechowy). Zalewamy wodą na wysokość 1cm ponad kaszę. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody, studzimy. Dodajemy jajka i parmezan. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym za pomocą pędzelka i wykładamy(...)groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek Wszystkie składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masą wykładamy ostudzony spód z kaszy jaglanej, dekorujemy tym, czym chcemy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Smacznego
Be Fit Be StrongPamiętacie o dzisiejszym święcie? Każda Mama na pewno z przyjemnością przyjęłaby taki prezent :) Muffinki orzechowe z kostką czekolady są doskonałe na każdą okazję :) A wszystkim Mamusiom życzę radości z uśmiechu dzieci, miłości od nich bezgranicznej i sto lat w zdrowiu, by móc jeszcze świętować Dzień Babci jak najdłużej :) Składniki: U mnie wyszło 18 sztuk: 3 białka 120g cukru 230g mąki(...)Dodajemy cukier, miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy olej i mleko, miksując na najniższych obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz startymi na wiór orzechami włoskimi. Przekładamy do masy z białek i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek papierowych, do 2/3 wysokości. W środek wbijamy kostkę czekolady i wkładamy do nagrzanego do 170st
Kuchnia w czekoladzieCoś innego niż klasyczna szarlotka. Fajne połączenie jabłek z orzechową polewą, na prawdę mile nie tylko mnie zaskoczyła :) W oryginalnym przepisie polewa nie była orzechowa tylko migdałowa, a przepis znalazłam na blogu dancia.blogSkładniki :4 jajka150 g cukru pudru120 g mąkicukier waniliowycynamon3-4 jabłkałyżeczka cukru do posypania jabłekorzechy włoskie (tak ok 30g)opcjonalnie rodzynkiPolewa:100 g masła5 łyżek mleka1(...)żółtku, oraz stopniowo dosypujemy mąkę i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie do czasu połączenia się składników.Blaszkę o wymiarach 36x26cm wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami i wykładamy równomiernie masę. Układamy plasterki jabłek i wciskamy między nie rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia
charlotte gotujewstawić do lodówki na 40 minut. Po wyznaczonym czasie rozwałkujemy 1 część ciasta na wymiar blaszki i pieczemy w temp. 195 C przez ok. 15 - 20 minut. Roladki śliwkowo- orzechowe Pozostałe 3 części również rozwałkujemy i rozsmarowujemy na nich powidła z orzechami. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i układamy w blaszce wszystkie 3 roladki , które pieczemy w temp. 195 C przez(...)cukrem waniliowym, następnie dodawać małymi porcjami ostudzony budyń. Ciasto "Pawi ogon" Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę. Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy upieczone rolady . Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą galaretkę. Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś się ulotniła
Słodkości i nie tylkowstawić na całą noc do lodówki. Ciemny: Śmietankę wlać do rondla i zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić obie połamane czekolady, odstawić na ok 2 minuty. Następnie dodać masło orzechowe, wymieszać aż składniki się stopią i połączą. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto, odłożyć(...)twardy"). Następnie ściągnąć z ognia, dodać łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszać. Na końcu wrzucić pokrojone orzeszki. Karmel wylać na ciasto (czynność tę należy wykonać dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomierną warstwą wierzch ciasta
6nieboCiasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne! Składniki na ciasto: 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej(...)wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić Warstwa malinowa
Czerwień i błękitLubię szukać nowych pomysłów na ciastka owsiane. Ten przepis zachęcił mnie użyciem daktyli, cynamonu orzechów, bo orzechowe ciasteczka są jednymi z najlepszych :) Nie spodziewałam się, że wyjdzie naprawdę słodko, a to wszystko bez użycia cukru. Ja wprowadziłam kilka drobnych zmian i upiekłam na większej formie, przez co wyszły dość cienkie i nie mogłam sobie poradzić z pokrojeniem tej owsianej "deski(...)owsianych pełnoziarnistych 1/2 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/3 łyżeczki soli morskiej łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki syropu klonowego Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Masło i olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Do tłuszczu dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia
FitKotMakaron" stwierdził, że z moim makaronem muszę jeszcze popracować, ale ta tarta skradła jego serce. Jak dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Rukola świetnie komponuje się z orzechowym spodem. Jak orzechy to i gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie(...)minut. Gruszki i gorgonzolę pokroić w kosteczkę tej samej wielkości. Jajka rozkłócić i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Gruszki z serem i masę śmietanową wylać na podpieczony spód i zapiekać ok. 20 minut. Podawać z orzechami i rukolą, które świetnie komponują się z resztą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt