duże słodkie i odchodzące od pestki śliwki. Nie zastanawiałam się długo i kupiłam 1,5 kg. Co zrobię? Jakie ciasto upiekę? W domu wymyśliłam, że będzie to ciasto ucierane, orzechowe(mam ich sporo) i koniecznie z kruszonką. Do ciasta zużyłam 1 kg śliwek a resztę zjedliśmy zanim zabrałam się za pieczenie ciasta. Były takie smaczne, że nawet pomyślałam(...)zmieliłam. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiałam do miski i dodałam zmielone orzechy. Wymieszałam. Do misy miksera przełożyłam masło, cukier i cukier waniliowy. Utarłam na gładką masę. Wbijałam kolejno po jednym jajku. Kiedy masa jajeczno-maślana była dobrze utarta, wsypywałam stopniowo mieszankę z mąką. Utarłam na puch. Foremkę (36x26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik włączyłam
Kuchnia u Krysigodziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Podgrzewamy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a masa będzie dość gęsta. Zostawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 175*C. Ciasto w formie wyjmujemy, smarujemy konfiturą różaną, wykładamy mus i przykrywamy drugą porcją ciasta. W górnej warstwie wycinamy kilka(...)przez dodatek żółtka szarlotka nie była w pełni bezglutenowa, ale nam to nie przeszkadzało. A smak gryki? Lekko wyczuwałam znienawidzony zapach, ale w smaku ciasto jest świetne- lekko orzechowe i bardzo kruche. Dużo delikatniejsze, niż ze zwykłej mąki. Może się jeszcze dam przekonać... No i ten różany sekret! Cała magia tej szarlotki to dodatek tej konfitury. Jabłka i róże
les mirabellesPamiętacie, kiedy pierwszy raz w życiu oglądaliście te zdjęcia ? Kiedy drżały i pociły się Wam dłonie? Kiedy Wasz oddech przyspieszał? Kiedy serce zaczynało mocniej bić, a
GRUBY WAŁEKPolworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z kakao). A piekę je, bo święta powoli się zbliżają, a polworony obecnie należą do tradycyjnych hiszpańskich wypieków w bożonarodzeniowym okresie.Pyszne, delikatne, kruchutkie (po wyjęciu z piekarnika nie można ich ruszać, nim nie ostygną całkowicie(...)piekarniku. Migdały i mąka zciemnieją (migdały znacznie bardziej niż mąka) i nabiorą aromatu. Potem wszystko ręcznie mieszamy. Trwa to kilka minut, i nie ma potrzeby używania żadnego miksera. Wkładamy masę do lodówki, aby trochę stężała. Po krótkim czasie rozwałkowujemy, wykrawamy foremką, kieliszkiem lub wąską szklanką, i pieczemy 12 minut. Dalej rzecz natrudniejsza ;) Trzeba poczekać, aż polworonki ostygną.W odróżnieniu
Grahamka, weka i kajzerkaSłodkie i szybkie jak to muffinki. Tym razem z jabłkami i orzechową kruszonką. Dzięki owocom są fajnie wilgotne w środku, a kruszonka chrupie między zębami. Smaczna i dość syta przekąska do pracy, szkoły lub jesienny spacer. Składniki na 12 sztuk: ( inspiracja: " Kuchnia z jadalnią ") 2 jajka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej(...)drugim naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Połączyć zawartość obu naczyń, nie mieszać długo, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać jabłka, wmieszać je w masę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i ucierając między palcami przygotować sypką kruszonkę. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić w 3/4 ciastem, a wierzch posypać kruszonką
Simply Foodtamten zachwycający deser był jakąś wersją torcika bezowego z orzechami. Prawdopo dobnie była to właśnie najbardziej podstawowa wersja z orzechami i daktylami. Pycha! Natomiast dziś u mnie wersja orzechowo-owocowa. W książce P. Małecki proponuje orzechy laskowe i truskawki, taką już sprawdziliśmy, jest cudowna, natomiast teraz truskawki nie mają swego słonecznego aromatu i smaku, dlatego zdecydowałam się na próbę(...)mielimy na mączkę lub bardzo drobniutko siekamy. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Ubijając dodajemy stopniowo, łyżka za łyżką cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Odwrócona powinna pozostać w naczyniu. Teraz do sztywnej piany delikatnie dodajemy 150 g drobniutkich orzechów i ostrożnie mieszamy najlepiej szpatułką. Przygotowujemy dwie tortownice o średnicy
I tu będę miała takie tekrem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają zniewalająco (jak makaronikom przystało).Skusicie się na taką opcję...?Orzechowe makaroniki z kremem marchewkowo-cytrynowymSkładniki:(na 20 złożonych makaroników)125 g mielonych orzechów laskowych125 g cukru pudru30 ml wody125 g cukru100 g białekkrem:250 g serka mascarpone100 g curdu marchewkowo(...)przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny(...)łyżeczki cynamonu 60g cukru brzozowego Dodatkowo: 1-2 łyżki mleka (gdy ciasto jest za suche) Opcjonalnie: dla dekoracji użyłam płatków czekoladowych Delecta Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać sól, wbić jajko i powoli (stopniowo) wsypać mąkę. Na końcu ciasto połączyć z cynamonem. (Jeśli ciasto jeść za suche - należy dolać odrobinę mleka.) Całość owinąć w folię spożywczą
