masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:117/134)

Ciasto ucierane wzbogacone 87

pistacjowe masło. Migdały i pistacje świetnie pasują do owoców. W tym cieście ze słodkimi śliwkami tworzą smaczną kombinację. Ostatnio pojawiło się na rynku masło pistacjowe. Znając wcześniej tahini, masła orzechowe, czy masło migdałowe zastanawiałam się, czy jest możliwość zrobienia z pistacji masła pistacjowego. Na to wygląda, że tak. U mnie masło pistacjowe od razu znalazło zastosowanie w wypiekach. Dzisiaj polecam(...)białości. Następnie dodać masło pistacjowe, po jednym jajku i miksować krótko do połączenia składników. W drugiej misce odważyć mąkę migdałową, mąkę pszenną i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodać wymieszane mąki, pastę waniliową i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać do połączenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do wierzchu

codojedzenia
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 178

ciecierzycy i cukinii smakujące wspaniale dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw. Przepis na wegańskie kofty zaczerpnęłam od Jamiego Olivera , jednak trochę inaczej je przyprawiłam. Zrezygnowałam również z azjatyckiego w charakterze sosu orzechowego na rzecz chłodząco-rozgrzewającego połączenia sosu tzatziki i domowej harissy. Wegańskie kofty być może skojarzą Wam się z falafelami, jednak robi się je nie z surowej, a z gotowanej ciecierzycy(...)robota kuchennego umieść startą i odciśniętą cukinię, przesmażony czosnek z imbirem, ciecierzycę, przyprawy oraz mąkę z ciecierzycy. Zmiksuj, aż składniki się połączą, ale nie na papkę - niech pozostanie w masie trochę grudek. Przykryj masę folią spożywczą (zostawiam ją w misie robota kuchennego, tylko wyciągam noże) i wstaw do lodówki na godzinę.  Wilgotnymi rękami uformuj z masy 16 grubych paluszków

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z młodymi ziemniakami i porem 68

zapieczona w piekarniku i posypana szczypiorkiem. Doskonałą towarzyszką tej tarty będzie miska sałaty w sosie vinegret. Polecam też inne przepisy na tarty wiosenno letnie, na tartę ze szparagami i orzechową tartę z cukinią i serami Print Tarta z młodymi ziemniakami i porem Tarta z młodymi ziemniakami, kozim serem i porem posypana szczypiorkiem Ingredients CIASTO 250 g mąki(...)tarta musi lekko przestygnąć najpierw zanim zaczniecie sztukować). Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Dodać pora, wymieszać, wylać na podpieczony spód. Na to wyłożyć ziemniaki, powciskać w masę jejeczną, między ziemniakami rozłożyć kawałki twarożku. Piec 40-45 minut w 190 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony

Cooking for Emily
Ciasto Pani Walewska z bakaliami 346

  Bardzo smaczne ciasto z kruchego ciasta z bezą i bakaliami. Posmarowane powidłami śliwkowymi i delikatnie kawowym kremem. Trochę jest z nim zachodu, ale warto, ponieważ

Mała Cukierenka
Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika 201

ogień poszedł pyszło masło sezamowe i paprykarz z kaszą jaglaną, który przedstawię Wam dziś nieco bliżej:) Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa.  Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku.   Jej skład to: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, kasza jaglana 17%, teksturowane białko roślinne sojowe, cebula, marchew,  przyprawy (zawierają: seler(...)Primavika Poza paprykarzem z kaszy jaglanej w paczce znalazły się również: Pasztet pomidorowy z cieciorką  Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Masło migdałowe prażone Masło z nerkowców Masło orzechowe bez soli i cukru Musztarda ostra BIO Keczup dla dzieci

Kto ugości moich gości?
Rozpocznij dzień z Nutellą – najlepsze pomysły na smaczne śniadanie 161

kilku dziesięcioleci. Po raz pierwszy nazwa  Nutella  pojawiła się już ponad 50 lat temu (w roku  1964 ) . Od tej chwili możemy cieszyć się smakiem  orzechowo-czekoladowego kremu .  Jednak początki tego niezwykłego przysmaku, samej idei stworzenia czegoś pysznego i wyjątkowego, sięgają jeszcze dalej – aż do roku  1946 . Jaki początek dnia… … taki najprawdopodobniej będzie cały(...)Mamy wówczas  ogromną siłę  do tego, aby mierzyć się z problemami dnia codziennego. Poranny posiłek powinien być zatem zarówno smaczny, jak i pełnowartościowy. Dzięki m.in.urozmaiceniu go słynnym orzechowo-czekoladowym kremem, zadbamy o właściwą „porcję” szczęścia na dobry początek dni.  Bądź kreatywny z Nutellą! Nutella daje całe mnóstwo możliwości  eksperymentowania w kuchni , a tym samym tworzenia

Moja smaczna kuchnia
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 188

ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do tego kruchy orkiszowy spód, którego orzechowy aromat podkręca smak dania jeszcze bardziej.    Quiche ten przygotowałem specjalnie na rozpoczęcie mojej współpracy z Co Dziś w Menu , gdzie wraz z kilkorgiem szalenie zdolnych blogerów (a właściwie(...)śmietanę umieść w salaterce i lekko ubij trzepaczką. Dopraw, solą, pieprzem oraz tymiankiem i wszystko ze sobą wymieszaj. Ułóż część szparagów bezpośrednio na upieczony spód, a następnie wylej nań masę śmietanowo-jajeczną. Na górze ułóż kawałki łososia, sera oraz pocięte na mniejsze cząstki pozostałe szparagi. Posyp wszystko płatkami migdałów i wstaw z powrotem do pieca na 30 minut

