łuskami koloru czerwonego. Znany głównie w kuchni tajskiej i filipińskiej. Jest bogatszy w składniki mineralne i witaminy niż ryż biały. Jego spożywanie poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno w daniach na ciepło, jako dodatek do curry czy surówek, jak i w sałatkach na zimno. Polecam używać go do przygotowywania lunchu(...)grupy B. Stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także selen, pierwiastek działający antynowotworowo. Można ją ugotować na kleistą masę, rozsmarować na wysokość 2 cm i zostawić do wystygnięcia. Wtedy kasza będzie miała zwartą konsystencję; można ją podsmażyć na patelni grillowej, staje się efektownym i smacznym dodatkiem do sosów
Wegańska kuchnia orientalnakasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą, przelać wrzątkiem lub uprażyć w garnku na sucho – gdy poczujemy orzechowy zapach, możemy zalać ją wodą i gotować. Aby pozbawić kaszy kwasu fitynowego można namoczyć ją na noc z dodatkiem soku z cytryny. Jednak trzeba pamiętać, że kwas fitynowy (występuje w zbożach(...)miękkości w wodzie. Po ugotowaniu miksujemy na gładko ze słodziwem i szklanką mleka lub wodą z dodatkiem łyżki mleka kokosowego. Prostokątną formę wykładamy herbatnikami, a na nie wykładamy masę z kaszy. Następnie wykładamy owoce – świeże, mrożone lub wekowane. Ja dodatkowo zmiksowałam banana z kakao i wyłożyłam na 100 % malin z Materne (biedronkowa Rapsodia). Na wierzch wykładamy herbatniki i wkładamy
KucharzycaWitajcie po weekendzie. Mam nadzieję, że wykorzystaliście go w pełni i chociaż trochę sie zrelaksowaliście;) Dzisiaj troszkę inaczej bo nie będzie przepisu. W piątek
Krakowskie smaki Anigotowe prażone orzechy laskowe kupisz w większości marketów) posiekaj drobno nożem. Dodaj je wraz z prażynką do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Na papierze do pieczenia odrysuj okrąg odpowiadający wielkości tortu i wytnij nożyczkami. Papier do pieczenia połóż na płaskim talerzu. Wyłóż masę na chrupkę formując ją w okręg o około 1-1,5 centymetra mniejszy niż blat biszkoptu. Wstaw(...)Dodaj je wraz z pra\u017cynk\u0105 do masy czekoladowej i dok\u0142adnie wymieszaj.","text":"Pra\u017cone orzechy laskowe (pra\u017cone orzechy nie posiadaj\u0105 sk\u00f3rki, gotowe pra\u017cone orzechy laskowe kupisz w wi\u0119kszo\u015bci market\u00f3w) posiekaj drobno no\u017cem. Dodaj je wraz z pra\u017cynk\u0105 do masy czekoladowej i dok\u0142adnie wymieszaj.","url":"https:\/\/prostepesto.pl
ProstePesto.plelementy nadzienie po ostudzeniu przekładamy do dużej miski – kaszę, boczek, mielone grzyby, cebulę z czosnkiem, mięso. Wbijamy jajko, dodajemy od razu wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiamy składniki na jednorodną masę. SKŁADANIE, PIECZENIE, SOS Farsz dzielimy na odpowiednią ilość porcji i nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki, a potem całość rolujemy ciasno, jak krokieta. Gołąbki układamy(...)odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie, bo zdecydowanie lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny, a jego smak rewelacyjnie podkręca ultra zdrowa, lekko orzechowa w smaku kasza orkiszowa i suszone grzyby. SKŁADNIKI 1 spora kapusta (1,5-2kg) 200g kaszy orkiszowej (2 woreczki) 500g mielonego mięsa z indyka – najlepiej mieszanka mięsa ciemnego
Karo in the Kitchenlekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę. Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed(...)koce piknikowe otrzymują: 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto:3 jajka1,5 szklanki maki pszennej2/3 szklanki mleka1 laska waniliiszczypta soli1/2 łyżeczki cukruNadzienie:300 g kremu orzechowego typu nutella2 banany2 duże mandarynkiowoce winogronaWaniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE:Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać
Malinowe PocałunkiJest to przepyszny torcik, który oczaruje każdego. Mało tego ! Smakuje nieziemsko ! Pyszne brownie orzechowe na oleju Kujawskim, który świetnie się sprawdził - jako spód oraz delikatny mus (bez żółtek ) i owoce takie jak borówki i czereśnie. Każdy kęs tego ciasta jest rajem dla podniebienia. Ciasto jest bardzo czekoladowe, więc polecam każdemu na poprawę humoru. A jak wiadomo czekolada podnosi poziom(...)wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz wlewamy olej. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Tortownicę wykładamy pergaminem
Kuchnia Pauletteslistonosz/kurier puka do moich drzwi ". Właśnie przyszła paczka z tureckimi Kawami Shazili do przetestowania. ( Propozycja ze strony Shazili Kawa na Facebooku ) Jest ich taka masa , że sporo czasu zajęło mi zorientowanie się w tym co też będę piła ( lub co będę wykorzystywać np. w deserach itp.). Dziękuję bardzo - postaram się sukcesywnie zdać relację z degustacji(...)Caramel Shazili - Kawa rozpuszczalna z zabielaczem i cukrem karmelowym --1 opakowanie=24 saszetki ( na 180 ml wody) 10)--Hazelnut Shazili --Kawa rozpuszczalna z zabielaczem i cukrem o smaku orzechowym --1 opakowanie=24 saszetki ( na 180 ml wody ) 11)--Chocolate Shazili --Kawa rozpuszczalna z zabielaczem i cukrem o smaku czekoladowym--1 opakowanie=24 saszetki ( na 180 ml wody