Di gotujeCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki:33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego6 jajek100(...)ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka".Ciasto
Czarnawisienkaorzechem w środku) 90 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Miksuję kilka minut masło z cukrami do momentu aż masło stanie się jasne i puszyste, potem dodaję masło orzechowe, miksuję, jajko i ekstrakt z wanilii, miksuję. I tu od tego momentu miksuję krócej tylko do momentu połączenia się składników i na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą, potem(...)minut. Po tym czasie delikatnie przeniosłam na kratkę i odstawiłam do wystudzenia. ciastka po upieczeniu są miękkie, ale jak wystygną twardnieją i są idealne jak za długo będziesz miksować masę mogą trochę rozpłynąć podczas pieczenia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDziś coś dla miłośników czekolady i bardzo słodkich ciastek: czekoladowe ciasteczka brownie :) Oryginalny przepis na ciasteczka markizy z kremem z masła orzechowego znajdziecie tutaj . Podobnie jak w przepisie na ciasto brownie bazą jest gorzka czekolada, ja wolę chyba nieco mniej słodkie ciasteczka, dlatego moim faworytem dalej zostaje przepis na proste ciasteczka czekoladowe , mój mąż był jednak absolutnie zachwycony dzisiejszymi :) Wypróbujcie(...)masłem i odstawiamy do przestudzenia. Jajko ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do piany wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drucianą trzepaczką. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i dropsy czekoladowe. Delikatnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy całość na 10 minut. Po 10 minutach masa lekko stężeje. Nakładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem
CiastkozercyZupę z ciecierzycy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy(...)należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc). Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości. 260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
potrawyregionalnetypu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy(...)tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne serowo - orzechową mieszankę. Schab owinąć sznurkiem, zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 250 ºC przez około 70 minut, następnie folię przeciąć tak by schab
Moniki Smakołykichciałam go wykończyć, ale pewnie równie dobrze sprawdzi się nierafinowany. Orzechy blendujemy naprawdę długo. Warto robić to pulsacyjnie i wyłączać blender. Ja mój pierwszy blender spaliłam przy robieniu masła orzechowego ukhm… Czyli najpierw blendujemy orzeszki na drobne kawałeczki. Potem blendujemy je dalej, aż zacznie się z nich wydzielać tłuszcz. To już wystarczający etap, do produkcji kremu. Jeśli lubicie idealnie(...)mnie rafinowany) Sposób przygotowania Orzechy podpiekamy koło 20 min w 200 stopniach. Ciepłe orzechy wkładamy w ściereczkę i pocieramy jedne o drugie, żeby usunąć skórkę. Orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód, mleko, olej kokosowy i kakao. Mieszamy i przekładamy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-krem-orzechow-laskowych-ala-nutella/ BosowKuchni ps. Koniecznie pochrupcie jeszcze ciepłe orzechy laskowe Artykuł Domowy krem
Mieszam w Garnkumalinowym – jestem absolutnie zakochana w tych ciasteczkach! Są pyszne i do tego takie urocze :) To już drugie makaroniki na ciastkożercach, jeśli chcecie zobaczyć jak wyglądały pierwsze z kremem orzechowym zapraszam tutaj . Makaroniki można przygotować poprzedniego dnia i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce – wtedy są jeszcze lepsze! Składniki: 50 g białek 45 g cukru 65 g cukru(...)pudrem). Dodajemy odrobinę (lepiej za mało niż za dużo) barwnika spożywczego i dokładnie miksujemy. Szpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy
Ciastkozercydyniowe placki z kaszy jaglanej z rozpuszczonym czekoladowym masłem orzechowym ~ Szybko mi ten tydzień minął! Dzisiaj mam skrócone lekcje, ale i tak nie konczę zbyt wcześnie - 14.05, a to dlatego, że maturzyści maja zakończenie roku. Przygotowałam ponownie placki z kaszy jaglanej - ostatnio mogłabym je jeść ciągle - na śniadanie, obiad...Tym razem wykorzystałam puree z dyni które przyniosłam z piwnicy. Swoją(...)partiami dodajemy do gotującego się mleka/wody i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie cały płyn - można ugotować kaszę wieczorem a resztę czynności zrobić rano. Studzimy kaszę, blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy puree, jajko, otręby i mąkę, mieszamy dokładnie. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnie i na niewielkiej ilości oleju smazymy placki - na małym
breakfast of dreams