Food Square
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 223

dzisiejszego wpisu, to bez wątpienia przyprawa, z którą warto się zaprzyjaźnić z wielu względów. Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po maśle orzechowym. Zaczęło się niewinnie i zapewne tradycyjnie bo od babcinej szarlotki. Do tej pory uważam połączenie cynamonu i jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować(...)czasie odlewamy nadmiar wody, dodajemy cynamon i mieszamy, aby się nie przypaliło Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową

peanutbuttermonster
Drożdż Informatyków 164

łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski(...)przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. Nie skracamy czasu pieczenia. Kolejna możliwa modyfikacja: Zamieniłam mąkę pszenną na pszenną pełnoziarnistą – dłużej rosło, ma mniej ładny kolor, bo ciemniejszy, zyskał orzechowy smaczek. Do środka dodałam rodzynki, a cukru, jak ktoś woli zdrowiej, 3/4 szklanki wystarcza Smacznego

Kocham Czekoladę
Jesienna zdrada 256

zdradą bywa- od kuszenia. Wczoraj poszłam do warzywniaka kupić gruszki i zobaczyłam na parapecie piękną dynię Hokkaido. Nie musiałam się długo zastanawiać- była moja. Dynia ta jest lekko orzechowa w smaku, miąższ ma raczej suchy. Jeśli chcecie dowiedzieć się wszystkiego o różnistych dyniach polecam posty Bei - z pięknymi zdjęciami i dokładnymi opisami do czego nadaje się poszczególna dynia, jaki(...)Usuwamy nasiona. Połowę dyni ubijamy na puré, resztę siekamy w nierówną kostkę (można ugnieść wszystko- chciałam mieć kawałeczki dyni w nadzieniu). Dodajemy szałwię z masłem i bulion (stopniowo, żeby masa nie wyszła za rzadka). Doprawiamy solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Na spód kładziemy warstwę makaronu. Ta lazania nie nadaje się, żeby robić ją z suchych płatów makaronu- nadzienie

les mirabelles
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 466

olej/oliwa Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do niewielkiego garnka z grubym dnem i podprażamy na sucho kilka minut aż zacznie orzechowo pachnieć. Zalewamy podwójną ilością wody (w tym przypadku 2 szklanki) i gotujemy na małym gazie aż do wchłonięcia płynu - jeśli się boimy przypalenia po 10 minutach zakręcamy gaz i pozwalamy jej "dojść" przez kolejne 10 minut. W czasie kiedy(...)wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości wody. Gdy wszystko zmięknie wyłowić przyprawy i zawartość patelni zmiksować z ciecierzycą, kaszą jaglaną i przyprawami na gładką masę - spróbować i w razie potrzeby doprawić do swojego smaku, a gdyby masa była zbyt gęsta i znacznie utrudniała mieszanie dodać trochę wody.  Tak powstałą miksturę przełożyć do wyłożonej papierem

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowe masło orzechowe i z OpenCard w DaVinci 223

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika 177

niedawno chwaliłam Wam paprykarz z kaszą jaglaną ? Otóż pasztet pomidorowy z cieciorką okazał się jeszcze lepszy!  Pasztet pomidorowy z cieciorką to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa.  Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku.   Jej skład to: woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny, przyprawy, hydrolizaty białka roślinnego, sól, substancja zagęszczająca(...)można przeczytać na stronie producenta: Primavika   Na moim blogu znajdują się również recenzje innych produktów Primaviki: Paprykarz z kaszą jaglaną Masło sezamowe słodzone syropem z agawy   Masło orzechowe bez soli i cukru

Kto ugości moich gości?
Kora orzechowa 183

Ciasto, które nie tylko pięknie się prezentuje ale i doskonale smakuje. U mnie gościło na świątecznym stole i wszystkim bardzo smakowało. Myślę, że jeszcze nie raz

Słodka Kraina Wypieków
Gnocchi z cukinią 66

popularne i powszechnie znane są te przygotowywane z ziemniaków. Proces przygotowania gnocchi jest stosunkowo prosty. Ziemniaki są ugotowane w osolonej wodzie, a następnie obierane i ugniatane na gładką masę. Następnie do masy ziemniaczanej dodaje się mąkę i jajko, mieszając, aż uzyska się jednolitą i elastyczną konsystencję ciasta. Ciasto jest następnie formowane w wałeczki i krojone na małe kawałki. Gnocchi gotuje(...)minut, aby całość delikatnie przestygła. Przed podaniem oprósz wierzch drobno posiekaną natką pietruszki. Zobacz też inne przepisy na obiad Roladki lasagne Tofu w sosie pomarańczowym Makaron z sosem orzechowym Łosoś w cieście francuskim Pierogi z serem pleśniowym Kotlety z bobu i bryndzy Zobacz też nowe przepisy Gnocchi z cukinią Placki z halloumi Roladki lasagne ze szpinakiem Szparagi w cieście filo

okolicepalnika.pl

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję