poprzednim poście pisałam że zakochałam się w zapiekanym kalafiorze, postanowiłam zrobić z niego pasztet, wyszedł wspaniały. Ma lekki posmak orzechowy, ostra papryka nadaje ostrości a czarnuszka pazura :). Pasztet idealnie się sprawdza na śniadanie, kolację lub obiad. Składniki: 1 duży kalafior 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej(...)czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Do lekko przestudzonej kaszy dodajem y zapieczony kalafior i blendujemy na gładką masę . Przekładamy do miski i dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, słodką, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, imbir, czarnuszkę, pieprz, sól, i całość dokładnie mieszamy
Łycha smakówPodprażona na maśle zyskała cudowny smak i aromat. Postanowiłam więc przygotować z niej pudding, taki jak z ryżu. I to był strzał w dziesiątkę! Kasza ma maślany, lekko jakby orzechowy posmak, konsystencja jest idealnie kremowa, a całość podana z lekko kwaskowatym dżemem smakuje obłędnie.Dżemu możecie użyć ulubionego - ja otworzyłam jeden ze słoiczków, które przywiozłam z wakacji w Polsce(...)minut, cały czas mieszając. Zalać mlekiem, dodać laskę wanilii i wyskrobane z niej ziarenka. Gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę, gotować 2-3 minuty, aż masa mocno zgęstnieje. Dodać kremówkę, gotować, aż masa nabierze odpowiedniej, kremowej konsystencji, około 5-10 minut.Wyjąć laskę wanilii, przełożyć pudding do szklanek.Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem dżemu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłoszech czy Francji. U nas nie ma takiej świątecznej tradycji, ale w tym roku postanowiłam to zmienić i na moim stole, wśród innych słodkości pojawi się właśnie nugat. Orzechowy nugat Proporcje na formę 12 x 20 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 60 g migdałów 60 g orzechów laskowych 100 g pistacji 80 g suszonych wiśni(...)formy wykładamy herbatnikami. W czystej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pozostałe 10 g cukru. Gorący syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do białka, cały czas ubijając. Masę ubijamy kolejne 5 minut. Dodajemy do niej bakalie i delikatnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, bo tylko wtedy stwardnieje po wystudzeniu. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstego karmelu. Jeśli jest
Kulinarne przygody Gatityzjeść za dużo. Aha, jest jeszcze jedna sprawa. Karmel daktylowy. Trochę Wam go powinno zostać, ale tym się nie martwcie. Użyjcie go jako smarowidła, na kanapkę z masłem orzechowym, albo w naleśniku – smakuje wybornie. Będzie też się nadawał do jaglanki, albo kolejnej partii deseru kakaowo-kokosowo-wiśniowego! Składniki na 3 porcje warstwa dolna/górna 1 puszka śmietanki kokosowej(...)przygotowania: Zalewamy 1/2 szklanki nerkowców wodą (z kranu, letnią lub zimną) i zalewamy daktyle wrzątkiem. Musimy przygotować trzy warstwy – kokosową z amarantusem, wiśniową z nerkowcami i daktylową. Najpierw robimy masę kokosową z amarantusem, która jest też bazą masy kakaową, później daktylową i na końcu wiśniową. Przygotowujemy 3 małe naczynia i układamy kolejno po 2 czubate łyżeczki masy kakaowej
Fill The Bowlpogodę idealny będzie chlebek bananowy. Ten akurat przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i nie potrafiłam mu się oprzeć. Pełen orzechów, wyraźnie bananowy, z lekkim posmakiem syropu klonowego; orzechowy smak potęguje dodatek płatków owsianych i orkiszowej mąki razowej. Jest dość ciężki, ale nie zakalcowaty; idealny na drugie śniadanie z kubkiem zimnego mleka. Nie tylko dla dzieci! Chlebek bananowy(...)roztrzepać, dodać jogurt, olej i syrop, wymieszać. Na końcu dodać rozgniecione banany, połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Na końcu dodać banany, wmieszać do ciasta. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch posypać pozostałymi płatkami. Piec w 180 st. C. przez 5-60 minut, aż do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: ciasto 10 całych jaj szklanka cukru 12 łyżek mąki pszennej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek kawy cappucino orzechowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka suchego maku krem 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek kawy cappucino 1/2 l śmietany kremówki kostka masła Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę(...)budyń z zawiesiny. Wystudzić go. Masło zmiksuj z ugotowanym budyniem na krem, schłodź go. Wykonanie: Upieczone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do blaszki na ciasto wyłożyć masę cappucino, na wierzch położyć drugą cześć ciasta. Ubić śmietanę i wyłożyć ją na wierzch ciasta. Całość posypać kawą mieloną. Osobiście jeszcze porządnie zwilżam ciasto przestudzoną kawą cappucino
PychotkaaaTort zrobiłam na urodziny mamy. Obłędnie czekoladowy, orzechowy i Toffikowy ;) Użyłam do niego również kremu Toffifee . Polecam szczególnie fanom tych czekoladek! Poezja :D Składniki: Ciasto: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 4 jajka 80 g masła 80 g cukru 100 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Krem Toffifee: 100 g czekoladek Toffifee(...)puszystości, dodać żółtka, dalej miksować. Wsypać czekoladę z orzechami i proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie delikatnie wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 30 minut. Upieczone wyjąć
Nastoletnie Wypiekanieszpatułką) ją w przygotowaną masę do połączenia się składników.Przelej masę serową na przestudzony kruchy spód.Lekko "trzaśnij" o blat formą, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy.Wyrównaj szpatułką masę serową tak, aby troszkę więcej zostało jej na środku formy.Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALEpod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto(...)godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady
Eat ShrimpsA czwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł
BaRepascharakteru. Składniki: Sos kalafiorowy: ½ małego kalafiora 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 łyżki oliwy szczypta soli 2 czubate łyżki płatków drożdżowych (jeżeli nie masz dodałabym 1 łyżkę masła orzechowego) Bakłażanowe pizze: 2 większe bakłażany odrobina oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli 2 pomidory pozbawione skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kosteczkę lub ½ szklanki passaty pomidorowej(...)solą i smaż 5-7 minut, do momentu, aż zmięknie i się zarumieni. Jeszcze ciepły kalafior i pozostałe składniki sosu przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeżeli wydaje Ci się ona zbyt gęsta wlej odrobinę wody i ponownie zmiksuj. Sos gotowy. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umyte bakłażany pokrój wzdłuż
Roślinna - blog wegańskiOrzechowy sernik na pierniku to dwa rodzaje wypieków w jednym. Ciasto oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia. Seropiernik jest tak dobry, że będzie gościł nie tylko na moim świątecznym stole :) PIERNIK: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 1 jajko 75g masła 1/2 łyżeczki sody SERNIK: 500g zmielonego twarogu 3 jajka(...)dnie powinien być papier do pieczenia. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać. Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez
https:KKuchniaMniamwyrobienia, lecz wyrobić je w misce. Polecam Wam ten sposób :) Do miski wsypać wszystkie suche składniki, a następnie wlać mleko, wodę i dodać masło. Całość dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować(...)wymaga szczególnej uwagi. Można go przygotować przy okazji np. gotowania obiadu. Kto się skusi i upiecze? :) Polecam Wam również inne wypieki: Kajzerki Bułeczki z czarnuszką Bułeczki orzechowe Chleb pszenno-żytni z musli
Codzienna kuchnia niecodziennasoczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź masło orzechowe. Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka(...)woda, należy ją odcedzić, w innym przypadku pasztet będzie za rzadki. Formę(25 cm keksówka) smaruję oliwą, posypuję otrębami, przekładam masę na pasztet i ponownie posypuję wierzch otrębami oraz plasterkami czosnku. Nastawiam piec na 180 stopni i po 50 minutach pasztet jest gotowy. Podczas pieczenia pachnie obłędnie ! Smacznego! Warto wypróbować
Życie na widelcutypowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna(...)lodówki.Nadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego
Food Squaregłowie upieczenie ciasta, z tym warzywem w roli głównej. Tak więc pojawił się niespodziewanie i wykorzystany został natychmiast. Pasternak. Wkomponowany w wypiek z pogranicza ciasta cynamonowego, orzechowego keksa, piernika, delikatnej babki. Struktura miękka, orzechy i daktyle utrzymują się równomiernie w całym przekroju. Ciasto jest wystarczająco gęste, by nawet ciężkie dodatki nie opadły na dno. Pasternak wyczuwalny(...)tarce o grubych oczkach. Orzechy i daktyle tniemy na drobniejsze kawałki. Do sporej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy około 5 minut, na wysokich obrotach, aż masa pojaśnieje i podwoi swą objętość. Zmniejszamy obroty miksera i przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, na trzy raty, po każdym dodaniu krótko miksując. Następnie wlewamy cienkim strumieniem olej
Kronika Piekarnika