Buniabaje w kuchniśrednio. Krajobraz jest baaardzo monotonny. Głownie pola i kawałek lasu w oddali. X Zwierzyna. Jestem pewien, że ornitolodzy mieliby tu raj. Ja widziałem pustułki, bociany, żurawie, brzegówki i masę innych małych ptaków, których nazw nie znam. Pływających ptaków nie ma prawie w ogóle, bo nie miałyby tu życia, a co do ssaków to więcej widzę jadąc samochodem. X Weźcie(...)pytają o zestawy wegańskie i mają problem z ich dostaniem (w Polsce nie ma), dlatego wzorując się na oryginalnej racji wojskowej 1W(wege) zrobiłem własną. Składniki: - pieczywo chrupkie - masło orzechowe (w kiszonce z folii aluminiowej) - kakao z mlekiem w proszku - pieczywo chrupkie innego typu - pasztet sojowy - puszka fasolki w sosie pomidorowym - suchary specjalne - batonik owocowy - czekolada gorzka - batonik musli - herbata
Kryzysowa Książka Kucharskalubią wafelki Knoppers, szukałam pomysłu, który najbardziej będzie zbliżony do oryginału. I znalazłam, choć musiałam go nieco dostosować do naszych upodobań. Zrezygnowałam z mlecznej warstwy, a wafle przełożyłam kremem orzechowym. Aby wafelki były naprawdę smaczne, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Najpierw orzechy. Muszą to być orzechy laskowe, bo z innymi nie osiągnie się oczekiwanego efektu. Na zdjęciach jest kilka migdałów(...)zacznie odchodzić od nich skórka. Wówczas wsypać je na ściereczkę i potrzeć, aby sucha skórka odeszła. 3. Orzechy drobniutko posiekać. 4. Masło utrzeć mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. 5. Dodać nutellę i kakao, dokładnie zmiksować. 6. Na koniec dodać zmielone i drobniutko posiekane orzechy, wymieszać. Ja nie miałam orzechów mielonych, więc posłużyłam się blenderem, aby zemleć odpowiednią porcję
W mojej kuchniDzisiejsza lekcja, poświęcona będzie biszkoptom.Biszkopt to podstawa do produkcji tortu. A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny.W internecie, w czasopismach, w książkach
kolorowotorcikowofluor, bor) oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, inozytolu, kwasu pantotenowego oraz foliowego) i witaminy E. - 70 g masła (ja użyłam dodatkowo łyżkę orzechowego)- 3-4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)- łyżka przyprawy do piernika- 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody-pół tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 74 %)Gorzka czekolada - poprawia nastrój, dodaje(...)połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka". Smacznego
Kuchnia Elliesmak - lody bananowo-brzoskwiniowe: 5 bananów 4 brzoskwinie 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego rozdrabniacz, blender lub mikser dobrej jakości mleko kokosowe do rozrzedzenia masy po zamrożeniu Nie ma co ukrywać, do zrobienia tych lodów potrzebny jest dobry sprzęt, najlepiej mikser lub rozdrabniacz, który poradzi sobie z mrożonymi owocami. Banany powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe(...)wyjmujemy je z woreczka i wkładamy do misy blendera/malaksera. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką przekładamy miąższ do misy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i blendujemy na gładką masę. Im dłużej będziecie je miksować, tym lody będą bardziej napowietrzone, a dzięki temu smaczniejsze. Już w takiej formie smakują pysznie, ale warto spróbować i dodać np. ulubione dodatki. Lody
Cooking Monstermarcepan w formie znanego wszystkim chlebka, oblanego cienką warstewką mlecznej czekolady. Polewie również nie można nic zarzucić. Składa się z surowego cukru trzcinowego, masła kakaowego, mleka w proszku i masy kakaowej. I niczego więcej. Wnętrze jest nieprzesłodzone, a konsystencja lepka, co stanowi kolejną różnicę między nim, a "marketowym" kolegą. Ten drugi kroi się bowiem bardzo łatwo i nie pozostawia zabrudzeń(...)obtaczane w różnych posypkach. Moja ulubiona wersja to ta z wiórkami kokosowymi... a że połączenie daktyli i kokosa smakuje wyśmienicie, nie muszę chyba nikogo przekonywać. :) Pozostałe jakich spróbowałam to: orzechowe, truskawkowo-rabarbarowe, jagodowe i orzechowe. Drugie i trzecie są dość kwaśne, zaś pierwsze ze wspomnianych - bardzo słodkie. Wystarczy dosłownie jedna pralinka, by totalnie się zasłodzić. :) Z kolei orzechowych można zjeść
Poranek na słodkonich kuleczki wielkości wiśni,wkładamy do formy na orzeszki i smażymy na gazie kilka minut (aż będą rumiane) Składniki na masę (bez mleka w proszku)zagotowujemy i dopiero jak się dobrze wymieszaja i rozpuszczą to dodajemy mleko w proszku.mieszamy ,masą napełniamy połówki upieczonych orzeszków można je obtoczyć w polewie czekoladowej i jeszcze obsypać np wiórkami lub posiekanymi orzeszkami(moje(...)środku,posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w 180 stopniach ok10-12 min następnie całe kółka posmarować marmoladą i na to przykleić kółko z dziurką,polać delikatnie lukrem. ------------------------------------------------------------ CIASTKA ORZECHOWE Składniki: na ciastka: 2 jajka 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 10 dag masła 1-2 łyżki masła orzechowego lub nutelli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Swojskie jedzonko